Студентският град: между Лас Вегас и кампус (видео)

Камера и монтаж: Георги Марчев

Около 3 часа след полунощ е. Отдолу се чува силна музика, може би чалга. Нищо необичайно. Заспивам. И преди, и сега ЦСКА е на върха, някой от балкона пронизва тишината. От стаята му отговаря едно: У-у-у... Само "Левски". Не закъсня и отговорът от съседния блок - Да живее "Локо" Пловдив. Само след минута затишие тръбите на парното започват да се тресат. Чува се мощен удар от балкона... Отвътре музиката кънти: Беше само с*кс, нищо повече... Стоп. Изведнъж от тон колоните засвирва химнът на футболния отбор "Левски". И така до 4 часа. Тишина.


Тази история е истинска. Случи ми се преди няколко месеца. Всъщност тя е и единствената толкова шумна до момента. Съседите отдолу празнуваха началото на учебната година. Може би новонанесени първокурсници, защото през предходния семестър отдолу се чуваше плач на бебе. Блокът все пак е семеен. Нищо, че семейните студенти отдавна са малцинство тук.
За Студентския град в София има няколко нарицателни - Лас Вегас, Sin City (англ. - град на греха), има дори и сравнения с публичен дом

© Дневник

За Студентския град в София има няколко нарицателни - Лас Вегас, Sin City (англ. - град на греха), има дори и сравнения с публичен дом


Кампусът Лас Вегас
За Студентския град в София има няколко нарицателни - Лас Вегас, Sin City (англ. - град на греха), има дори и сравнения с публичен дом. Отдавна той не е само за учащи. Има 50 общежития, но и много нови жилищни сгради, заведения, кафенета, кръчми, дискотеки, стрийптийз барове... За тях отново се заговори неотдавна, след като в бл. 23А беше убито момче при меле със съквартирантите си, които били употребили алкохол.


Срещам студентите Елица Кехайова и Христо Христов на полянката, оградена с дискотеки, а отскоро в посредата с нова кръчма. Те са третокурсници по "Индустриален мениджмънт" в Техническия университет.


Тя разказва, че учи, работи и рядко й остава време за излизане. Блокът, в който живее обаче, е точно до развеселителните заведения, които вечер стават шумни. Вечер цяла София е в Студентския град, разказва тя и замлъква. Според нея отдавна тук няма места, където да се чувстваш студент.


Колегата й Христо потвърждава. В САЩ самите общежития са в кампус, който има по-строга охрана, посочва като добър пример той. Студентът вижда проблема в това, че се е позволило да живеят и хора, които не са студенти. 


На моменти е готино, на моменти страшно. Различно - зависи от гледната точка, смята пък Нина, която е четвъртокурсничка по "Маркетинг" в Университета за национално и световно стопанство. Тя обаче не успя да посочи конкретна случка, на която да е била свидетел. 


Основният проблем е, че някои хора не възприемат Студентския град като място за учебни цели, а са дошли примерно само за купони, каза пък Сияна, която също учи "Маркетинг" в УНСС. Тя не изключва купоните от студентския график, но "трябва да има някакви граници".


Двете студентки също учат и работят, затова напоследък не им оставало много време за излизане по дискотеки или заведения.


Студентският град: между Лас Вегас и кампус (видео)

© Цветелина Николаева


Промени, ама не съвсем
След инцидента Министерството на образованието пожела да вземе управлението на общежитията от университетите. Предложени бяха и редица промени, сред които вечерен час, забрана за внасяне на алкохол, наказания при вдигане на шум над определени норми... Всъщност в правилниците на общежитията и договорите за наем повечето от тези забрани вече съществуват, но реално не работят.


Все пак говорим и за хора, които са над 18 години, отговаря на тези предложения Сияна. Според нея такива мерки не влияят и на непълнолетните. Всеки сам преценява, всеки има глава на раменете, смята още тя.


Не трябва да е проблем дали да се внася алкохол в общежитията, а по-скоро портиерите, когато забележат нещо извън нормалното – крясъци, а не за силна музика, тогава да се проверява, отбелязва пък Нина. Тя се чувства сигурна и в момента, защото освен портиер, общежитието й се заключвало с магнитни карти. Не крие, че би могло с теб да влезе и друг човек.


Това показа и проверка на "Дневник" миналата седмица, когато репортер успя без проблеми да влезе в повечето проверени общежития.


Студентският град: между Лас Вегас и кампус (видео)

© Мария Съботинова


Кучета, дупки, детски градини... обичайните проблеми
Срещам и майка с малко дете. Казва се Виолета, а синът й е Иван. Учи "Геология и геоинформатика" в Минно-геоложкия университет, работи и отглежда почти тригодишното си дете. Живее в семейния блок 60В, където "вратите след 12 часа се заключват, не се пускат външни лица", разказва уверено тя.


Бях много изненадана. За някакви глупости се случват такива инциденти. Бях втрещена, когато разбрах, че за пореден път е станало убийство в Студентския град, разказва впечатленията си за инцидента от преди седмици.


Други теми обаче повече я вълнуват. Има само една детска площадка в целия Студентски град, разказва тя. Продължава: Яслите са малко. Има много деца, които не могат да се класират. Темата с бездомните кучета не подминава и този столичен квартал.


Виолета почти на шега, почти на сериозно, разказва, че вече се познава с кучетата от блока си едва ли не по имена. Случвало ми се е два пъти да ме нападат, единият път бяхме две майки с децата си, казва тя. Просто не можеш да се прибереш до вкъщи, защото лаят, тичат след тебе. За три години не е видяла нито веднъж кола на "Екоравновесие". Уж казват, че не могат да ти направят нищо, но страхът, който вдъхват в децата, продължава майката.


Цели участъци дори от централната улица "8 декември" е без тротоари. Булевардът е с нов асфалт, който беше положен при предишния кмет, сега премиер, Бойко Борисов, но пари за тротоари явно не са били предвидени. Паркоместата също са малко, разказват студенти.


Като проблем биват посочвани и липсата на поддържани паркове, които нощем не са осветени, дупките по вътрешнокварталните улици, олющените блокове от времето на социализма, за който студентите все пак плащат наем... Често срещани проблеми и в останалите столични квартали... но не и за кампус.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK