За обезопасяване са останали 5-6 язовира, твърдят от министерство на икономиката

За обезопасяване са останали 5-6 язовира, твърдят от министерство на икономиката

© Пресцентър МИЕТПродължава работата по обезопасяването на не повече от 5-6 язовира, които са под постоянно наблюдение, съобщиха днес от пресцентъра на Министерството на икономиката енергетиката и туризма. Експертите от предприятие "Язовири и каскади" са проверили 712 язовира в 28-те области на страната.


Направени са предписания за повече от половината, като по-голямата част от тях вече са изпълнени. При около 30 язовира са предприети по-сериозни обезопасителни мерки, като контролирано изпускане на води, отремонтирани или отпушване на изпускатели, почистване от растителност, изграждане на сифонни съоръжения за източване на водата.


"В момента сме изцяло концентрирани върху проверката на язовирите и преминаването на периода на голямото снеготопене", каза днес министърът на икономиката Трайчо Трайков след посещението на язовирите "Кърджали", "Даскалово 1" и "Пчеларово 2" в Кърджалийския регион.
"След като мине пика на снеготопенето, ще се концентрираме върху законодателните мерки", добави той. По думите му контролът върху язовирите трябва да бъде независим.


В момента експертите от "Язовири и каскади" към НЕК помагат за изграждането на този контролен капацитет, но е необходимо контролният орган да може да функционира като независим, а не като част от дружество, което проверява само себе си. Формата на контрол, както и отговорностите, ще бъдат определени във Водната стратегия на България, което разработва МОСВ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK