Юридическият гръб на Плевнелиев

Росен Кожухаров, секретар по правните въпроси на президента Росен Плевнелиев

© Георги Кожухаров

Росен Кожухаров, секретар по правните въпроси на президента Росен ПлевнелиевЗаплетен юридически казус посрещна правния екип на президента Росен Плевнелиев дни, след като стъпи на "Дондуков" 2. Скандалът с липсата на втори указ, с който предишният държавен глава Георги Първанов трябваше да възложи правомощия на вицепрезидента си Ангел Марин, се оказа едно от първите изпитания за юридическите секретари на Плевнелиев – Петя Тянкова и Росен Кожухаров. Двамата са единодушни, че ако президентският тандем Росен Плевнелиев и Маргарита Попова бъдат преизбрани за втори мандат, ще посъветват държавния глава с нов указ да възложи част от правомощията си най-малкото за да не се дава повод за спекулации.


Темата майсторски беше интерпретирана от много утвърдени юристи с аргументи и в двете посоки, но няма спор, че повторен указ не вреди, казва Кожухаров. Според него, ако не последва изрично тълкуване от Конституционния съд, при създалата се обществена полемика всеки следващ президент би предпочел да издаде нов указ. Това не е само въпрос на собствена застраховка, а засяга правната стабилност като цяло, смята Кожухаров.


Двамата юристи са твърде предпазливи в коментарите си за новосъздадената комисия "Първанов", която вече беше атакувана в Конституционния съд от опозицията. Това е чудесен повод съдът да разтълкува въпросите, по които няма практика в кратката история на президентската институция. И Тянкова, и Кожухаров се придържат към принципа на конституцията, че дейността на президента не подлежи на парламентарен контрол. В същия дух беше и коментарът на държавния глава, който обеща да следи внимателно действията на комисията.
Конституционните дела - първа задача


За месец на "Дондуков" 2 юридическият екип вече подготви становища до Конституционния съд за делата срещу пенсионната реформа и срещу прехвърлянето на здравни вноски към бюджета. Според Петя Тянкова вдигането на пенсионната възраст не противоречи на принципа за социална държава (аргументът на опозицията да поиска противоконституционност), защото този принцип може да се приема и като договор между поколенията – младите работещи плащат пенсиите на родителите си.


По друг въпрос, който в момента е в ръцете на Конституционния съд - делото срещу закона за досиетата, Росен Кожухаров припомня, че по тази тема президентът винаги отчетливо е казвал своето становище "за" разкриването на досиетата. Според юридическия секретар в случая въпросът не опира до обявяването на агенти с "картонче", а до това – дали по някакъв начин се нарушава правото на защита.


И Кожухаров, и Петя Тянкова, също като президента Плевнелиев, казват, че са екипни играчи и ги мотивира резултатът. Макар върху тях да пада отговорността да формират мнението на държавния глава по всички правни казуси, разчитат и на останалите юристи в екипа на държавния глава. Там са още двамата съветници Наталия Киселова и Пламен Конов.


Петя Тянкова, секретар по юридическите въпроси на президента Росен Плевнелиев

© Анелия Николова

Петя Тянкова, секретар по юридическите въпроси на президента Росен Плевнелиев


Никой от тях не пропуска ролята и на другите ключови юристи - вицепрезидента Маргарита Попова и главния секретар на президентската администрация Екатерина Захариева, все пак са работили заедно и преди срещата им на "Дондуков" 2. Тянкова е била юридически съветник на Плевнелиев, докато беше министър на регионалното развитие. Там е поканена от Екатерина Захариева (тогава заместник-министър), с която се познават от дълги години покрай задължителния юридически стаж след завършване на висшето образование. После поддържали контакти, донякъде и професионални – докато Захариева е ръководила дирекция в Министерството на околната среда и водите, Тянкова работила по правни казуси на регионалните екоинспекции.


Кожухаров пък е ръководил дирекцията "Механизъм за сътрудничество и оценка" в Министерството на правосъдието, докато Попова беше министър. Всички заедно с президента обсъждаме проблемните въпроси, разяснява Кожухаров.


Обществени обсъждания за добри закони, ветото не дава много механизми за поправка


В задачите на двамата секретари влиза и проследяването на целия законодателен процес, защото със своя указ държавният глава е последната част от веригата – подготовка на законите по министерства, одобрение в правителството, дискусии в парламентарните комисии до окончателното приемане в Народно събрание. Предварителният обществен дебат е важен, за да не се стига до налагане на вето – след него юридически механизми за поправка са малко.


Тянкова, която в регионалното министерство е работила главно по законотворчество, намира за добра практиката за предварителни обществени обсъждания, при които да бъде намерена златната среда за удовлетворяване на интересите на всички страни, които засяга даден закон. Идеята и на президента е да следим процеса от самото начало и ако има въпроси, по които не сме съгласни, да търсим консенсус на ранен етап, а не да се стига до налагане на вето, казва Тянкова.


И си спомня за първия опит в регионалното министерство – поправка в закона за държавната собственост, която хем да не нарушава правото на частната собственост, хем да ускори приоритетното строителство на автомагистрали. Успехът й бил, че законът е приет без почти никакви забележки от опозицията. След близо 3-годишен опит на законотворец смята, че е редно да има профилиране сред юристите в писането на закони и в самата законодателна техника.


Помилваните не са просто статистика


Тянкова е и първият ротационен член комисията за помилванията, която ще подпомага вицепрезидента. Определя себе си като много милостив човек и за нея помилваните не са просто статистика – "трябва да се види всяка съдба и да се прецени заслужава ли един човек милост".


Преди да се включи в екипа на министър Плевнелиев, Тянкова е адвокатствала по дела, свързани с опазване на околната среда и вече е натрупала повече от 10-годишен юридически опит. Работила е и по казуси на Столична община за депото в Суходол и интегрираната система за управление на отпадъци. Натрупаният опит в екоправото я провокирал да завърши и магистърска програма "Околна среда и устойчиво развитие" в Химикотехнологичния и металургичен университет, за да научи повече за химичните технологии, почвите, методите за пречистване на води, въздух.


Стъпка по стъпка през всички нива на администрацията


За разлика от Тянкова стажът на Росен Кожухаров е преминал изцяло в държавната администрация, но в доста интересен период, както казва той. През 2001 г. започва във Външно министерство като младши юрисконсулт, минава през всички нива и се издига до шеф на правната дирекция на ведомството. По-късно става съветник на министъра по европейските въпроси Гергана Паси, а през 2009 г. е поканен от Маргарита Попова за ръководител на дирекцията, която общува с Европейската комисия по мехназима за сътрудничество и оценка. С Попова се познават от по-рано, когато работата по механизма за сътрудничество и оценка се координираше от министъра по европейските въпроси, а прокурорът Попова беше шеф на спецзвеното за борба срещу злоупотреби с еврофондовете.


Периодът преди присъединяването на България към ЕС беше прекрасно поле за изява на юристите в администрацията – тогава адаптирахме цялото законодателство, после пък имах възможност и на практика да участвам във формиране на европейското законодателство, разказва Кожухаров. Споделя, че най-голямото предизвикателство е било подготовката на стратегията за продължаване на съдебната реформа.


Тя няма да свърши скоро, защото правото е динамична система, но за нас е важна оценката на ЕК, че е очевиден напредъкът и процесите са невъзвратими, казва юридическият секретар. По думите му колкото повече основни неща отмяташ в една реформа, толкова повече оценяващите работата ни се концентрират в детайлите.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  забавляват се кво толко

 2. 2 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 488 Неутрално

  добра статия - поздравления!

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Дано тези юристи не са както тия на Първанов,че опази Боже!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Beли
  Beли
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "....и на останалите юристи в екипа на държавния глава. Там са още двамата съветници Наталия Киселова и Пламен Конов."

  Пламен Конов????? Адвокат?? Дали не го познавам? И какво ли бих могъл да кажа на президента ни за него??? Първо ще направя една малка проверчица на името му!!! После - ще ви разкажа интересни неща!!!

 5. 5 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Да действат според Конституцията, всички го очакваме от тях

 6. 6 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Чакаме си обещаната лустрация .

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Тъй като статията е дълга и не ми се чете мога да кажа само, че този човек (Плевнелиев) е загубен ценен кадър за България. Президентството е импотентна институция у нас и там следва да слагат хора с престиж, но без да бъдат особено дейни по природа.
  Плевнелийката си беше перфектен да прави магистрали. Говореше, договаряше, правеше инспекции на строежите на всеки 2 седмици. Сега откакто онази пълна жена е на поста да сте чули да е ходила на някой строеж?! Излезе 2 пъти да я навали снега зимата и толкос.
  Определено България загуби. Щото ако си направят работата както трябва поне едните магистрали може да ни остави ГЕРп. То е ясно, че за друго не стават.

 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  ако не последва изрично тълкуване от Конституционния съд,
  ...........
  Доколкото помня, ВАС оттегли въпроса си по този повод към КС, та в момента КС не е сезиран по въпроса ...
  Апропо, много интересно е, че никой не е попитал досега кои точно съветници на Гоце са го "посъветвали" /според мен, няма такива/ да не издава втори указ ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4465 Неутрално

  "..но няма спор, че повторен указ не вреди, казва Кожухаров..."
  Аз мисля, че такъв трябва (и да трябваше и за втория мандат на Гоце) да бъде задължителен. Не може такива съществени държавни дела да се интерпретират по..."подразбиране".
  За мен това обяснение беше дадено, за да прикрие тъпата грешка на Първанов, дължаща се на глупавото му чувството за недосегаемост, незаменимост и значение за обществения живот в страната. Това нахалство той проявява и в настоящия момент.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Весело

  Заплетен ? юридически казус посрещна правния екип на президента Росен Плевнелиев дни, след като стъпи на "Дондуков" 2 ? Скандалът с липсата на втори указ, с който предишният държавен глава Георги Първанов трябваше да възложи правомощия на вицепрезидента си Ангел Марин, се оказа едно от първите изпитания за юридическите секретари на Плевнелиев – Петя Тянкова и Росен Кожухаров????? „Залудо работи, залудо не стой!” е казал народът. И май доста хубаво го е казал, защото изключително красноречиво описва ситуацията с "липсата " на тъй наречения "втори" указ. Но така пък, юридическите секретари, ще са изправени пред едно дълго - петгодишно изпитание - Lost in time.
  „Времето е в нас и ние сме във времето”.

 12. 12 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Според Петя Тянкова вдигането на пенсионната възраст не противоречи на принципа за социална държава (аргументът на опозицията да поиска противоконституционност), защото този принцип може да се приема и като договор между поколенията – младите работещи плащат пенсиите на родителите си.
  А защо младите трябва да плащат пенсиите на родителите си? Нали уж всеки си прави осигуровки за пенсии.

 13. 13 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Надявам се да ускорят въвеждането на електронен съд в България.
  Това е вид експертна система, която може да проверява и влезли в сила решения.
  https://e-justice.europa.eu/home.do?action=home&plang=bg

 14. 14 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Е това се казва пропаганда... Предполагам и на манифестация ще ни изкарат да ги поздравим с УРА?!

 15. 15 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Тя ( съдебната реформа) няма да свърши скоро, защото правото е динамична система, но за нас е важна оценката на ЕК, че е очевиден напредъкът и процесите са невъзвратими, казва юридическият секретар. "

  No Comment както се казва
  Очевиден напредък и невъзвратими процеси!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivanalex2":

  Аз само да обясня, както и да го въртиш, за да може един пенсионер да яде без да работи, трябва някой да изработи яденето и да му го даде. Ти си внасяй, но внуците могат да ти инфлират вноските така да се каже и да се снимаш (както и става на практика)

 18. 18 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тези ми се виждат по-надеждни.

 19. 19 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Това е голям, проблем, верно с този указ, има работа за 4-5 години за екип юристи, а и бонуси вероятно ще се намерят, а по границата на България има етническо напрежение, но за президента е по-лесно да се разходи до Авганистан!

 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  № 14 gl " Предполагам и на манифестация ще ни изкарат да ги поздравим с УРА?! " Червенушко, не се притеснявай, няма да те изкарат. Започва смяната на поколенията и твоите хора все по- малко ще ги гледаме и чуваме. И дано скоро изобщо да не ги чуваме.

 21. 21 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Радвам се да видя нормални млади хора на тези позиции. Огромен е контраста с екипа на Гоце, който беше смесица от ченгета, изкуфели червени професори и слуги на олигарси. Дано тези дадат малко тласък на реформите, защото на Гоце хората основно ги спираха.

 22. 22 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1071 Весело

  [quote#20:"stedim"]Започва смяната на поколенията и твоите хора все по- малко ще ги гледаме и чуваме. [/quote]
  Хм, абе това май Гоце го каза, че внуците са наред!

 23. 23 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да се надяваме че са достатъчно компетентни и ще подготвят решенията,който взема президентската институция съобразно законите а не съобразно "общественото" мнение т.с мнението на манипулираното общество, защото като наблюдавам писанията във форумите, където се изказват по-сложни юридически казуси хора не запознати дори с елементарното право.

 24. 24 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1071 Весело

  [quote#23:"nikodim821"]мнението на манипулираното общество[/quote]
  хитро, т.е. обществото няма право на мнение, щото така или иначе е манипулирано, ех горките Швейцарци, с техните референдуми, хеле пък тоя последния за годишния отпуск!

 25. 25 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Социална държава на първо място трябва да издържи на критериите за държава с върховенство на закона тъй като първото нещо, което обединява един човек

  с друг и урежда правоотношенията помежду им е закона. Ако това не е факт и уж социалната държава допуска изключения

  за определени хора и системата ги третира като недосегаеми, то не е никаква държава, а си е чиста тирания. Справката е последните 67-години.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 26. 26 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ЩОМ Е НАПИСАНО ЧЕ ТРЯБВА ЗНАЧИ ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА.

 27. 27 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#20] от "stedim":

  Ех, асане, асане, колко малко знаеш само....

 28. 28 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Аз бих озаглавил статията така:
  Армията от неподготвени юристи се пласира за съветници на президентската хранилка.
  Какво общо има въпроса между тях и указа за Марин не разбрах изобщо.
  То цлеия въпрос за Марин си е ясно какво беше - втренчване в запетайките. И от тази гледна точка е ясно какво би казал КС - че имало воля и вот Марин да е вице, следователно с указ или без указ - се тая.
  За авторката липсата на опит в екипа не е показателен. Не е показателно и предишните или текущите политически пристастия на съветниците, няма и позицията им относно обещаните от президента в кампанията му решения на много въпроси.
  Статията е полит-коректна до степен на нечитаемост и се е превърнала в една захаросана ПиАр презентация на лицата около Плевнелиев.
  Дано поне президентството да е платило нещо на редакцията че инак си е просто загуба на трафик.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 29. 29 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "И Кожухаров, и Петя Тянкова, също като президента Плевнелиев, казват, че са екипни играчи и ги мотивира резултатът. "

  "Екипни играчи мотивирани от резултата" - това евфемизъм за хора, които си пазят гърба един на друг и гледат да не клатят лодката, ли е?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 30. 30 Профил на hristolod
  hristolod
  Рейтинг: 434 Весело

  Не разбирам за какво и за кого е тази реклама ?
  Като им чета биографиите са си типични бюрократични головодници и в този смисъл и коментарите са излишни .

 31. 31 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  "Според Петя Тянкова вдигането на пенсионната възраст не противоречи на принципа за социална държава (аргументът на опозицията да поиска противоконституционност), защото този принцип може да се приема и като договор между поколенията – младите работещи плащат пенсиите на родителите си."

  - Не.не е така.Договорът ми бе сключен с държавата-аз да плащам социални осигуровки и данъци,като работя.А тя да ми отпусне пенсия,когато на върша 60 години и имам 25 години трудов стаж.Държавата нарушава този договор като изисква повече трудов стаж и по-голяма възраст за пенсиониране поголовно.-Независимо кой-кога и при какви правни условия е започнал работата и стажа си.От този факт нищо не следва като задължение за младите работещи и внуците.За тях е наследството,а не плащането на вноски за пенсия.Друг е въпросът,че когато държавата иска да промени законите,да промени изискванията за трудов стаж и възраст може да го направи.Но това би трябвало да е ясно и да важи от момента,когато човек започва да работи и да плаща осигуровки.А не държавата да сключва с него договор,да го оставя да си прави едни планове,а после да му ги променя и то едностранно.

 32. 32 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много интересно как точно юристи, писали за връзката между мафия и избори в България скокнаха и първи се наредиха на сладките държавни длъжности в администрацията на най-съмнително избрания български президент.
  За справка:
  http://politiki.bg/?cy=111&lang=1&a0i=223141&a0m=readInternal&a0p_id=359

  Явно службичката, суетата и заплатката са по-важно от всичко друго в нашата мила родина. Нищо ново под слънцето, описано е преди век от големите наши писатели и поети.

 33. 33 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#5] от "forumer":Лошото е , че Конституцията като основен закон е по правило бланкетна, съдържа празноти, тя следва да се тълкува или празнотите запълват, а валидно и обвързващо тълкуване на Конституцията сама за себе си може да прави само Конституционният съд и никой друг.

 34. 34 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#9] от "deepdp":Лично деканът на ЮФ при СУ кЛИМЕНТ оХРДИСКИ по това време!!!Лично аз споделям тезата му, но няма да се повтарям отново и отново защо споделям виждането , че втори указ не е необходим. ВАС в мотивите си на отказа си да се произнесе по валидността на указа за отнемане на гражданството донякъде споделя това, като изрично набляга на факта, че първият указ е бил безсрочен, а новият мандат продължава между същите лица.

 35. 35 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#32] от "gvt":

  Е добре де, това че през 2008-а когато са писани тези проблеми около изборите ДРУГИ ги печелеха не е ли някаква разлика за теб? Ако тройната коалиция беше спечелила пак изборите и тогава станат съветници, разбирам тезата ти, но сега?!?!?

 36. 36 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#35] от "sidyart":
  Не е въпросът кой печели изборите а КАК ги печели. Значи ако нашите печелят изборите, няма значение че са ги спечелили с пари на мафията.
  Страшна логика! За съжаление споделяна от всички невзрачни писарушки, изстреляни на висока орбита от неграмотния си шеф ББ.

 37. 37 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Аз дядо Владо , задавам един елементарен въпрос :

  ЗАЩО Гоце и Марин полагаха ВТОРА клетва пред Народното събрание след повторното им избиране ? !

  По неговата на Гоце "логика" то не е трябвало и втора клетва да полагат !
  А новата клетва именно това показва , че всичко започва отначало !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 38. 38 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#17] от "gsb":

  Значи най-доброто решение е се закрият пенсионните фондове като иконномически неоправдани или, още по-дбре, нека да останат, но вноските в тях да са доброволни - всеки да си прави сметка дали иска внуците му да инфлират спестяванията

 39. 39 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#36] от "gvt":

  Съвсем друга ми беше логиката, но както и да е...

 40. 40 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 434 Гневно

  ПЛЕВНЕЛИЕВ КОГА ЩЕ ДАДЕ ФИНАНСОВ И РАБОТЕН ОТЧЕТ ПРЕД НАРОДА СИ, ЗА НЕНАДЕЙНАТА МУ ПРЕДИЗБОРНА ЕКСКУРЗИЯ ДО СТРАСБУРГ И БРЮКСЕЛ?? ЗА СМЕТКА НА ПАРТИЙНАТА МУ ШАЙКА ИЛИ ЗА СМЕТКА НА БЮДЖЕТА БЕ ЕКСКУРЗИЯТА МУ?

  Поради абсолютна липса на План-ПЛАТФОРМА ЗА ПРОГРЕС И КОНСОЛИДАЦИЯ НА НАРОДА, както ВСИЧКИ НЕЙНИ ВЛАСТ-КОНКУРЕНТКИ, НОВАТА частна, полит-шайка "АТАК-2ка", днес ще поткрепи НАТО-МАРИОНЕТНОТО И ЕВРО-КОЛОНИАЛИСТИЧНО, ГЕРБ-опейско ПРАВИТЕЛСТВО, УТРЕ ДРУГО, И ТАКА ЧРЕЗ НЕСПИРНИТЕ ПАРЛАМЕНТ-ПОБОРСТВА, БОЕВЕ, СВАДИ И ПРЕРЕКАНИЯ, ДО ПЪЛНОТО САМОУНИЩОЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА И ПОТОМЦИТЕ НА ДЯКОНА. ОТЧИТАЙКИ БЕЗРЕЗУЛТАТНА АКТИВНОСТ, ЗА СМЕТКА НА БТЮДЖЕТА!

  Вече всички се смеят на култ-оглупиралите разпри, поборства и свади в парламента, чрез които се потдържа безогледно, ПАРЛАМЕНТАРНАТА-ДИСКРИМИНЦИЯ в родината на ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ.
  ДО КОГА ЩЕ Е ТАЗИ НАРОД-РАЗПОКЪСАНOСT основанa на частният ТРИАДИЧЕН култов ИДЕОЛОГИЗЪМ?
  ДО КОГА ЩЕ Е ТАЗИ НАРОД-ПОЛЯРИЗАЦИЯ ОТ РАЗПРИ И КУЛТ-БЕЗПРИЕМСТВЕНA АНАРХИЯ?
  БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ИСКА ОБЕДИНЕНИЕ-КОНСОЛИДАЦИЯ И СВОБОДА, А НЕ партийна-затвореност, РАЗПРИ, СВАДИ И БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ!

  НИКОГА НЕМОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ ЕДИННОСТ И КОНСОЛИДАЦИЯ НА НАРОДА, А КАМОЛИ И ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ В ДЪРЖАВНОТО УСТРТОЙСТВО, ЩОМ СМЕ РАЗЦЕПИНИ, ПОЛЯРИЗИРАНИ И ПОБОРНИЧЕСКИ ПАРЛАМЕН-ДИСКРИМИНИРАНИ, ЧРЕЗ УМИШЛЕНО ПОТДЪРЖАНАТА БЕЗПРИЕМСТВЕННОСТ НА ТРОИЧНИТЕ ОГЛУПИРАЛИ КУЛТ-ПАРТИЙНИ, КУЛТ-РЕЛИГИОЗНИ И КУЛТ-ЕТНОС, АМАТЬОР-ЧАСТНИ-УВЛЕЧЕНИЯ.
  НЕ ВСИЧКИ СМЕ СИНИ, ЧЕРВЕНИ ЗЕЛЕНИ И БЕНБЕНИ, НО ВСИЧКИ СМЕ БЪЛГАРИ И ИСКАМЕ ОБЕДИНЕНИЕ ЧРЕЗ ПРИЕМСТВЕНОСТ НА КУЛТ-ЛИЧНИТЕ НИ УБЕЖДЕНИЯ И РАЗЛИКИ, УЗАКОНЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА.

  ИЗБОРА НА ЛИДЕРИ И ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ ДА СТАВА НА ОСНОВАТА НЕ ВЕЧЕ ОТ, ЧАСТНИТЕ ОГЛУПИРАЛИ И НЕПРИЗНАВАЩИ СЕ ЕДНА-ДРУГА партийнo-ЗАТВОРЕНИ ШАЙКИ, А НА ОСНОВАТА НА ИЗБОР НА ТАЛАНТИ, И ИЗПИТ ЗА ЛОЯЛНОСТ НА ВСЕКИ ПОСТ.

  ТОВА ЗНАЧИ ЧЕ ЗА ДА ИМАМЕ БЪДЕЩЕ И ОСТАНЕМ КАТО РОД-БЪЛГАРСКИ, ТРЯБВА ДА ОСТАВИМ (не да забраняваме) личните си КУЛТ-ПОЛИТИЗИРАНИ, КУЛТ-РЕЛИГИОЗНИ И КУЛТ-ЕТНИЧЕСКИ УВЛЕЧЕНИЯ ПО ДОМОВЕТЕ, И СЕДНЕМ ПРОФЕСИОНАЛНО ДА ЗАРАБОТИМ ЗА ДЪРЖАВАТА.

  ДЪРЖАВНА РАБОТА НЕ ВЕЧЕ НА ОСНОВА НА ТЕЗИ НИ ЛИЧНИ УБЕЖДЕНИЯ КОИТО НИКОГА НЯМА ДА СЕ ИЗРАВНЯТ, А САМО ЩЕ НИ ПРОТИВОПОСТАВЯТ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ, ЖИВОТИНСКИ-БЕЗПРИЕМСТВЕНО!
  НЕ ВСИЧКИ СМЕ СИНИ, ЧЕРВЕНИ ЗЕЛЕНИ И БЕНБЕНИ, НО ВСИЧКИ СМЕ БЪЛГАРИ И ИСКАМЕ ОБЕДИНЕНИЕ ЧРЕЗ ПРИЕМСТВЕНОСТ НА КУЛТ-ЛИЧНИТЕ НИ УБЕЖДЕНИЯ И РАЗЛИКИ, УЗАКОНЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА.

  ВРЕМЕ Е ДА ПРОМЕНИМ НЕ САМО СЕБЕ СИ, НО ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА И СВЕТА.

  ДА, НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ПРИЗВАНИ ЗА ТАЗИ РАБОТА, НО САМО ЧРЕЗ УЗАКОНЕНА В КОНСТИТУЦИЯТА НИ ТРИАДИЧНA-ПРИЕМСТВЕНОСТ И ОБЕДИНЕНИЕ-КОНСОЛИДАЦИЯ, КАТО ОСНОВА НА ПО-ВИШАТА ФОРМА НА ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО, НЯМАШТО АНАЛОГ В СВЕТА!

  ЗАБРАНЯВАЙКИ КОНСТИТУЦИОННО, КАКВАТО И ДА Е НАМЕСА НА КОЯТО И ДА Е КУЛТ-ТРИАДИЧНА ГРУПЩИНА; ( КУЛТ-ПАРТИИ, КУЛТ-РЕЛИГИИ И КУЛТ-ЕТНОС), В ОБЩО-ДЪРЖАВНИТЕ НИ ВЪТРЕШНИ И ВЪНШНИ ДЕЛА!

  СЕГА Е НАШЕТО ВРЕМЕ ДА ПОКАЖЕМ НА СВЕТА ОТНОВО КОИ СМЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ, ПОТОМЦИ НА ДЯКОНА!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK