До 2-3 месеца ще стане ясно как ще работят специалните служби занапред

Цветлин Йовчев, когато оглавяваше ДАНС

© Надежда Чипева

Цветлин Йовчев, когато оглавяваше ДАНСДо 2-3 месеца ще има яснота за промените, които ще се направят в работата и координацията на специалните служби. Това съобщи в предаването "Седмицата" на Дарик Цветлин Йовчев, началик на кабинета на президента. Той посочи, че засега не се предвижда да се създават нови структури.


От думите му стана ясно, че има работна група, която в момента подготвя закон за националното сигурност, който предвижда специално звено да подпомага работата на правителството като консултативен орган. Той посочи, че не става дума за увеличаване на щата. 


Предстои да се вземе решение при каква конфигурация на службите тяхната работа ще е най-ефективна. Обикновено заплахите са асиметрични и трябва да има координация между службите, обясни Йовчев, който преди оглавяваше ДАНС.  По думите му "трябва да има цялостен интегриран подход". Според него много по-добра ефективност ще има, ако службите имат единно ръководство и управление. Все още обаче нямало принципно решение дали ще се обединят. 
По въпроса с бонусите Цветлин Йовчев обясни, че в президентската администрация не са предвидени, а за предишни практики той няма информация. Според него обаче допълнително стимулиране трябва да има като то става по ясни правила. Той раказа каква е схемата на заплащане в ДАНС, където бонуси няма. Там 80 на сто от заплатата е твърда част, която съответства на заемания пост, а 20% е втори сгемент, който зависи от постигнаните резултати. Той обаче посочи, че там е имало много ясно система за оценка  на резултатите. 


Според него това е най-голямата трудност да оцениш резултатите от работата на хората. 


На въпрос защо президентът е посетил Афганистан на борда на американски самолет, началникът на кабинета му обасни, че тъй като ситуацията към момента на това посещение  е била много сложна, е било преценено, че заради сигурността ще се ползва предоставения от НАТО самолет, а не български. От гледна точка на ситурността това не можеше да стане, посочи Йовчев. То дори допълни, че дори се е смятало, че моментът не е бил подходящ за тази визита заради обстановката и е трябвало да се отложи, но президентът настоял. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK