Колко строг е пропускателният режим в софийските общежития (видео)

Колко строг е пропускателният режим в софийските общежития (видео)

© Цветелина Николаева- Добър ден, отивам до 401-ва стая, за да оставя една тетрадка.
- При кого?
- Милена.
- Ще се бавите ли?
- Не...


Репортер на "Дневник" обиколи Студентски град, за да провери какъв е пропускателният режим в общежитията. А този кратък разговор отвори вратите на десет от тях.


С тефтер в ръка и измислен обитател на блока се оказва, че всеки може да влезе в голяма част от софийските общежития без да бъде попитан как се казва и без каквато и да е проверка дали търсеният човек наистина живее там.
В Студентски град има 50 общежития, 48 от които до скоро се стопанисваха от университетите, чиито студенти живеят в тях. След последния инцидент преди около две седмици, когато момче бе смъртоносно намушкано с нож в 23-ти блок, просветният министър Сергей Игнатов реши министерството да поеме управлението на блоковете. Досега едва два от тях бяха под ръководството на "Студентски столове и общежития".


След убийството дебатът за сигурността в студентското градче започна за пореден път.


Репортерът на "Дневник" провери как се влиза в 20 произволно избрани сгради. Не успя да се качи на 4-тия етаж при въображаемата Милена само в блок 42 вх."А" на Химическия университет, където портиерът специално провери в списък дали във въпросната стая има такова момиче. След като не я откри, учтиво помоли, ако може Милена да слезе, за да гарантира, че познава посетителката си. (Разбира се, оказа се, че Милена не е вкъщи.)


За разлика от вход "А", в съседния вход "Б" на същия блок, който обаче се управлява от Софийския университет, врата беше отворена веднага и без много обяснения. Така се случи и в общежитията номер 51, 53 вх. "Б", 54 вх. "В", 23 вх. "А" и вх. "Б" и др. В 13-ти блок врата беше просто отворена.


В останалите блокове процедурата за сигурност и контрол кой влиза се сведе до записване на трите имена, първите шест цифри от ЕГН-то, адрес. Документ за самоличност за сверяване на информацията бе поискан само от трима портиери. Някои записваха имената на хвърчащо листче.


На повечето места живеещите  в общежитията влизат с магнитни карти. На други, трябва да покажат пропуск и тогава врата се отваря.


"Първо, трябва да сложат охрана. Сега на входовете работят пенсионери, които са само портиери. Ако се случи нещо, не могат да реагират, пък и по цял ден гледат телевизия. А всяка година поне няколко стаи ги ограбват", разказва Деница, която чака на спирката на автобус 94.


Според Вероника, четвъртокурсничката от УНСС, в общежитията ще стане по-сигурно, ако се поставят камери на всеки етаж. "Сега дори няма във всички блокове, поне на входа", казва тя. Подчертава също, че няма нищо лошо да влизат външни хора, "това все пак не е затвор", но е хубаво проверката на хората да е по-сериозна.


Марин обаче не е съгласен да си дава личната карта на влизане в чужд блок. "По-добре да ме посреща някой, така става. Но защо пък всеки портиер да ми вижда и да ми записва ЕГН-то и адреса? И да ми я искат картата, няма да им я дам", убеждава студентът.


"Не е зле да се измисли нещо, но лошото е, че пак ще отидат сигурно в някоя крайност и накрая ние самите няма да успяваме да си влезем в блоковете", опасява се Гери, която тъкмо излиза от 19-ти блок.


Как "Дневник" успя да влезе или не в някои блокове – вижте в "скритата камера".


Камера и монтаж: Веселина Фотева

Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Нормално е. Целта е от всеки кон и от всяка кокошка да се произведе висшист. В тези общежития попада куцо, кьораво и сакато. Масата от студентите са маргинали, световни шампиони по надпиване с алкохол и мятане на ножове.

 2. 2 Профил на ikt15696154
  ikt15696154
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Учудвам се, че все пак някъде са ги спряли?
  Анархията е пълна!

  Никога не е късно да станеш за резил
 3. 3 Профил на kaun_meloner
  kaun_meloner
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Аз пък се учудвам, че все пак портиерите записват имена и ЕГН, а някъде дори има и карти. Преди 15-ина години, когато се случваше често да навестявам приятели там, беше същински разграден двор. Дебелите лелки дори не обръщаха внимание кой влиза и излиза... А инак нещата според мен са изтървани и вече (почти) няма ефективен вариант. Ако въведат строг контрол, "академичната младеж" (голяма част от която е затънала в пиене и скотски живот) ще се развика до небесата. В същото време е ясно, че така не може да продължава. Но всичко започва от това, което описва 5149mich.

 4. 4 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  А вие какво искате - затворнически режим и пиле да не може да прехвръкне?

  Аз пък не съм съгласен да ми записват ЕГН-то хора, които нямат право да обработват лични данни. А и авторката на статията не изглежда в никакъв случай съмнителна, що да не я пуснат да си занесе тетрадката? Не смятам, че престъпността трябва да се бори с полицейщина.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 5. 5 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#1] от "5149mich":
  Ето какво казват от ЕС:

  "Броят на хората с висше образование трябва да се увеличи до 40 на сто до 2020 г., наредиха от Брюксел. Това стана ясно от специален доклад за развитие на висшето образование на Европейската комисия (ЕК).

  В момента у нас хората с университетски дипломи са 23,2%. За сравнение през 2004 г. те са били 21,7%, а четири години по-късно - 22,8 на сто, съобщава в "Труд".

  Ако изпълним европейската заръка, то след 19 години висшистите трябва да са почти двойно повече. Това означава приемът в университетите да се увеличи. В момента за нас това е сериозен проблем заради демографската криза."

 6. 6 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Това със записване на ЕГН в някакъв халваджийски тефтер си е нарушение на Закон за защита на личните данни!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 7. 7 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Иха, ако не са смелите репортери на "Дневник" как ще разберем, че в Студентски град има проблем?
  Пускали всеки? А какъв да е режимът в жилищна сграда пълна с млади хора? Металодетектори и претърсване на голо? Целта на охраната на входовете е да пуска само сравнително безобидно изглеждащи хора, като репортерката на Дневник. Защо не пробвахте същото с чичко на 40 и вид на закоравял изнасилвач? Щото нямаше да мине Аз лично, въпреки, че изглеждам съвсем прилично, но съм мъж и определено не съм студент, имам проблеми с посещението на племенника ми. И нормално!
  Не е проблема в липсата на отряд командоси на входа на всеки блок. Проблемът е кой даде разрешенията за строителство в Студентски, кой дава във всеки блок да има кръчма или дискотека, проблемът е, че децата сега са малко по-изтървани отколкото трябва.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 8. 8 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 524 Весело

  Странно защо в Германия в студентските общежития няма охрана ,няма някакъв драстичен пропускателен режим, а тук у нас едва ли не трябва да ги пазим с автомати и здрави момчета ??!!

 9. 9 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  Веселина, забравих да те попитам, Бай Пешо още ли е портиер в блок 42Б? Ех спомени, спомени...

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Даже през т.нар. социализъм студентските общежития бяха нещо извън представите за нормално ... вечния купон, свободните нрави и т.н. ... е, нямаше заведенията, дрогата, откровената проституция, но ги нямаше и никъде в държавата ...
  Не е случайно, че и нивото на ВУЗ-вете е никакво ... скачени съдове са все пак ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 638 Любопитно

  честно казано се чудя какъв точно е смисъла на този пропусквателен режим? Това да не са затвори или пансьони за девици? Там живеят пълнолетни, самостоятелни хора. А и дори да се изпълняват изискванията за пропуск какво ще промени това?
  Няма нужда от охрана,а от отговорни лица,които да налагат санкции между самите съквартиранти ,когато има проблеми,както при момчетата. А другото е просто елеметарно човешко отношение и респект към живота на другите. И понеже тези качества липсват на днешната младеж, може да се сформират доброволни патрули нощно време за сигурност по улиците.

  Fortuna favet fortibus!
 12. 12 Профил на Орбал
  Орбал
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поздравления за положения труд, който емпирично доказва, че контролът в студентските общежития не е строг.

  Но аз смятам, че статията измества фокуса върху "пропусквателния режим", а не върху реалните проблеми, съществуващи в т.нар. студентски кампус.

  Репортажът е провокиран от инцидент в студентско общежитие, но в този инцидент не участва външно лице - т.е. доказва се изместването на фокуса.

  Няма ли реализиран журналист, който да е преминал през студентските общежития, да са му гостували колеги за да пишат статии, за да правят проекти?

  Защо се правят опити да се настройва общественото мнение срещу всички студенти, сякаш не съществуват такива, които искат да се развиват. Най-много и те да загубят мотивацията си да се развиват тук, а от това отново ще пострада цялото - т.е. обществото, държавата и всички ние.

 13. 13 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Ами това са общежития. Нито е затвор, нито зона с максимална сигурност. Ако някой си въобразява че едно общежитие трябва да се превърне в интернат с мерки за сигурност, като в ТВУ, мисля че мисленето му е от едно отминало време. Малко по-строги правила за вътрешен ред са нужни. Примерно да е невъзможно, видимо пиян да влезе в общежитието. Също и купонясване в стаите след 23:00 часа. Който не спазва правилата, да си търси квартира на свободен наем.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 14. 14 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#8] от "mitkobomb":

  ами сигурно защото в Германия да живееш в общежитие е привилегия и ако тормозиш съквартирантите си (под каквато и да е форма..) рано или късно те изфърлят

  Fortuna favet fortibus!
 15. 15 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#12] от "bal":

  Много правилно

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 16. 16 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 868 Неутрално

  сериозно ли смятате, че проблема е кой влиза и излиза???

  дали не е по-скоро свързан с факта, че в Студентски град има в пъти повече кръчми, алкохол и барове на глава от населението спрямо всеки друг квартал?

  защото някак си нямам спомен преди +10 години да е имало такива ексцесии, а както споменаха преди мен, тогава никой не е писал ЕГН-та или следил за магнитни карти

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 17. 17 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 612 Неутрално

  [quote#7:"1951"]А какъв да е режимът в жилищна сграда пълна с млади хора? [/quote]

  За да получите отговор на този въпрос, идете някъде в Западна Европа и се опитайте да влезете в някой студентски кампус. Вднага ще усетите разликата между възгледите Ви и тамошната действителност!

  Не съм магаре;-)
 18. 18 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 797 Неутрално

  И Снежка как точно ви пусна в 17ти ? Нали оттам започва клипчето

  Eff U Greta
 19. 19 Профил на Pux4o
  Pux4o
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В белите държави няма портиер. Има човек, който изпълнява функциите на домакин + още няколко функции като настаняване и т.н. Няма пропускателен режим. Всяко общежитие си има входна врата, която в повечето случаи се заключва (не се отваря отвън без ключ) и всеки си има ключ от стаята. В общежитията живеят пълнолетни, по презюмция интелигентни хора, защо е необходим пропускателен режим въобще? Най-малкото защото е безсмилен. Както видяхте студентите сами си правят белите, не е дошъл някой външен да им разваля рахата.

  Ако единствената му цел е да предотврати щети по собствеността на общежитието, то нека да направят както е в реновираните блокове на СУ -- камери, карти за достъп и всеки който направи нещо може да бъде проследен от къде е влязъл, кой го е пуснал и т.н.

  Инцидентите в студентски са сериозни, но общежитията не са им виновни. Абсолютно същото можеше да се случи в някоя панелка в младост между младежи на същата възраст.

  Всичко се решава с чука и майката!
 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#13] от "Георги":

  +++++++=
  Само че стои въпросът кое е изключението, и кое е правилото ...
  По-скоро чалга-поколението ще изхвърли от общежитията тези, които искат да учат, отколкото обратното ...
  Но, и едно време беше така ... всеки, който можеше да си позволи да плаща квартира, бягаше от общежитията ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Там винаги е била анархия... Помните ли касапницата през 70-те в 4-ти блок?

 22. 22 Профил на Suleiman Musli
  Suleiman Musli
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много от нещата, които се говорят за студентски град са верни, но и много преувеличени.

  SIM
 23. 23 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Винаги е било така с Студентски град. Аз съм влизал и спал там като войник без въобще да съм студент. Отделно тогава имаше хора с жилища в общежитията без въобще да са студенти. Малко е сбъркана идеята, защото няма контрол, а кръчмите в квартала отдавна са повече от вузовете. На всеки ъгъл има магазини за цигари и алкохол, а дрогата може да се купи почти навсякъде.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 24. 24 Профил на soregashi
  soregashi
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не мога да разбера защо всички си мислят, че проблемите на Студентски ще се решат с поредното налагане на тотален контрол и наблюдение над хората. Проблемът на тази дупка всъщност се корени далеч от самата нея и се нарича липса на възпитание у въпросните студенти. Ако ще и армия да им сложите пред входа, те пак ще са агресивни, избухливи и кухи.

 25. 25 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Аз съм имал случай, в който живея от около 3 години в есин и същи блок, с едни и същи портиери. Излизам веднъж от общежитието до магазина. Бавя се не повече от 2-3 мин. Пред мен на входа на общежитието виждам приятел, на живеещите до моята стая момчета, който дори не е студент (идва на гости). Портиерът го пуска без да задава въпроси, а мен ме спира и ми иска документи за самоличност, за да провери наистина ли живея там. Портиерите познават всички, които живеят в блока, но просто не им се занимава. Днес записват 5 човека, за да си отчетат дейността и после спят или пият бира.
  В същото общежитие имах случай, в който съквартирантът ми бе набеден, че е откраднал чанта на момиче, докато е карал шофоьорския си курс. Инструктурът, естествено много интелигентен човек, вместо да потърси законово разрешение на проблема дава адреса му на момичето. И така в 7 вечерта в общежитието идват 6 момчета от София, които не са студенти и започват да търсят саморазправа. После си тръгват като пичове. А къде е портиерът? Ами отваря им вратата. Не му се разправя с 6 тъпанари, които ще го набият за нищо я. Та за какво си говорихме

  www.economistbg.com/
 26. 26 Профил на т
  т
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Хайде стига глупости. Много важно кой кога на кого е отишъл на гости. Има модерни системи с електронни карти, с които лесно се отчита с коя карта кога е влизано и излизано в определена сграда. В крайна сметка студентите имат право на посетители. Тези портиери са инсталирани там уж да записват имена и ЕГН-та не с цел да предотврават купони (което очевидно не правят), а единствено с цел да не би някой да живее "нелегално" в някоя "прекрасните" стаи. Ако живея на частна квартира и имам гости за 2 седмици няма проблеми нали?

  Проблемът не са гостите, а цялата ситуация в Студентски град, който повече прилича на казарми или обори отколкото на място за живеене. Живял съм на общежитие и в Ст. град и в три държави от ЕС и никъде другаде не съм видял по трима души в една стая. В другите държави обикновено стаите са за по 1 човек или в най-лошия случай за 2ма ако са братя/сестри, двойки или близки приятели, които изрично са пожелали да живеят заедно. Такова живеене на случаен принцип никъде не съм виждал на друго място. Като живееш с непознати нямаш никакво лично пространство и трябва да търпиш купоните и всички други битовизми на съквартирантите си, определено ще има проблеми. А когато има ясни правила и механизъм за прилагането им и купоните на съседите спират да бъдат проблем.

  Помня как на филолозите в 42Б им се налагаше да четат за изпити на глас и да се разпределят по един в стаята, коридора и тоалетната, за да учат.

  Всички сега са се хванали за дреболиите вместо да обсъждат истинските проблеми в Ст. град.

  Портиерите трябва изчезнат, да има модерни системи за пропуск, ако ще и камери и хората да живеят в нормални условия.

  Ето един коментар, който е много на място: http://www.reduta.bg/?p=2739

 27. 27 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 524 Неутрално

  СИСТЕМАТА Е СБЪРКАНА.ПОРТИЕРА ТРЯБВА ДА СИ ЗНАЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА...А ТО МАЙ Е ЕДНО ДА ВОДИ ПОД ОТЧЕТ КОЙ ВЛИЗА И ИЗЛИЗА ОТ ПОВЕРЕНОТО МУ ОБщЕЖИТИЕ...

 28. 28 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "Георги": Нямам реплика специално към казаното от Вас,с което се съгласявам напълно.Но тъй-като Вие употребихте израза "едно време",ще си позволя да припомня нещо от "едно време",моето студентско време в София,преди да се започне строежа на Студентския град и още по-точно-преди да се започне и строежа на НДК.На мястото на НДК бяха двете сгради на казармите на бившия 6-ти пехотен полк,превърнати тогава в 9-то и 10-то студентски общежития.В 9-то общежитие,на ул."Фритьоф Нансен" в една стая бяха средно по 10-15 студенти,тъй като преди това големите казармени помещения там бяха преградени на отделни "по-малки" стаи.Това не беше сторено в 10-то общежитие,на бул."Витоша" и там в едно помещение живееха по 60 студенти.Аз бях привилегирован и затова живеех в 9-то общежитие.Ходех и в 10-то и там наистина беше ужас.Един чертаеше проекти на чертожната дъска под мижавата ел.крушка,в съседство до него разгорещено се играеше белот.Но и в двете общежитие нямаше нито пропуски,нито охрана,нито дебели лелки.Бях там година и половина и не се случи нито един инцидент,скандали,побоища.а,всичко си зависи от матрияла и от конкретната обстановка в страната.Всичко скега е в упадък-морален и материален,на всякъде се говори за пари,печалба,материален успех и просперитет.В университетите нахлуха кьораво и сакато/в преносен смисъл/.Усещането в младите хора там е една безнадежност,безперспектиност.И затова са го ударили на живот,такъв,какъвто те го разбират.

 29. 29 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Вие редовни ли сте?.. Какви портиери в 21 век? Толкова ли е сложно да се направи врата с карти които да бъдат раздавани на студентите? .. Или май говоря за "СтарУърс" технологии

 30. 30 Профил на Dex
  Dex
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "5149mich":

  Да, разбира се, че студентите пият, но маргинали?! Естествено, че има тук-там някой, който влачи изпити, но да ги наричаш маргинали значи или че никога не си бил студент/ка или си имал много скучни студентски години

  А по темата иначе - хубаво е да се повтори експеримента, но не от неподозрително момиче с тефтер, а да кажем от по-едър мъж. Не че нещо, но скритата камера освен, че показва, че не са сложени излишни пречки, друго, за мен поне, няма. Портиерите вероятно са преценили журналистката като не особено опасен човек . Наскоро минах през едно общежитие, въобще не ме допуснаха след 12 през нощта, макар и да имаше ''вътрешен човек'' с мен, а си бях оставил само една раница вътре. Когато я оставих ми взеха имена, егн и все пак след 12 не ме пуснаха за втори път, така че, изчаках да ми я свалят.. Не ми се видя толкова зле положението.

  За да победиш останалите трябва да надвиеш първо себе си.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK