Московски: Много хора взеха заеми, за да върнат бонусите

Московски: Много хора взеха заеми, за да върнат бонусите

© Цветелина БелутоваМного служители, които са получили бонуси и сега са ги върнали, се е наложило да вземат заеми, съобщи в предаването "Седмицата" на Дарик министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски. 


Откакто той е на поста, е раздадена по окола една заплата на всички служители, които са дошли от икономии от незаети щатове. 


По думите на Московски всеки служител на държавната администрация, който добавя нещо към стандартните си възнаграждения, е нормално да получи нещо повеч към заплатата си.
Той коментира връщането на бонусите като правилен политически ход, но по думите му е трябвало по-рано да се внесе яснота по въпроса, за да не се стига до връщане на суми. 


Московски съобщи още, че по план до пролетта на следващата година хората трябва да моат вече със специална карта да имат достъп по електронен път до административните услуги в страната - както от държавните ведомства, така и от местните.


За целта ще се издават карти с вграден в тях електронен подпис, които по думите на Московски ще са по-евтини от самия електронен подпис в момента. Предстои да се обяви поръчка за желаещите фирми да издават тези карти. В тях би трябвало да се вклчюи информация и за здравния статус на хората, но това ще е възможно, когато здравното министерство успее  да въведеелектронните си услуги, обясни транспортният министър.


Той допълни, че за създаването на електронното правителство в България не достигат средства. Необходими били по груби разчети над 150 млн. лв. за основните електронни услуги, като в момента се ползват пари само от Оперативна програма "Административен капацитет" за интеграция на съществуващите регистри. Със сигурност от догодина щяло да има пари и в бюджета за този проект.


Общо 35 млн. лв. за тази и следващата година са предвидени за купуване на декодери за социално слабите, след като от есента на следващата година телевизиите ще излъчват само цифров сигнал, каза още транспортният министър. Той не посочи колко хора ще имат право на тази придобивка безплатно, но уточти, че ползват базата данни на социалното министерство за хората, които получават помощи, субсидии, хора с увреждания.Търговските вериги имат антажимент по специален ангажимент да излагат по специален начин тези декодери. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK