ЕС увеличи 5 пъти парите, с които може да се купуват благотворително храни в България

ЕС увеличи 5 пъти парите, с които може да се купуват благотворително храни в България

© Красимир ЮскеселиевОбщият бюджет на България, с който могат да се купуват храни и да се предоставят на червения кръст в помощ на бедните, е увеличен от 4.1 млн. евро на 21.4 млн. евро, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Парите са по плана за 2012 г. и са били одобрени вчера с регламент на Европейската комисия. Той е гласуван в Управителния комитет по обща организация на земеделските пазари.


ДФ "Земеделие" е основен участник в тази схема и през януари заяви допълнителни средства за плановете за 2012 г. и 2013 г.


Средствата за купуване на продукти от пазара са малко над 14 млн. евро. Те са в допълнение към предварително отпуснатите на България 39.2 хил. тона интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия на стойност почти 4 млн. евро. 
Бюджетът по програмата включва още 2.3 млн. евро за евентуален трансфер в рамките на Общността и 1.2 млн. евро за административни, транспортни и складови разходи.


На 22 февруари ДФ "Земеделие" публикува обществена поръчка за доставка на хранителни продукти срещу предоставените интервенционни запаси по 7 обособени позиции: брашно, ориз, спагети, царевично нишесте, обикновени вафли, обикновени бисквити и макарони.


Допълнително отпуснатите средства ще бъдат изразходвани с нова обществена поръчка за доставка на: захар, леща, боб, слънчогледово олио, плодов конфитюр и картофено пюре на прах.


Хранителните продукти ще се предоставят на Българския червен кръст, който ги разпределя на лица и семейства, посочени от Агенцията за социално подпомагане.


Към момента над 264 хил. души могат да получат помощ от програма "Благотворителност". Сред тях са тези, които получават енергийни помощи, майки, осиновили дете, които пред предходната година са получавали месечни помощи за отглеждане на дете до една година, хора, получавали месечни добавки през предишната година за отглеждане на дете с увреждания.


От фонда посочват, че в момента се предприемат мерки да се разшири обхватът на хората, които могат да получават помощи по тази програма и броят им да нарасне до още около 45-50 хиляди нуждаещи се. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK