СДС: Борисов да огласи консултантския доклад за АЕЦ"Белене" и да спре проекта

СДС: Борисов да огласи консултантския доклад за АЕЦ"Белене" и да спре проекта

© ДневникПремиерът Бойко Борисов да бъде незабавно изслушан пред Народното събрание за проекта АЕЦ "Белене". За това настоява СДС.


В позицията на партията се напомня, че в края на март изтича удълженият срок, в който трябва да се вземе решение дали ще бъде реализиран проектът. "Преговорите с руската страна обаче продължават да се водят на тъмно", възмущават се от десницата.


Според тях банката HSBC - консултант по проекта, която изготвя финансово-икономическия анализ, вече е предоставила данни на правителството, "управляващите обаче се крият от българския парламент".
Затова от партията настояват изрично управляващите да предоставят всички данни и анализи от HSBC на Народното събрание и обществото.


Реакторът, който България е изплатила на около 60%, може да бъде инсталиран като 7-ми блок на "Козлодуй" или да бъде продаден, предлагат още от дясната партия.


Според тях кабинетът показва, че не се различава от тройната коалиция, когато става въпрос за защита на българския национален интерес. "Ако управляващите продължават да крият информация от българските граждани, са на път да повторят неизгодните за България договори за доставка на природен газ, които сключиха министрите на БСП с Русия", заявяват от СДС. Затова и настояват да се направи пълен одит на проекта "Белене". Искат и премиерът да обяви какви ще са бъдещите действия на кабинета по този важен проект.


Позицията на партията все така е, че проектът за втората атомна електроцентрала трябва да бъде незабавно спрян, а предвидените за това средства да бъдат инвестирани в повишаване на енергийната ефективност на икономиката и домовете на българските граждани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK