Бонусите в здравното министерство за борба със СПИН били съгласувани с донорите

Бонусите в здравното министерство за борба със СПИН били съгласувани с донорите

© Красимир ЮскеселиевВъзнагражденията, които служители на Министерството на здравеопазването и хора на граждански договори са получавали по програмите за превенция на ХИВ/СПИН, са съгласувани с донора на средствата. Това е Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, съобщи в предаването "Неделя 150" на държавното радио д-р Тонка Върлева, директор на националната програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерство на здравеопазването.


Повод за обяснението й станаха обвиненията, отправени в петък от депутата Ваньо Шарков от "Синята коалиция", че част от служителите на Министерството на здравеопазването са имали и трудов, и граждански договор, и са получавали допълнителни възнаграждения.


Д-р Върлева обясни, че изпълнението на програмите не е част от длъжностните характеристики на служителите. По думите й става дума за огромна допълнителна работа, която е била вършена в извънработно време, включително в събота и неделя. 
Над 2000 човека работят за изпълнението на тези програми, което включва и лечебни заведения, неправителствени организации и др., обясни тя. 


Глобалният фонд се е съгласил определени служители от няколко дирекции на здравното министерство да работят по тези програми и да носят отговорност, обясни още Върлева. Възнагражденията били съгласувани с донора и не са различни от тези, получавани  в другите страни за същите дейности. 


Тя подчерта още веднъж, че парите, които са получили 22-ата служители на министерството, представляват 1.68 на сто от общо предоставените през 2011 г. средства от Глобалния фонд.


Не трябва да се манипулира по тази тема, защото това ще се отрази на бъдещите суми по тези програми, предупреди д-р Върлева. Тя допълни и че средното изпълнение по трите програми е 78%, което е далеч по-добро представяне в сравнение с темпа на усвояване на средствата от европейските фондове.


Ваньо Шарков посочи, че на сайта на програмата няма никаква отчетност и не става ясно как се харчат парите, но в същото време се вижда че от 2009 г. насам оценката на Глобалния фонд за работата в България спадала до равнище "изпълнение, неотговарящо на очакванията". По няколко индикатора пък изпълнението било нула. Той още веднъж подчерта, че PR-ът на министъра не е човек, който да се занимава с изпълнението на тези програми. 


Според него, ако тези възнаграждения бяха обявени на сайта, нямало да има съмнение, че са нередни. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK