Виж кой чете: Най-много деца влизат в библиотека в Сливен, най-малко - в София и Стара Загора

Виж кой чете: Най-много деца влизат в библиотека в Сливен, най-малко - в София и Стара Загора

© Вихра ПетроваМалко под 12%  (3798) от децата с  издадени читателски карти  посещават детските отдели на регионалните библиотеки у нас.  Това показва изследването "Деца за библиотеките, библиотеки за децата" на сайта за книги "Аз чета".


Според резултатите от проучването броят на читателските карти, издадени за детските отдели във всички библиотеки между 1 юли 2010 и 30 юни 2011 година, е 32 349. А средно за отдел са издадени по 1198 читателски карти. Изследването е проведено в периода юли-ноември 2011 година чрез онлайн въпросник към служителите на всички 27 регионални детски библиотеки в България.  
Колко и къде четат децата 


Данните сочат, че има големи разлики в броя на малките читатели в отделните градове. Най-много читателски карти са издадени в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" гр. Варна - 5000 броя, което е почти двойно повече от издадените карти в Пловдив (Народна библиотека "Иван Вазов") - 2725 броя.


Разликата със Столичната библиотека е почти десет пъти – едва 530 карти.


С най-много реални посещения месечно се гордее сливенската библиотека (средно 600), докато градове като София (15), Кърджали (20) и Стара Загора (15) остават на последните места. 


Книги има за всичкиКакво четат децата? Кои книги им се иска да задържат за себе си? Имат ли обратна връзка библиотеките от малките си посетители? Отговорите от изследването четете утре на "Дневник".

Най-голям избор от заглавия имат децата във Варна - над 200 000 библиотечни единици чакат на рафтовете да бъдат заети. В Регионална библиотека "Христо Смирненски" в Хасково книгите са 178 182.


Това са и двете единствени регионални библиотеки, които разполагат с над 100 000 книги в своите детски отдели. Най-малък е броят на книгите в библиотеката в Разград – едва 22 634.


С учителката за ръка


Всички библиотеки освен тази в Кърджали имат изградени и действащи партньорства с училищата в съответните градове.  Над 40% от анкетираните библиотекари посочват  именно учител или училище като фактор, който е провокирал първото посещение на детето в детския отдел на библиотеката.


"Тези данни са до голяма степен логични и очаквани с оглед на ролята, която имат училищата и учителите във възпитаването на любов към книгата и читателските навици у децата", анализират още авторите на изследването.

Виж кой чете: Най-много деца влизат в библиотека в Сливен, най-малко - в София и Стара Загора

© Вихра Петрова, дневник


Около 33% от невръстните читатели пък прекрачват за първи път прага на  библиотека, подтикнати от своите родители или роднини.  Има и такива (19%), които проявяват интерес към детските отдели на регионалните библиотеки по своя собствена инициатива.


Условията за деца със специални нужди не са достатъчни


Силно проблемна зона се е оказала възможността за работа с деца със специфични нужди.


"От една страна, само в 13 от библиотеките (41%) има изградени физически условия за работа с деца със специфични нужди (трудноподвижни, незрящи, деца с аутизъм и други). От друга - данните за служителите, обучени да работят с тези деца, са още по-тревожени - едва 11% от библиотеките (в Сливен, Габрово и Велико Търново)", гласят констатациите на проучването.


Въпреки липсата на достатъчно физически условия и специално обучен персонал в библиотеките се провеждат инициативи или се работи активно за осигуряване на възможности за адекватно ползване на ресурсите - безплатно издаване на читателски карти, изнесена читалня в дом за медико-социални грижи, партньорство със социални институции.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  Редовно се присмиваме на Перник, ама от данните излиза, че у Софето караме децата да четат много по-малко.

  А перничани между фърчането с голфа до столицата и обратно, рицарските турнири с винкело и надпиванията с пернишкия бейлиз (боза с ракия, според вица) намират време да наплашат децата дотам, че да ходят и книги да четаа.

  Срам направо, софиянци.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  библиотеките могат да имат и книжарници и които прочете книга като му хареса да отиде в книжарницата и да си купи книгата така кногоиздателите ще имат щандове и в библиотеките на страната и библиотекарките ще продават книги на желаещите

 3. 3 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Хм! Истински се изненадах. Във Варна 200 000 библиотечни единици. Това вероятно означава 200 000 книги, но дори и да приемем, че от всяко издание има по 4 екземпляра това са си 50 000 различни детски книги!
  Който е имал задължение е направил достатъчно! Сега остава да научим децата си да търсят и да четат!

 4. 4 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  а на които не му триабват книги от вкьщи ще ги дава на библиотеките

 5. 5 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 944 Весело

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  Е, то софиянчетата са си направо "пристанище на Перник" .

 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#5] от "SSS":

  Абе процентно провинцията изглежда напред, но абсолютните данни за всички градове ми изглеждат отчайващо ниски.

  Българинът съвсем се отучи да чете...

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#4] от "dearblue":

  И двете идеи са добри, но за това трябва култура. И читателска и търговска.
  За последен път посетих варненската библиотека преди 3-4 години за някаква техническа литература, която не намерих. Впечатлението ми беше, че системата е закостеняла и дори бях на път да я отпиша, но... тази статия ме накара да се замисля!

 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Весело

  До коментар [#6] от "jubal harshaw":В замяна на това се научи да пише в Нет, главно малограмотно!

 9. 9 Профил на Ивелина
  Ивелина
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много е жалко, че днешните деца не посещават библиотеките и не четат... А има толкова много да се научи от книгите!

 10. 10 Профил на shuffle
  shuffle
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не знам горната информация колко е показателна за това, колко четат децата, защото липсват променливи като: колко пари се харчат за книги в семейството, ползват ли се устройства като електронни четци и таблети, влизат ли в бройката картите за училищните библиотеки, и т.н.

 11. 11 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 631 Неутрално

  С риск да ме оплюете, бъдещето е в електронните библиотеки. Все повече книги, информация, статии и архивни материали може да се намерят в нета.
  Остава големия въпрос за качеството на информацията, където обикновените библиотеки действително водят, но прогреса не прощава. Просто библиотеките бавно ще замрат в следващите 50тина години.

 12. 12 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  Всъщност това са пълни глупости. Сина ми е едно от най-четящитите деца, и не е влизал в библиотека. Просто си купува книги. Училищните библиотеки са общо взето пълна скръб, а централните често не позволяват да си вземеш книга за в къщи, така че ако не ти е проблем да заделиш пари за книга и в случая с децата, родителите ти не смятат това за излишен разход, можеш да си четеш и без да висиш в библиотеката

 13. 13 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ами няма да четат. 21-ви век е, библиотеката трябва да прилича на нещо. Московската държавна библиотека за младежта (снимките по-долу на страницата) : http://www.rgub.ru/

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 14. 14 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  Защо посещаването на библиотека трябва задължително да значи, че не се четат книги? У нас се чете непрекъснато, но книгите си ги купуваме, защото можем да си го позволим. Никога не съм посещавал детска библиотека, когато бях малък, защото всички книги или вече ги имахме още от едно време или ми се купуваха.

 15. 15 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Софиянчетата в основната си маса освен едни претенции и претенции на родителите им друго нямат. Не е достатъчно да живееш в столицата за да си повече от останалите, по-скоро е повод за необосновано самочувствие.

  Няма шики-мики.
 16. 16 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Тези около 3000 деца в България веднага да се намерят и да им се даде стипендия от по 1000 лева примерно! Ако искаме догодина да се удвоят това трябва да се направи.

 17. 17 Профил на peshkata
  peshkata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "Софиянец":

  Не всеки може да купува книги на децата си "защото може да си го позволи".

 18. 18 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#15] от "daniel_defoe":

  Ти май си от тези софиянчета а? Кво значи Софиянчетата бе комплексарчетата? И изобщо ти софиянче ли си, или ги гледаш софиянчетата на снимка та знаеш какви са?

 19. 19 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#17] от "peshkata":

  Да, и точно затова виждаме, че най-много посещания има в най-бедните райони на страната

 20. 20 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#17] от "peshkata":

  Абсолютно, Софиянец просто казва, че посещаемостта на библиотеките не е мерило за това, колко се чете, доколкото може да четеш много и да не посещаваш библиотека

 21. 21 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  в китаи и индиа ако правиат библиотеки на земиата ниама да остане едно дьрво
  бьдещето е на електронните книги и таблети ив фласх паметите в които може да сьбереш милиони книги
  в бьлгариа се преиграва с ценността на книгата и четенето

 22. 22 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#18] от "gsb":

  Всеки ден ги гледам и гледката не ми харесва особено.

  Няма шики-мики.
 23. 23 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Браво на Сливен. Бил съм там по времето, когато се провеждат празниците на книгата за деца. Целият град участва и резултатие са налице. Опитът на Сливен трябва да се изучава задължително от културните и образователни институции на другите градове.

 24. 24 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 638 Разстроено

  данните са направо плачебни... може би за София играе роля и фактът ,че достъпът за деца до библиотеката е по-труден. Ако от Люлин трябва да се отиде до националната библиотека примерно,може да е малко сложно за повечето деца...

  Fortuna favet fortibus!
 25. 25 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#19] от "Софиянец":

  И аз се замислих за подобна зависимост, но май не е толкова просто. Има области, в които хем хората са по-бедни, хем посещаемостта на библиотеките е мизерна. От там пък тръгват едни още по-тъжни изводи...

 26. 26 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#21] от "dearblue":

  Ъъъъ, в електронните книги сигурно така пише
  "китаи индиа правиат земиата ниама ив фласх сьбереш сьбереш"
  ...
  Очевидно смяташ че се преиграва с ценността на книгата и .. очевадно не си прав

 27. 27 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#25] от "quasimodo":

  Да...там просто са неграмотни....

 28. 28 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  четяща,драскотеща,църкаща...ама неграмотна нация,неспособна..докарала държавката да бъде една уникална Мутроландия!! лъжа ли е? или извънземните я докараха,а?!

 29. 29 Профил на NellyV
  NellyV
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Принос за високия рейтинг на библиотеката в Сливен сред малките читатели имат и многобройните събития, които тя организира. Доста популярни са 2 от тях - Фестивалът на детската книга с международно участие (в програмата му има конкурси за деца). Той е истинско събитие не само за Сливен. Много се шуми и около Национална награда “Константин Константинов” за принос в книгоиздаването за деца. Фондовете се попълват непрекъснато с нови издания.
  Има и още нещо важно - библиотеката в Сливен е на делегиран бюджет, което и изключително стимулиращо за екипа. Разбира се, това щеше да е много опасно, ако нямаше добър мениджър...
  И на трето място, родителите на децата в Сливен не са с толкова високи доходи, че да си позволят да купуват детска литературна класика и всички нови заглавия, както прави gsb.
  Само да уточня - не съм от Сливен. Дори никога не съм била там, но познавам дейността на библиотеката, защото се работи за популяризирането й...

  Nelly
 30. 30 Профил на peshkata
  peshkata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "Софиянец":

  Да, по принцип си прав. Когато бях дете и на мен се купуваха книги или четях тези вкъщи, НО нямаше как да имаме всичко, което исках да прочета (по-скоро да прочета първите 5 - 10 страници за да видя дали ми харесва) и ходех от време на време в библиотеката на Славейков.

  Ако искаме децата да ходят в библиотеките, както винаги трябва маса пари, за да придобият "европейски" тип - да няма само книги, но и филми, дискове, ...т.е. да станат "медиатеки".

 31. 31 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Леле! И това е брой посещения. Ако се изчисли спрямо децата в съответния град, София ще излезе направо с отрицателен процент. Лошото е, че четящите деца от провинцията един ден ще дойдат в София като студенти и тогава...

 32. 32 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":

  На снимките и московската библиотека е празна (нарочно или не).

  За мен четенето на странична литература (такава, която не е свързана с работата ми) не е гарант за успех в живота.
  Познавам много хора, които не четат книги, но пък имат успешен бизнес или кариера (подчертавам не в България).
  Запазвам си мнението по този въпрос.

  Иначе електронните четци са една нелоша алтернатива в този модерен, дигитализиран свят. Е, не е същото като да четеш от хартия, но аз лично съм доволен от постигнатото в тази насока. Технологията Е-инк много се доближава до хартията и не дразни окото.

  Сега по темата:
  Моето мнение е, че децата в България не четат книги. Много по-лесно е да пуснеш телевизора или компютъра и да зяпаш цял ден. Така главно действащо лице, вече не си ти - четецът, а машината. Според мен това влияе много лошо на креативността, въображението и характера на детето.

  Fortuna favet fortibus.
 33. 33 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#22] от "daniel_defoe":

  Най-мразя някой като започне да ми обобщава. Софиянци пловдивчани...
  И като ги гледаш какво видя а? И аз ги гледам всеки ден, защото имам син и виждам момчета и момичета около него, които може да се хилят и да крещят, но ще те развинтят по математика, въпреки че са на по 12-13 год. Виждам и как се учи и как се правят домашни и колко книги се четат.
  Децата са си деца и в София и в Пловдив и в Кърджали, има възпитани и невъзпитани, умни и глупави. И ако си мислите че ние едно време .. пък те сега какви са, това е само свидетелство че се превръщате в досаден мърморещ старец

 34. 34 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#24] от "Едно_Българче":

  Дете НИКОГА няма да влезе в националната библиотека. Там си даваш поръчка пък ти изнасят заглавие.. абе стах, отдавна не съм ходил.
  Имаше едно време библиотеки, в които влизаш, разхождаш се между книгите, избираш си заглавие, записват ти го и си го носиш в къщи за 20 дена. Мисля че в провинцията и сега е така, но в София не съм убеден колко такива библиотеки са останали

 35. 35 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ако не се лъжа в България има 460 библиотеки.
  Какъв е проблема да се впише в закона а библиотеките че всеки издател е длъжен да предостави 500 бройки на фонда който да си организира пращането им по библиотеки.
  Какъв е проблема да се ползва библиотека вместо всеки да купува и трупа у дома си бумаги? Защо библиотеките не предоставят ваучери за безплатно ползване на библиотека ако дариш книги. Защо няма национален план за дигитализация на библиотечния фонд?
  И докога ще седи тая грозотия на пл. Славейков с тия сергии кашони и боклучаци?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 36. 36 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  По едно съвпадение София и Стара Загора са на първите 2 места по заплащане у нас. Като един Заралия, ще защитя моя град с големия избор чуждоезикови библиотеки от няколкото големи френски, немски и английски центрове. Както и книжарници- хората тук просто купуват повече книги.

  Точно пък Стара Загора, която няма празно място за театър или опера трудно мога да я сравня с културни пустини като Перник или Бургас.

 37. 37 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#14:"Софиянец"]Никог не съм посещавал детска библиотека, когато бях малък, защото всички книги или вече ги имахме още от едно време или ми се купуваха. [/quote]

  Моята домашна библиотека е към 5000 тома и не мога да се похваля, че имам "всички книги", въпреки, че тия, дето ги имам нямам къде да ги държа вече.

  Не мога да си представя у вас какво е, сигурно живееш в бивша резиденция.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 38. 38 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#33] от "gsb":

  За обобщенията съм съгласен, за
  [quote#33:"gsb"]ко си мислите че ние едно време .. пък те сега какви са, това е само свидетелство че се превръщате в досаден мърморещ старец[/quote] съм почти съгласен. За това, че възпитанието на децата куца и с двата крака съм абсолютно сигурен. Колкото до 15-те посещения седмично на читалните в София, не са абсолютен показател, но пак навяват тъжни размисли.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 39. 39 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#37] от "jubal harshaw":

  ама защо трябва да имаш всички книги бе? Просто си купуваш това, което искаш да прочетеш

 40. 40 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#39] от "gsb":

  Няма къде да събера дори тези, които искам да имам, освен в електронния четец. Но той не става за всичко, а изданията на Фауст и Данте са по-красиви и по-приятни за четене на хартия все още.

  А "всички книги" ги има само Софиянеца, аз с него не смея да се меря.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 41. 41 Профил на Елена Ангелова
  Елена Ангелова
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Много хубаво, че пишете за това. Все трябва да се започне отнякъде. Ако си премълчаваме, нищо не може да се случи.

  Елена
 42. 42 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#33] от "gsb":

  Това, че са добри по математика (не всички естествено)не ги оправдава че се държат като диваци с претенции.

  Няма шики-мики.
 43. 43 Профил на krokich
  krokich
  Рейтинг: 250 Неутрално

  И книжовната столица на България е ... Сливен !!!

 44. 44 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#37] от "jubal harshaw":

  При 5000 бройки само мога да те посъветвам да си вземеш ел. четец (ако нямаш вече такъв). Киндъл 4 на Амазон според мен е най-доброто на пазара в момента, а може би и най-изгодното. При всички случаи го купи от чужбина (Германия, Австрия, Франция, Великобритания), заради разликата в цената.
  99 евро е в Германия плюс доставката.
  2 ГБ - за повече от 2000 книги. Батерията държи повече от месец при едно зареждане.
  В Амазон има и много безплатни книги на различни езици.
  Из българските сайтове можеш да си свалиш каквито книги искаш. Безплатни или платени, изборът е твой.

  Fortuna favet fortibus.
 45. 45 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#42] от "daniel_defoe":

  Точно както и родителите им. Децата по дефиниция са шумни, искат да са различни, да впечатляват, да протестират ако щеш в една определена възраст и ако ти не си крещял и не си ходил с пиърсинг на носа, то е основно защото ако го направиш, кварталния ще ти запали врата и ще идеш да копаеш.
  Процента на тъпите деца с претенции е точно колкото на тъпите родители с претенции. Обратното също е в сила, интелигентните и възпитани деца са точно толкова, колкото и такива родители

 46. 46 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#35:"Десен"]Защо няма национален план за дигитализация на библиотечния фонд? [/quote]

  В Народната библиотека има доста уникални и интересни издания с изтекъл срок на авторски права. Снимки, стари списания и книги и т.н. Понеже ми се налагаше на няколко пъти да правя копия (цифровите са по лев-два на страница), та питах за същото.

  Обясниха ми, че директорката на библиотеката държи залите за ксерокопиране и пичели от тях и докато траело това, нямало да има екстри като цифров достъп.

  Не знам колко е верно, но звучи правдоподобно

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 47. 47 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#44:"Ламбо"]Киндъл 4 на Амазон[/quote]

  Аз съм фен на четците на сони от много години и имам всите модели до предпоследния, но електронните книги са още голема мизерия.

  Нито оформлението, нито шрифтовете могат да се сравняват с добре направен печатен текст, освен ако не ги сравняваш с боклуците, които се издават на тоалетна хартия през последните две петилетки. На хартия си е друго, но понеже е преносимо и удобно и преглъщаме недостатъците на четеца.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 48. 48 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 725 Весело

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":
  Разгледах всичките 12 снимки. Изглеждат ужасно. Библиотека в която няма никой, само една жена, навярно служителка.

 49. 49 Профил на vampiboy
  vampiboy
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За да има повече посетители в библиотеките, трябва да има зареждане с актуални и интересни книжки. Макар, че е тъжно ако децата пропуснат класически автори като Бъроуз, Карл Май, Салгари, Киплинг, Джек Лондон или Джеймс Оливър Кърууд...

 50. 50 Профил на peppial
  peppial
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това изследване дава информация по-скоро за това колко са зле библиотеките, а не колко четат децата.

 51. 51 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#35] от "Десен":
  Ами проблема с издателите си е в твоите очи. от десетилетия издателите имат законов ангажимент да депозират от всеки тираж по 12 книги (или друга бройка според тиража). Т.е. да ги дават безплатно. Тези бройки отиват в няколко от най-големите библиотеки. Често за особено важни книги от Народната молят за допълнително дарение и почти няма издател, който да не се е отзовал. НО:
  Както по целия свят, така и у нас всички библиотеки си купуват книгите от издателствата. Защото никоя частна фирма не е длъжна да плаща за обществените нужди. Знаеш ли , че много от книгите излизат общо в по 500 бр първоначален тираж, доста от тях едва надхвърлят 1000 бр изобщо. Имаше опити на съюзите на издателите и на библиотечните работници да накарат държавата да дава повече пари за откупки на нови книги - дупетатите и финансовия им казаха да го духат. Почти със същите думи в неофициален порядък.
  А дигитализацията е бавен процес, свързан пак с пари и техника. Познай дали ги дават. Много от библиотеките разчитат на общински бюджети... сещай се кога остават пари за тях.

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 52. 52 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":
  Не съм сигурна , че идеята за четене трябва непременно да се свързва с комфорта... Съмнявам се , че най-активно четящите в Москва например биха предпочели удобната библиотека , към която сте дали линк. При единственото си посещение в този град преди седем години ме порази най-много това , че хората масово четат книги в... метрото. Т.е. за четящия не е нужен кой знае какъв комфорт , за да изпитва удоволствие от книгата...

 53. 53 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 593 Неутрално

  [quote#36:"Трезвен"]култури пустини като Перник или Бургас. [/quote]

  Еххх, пустия селски патриотизъм. Ти му казваш , че не четат, той - другите били културна пустиня

 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  Цифрите не са показател за нищо смислено. Погледнато от друга страна излиза, че колкото по добре е развит интернет и колкото повече компютри имат децата, толкова по- малко ходят по библиотеки. Може също така да се предположи, че колкото повече книги имат по домовете си, толкова по-рядко ходят по библиотеки. Иначе няма обяснение защо в Сливен ще ходят 15 пъти повече от Стара Загора. Да беше 15 % ... обяснимо, но 1500% ми идват в повечко от здравия разум.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на stefanos
  stefanos
  Рейтинг: 237 Неутрално

  общо взето новината е хубава, че децата четат все още от библиотеките, но трябва да е по-масово.

 56. 56 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Децата днес са крайно тъпи, а ще си помислиш, че заради Интернет би трябвало да е обратното.

 57. 57 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#54:"bajtan"]Иначе няма обяснение защо в Сливен ще ходят 15 пъти повече от...[/quote] -Ето:
  [quote#29:"NellyV"]Принос за високия рейтинг на библиотеката в Сливен сред малките читатели имат и многобройните събития, които тя организира. Доста популярни са 2 от тях - Фестивалът на детската книга с международно участие (в програмата му има конкурси за деца). Той е истинско събитие не само за Сливен. Много се шуми и около Национална награда “Константин Константинов” за принос в книгоиздаването за деца. Фондовете се попълват непрекъснато с нови издания.
  Има и още нещо важно - библиотеката в Сливен е на делегиран бюджет, което и изключително стимулиращо за екипа. Разбира се, това щеше да е много опасно, ако нямаше добър мениджър... [/quote]

 58. 58 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А дали има още квартални библиотеки, освен окръжни? Докъм 30 годишен ползвах две квартални. Сега ги няма. По-късно ползвах и една селска и една частна(частната фалира). За окръжната имам карта, но ходя само за стари вестници или енциклопедии.
  А в едно село, местните баби и виладжийските баби(дето са само лятос) се научиха и станаха редовни читателки.
  Вече съм с е-четец и го мъна навсякъде, дори в кръчмата го чета. Хвърлих пенджурите, не ми парят очите.

  А децата четат предимно задължителната литература, натресена им от даскалите, която често не струва. Сега ми е трудничко да си представя, че съм чел разни обемисти Война и Мир, гадните Шолохов и Горки, готиния Гогол. Дон Кихот ми дойде протяжен, а за Достоевски трябват здрави нерви, макар да си струва.
  Децата е добре да четат развиващи въображението автори, като Жул Верн, Джек Лондон, Даже Салгари и К. Май. Те създават навика за четене и засилват интригата и любопитството. За сериозните има време след 14 години.

 59. 59 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#51] от "bilkata":

  Ами то си е техен пробле мче не могат да заделят.
  Приеми го като допълнително данъчно облагане. който иска да издава - 500 бройки моля на национален библиотечен фонд.
  Като не могат да си ги позволят - да се оттеглят и да се занимават с яйца нещо. Аман от приходящи в издателския бизнес.
  Ако средния тираж е 10,000 бройки това е все едно да им налаят ДДС-то с 1-2%. Какъв е проблема ДДС на печатните издания да е 16%? Никакъв.
  Като не искат да издават на хартия да издават електронни, колко му е.
  Дразнещото знаеш ли кое е? Че в САЩ и Европа - навсякъде има библиотеки. А пари има - и там и тук, ама там с тях купуват книги, а тука си ги раздават на бонуси!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 60. 60 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#46] от "jubal harshaw":

  Не че нещо, ама функцията на една книга е да бъде прочетена, а не да я заобикаляш и да се спъваш в нея в къщи.
  Библиотеките имат функция че осовобождават място в къщи. Т.е. ако ти имаше библиотека не би ли взимал заглавията от нея вместо да си ги купуваш и складираш после? Да не си гнуслив нещо?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 61. 61 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  А уж Сливен бил цигански град?

 62. 62 Профил на wonder
  wonder
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Много ми е интересно колко от коментиралите са посетили наскоро библиотека и колко карат по-скоро на детски спомени или още по-зле на въображение. Като дете си четях без да съм ходила по библиотеки. Търсих веднъж книжка в Соф. градска; нямаше я; сама библиотека ми се стори крайно неуютно място и втори път не съм влизала (сега може и да се е променило, но се съмнявам някак...) Семейството ми може да е нямало ВСИЧКИ книги, но е имало достатъчно. Фауст и Данте като дете признавам не съм чела. Когато са ми трябвали съм търсила и от приятели - нещо, което все още правя.
  За сведение: в Народна библиотека лица под 18 не се допускат, така че не виждам какво се коментира защо софиянчета не ходели. А и да ходят то трябва да е с грейка, защото парното целия март няма да работи. Колко актуална литература има няма да казвам, колко се купува чуждестранна и т.н.

 63. 63 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Статията не казва кой колко чете, а къде колко са посетени библиотеките, което не е едно и също. В нашето семейство почти никой почти никога не е влизал в библиотека, ако не броим някаква специализирана литература.

  В къщи библиотеката съдържа хиляди томове (не съм ги броил) на няколко езика, най-старите книги са от средата на XVII век, старопечатни издания, непрекъснато се докупува. Никой в къщи не владее едновременно всички езици, на които е литературата, аз дори нищо друго да не правя, до смъртта си не мога дяа прочета всичко, което вече е там.

  E PLVRIBVS VNVM
 64. 64 Профил на rrv
  rrv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Там където няма книги май има интернет

 65. 65 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело


  Виж кой чете:
  Най-много деца влизат в библиотека в Сливен,
  най-малко - в София и Стара Загора
  ===============  В Балкана са хората

  В полето са тиквите ....

  И без проучване се знае това !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 66. 66 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#61] от "Петър Иванов":
  Ямболска клевета. Не е вярно...

 67. 67 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#52] от "Gabrielle":

  Че е така, така е, може да се чете на неподозирани места, но все пак в наши дни в едно място, в което се прекарва часове, не е лошо да има някакви условия. Не говорим за суперлукс, а просто да е приятно на посетителя, да отива с радост натам. А линкът е даден защото скоро ми попадна материал за скорошния ремонт на тази библиотека и се сетих за някои от нашите на какво приличат, и че нямат посетители и заради това.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 68. 68 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 602 Неутрално

  А дали проблемът не е тук: http://chitanka.info/
  Аз лично често я ползвам , дори и за книги , които притежавам.

  Dum Spiro, Spero
 69. 69 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Интересна статистика,но не мисля ,че посещението в библиотеката е критерий за това кой,колко чете.
  Аз не посещавам библиотека,но за сметка на това си купувам доста книги.

 70. 70 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#59] от "Десен":
  "Какъв е проблема ДДС на печатните издания да е 16%? Никакъв. ..."
  Това го кажи на всичките финансови министри и депутати от последните 15-на години, пред които са правени постъпки, ходили делегации, обосновавани тези и давани примери как в куп европейски страни данъкът върху книгите е от 0 до 10%.

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 71. 71 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#23] от "smej":
  Потвърждавам. Много може да се научи от директорката на сливенската библиотека. Ама то само с научване не става, трябва и работа - жената много работи.
  Поздравления и дано и другите увеличат читателите.
  Дъщеря ми е на 9 и чете средно по 3 книги на седмица.
  Чак се чудя вече дали да не я ограничавам.

  Никола Йорданов
 72. 72 Профил на snow_queen
  snow_queen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#65] от "barcelonski":

  Има един тъжен факт - за много хора от по-малките градове четенето и въобще ученето е пътят за изход, пък било то в по-голям град или в друга държава!

 73. 73 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  [quote#21:"dearblue"]в китаи и индиа ако правиат библиотеки на земиата ниама да остане едно дьрво
  бьдещето е на електронните книги и таблети ив фласх паметите в които може да сьбереш милиони книги
  в бьлгариа се преиграва с ценността на книгата и четенето [/quote]
  В къщи имаме и аипад, и киндъл. Безумно ме дразни както това, че виждаш какво са подчертавали други читатели на книгата (тази функция може, слава богу, да се изключи), както и това, че ако ти отбележиш нещо на електронен четец, то става достъпно за всички останали, четящи книгата в електронен формат. Вероятно и това е предотвратимо, но за мен това е четене по Оруел. Засега твърдо си оставам фенка на хартиения формат.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 74. 74 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#35] от "Десен":
  Не са 460, а над 2300 - със селските по читалищата.

  Никола Йорданов
 75. 75 Профил на snow_queen
  snow_queen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#56] от "anonimen":

  Точно този Интернет ги прави тъпи, четат което трябва и което не, не винаги знаят какво точно да попитат, да не говорим колко често попадат на некомпетентното мнение на някой си...

 76. 76 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#75] от "snow_queen":

  Ми то е същото и с другите носители на знание. Значи родителите са виновни!

 77. 77 Профил на snow_queen
  snow_queen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#76] от "anonimen":

  Понякога в един добре написан учебник има точно това, което децата трябва да знаят, идва обаче мързела, от там и Гугъла, който може да им отговори неточно или недостатъчно. В този случай - да, родителите са виновни.

 78. 78 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 524 Весело

  Бля бля бля,
  стъкмистика на някой скучаещ библиотекар.
  Точно Сливен с 50% ромско население са най- четящи... как ли пък не. А това, че електронните книги навлизат все повече не е отразено. Отделно, статистика за закупените книги?

  TiGGo
 79. 79 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#78] от "Тихомир Гочев":

  Ако обичаше да четеш, не би използвал блеенето "бля-бля", а българското "дрън-дрън". Сигурно и като псуваш, казваш шит и фак, наместо звучните български

 80. 80 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Чрез статистика - към мистика!
  Посещаване на библиотеки НЕ Е = на четене. Живеем в 21 век! Някои!
  Има Интернет, хората имат лични библиотеки!
  Статията е манипулативна.

 81. 81 Профил на Oh my...
  Oh my...
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това може да се разбира и по друг начин: Най-малък е броя на децата в големите градове, но не защото не четат, а може би защото стандартът на живот е по-висок и книгите се купуват, а не се заемат. За достъпът до интернет и притежаването на компютър да не говорим...

 82. 82 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И в същия ден един простак "хореограф" - тъп чалгаджия, накарал деца от Видин да танцуват на песен на Азис. Пък и има наглостта с пилешкия си акъл да защитава и правото на мултикултура. Правото на култура е нарушено, щом пускаш музика на Азис и разрушаваш ДНК-то на тези деца. Нужно е повече четене и по-малко чалга. Това ще е най-важната национална битка през следващите години. Иначе ставаме мултиетнически цигани и приключваме участието си в историята.

 83. 83 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#10] от "shuffle":

  Точно така. Аз, например, навремето се записвах в библиотеката и на моя картон взимах и книги за децата. Това къде се отчита? Кой би си пуснал детето в София, ако е по-малко, да ходи само до градската библиотека, която е в центъра? Или децата имали картони - ами ако само ги имат, а не вземат книги, какъв критерий е това?

  Изследването може да е насочващо, но е непълно, за да се правят такива генерални изводи.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 84. 84 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#68] от "gargamel":

  Това не е никакъв проблем (освен за настоящото изследване).
  Да са живи и здрави хората, които правят този скъпоценен сайт!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 85. 85 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Kindle, цялата читанка свалена на торент, 8000 английски заглавия от Пиратския залив. Какви библиотеки? Бъдещето е в електронната книга!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 86. 86 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#73] от "7777":

  Тази функция с подчертаването в пиратските книги я няма

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 87. 87 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ламбо":
  Прав си, че няма пряка зависимост между професионалния успех и четенето на литература.
  Но книгите развиват въображението, разширяват кръгозора...
  В днешно време повечето деца не четат, не само българчетата.
  Толкова по-лесно е да пуснеш телевизора и да караш на автопилот. За мен нищо не може да замести една книга - хартиена или електронна.
  последно. Когато се гледа филм, само 20 процента от мозъка се стимулира, а при четене - 80 процента.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 88. 88 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#12] от "gsb":

  Като е "едно от най-четящите деца", колко книги чете средно на месец?

  Romanes eunt domus!
 89. 89 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#79] от "ooonufri":
  Не приятелю, използвам си точно каквото трябва за случая, а с коментара си можеш да бъдеш сигурен че отнесе няколко... А с четенето на времето имах проблем, че библиотекарката не знаеше какво повече да ми предложи - очилата на физиономията ми не са от телевизия. Не прави изказвания неподготвен, ако обичаш...

  TiGGo
 90. 90 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5018 Неутрално

  А децата, които четат в къщи и не ходят в библиотеки?!

 91. 91 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#60:"Десен"]ама функцията на една книга е да бъде прочетена,[/quote]

  Не, че нещо, ама една книга е доста повече от текста в нея - цветът и качеството на хартията, подборът на шрифтове и размерите им, разстоянието между буквите, оформлението на страниците, илюстрациите, кориците, всичко има значение и всичко създава атмосфера при четене.

  Това, че има хора, които не разбират от книги, както не разбират и от хубаво вино, хубав хляб или хубаво кафе нема нищо общо с книгите обаче.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 92. 92 Профил на detski_otdel
  detski_otdel
  Рейтинг: 5 Разстроено

  Като представител на Детски отдел на Регионална библиотека "Захарий Княжески" гр. Стара Загора съм възмутена от изнесените данни в статията. Под първата представена снимка при кликване на "Преглед на оригинала" става ясно, че изнесените данни са за месечните посещения в читалня, а в статията това не се уточнява и се приема, че в Стара Загора на месец имаме само 15 посещения( това е така, но в читалнята), а в заемна за дома те са 300. Всички деца искат да ползват литература за вкъщи или правят ксерокопие, поради ограниченото време с което разполагат. Моля, да се обръща внимание на детайлите и да не се изнася невярна информация, която срива нашия авторитет.

 93. 93 Профил на wonder
  wonder
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#79] от "ooonufri":

  Някои хора обичат да четат и на чужди езици, което не мисля, че умаловажава акта на четенето

 94. 94 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#89] от "Тихомир Гочев":

  Да ми беше отговорил по същество, бих се опитал да те разбера. Кога и на колко годинки беше, като го научи бля блято? Преди това как се изразяваше? Бавноразвиващ ли си бил, че направо английски си проговирил, преди да научиш български?
  Аз вдявам психиатрия, та такива съм виждал много. Работил съм и в чужди фирми от 92, та си лафехме на английски. Някои от колегите бяха направо папагали. Моментално забравиха българския, все: бля-бля, шит, фак...
  Не знам защо се засегна, на твое място бих се оправдал с навик от службата, но не е за хвалене де...
  Щом си избрал чуждопоклоничеството, не си първия. Но не се меси, като си говорим за български.

 95. 95 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#94] от "ooonufri":

  Приятел , забравил си поредната доза от хапчетата си.
  Май си в психиатрията перманентно.
  Не знам кой не коментира по същество... я погледни темата на статията...
  Избивай се комплексите върху някой друг, моля те...
  Айде, със здраве и умната!

  TiGGo
 96. 96 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#95] от "Тихомир Гочев":

  А ти продължавай да насаждаш чуждици. И без туй сте много, един повече няма да се усети.

 97. 97 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#96] от "ooonufri":

  А ти ако искаш се върни в 1800 лето, заключи се в одаята си с няколко газеника, свещи и драсни-пали клечици...

  TiGGo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK