Лекция за британския опит в шистовия газ срещна пълно безразличие у управляващите

Сцена от януардските протести срещу допускането на шистови проучвания в България

© Цветелина Белутова

Сцена от януардските протести срещу допускането на шистови проучвания в БългарияДискусия за опита на Великобритания в проучванията и добива на шистов газ днес в Народното събрание събра едва десетина депутати от опозицията. Макар че преди седмици ГЕРБ внесе предложение за създаване на парламентарна комисия, която да проучи задълбочено темата, днес никой от депутатите на управляващата партия не прояви интерес към презентацията на експерта Антъни Грейлинг от Агенцията по околна среда на Великобритания.


"Обяснявам си отсъствието на колегите от ГЕРБ с боязънта да чуеш нова информация", коментира Иван Иванов от ДСБ, който ръководи дискусията. Грейлинг е в София по покана на Българския енергиен форум и целта на посещението му е да представи практиката и регулациите, както и проблемите и дебатите около проучванията за шистов газ в Обединеното кралство.


Засега само една компания има лиценз за шистови проучвания във Великобритания - местната Cuadrilla, информира експертът оскъдното народно представителство. Големи добивни компании като Exxon и Shell все още не са получили лиценз за такава дейност, посочи той.
Опитът на страната до момента се базира на 3 сондажа, направени в областта Ланкашър. Компанията вече веднъж е била принудена да спре хидрофракинга (хидравлично разбиване - методът, използван при проучванията и добива на шистов газ), след като миналата година сондажните работи в Блекпул предизвикали две слаби земетресения между 1.7 и 2.3 степен по скалата на Рихтер. Въпреки че в този район месечно се регистрират 20-30 естествени труса с такъв магнитуд, проверка показала, че е много вероятно тъкмо сондажите да са причина за конкретните земетресения.


Комисията по енергетика на британския парламент е направила проверка по случая. Докладът на комисията установил, че трусовете не са универсална последица от фракинга, а резултат от специфична геология на района и заключила, че не е наложителна забрана за метода. Парламентарната комисия е препоръчала щателна екооценка за всеки конкретен проект за сондаж, стриктен контрол от отговорните институции и местната власт. Освен това компаниите, използващи фракинг, трябва да декларират пълния списък химикали, които ще използват, изтъква докладът.


Анализ на британската Агенция по околна среда за качествата на водата, използвана във фракинга, показал, че опасенията за висока радиация в нея не са оправдани. По думите му, в отпадъчната вода е бил засечен радий, но в малки количества и концентрации. Досегашните пробиви не са в райони с подпочвени води, използвани за пиене, уточни експертът. Според него, евентуални проекти за сондажи в близост до такива водни пластове, значително по-трудно биха получили разрешение, но не биха били автоматично отхвърлени. Екологичен риск съществува основно при проектирането и изпълнението на сондажа - как ще бъде направена циментовата обшивка на пробива например, така че стриктният контрол при този процес е най-важен, каза Грейлинг.


Заради малкия мащаб на тази практика Великобритания все още не разполага с достатъчно информация и има доста неизяснени въпроси около шистовите сондажи, подчерта експертът. Държавата обаче не възнамерява да забрани напълно фракинга. Предстои ново, по-подробно проучване на рисковете от фракинга, както и изясняване на причините за трусовете в Блекпул.


На въпрос как британското общество гледа на шистовите разработки и дали има доверие в отговорността на институциите си, Грейлинг отвърна, че екоагенцията се ползва с обществено доверие и добави "ние сме демокрация и не бихме допуснали дейност без съгласието на гражданското общество".


Парламентарна комисия или законова забрана


Идеята за парламентарна комисия за шистовия газ, по подобие на комисиите, създадени в други страни, дойде от министъра на икономиката Трайчо Трайков при дискусиите по темата през януари. Споровете бяха предизвикани от намерение на правителството да разреши на американската компания "Шеврон" да проучвания за шистов газ в Добруджа.


След серия протести, по настояване на гражданска инициативна група парламентът с почти пълно мнозинство гласува безсрочен мораториум за прилагане на хидрофракинг с високо налягане (над 20 атмосфери) при проучванията и добива на нефт и газ в България. Така бяха забранени и проучванията, и добивът на шистов газ в страната, тъй като хидрофракингът е единственият познат метод за такива разработки.


Според представители на нефтодобивните и газодобивни компании в страната обаче забраната възпрепятства и сега прилагани практики за обезопасяване на сондажи чрез водни струи под високо налягане и прилагането й би предизвикало проблеми.


По думите на Иван Иванов бъдещата парламентарна комисия най-малкото ще предложи прецизиране забраната, така че да не създава проблеми в конвенционалните сондажи.


Рамадан Аталай от ДПС и председателят на комисия по околна среда Искра Михайлова (също ДПС), които бяха на днешната среща с британеца, коментираха, че ще подкрепят създаването на специалната парламентарна комисия. По думите на Аталай, една от целите й ще е да върне доверието в институциите.


Междувременно от инициативата за забрана на хидрофракинга внесоха петиция с подписите на над 50 000 граждани за законово регламентирана забрана за метода.


Тъкмо заради недоверието в способността на институциите да контролират адекватно шистови сондажи, каквито досега не са правени в България, през януари екоминистерството внесе законови поправки, които да затегнат режима за всички нефтени и газови сондажи.


Промените, които са пред второ четене в пленарна зала, предвиждат детайлна екооценка (ОВОС - Оценка за въздействие върху околната среда) да се прилага за всеки проект за проучване на нефт или газ в страната. Сега тази продължителна екопроцедура се прилага по преценка на министерството на околната среда във всеки отделен случай.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Неутрално

  И с право!!! Единственото останало в България е красива природа, условия за туризъм и плодородна земя!!!! Да го съсипем значи да се самоубием!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2997 Любопитно

  "...внесе предложение за създаване на парламентарна комисия..." - любим подход и резултатен! Само дали резултатите са от значение за правилни решения е повече от спорно. Иначе защо да са безразлични - ТЕ ВСИЧКО си ЗНАЯТ, а освен това над тях има ББ, който е най...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на gtx
  gtx
  Рейтинг: 489 Весело

  Нормално е да няма депутати от ГЕРБ,вси пак те гласуват "по знак" а не по съвест,познаване на проблема,темата и прочие...

  Нищо лично !
 4. 4 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ми не са казали, че ще раздават вертута затова... Иначе къде ти ръмбелите от герб, дето не знаят за какво са там, ще ти слушат някакъв си експерт от англия, ония си го знаят от село...

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Гневно

  ИБРЯЯЯЯЯЯМЕЕЕЕЕЕЕЕ, поне един път бъди БЪЛГАРИН !!!!!!!! Спри с тоя шистов газ !!!!!!!!!!!!! НЕ УНИЩОЖАВАЙ ПРИРОДАТА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯЯЯ!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Не искам корумпирани чиновници да раздават лицензи за рискови начинания на територията на БГ. Поне не при това правителство.
  Всеки който е карал кола в Германия и Австрия знае Щрабаг какви инжинерни чудеса са построили. В България раздадоха рушветите, взеха поръчките и се изкъкаха на всеки обект, който строиха. Защото всеки инвеститор, които си плати за да влезе на нашия пазар после се чувства безсмъртен и в правото си да направи максимум печалби с минимум усилия.

 7. 7 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Мораториумът е добро решение и дано никога не го вдигнат. Всякакви приказки за енергийна независимост са напразни. България никога няма да е напълно независима нито енергийно нито никак. А и Реално залежите ни от газ и нефт са пренебрежимо малки. Така че само ни разриват дупки по пейзажа, за да търсят под вола теле.

  Свободата, Санчо, ...
 8. 8 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Разстроено

  Капиталът е готов и Земята да "изпуши", за да има газа от шисти в нейните недра ...

 9. 9 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Обяснявам си отсъствието на колегите от ГЕРБ с боязънта да чуеш нова информация"
  Според мен обяснението е пълна незаинересованост.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 10. 10 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#1:"ostin22"]Единственоо останало в България е красива природа, условия за туризъм и плодородна земя![/quote]
  Не е останало кой знае колко!  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 11. 11 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Защо не покажат снимка на г-н Антъни Грейлинг от Агенцията по околна среда на Великобритания?
  Да го видим бял ли е, черен ли е?
  Нищо чудно и да е менте!

 12. 12 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Рубладжийската зараза е на най високо ниво !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 13. 13 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#7:"svetlajd2"]България никога няма да е напълно независима нито енергийно нито никак. А и Реално залежите ни от газ и нефт са пренебрежимо малки[/quote]
  Естествено че ще е зависима, особено и ако се стреми към това Това за залежите как го разбра, с багети ли?

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 14. 14 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#12] от "RED MAFYA": Надявам се, един ден да разберем истината! При наличието на толкова явни и груби при това видими посегателства над природата в планините и покрай де що е вода, най-масовия протест е срещу евентуален добив на газ, при това организиран в деня, когато се навърши година от трагедията с АЕЦ Фокушима ?!?

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 15. 15 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1180 Разстроено

  Тези, които трябва да вземат решения са абсолютно незаинтересовани.
  Тези, които са заинтересовани, само пишем по форумите.
  А керванът си върви и никой знае накъде - само догадки.
  Всеки народ си заслужава управниците.

  пп Значи във района има всеки ден има земетресение, но за целия период две били предизвикани от сондажите. Знам, че може да се определи земетресение от взрив, но как пък точно тази двете ги набедиха? Явно за застраховка на изследвалите Но всички анти непрекъснато говорят тези двете Разбирачи, няма що

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 16. 16 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Разстроено

  До коментар [#14] от "ь":
  Няма друго виждане по цената за газ след като в ЕС е по ниско и отделно Газпром им свали 10%. Тук хем не свалят 10%, ами искат 10% поскъпване или поскъпването става 20%, на 100 лева 20 лв +. Това взе да се получава след 13 ноември 2010 г. когато БиБи се завъртя на 180 градуса, явно под силен рубла натиск. 1032,84 лева на 1000 м3 е в момента, а преди 5 години като ни зарибяваха беше около 120 лева на 1000 м3 тоест 10 кратно увеличение за 5 години.
  Същото важи и за ел. ток който храни БСП/БКП идърва въглища хранещи ДПС и накрая Газ, петрол храни ГЕРБ.
  П И С Н А Н И !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 17. 17 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Истината ви казвам българи- никой не можа да ме изкара на площадите за нищо друго, освен тези ГРОБАРИ за ГМО лобизма им. Освен тези ГРОБАРИ и за лобизма им за шистовия газ. Освен тези ГРОБАРИ за лобизма им за Цеко- проклет да е! Останала е вече само донякъде гората и невероятните поля на България. Опомнете се българи! Тези депутати няма да спасят нищо! Ние сами трябва да защитим РОДИНАТА си!

 18. 18 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 768 Неутрално


  Бе тия не разбраха ли, че шистов газ у нас няма да се добива...

  Или просто да усвоят едни пари, отпуснати от Шеврон...

  Ама поне става ясно кой намазва от тая работа...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 19. 19 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Чудя се какво ще измислят срещу вноса на шистов газ от Румъния и Полша. Предполагам тръбите ще пречат на мигриращите зайци или нещо от сорта.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 20. 20 Профил на Maria Krustewa
  Maria Krustewa
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Интересно... Статията е много
  добре написана

  MK
 21. 21 Профил на ivils
  ivils
  Рейтинг: 225 Неутрално

  не и не искаме да плащаме са газа скъпо не щем да знаим що има под краката ни. На газпром да сме доината кравичка искаме. те да ни редат те да ни онождат. после цъкаме с език що ни е кисело.Тия от дубаи имаха възможност да добиват петрол само 15 години и какво направиха.то у нас и 150 години да вадим петрол пак ще сме на същото дереже и това е проблема у нас повечето страх не е от добива на газ а от хората добиващи го.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK