До 2-3 месеца ще стане ясно как ще работят специалните служби занапред

Цветлин Йовчев, когато оглавяваше ДАНС

© Надежда Чипева

Цветлин Йовчев, когато оглавяваше ДАНСДо 2-3 месеца ще има яснота за промените, които ще се направят в работата и координацията на специалните служби. Това съобщи в предаването "Седмицата" на Дарик Цветлин Йовчев, началик на кабинета на президента. Той посочи, че засега не се предвижда да се създават нови структури.


От думите му стана ясно, че има работна група, която в момента подготвя закон за националното сигурност, който предвижда специално звено да подпомага работата на правителството като консултативен орган. Той посочи, че не става дума за увеличаване на щата. 


Предстои да се вземе решение при каква конфигурация на службите тяхната работа ще е най-ефективна. Обикновено заплахите са асиметрични и трябва да има координация между службите, обясни Йовчев, който преди оглавяваше ДАНС.  По думите му "трябва да има цялостен интегриран подход". Според него много по-добра ефективност ще има, ако службите имат единно ръководство и управление. Все още обаче нямало принципно решение дали ще се обединят. 
По въпроса с бонусите Цветлин Йовчев обясни, че в президентската администрация не са предвидени, а за предишни практики той няма информация. Според него обаче допълнително стимулиране трябва да има като то става по ясни правила. Той раказа каква е схемата на заплащане в ДАНС, където бонуси няма. Там 80 на сто от заплатата е твърда част, която съответства на заемания пост, а 20% е втори сгемент, който зависи от постигнаните резултати. Той обаче посочи, че там е имало много ясно система за оценка  на резултатите. 


Според него това е най-голямата трудност да оцениш резултатите от работата на хората. 


На въпрос защо президентът е посетил Афганистан на борда на американски самолет, началникът на кабинета му обасни, че тъй като ситуацията към момента на това посещение  е била много сложна, е било преценено, че заради сигурността ще се ползва предоставения от НАТО самолет, а не български. От гледна точка на ситурността това не можеше да стане, посочи Йовчев. То дори допълни, че дори се е смятало, че моментът не е бил подходящ за тази визита заради обстановката и е трябвало да се отложи, но президентът настоял. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на avalon_j.n.
  avalon_j.n.
  Рейтинг: 466 Неутрално

  МАЛОУМКА

  "...Квак, квак и квак...на една от жабите целунати от Б.Б. (превърнат от лакомията на журналята и интересите на "чио Сам" в "Принцът на България”)"...
  ...И от тази "принцеса" и в тази пиеса никой българин не очаква нито качествен екшън, нито качествен секшън...

  Но все пак в името на народната пара, която е ял и яде да отговори на въпроса:
  ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?... ИЛИ "ДА"!?


  1. Сигнално охранителната и видео техника в дома на Чочо да е използвана и за наблюдение и събиране на информация с негово съгласие и участие?
  (Нещо като „явоочна квартира...)

  2. Чочо, да е „служител” в Службите за сигурност внедрен в конкретен контигент –„икономически престъпления”?
  (Нещо като „информатор-доносник” на заплата...)

  3. Съответната служба да знае с какви „цеви” и боеприпаси Чочо разполага и къде се намира „устойчиво укрепената каса” за тяхното съхранение”?
  (По Закона за „КВВООВ” и Пръвилникът за неговото прилагане)

  4. Чочо, да е пренасочен към друг контингент изнасящ жива плът и (или) органи от България и по този повод да му е било необходимо да „джитне патица” по канала за да се „легализира”?

  5. Чочо и неговите „ментори” (анализатори) от службите да са преценили възможните „обекти” в обкръжението на Чочо и „необходимите легенди” и да са избрали, Мирослава (младо,хубаво, весело, донякъде фриволно в контактите си девойче) да бъде тази патица?

  6. Времето от „отвличането” до убийството на Мирослава е достатъчно за провеждането на няколко „разговора на тъмно” (за маниполиране ценностната система на Мирослава и съгласието и „доброволно” да влезе в роля)?

  7. Когато такива разговори се водят от „професионалисти” ала физкултурника Ц.Ц., те са направили „всичко”, според „моженето” си да спечелят „обекта” ?...
  На този етап е възможно да са предложили и провеждането на „контролиран” разговор по GSM-а (за да отпадне темата за отвличането у близките й, и за да тушират чувстовото за безисходица у Мирослава?)...
  На този етап и службите са имали готовност протяжно да обясняват за „пиенето на коктейли” от Мирослава в чужбина?...

  8. На по-късен етап Мирослава вероятно показва „несговорчивост”, с която предизвиква „менторите” да преминат към заплахи и малтретиране, а след като и това непомага „органът” прави всичко Мирослава да замълчи завинаги...

  9. Що се отнася до Чочо. Той най-вероято е „смоубит”, за да се заметът следите...

 2. 2 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  То е ясно как. След 1,5 година наближават избори и мат'ряла трябва да бъде държан изкъсо,т.е. на слушалка. С АСТА без АСТА, не съм чул огромния бюджет за подслушване да е намалял. Пък и присъствието на бившия шеф на ДАНС, като началник на кабинета на президента е показателен в това отношение.

 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  ''________ От думите му стана ясно, че има работна група, която в момента подготвя закон за националното сигурност, който предвижда специално звено да подпомага работата на правителството като консултативен орган. ________''

  Преди 3-4г. ми попадна един доклад на данс(не помня от къде и как), в който се пишеше за националната сигурност. Основно като заплаха се отбелязваше безработицата и в частност обедняването на Нацията.........В общи линии се отбелязваше, че бедния, гладен и неграмотен индивид е по-опасен за обществото от оръжието......Организират се в групи и започват безчинства-грабежи, обири, отвличания....дори и убийства.......Като не са ангажирани с работа, по цял ден мислели какви зулуми да вършат и все от този сорт беше доклада........Има резон в това нещо.....Абе с две думи, трябва да се бачка.....Ама икономическата обстановка у България не го позволява...ей тва е цялата работа......бизнес климатът е под кота нула.......Даже се споменаваше, че в следващите 10г. да не се очакват инвестиции у България и, че нацията ще е на ръба. Доклада беше от 2007г. Е, излезнаха прави от данс......Едно към едно, и последвалите събития го доказаха.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на Красимир Цветков
  Красимир Цветков
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Чудно само защо тези неща ги съобщава Цветлин Йовчев?
  Да не би от парламентарна да сме се превърнали в президентска република?

  Никога не е късно да станеш за резил
 5. 5 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как ще работят, много ясно как, за благото на ББ и обкръжението и против обикновения човек!

 6. 6 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Извинете, а специалните служби работят ли? И ако работят, в чия полза.

 7. 7 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 524 Весело

  Дааа, работната група реши:
  Всички доклади директно отсреща, после каквото ни пратят обратно, в едно изречение!
  Чичко ви Пруел го е измислил - "1984" е от там требе да преписвате закона?
  Оу, то тва не е "Винету",малии как су обарках?!?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело
 10. 10 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А за напред значи следващите 4-5 месеца и после пак ще решават.. От години все решават как ще работят и все не е решено .

 11. 11 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 553 Неутрално

  ЦИТАТ :До 2-3 месеца ще стане ясно как ще работят специалните служби занапред..
  Що само "занапред"?Да не би досега да беше ясно как са работили???
  По добре е да се изясни какви са ги вършили "заназад"..
  И като как се окзаха инкубатори на едрия бандитизъм в държавата.

 12. 12 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Тоя Йончев,верояно ченге ,яко се напъва да изглежда интЕлЕгентен,
  ама не му се получава.
  "трябва да има цялостен интегриран подход" - в превод на български звучи като - ""трябва да има цялостен цялостен подход"...
  Та реформа ще да е толкова итЕлЕгентна....Мъъъъкаааа...

 13. 13 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1207 Весело

  Ама тия служби до сега не са ли знаели какво и как работят????

 14. 14 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Единното ръководство и управление на институциите за сигурност е нож с две остриета. От гледна точка на ефективност на единната структура е естествено. От гледна точка на ефикасност е спорно. Зависи от явната и неявната цел на обединяването на институциите в единна структура.
  Има достатъчно исторически примери, включително и у нас, за превръщане на единната институция, с единно ръководство за сигурност в държава над държавата. За нашата национална, политическа действителност единното ръководство и управление е добре да бъде съчетано с достатъчна автономия на отделните институции за сигурност. Известна конкуренция и взаимно припокриване между тях ще е ефикасна гаранция за избягване на ефекта "държава над държавата".

 15. 15 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 638 Неутрално

  И все пак каруцата тръгва само когато конете теглят в една посока и ги кара един каруцар.

 16. 16 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  [quote#4:"Красимир Цветков"]Чудно само защо тези неща ги съобщава Цветлин Йовчев? [/quote]
  Защото две от службите - НСО и НРС, са към президента, и точно те са, които работят не възоснова на закон, а на укази от 1990 г. и вътрешни наредби. За другите служби - ДАНС, ГДБОП, Военна полиция и военното разузнаване, има закони.
  А иначе човекът е способен и кадърен контраразузнавач и беше добър шеф на ДАНС.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Всички знаят каква е функцията им в момента. Слушане и събиране на папки за политически противници, съдии, прокурори, бизнесмени и дори съпартийци. И всичко това за един физкултурник.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 18. 18 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 553 Неутрално

  [quote#16:"Вени Г."]А иначе човекът е способен и кадърен контраразузнавач и беше добър шеф на ДАНС. [/quote]

  ..Ха,ха,ха...Кадърни и добри в тия среди просто нема..
  Иначе немаще да ги има ТИМ,Маргините,Гриша Ганчев,В.Божков и маса други щастливи до момента келеши

 19. 19 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  [quote#18:"aramissss"]Кадърни и добри в тия среди просто нема..
  Иначе немаще да ги има ТИМ,Маргините,Гриша Ганчев,В.Божков и маса други щастливи до момента келеши [/quote]
  Не е точно така. Специалните служби са изпълнители, а насоките на работа им се дават от политическото ръководство на държавата. Нашите държавни ръководители от 10-11 години дават все една и съща насока - нЕма да барате олигарсите.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 829 Любопитно

  "До 2-3 месеца ще стане ясно как ще работят специалните служби занапред"
  Ами като стане ясно как и какво работят, какви специални тайни служби ще са?

  apoloniy
 21. 21 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#17:"DrAvalanche"]Всички знаят каква е функцията им в момента. Слушане и събиране на папки за политически противници, съдии, прокурори, бизнесмени и дори съпартийци. И всичко това за един физкултурник. [/quote]
  Това прави НРС. НСО прави същото за "охраняемите" от тях.
  Спора е кой получава пълните доклади, и възпрепятства тяхното разпостраняване:Президенаурата, премиерството, Народното събрания, или МВР. Мен ако питате: Всичко трябва да се изнася в жълтата преса, най четената, и в нета.
  Така всички от гореспоменатите (политици, съдии, прокурори, средни и висши държавни служители) ще знаят че са на екрана 24/7 и може би, МОЖЕ БИ, ще посмалят золумите си.
  НСО да продължава да охранява който трябва (паралелно с доносите за золумите им), а днешната НРС да се смали до една вътрешна (да следи и изнася золумите) и една нова, външна, малка но умна, да върши работата.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 22. 22 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Обикновено заплахите са асиметрични и трябва да има координация между службите, обясни Йовчев,..."

  Така де, кой ли не знае да се справя със "симетрични" заплахи, а тези са едни такива .......засукани, за които "трябва да има цялостен интегриран подход", защото без него, едва ли може да се вземе решение при каква конфигурация на службите, тяхната работа ще е най-ефективна. Може би 4/2/4 или 4/3/3 ще е добра "конфигурация, но като се приложи "подхода", ще се разбере!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 819 Неутрално

  "Предвижда специално звено да подпомага работата на правителството като консултативен орган."
  Ясно е, че в резултат на т.нар. "административна реформа" БРОЯТ НА АДМИСТРАТИВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ ВСЯКАКЪВ РАНГ НАРАСТВА, а не намалява.
  ВЕРОЯТНО ЗАЩОТО ВЪВ ФУТБОЛНИЯ ОТБОР НА РАПОНА ИМА ВСЕ ОЩЕ РИТАЧИ, КОИТО НЕ СА ПОЛУЧИЛИ ТОПЛО МЕСТЕНЦЕ С ТЛЪСТА ЗАПЛАТА.

 25. 25 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#24] от "ppopov_67":

  Във втория абзац на статията изрично се казва, че този консултативен орган НЕ означава увеличаване на щатовете. И сега има някакви съветници по националната сигурност в Министерския съвет. Въпросът с консултативния орган е да се разпишат ясно със закон взаимоотношенията му с отделните служби и правомощията му.

  Цветлин е трябвало да го окаже ясно това, за да разберат неспециалистите. Всъщност знам ли - може да го е казал, но на журналистите да им се е сторило неинтересно да го включват.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Неутрално

  По-важно е на КАК, а за КАКВО и за КОГО ще работят!

 27. 27 Профил на kim_filbi
  kim_filbi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аве...., Да не ни пипат заплатите пък.... Бонуси в ДАНС не ни трябват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK