Румен Овчаров подкрепи Станишев в лидерския му спор за БСП с Първанов

Румен Овчаров подкрепи Станишев в лидерския му спор за БСП с Първанов

© Надежда ЧипеваЛидерът на БСП-София и една от силните фигури в партията Румен Овчаров подкрепи Сергей Станишев в лидерския му спор за БСП с доскорошния президент Георги Първанов. Да правим промяна една година преди изборите при положение, че лидерът на партията ни е станал междувременно президент на Партията на европейските социалисти /ПЕС/, е изключително неприемливо, каза Овчаров днес пред БНР.


Овчаров беше един от първите, които поискаха оставката на Станишев веднага след изборната загуба през 2009 г. По думите му обаче промяната е трябвало да стане тогава, а не сега, когато Станишев е и президент на ПЕС - "с лека ръка да унищожим едно предимство, което България сигурно повече няма да има". "Не виждам другия политик в БСП, който в близките 10 или 15, или 20 години ще стане президент на ПЕС. А и в десните партии като че ли не го забелязвам. Така че нека ценим това, което така или иначе сме получили", каза още Овчаров


Според него в момента не може да се говори за лидерска битка в БСП, тъй като такава се води на базата на принципи, политики и идеи. Той се върна преди 20 години към двубоя между Андрей Луканов и Александър Лилов - "тогава се спореше социалистическа или социалдемократическа, парламентарна или масова партия, програмата Ран - Ът за еди-каква си шокова терапия или постепенен плавен преход".
По думите на Овчаров сега спорът е дали БСП да стане лидерска партия, да покажем кой е по-големият юнак. Това е неприемливо за която и да е лява или социалистическа партия, каза председателят на столичните социалисти.


"Да, то пасва на новата парадигма на двамата юнаци, които ще се сблъскат тук някъде в центъра на България и ще решат бъдещето й, единият е Бойко Борисов, а другият е Георги Първанов. Ама не си ли спомняме, че само преди 3 години тези двубои вече ги играхме, когато някой от консултантите на Сергей Станишев му даде акъла и той да води лидерска битка с Бойко Борисов? Нямам усещането, че Първанов има много по-големи шансове от Сергей в тази лидерска битка", смята Овчаров.


Не може БСП да става заложник на личните амбиции на когото и да било, заяви още той. По думите му  хората, които прокарват сега тези разделителни линии, трябва да разберат, че те вече не разделят БСП на:  "за" този или "за" онзи, а разделителната линия върви вече по друга посока - едните, които ще продължат да гласуват за БСП, и другите, които ще си кажат "Я, стига! Няма да се занимавам повече с тези, които не виждат повече от носа си и повече от личното си его". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK