Три общински болници се разминаха на косъм със закриване

Графика 1, намаление на средствата за здраве по области

© Вихра Петрова

Графика 1, намаление на средствата за здраве по областиТри населени места можеха да останат без медицински грижи, ако общините не бяха намерили спасително решение за болниците си. Справка в прогнозните бюджети на Националната здравноосигурителна каса за 2012 година показа, че многопрофилната болница в Оряхово (област Враца), тази в Тервел (Добрич) и болницата за лечение на вътрешни болести в Годеч (София) не са успели да сключат договори с касата по нито една клинична пътека.


Временно изпълняващата функциите на управител на здравната каса Мариана Василева потвърди пред "Дневник", че болниците са застрашени от фалит и че причината са дълговете от минали години, които те не са успели да покрият. 


Общинските съвети на трите населени места обаче са намерили изход. В Тервел и Годеч лечебниците ще се преструктурират в медицински центрове, а в Оряхово се оказва, че е по-изгодно да се открие нова болница, отколкото общината да покрие дълговете на старата (близо 2 млн. лв.).


В оряховската болница през миналата година са похарчени 822 000 лв., в тервелската – 219 000 лв., а в годечката – само 15 720 лв.


Секретарят на община Оряхово Христина Цонева заяви пред "Дневник", че дълговете на заведението възлизат на над 2 милиона лева и държавата вече е назначила синдик за процедурата по ликвидация на дружеството. Тя обясни, че за да не останат хората в Оряхово без лекари, е взето решение да се открие филиал на врачанската окръжна болница с две отделения - вътрешно и детско.


В Тервел и Годеч ситуациите си приличат. Заради дългове от по 100 000 лева и липса на достатъчно персонал за нуждите на цяла болница тече процедура по преструктуриране на заведенията в медицински центрове.


Зам.-кметът на Тервел Диана Илиева каза, че новият медицински център вече работи. "Само хоспитализацията ще се извършва в Добрич, на 46 км", допълни тя.


В Годеч медицински център с договори по клиничните пътеки ще има през май. Дотогава общината ще плаща за здравните грижи.
 
Здравната каса е обещала да преразгледа бюджетите на болниците в страната до края на месеца.

Други медицински заведения в различни краища на страната също са с драстично намалени бюджети. От здравната каса казаха, че това е така, защото тази година процедурите (като лъчетерапия и др.) ще се плащат отделно от клиничните пътеки.


Затова в онкологичните болници и центрове например на места бюджетите падали с до 70% от миналогодишните стойности.


Парите, които ще получат всички лечебни заведения в някои региони, са много по-малко от досегашните (виж графика 1). Най-видимо е намалението в Ямболска област – петте болници там ще получат с почти три милиона лева по-малко в сравнение с миналата година. В област Плевен болниците са 17, а средствата за тях с 1 411 636 лева по-малко. Двадесет и шестте лечебници във Варненска област ще трябва да се справят също при намаление с малко над милион лева.


Парите, които касата дава, са в пряка зависимост от способността на болниците да извършват определени медицински услуги и наличието на специалисти. В резултат на това болниците сключват договори за финансиране по клинични пътеки с касата.


Докато някои здравни заведения в малките населени места са изправени пред фалит, публично финансиране ще получат над 30 частни болници,  които за първи път са кандидатствали. Това показват данните на здравната каса.


Най-голямо е увеличението на парите за клинични пътеки в многопрофилна болница "Сердика" в София, която ще получи 155% увеличение спрямо 2011 г. Така тя ще разполага с бюджет от 1 583 000 лева. Подобна е ситуацията в пловдивската "Св. Каридад" (40%) и "Ниамед" в Стара Загора (35%).


Принципът на разпределение на средствата – под съмнение


Тези данни предизвикаха депутати, лекари и шефове на регионални здравни каси да се усъмнят в метода на разпределяне на публичните средства между болниците. Миналата сряда здравната комисия свика извънредно заседание, на което изслуша представители на касата за това как се определят прогнозните бюджети.


Бюджетите на болниците се определят на базата на разходите на болниците за последните три месеца от годината. От надзорния съвет на здравната каса смятат, че този период отразява най-коректно тенденциите и нуждите на болниците за цялата година.

Стана известно, че парите са разпределени в последния момент на 29 февруари, защото касата е бързала да подпише договорите с болниците. Целта била те да могат да покрият задълженията си за предните три месеца, които влизат в тазгодишните им бюджети.


Мая Манолова - депутат от БСП, посочи, че причина за нова серия фалирали малки общински болници може да стане значителният финансов ресурс, който се насочва към частните. "Много заведения ще приключат своето съществуване до края на тази година", прогнозира тя.


Председателят на лекарския съюз Цветан Райчинов заяви пред "Дневник", че лечебниците няма да имат проблеми с оцеляването. "Освен онези, които в предишни години имат натрупани задължения." Напомни, че от следващата седмица заедно с областните директори на каси и шефовете на болници ще започнат наново да се разглеждат бюджетите.Прогнозните бюджети на всички над 370 болници в страната са публикувани на сайта на Българския лекарски съюз.

"Въпросът е за вместване в държавния бюджет, не за съкращаването на сумата за отделни болници. Важно е да няма преразход", това заяви Юлиан Йорданов, зам.-председател на съсловната организация.


Той посочи, че клиниките, които имат голямо намаление в средствата, са намалили клиничните пътеки, по които ще работят. Обратно - онези, които са ги увеличили, ще разполагат с по-голям бюджет. В зависимост от това от какви пътеки са се отказали някои болници е настъпило и преразпределението на средствата по области.

Графика 2, увеличение на средствата за здраве по области

© Вихра Петрова

Графика 2, увеличение на средствата за здраве по области


Динчо Генев, директор на болницата в Харманли и член на управителния съвет на сдружението на общинските болници, заяви, че повечето общински болници са крайно недоволни. Според него при определянето на бюджетите за клинични пътеки в различните региони са били взети под внимание различни критерии.


Тази година за клинични пътеки, медицински изделия, високоспециализирани медицински дейности и три нови процедури в областта на онкологията и неонатологията здравната каса е разпределила общо 1 008 308 000 лева.


Разпределението обхваща 10 месеца на годината. Последните два месеца на 2012 г. са подсигурени от оперативния резерв на НЗОК след решение на надзорния съвет, уверяват от касата.


Средствата, които са заделени за новите дейности, са:


- 57 584 000 лева за диализа при терминална бъбречна недостатъчност
- 40 000 000 лева за диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания
- 57 584 000 лева за лекарствена терапия.


Разпределението на средствата за новите дейности е за 11 месеца, защото плащането за декември 2011 г. ще бъде направено от Министерството на здравеопазването.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да се забрани на докторите да се занимават с икономически дейности ,нека се занимават само с медицина !!
  Менажирането не е работа на лекарите ,а на хора които разбират от това !!!

 2. 2 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  накрая, пак ще им оправим сметките. Затова сме ние гражданите - държавата харчи, ние плащаме.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Болници в Годеч, Тервел и Оряхово? Това ако не го бях прочел лично, щях да го взема за майтап. Та в Годеч едвам намерихме банка да сложи банкомат в центъра, а някой се надява цяла болница да се храни от това село....Боже, боже...Бедните най-често са бедни не защото нямат ресурси, а защото ги пилеят...Иначе Афирка и Латинска Америка са подгизнали от полезни изкопаеми

 4. 4 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 939 Неутрално

  13 болници в област Враца ???? Моля ?

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Да ама няколко столични поликлиники ще дадът фира това вече е ясно !
  Купувачите вече имат интерес!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#4] от "ямболия":

  Въпросът с тези смешни болници е нещо като този с ДПС и Булгартабак. Всички знаят, че това е стопанско и хуманитарно безумие. Нито хигиена, нито техника, че дори и рентгени с облъчване 20 пъти над съвременните норми. Но всяко правителство го приема за даденост и не прави нищо. Един вид "някои неща са просто така, както са". Нещо повече, има общини, където 80% от бюджета отива за някаква подобна болница, а после реват пред държавата за централни субсидии, понеже нямат пари да си извозят кофите за боклук

 7. 7 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Всъщност за какво са ни изобщо болници. Ако болестното състояние е нормалното за обществото в което живеем, ще създадем съвсем малко диспансери-лудници за нормалните, след това ги закриваме , за да се приобщят по-леко към външния свят, на път към горния свят. Защото независимо от пътечките, пътя и на едните и на другите е един. Копаейки надолу, всъщност се движим уверено нагоре.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 8. 8 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#6] от "cinik":

  И дай да легнат да умрат.... Или да пътуват с линейката 50 километра, което ще отнеме 3 часа - че той човекът си е заминал за това време....
  Трябва да се търси баланса - спешни центрове с ограничена леглова база, колкото да закрепят болният, после - на линейката и в истинска болница.... Не може да се оставят огромни териртории без лекарска помощ

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#8] от "rosko1306":

  Точно, но предложеният от теб вариант не се връзва с лекуване по клинични пътеки по дългосрочни договори. За изброената дейност 5-10 легла са достатъчни, хем ще могат да ги поддържат като хората.

 10. 10 Профил на захарин
  захарин
  Рейтинг: 8 Гневно

  Болницата в Оряхово е повече от 100 години,обслужва огромен район с беден народ,сега е вътре с 2 и половина милиона без никой да е виновен!!!Да закриваш такива солидни огромни болници,и след това да се разграбят е престъпление!!!Нали Герб казват че са много болниците еми елате в оряхово да видите за кво стаа въпрос бе!!!Хем са много болниците-хем се откриват нови частни болници и си лапкат от касата-ей съсипахте държавата и уморихте народа.Преди години имаше две истински безплатни неща-здравеопазване и образование,защото мислеха за народа-а сега каква държава е това да не си лекува хората и да си изучи децата.Вижте бе господа депутати и министри какво съсипвате http://www.youtube.com/watch?v=FZy1pOgYD2M

 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  .....а в Оряхово се оказва, че е по-изгодно да се открие нова болница, отколкото общината да покрие дълговете на старата (близо 2 млн. лв.)...
  ---------------------------------

  И това значи ли,че дълговете няма да се плащат?

 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#1] от "mitkobomb":

  може би си прав но последните 9 години от моята работа като лекар по времето на демокрацията преди реформата ,бях управляван именно от икономист ,който наемаше и уволняваше и имаше 117 души персонал от които бяхме само 3 ма доктори и останалите бяха среден и нисш персонал.За тези 9 години моята заплата нарасна от6 долара през 1997 г до 100 долара през 2000 година и вземах повече пари само от чистачките на поликлиниката ,защото не бях партиец,а бях вече с две специалности Икономиста и неговите съпартиици ,които между другото нищо не работеха ,аз и колегите ми преглеждаха ,а те ни контролираха и тормозеха ,та те вземаха чрез икономически врътки по 800-1000лв ,а аз180 лв,е този номер никога няма да се повтори ,аз може просяк да стана ,но икономист да ме управлява и то такъв дето е учил 10 пъти по малко и шляпял кючеци и винсаджиики ,докато аз учех денонощно,няма как да стане ,апропо това важи и за всички доктори в страната ,времената за които всички български пациенти лелеят ,в които докторите живеехме като просяци и всеки ни юркаше безплатно като коне свършиха .

 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#1] от "mitkobomb":

  Икономистът Славчо Чавдаров Богоев като беше министър на здравеопазването (17 юли 2003– 17 август 2005) при другаря цар, ти разбра ли нещо от промяна в здравната система ?
  Нека дойде икономист пак да се пробва, безплатно здравеопазване обаче няма да ви измисли, ако ще да е факир

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 14. 14 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Срамно е касата да си раздава бонуси, както и министерство на здравеопазването, а в същото време да закриват болници и хората да остават без лечебни заведения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK