Виж кой чете 2: "Хари Потър", "Пипи" и "Емил от Льонеберя" са най-крадените детски книги от библиотеките

Виж кой чете 2: "Хари Потър", "Пипи" и "Емил от Льонеберя" са най-крадените детски книги от библиотеките

© Вихра ПетроваДецата харесват истории за магии и вампири и предпочитат произведенията на български автори, които не са в задължителните списъци по литература за лятото. Това показва изследването "Деца за библиотеките и библиотеки за децата" на сайта за книги "Аз чета", чиято първа част "Дневник" разказа вчера.

Повечето регионални библиотеки в страната са посочили като най-търсени чуждите автори в книжния си фонд за деца. Едва 7% от читалните регистрират силен интерес към българските разказвачи на истории за деца, а в останалите 26% от библиотеките няма изявени предпочитания и се търсят сравнително еднакъв процент книги на български и чужди писатели.


"Донякъде тези резултати са логични с оглед на по-големия брой чужди детски автори, широко познати сред децата и техните родители. Интересът към особено популярните книги за свръхестествени създания като върколаци, зомбита, чудовища, вещици се обяснява със симпатията на децата към героите им от различните филмови адаптации, силният маркетинг и създаването на своеобразни "мании" около героите на конкретни произведения в глобален мащаб", обясняват тенденцията авторите на проучването.


Нестандартни и още по-нестандартни любими книги
Регионалните библиотеки са посочили като най-търсени и нестандартни книгите на Стефани Майър ("Здрач", "Новолуние", "Затъмнение", "Зазоряване", "Скитница"). Поредицата на Джоан Роулинг за Хари Потър е все още актуална, следвана от "Приключенията на Пърси Джаксън" на Рик Риърдън и "Хрониките на Нарния" на Клайв Луис.


Изследването е проведено в периода юли-ноември 2011 година чрез онлайн въпросник към служителите на всички 27 регионални детски библиотеки в България.

"Именно тези поредици се открояват като едни от най-успешните съвременни фентъзи книги за деца и юноши по целия свят и донякъде е интересно защо все още в нашите библиотеки попадат в групата на нестандартните заглавия", гласи анализът на изследването.

Виж кой чете 2: "Хари Потър", "Пипи" и "Емил от Льонеберя" са най-крадените детски книги от библиотеките

© Цветелина Белутова


Данните показват, че децата проявяват интерес и към други, доста по-несвойствени заглавия за тях като "Хладнокръвно" на Труман Капоти, "Из живота на Сталин" от Юрий Борев, "Мизъри" (Стивън Кинг), "Б като бира" (Том Робинс), "Кой ми взе сиренцето" (Спенсър Джонсън).


Какво харесват децата от българската литература


Като най-търсен писател, посочен сред фаворитите на децата в 18 от 27-те библиотеки, е Юлия Спиридонова-Юлка. Произведенията на младата писателка не са включени в задължителната учебна литература.


"Това от една страна откроява книгите и творчеството й като истински интригуващи за децата, а от друга - показва, че децата имат свои собствени читателски интереси, които не се определят задължително от училището и се развиват в най-ранна възраст".


Други харесвани родни автори сред децата са Мая Дългъчева - посочена от 12 библиотеки, Златко Енев (11 библиотеки), Виктор Самуилов (10 библиотеки). В отговорите на библиотекарите присъстват имената на общо 37 автори, сред които и имената на силно разпознаваеми класици като Леда Милева, Дядо Пънч (Панчо Панчев), Йордан Радичков, Валери Петров и други.


Тази книга няма да я върна


Най-крадените и невръщани книги в библиотеките се оказват тези, които децата или искат да запазят за себе си, или са изгубили, докато са били у тях.

"Пипи Дългото Чорапче", Астрид Линдгрен

© Анелия Николова

"Пипи Дългото Чорапче", Астрид Линдгрен


Книгите на Астрид Линдгрен, детските списания, различни сборници с приказки и съвременните фентъзи поредици попадат сред онези, които  никога не се връщат на библиотечните рафтове. Сред заглавия се откроява поредицата за малки магьосник Хари Потър, добре познатата "Пипи Дългото чорапче", "Емил от Льонеберя" и "Здрач".


Две от библиотеките отбелязват, че децата често "забравят да върнат" дори издания като "Властелинът на пръстените", което е изключително обемен и сериозен текст за деца.


От българските автори "най-крадени" са книгите, изучавани в училище - "Под игото" на Иван Вазов, "Маминото детенце" на Любен Каравелов, и "Бай Ганьо".


Стимулиране на четенето


"Библиотеките са именно онези институции, които имат силата да свързват голяма част от всички заинтересовани звена в образованието и възпитанието на децата по начин, който да утвърди книгата и четенето като обществени ценности, нужни за развитието на пълноценни личности със силни граждански позиции", убедени са от "Аз чета". Затова и в проучването се отделя специално внимание на събитията и инициативите, които библиотеките организират, за да мотивират четенето сред децата.

Виж кой чете 2: "Хари Потър", "Пипи" и "Емил от Льонеберя" са най-крадените детски книги от библиотеките

© Jayanta Shaw, Reuters


Списъкът на инициативите обхваща повече от 20 различни дейности, събития и активности. Сред най-популярните форми на популяризация на четенето в детските отдели са различни маратони по четене, конкурси и състезания, специални летни читални, срещи с автори, поощряване на редовните посетители с грамоти и награди, викторини и други.


Активностите в голяма част от библиотеките са свързани и с по-големи събития. Пример за това е Националния фестивал на детската книга в Сливен, който се провежда всяка година през май и събира деца и автори от цялата страна.


В много от библиотеките със специални програми се отбелязва и Международният ден на детската книга - 2 април. Има и дни на отворените врати и както и дни без глоби за невърнати книги.


Библиотекарите посочват, че им се иска да организират и по-атрактивни чести представяния на книги, срещи с автори и непрекъснато осигуряване на нови издания и актуални заглавия. Въпреки това, голяма част от тях (56%) организират представяния на книги по-рядко от веднъж в месеца. Само две от библиотеките в страната правят събития няколко пъти в седмицата. "До голяма степен тези отговори са повлияни от наличието на достатъчно заглавия, които да бъдат представяни, както и от наличието на достатъчна информация за изданията от издателствата".


И държавата трябва да помогне


Други важни аспекти за подобряване качеството на работата в детските отдели според служителите в тях, са по-силната подкрепа от различните институции, имащи отношение към библиотеките - Министерство на културата, местните общински и областни администрации и училищата.


Подчертава се нуждата от по-добра координация между всички звена с оглед на постигането на по-добри резултати. Силно значение се отдава и на подобряване качеството на услугите чрез обучения, семинари и обмяна на добри практики с други библиотеки, както в страната, така и в чужбина.


"За целите на това изследване трябва да се открои и едно друго предложение на библиотекарите, а именно разглеждането на поощряване на четенето като част от Национална стратегия за проучване и стимулиране на четенето на българските деца. В това предложение място намират всички останали предложения, идеи и инициативи, които биха дошли не само от библиотеките и детските отдели в тях, но и от всички заинтересовани лица - книгоиздатели, министерства, училища, неправителствени организации",обобщава изследването.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ifihadagun
  ifihadagun
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Винаги четеш някакви неща дето не са ти списъка. Така е най-сладко. Те да четат децата, каквото им харесва!

 2. 2 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Жалко е, че децата все по-малко познават и четат "класическата" детско-юношеска литература - книгите на Карл Май, Майн Рид, Дюма, Стивънсън....

 3. 3 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Между другото, според изучаваното в училище имам чувството, че все още сме в едно "друго" време. Далеч не призовавам книги като "Здрач" да стават част от учебния план, но едно обновяване на задължителните книжки не би дошло зле. Децата така и така четат (ако въобще го правят) нещо, по-добре ще е да говорят за него в училище. Иначе как очакват да се поддържа интереса в класните стаи.

 4. 4 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Децата имат фантазия. Инспекторите в МОН явно нямат.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 5. 5 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 396 Неутрално

  [quote#3:"laveol"]Далеч не призовавам книги като "Здрач" да стават част от учебния план, но едно обновяване на задължителните книжки не би дошло зле. [/quote]

  По-добре не - такива книги се четат по-скоро за удоволствие, те не притежават висока художествена стойност и тяхното изучаване в училище би било напълно излишно.

  Принципно в училище би трябвало да се изучават класическите произведения, които са основополагащи за литературата като цяло.

  Всичко останало просто не би било сериозно.

 6. 6 Профил на peshkata
  peshkata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  С днешните забавления, компютри и игри каквито нямаше едно време, няма толкова значение какво точно четат (стига да отговаря на възрастта им), важно е да четат !

 7. 7 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  А списъците в училищата трябва да са препоръчителни, не задължителни. Така вместо броя книги, който някой инспектор е решил да даде за прочитане, в списъка трябва да има 2-3 пъти повече книги (по възможност с кратко въведение - тийзър), така че децата да избират какво да четат. Когато още не са изградили собствени предпочитания, те могат да се обръщат към списъка, за да си изберат. Така някои ще четат книгите преди те да бъдат обсъдени в училище, но други може да ги прочетат едва след като някой съученик е споделил, че дадена книга е била интересна. Учителите и инспекторите в министерството не са в позиция да нареждат какво трябва да се чете. Те трябва да примамват/убеждават децата в интересната литература. Насила хубост не става - това хората са го казали преди някой друг да хукне да гради вековния комунизъм.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 8. 8 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 531 Весело

  С навлизането на Прекрасния нов свят библиотеките ще стават все по-хубави, а четенето все по-малко за сметка на филми, компютърни игри и повсеместното оглупяване на сиромашните деца.

 9. 9 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  [quote#5:"plamena_genova"]такива книги се четат по-скоро за удоволствие, те не притежават висока художествена стойност и тяхното изучаване в училище би било напълно излишно. [/quote]

  Дори авторът да е заложил по-малко ценности в литературата, когато читателите ги обсъждат, те могат да открият в нея свои собствени, в които и да вярват. Няма смисъл от спуснати отгоре ценности, ако децата ги приемат за даскалски, а не свои.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 10. 10 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#8] от "Balkanson":

  Ти смяташ ли, че от качествени филми се оглупява? Или просто никога не си си направил труда да гледаш нещо по собствена инициатива и ходиш на кино само да гледаш поредния клонинг на Умирай трудно и Терминатор, който ти изливат?

  Филмите на Пиксар, епическите и историческите филми имат безспорни качества - просто са друга форма на възприятие от книгите.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 11. 11 Профил на mahito
  mahito
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Абе има вечни книги и има сезонни книги. Примерно навремето много обичах кратките разкази на Иван Вазов, Йовков и Елин Пелин, но повтарянето и потретването на Под игото ми дойде в повече. Само в 10 клас имахме право да четем международна литература, като тогава имаше много интересни книги, най-забавна от които ми беше Декамерон. Може би бях единствената или една от малкото, които я бяхме прочели, но беше страхотна и забавно написана. Или пък "Преди да се родя" - също много любима книга, за която писах есета с удоволствия.

  Според мен тези списъци за ученици трябва да се променят, но примерно да има някакво включване на нови и млади български автори, а не само на Вазов, Ботев и други. Не че е лошо човек да знае класиците, но трябва да се стимулират и младите и даровити хора да създават повече книги, които да изместват Готварските книги от Листопад на пазара . Разбира се, има го елемента обслужване на интереси, но по-добре да се купува модерна българска литература, отколкото Здрач например.

  А и другото е, че според мен трябва да се включват някоя и друга по-интересна и иронична книга (разбирайте забавна) в програмата на учениците, понеже всичко, което си спомням от моята ученическа литература беше страданието на Българския народ и колко сме страдали и колко са ни мачкали и не знам си какво. Да, имало е и революционери, но пак сме живели в състояние на криза и не знам си какво. Не че това не подготвя поколението за състояние на криза, но не били било хубаво новото поколение да има по-щастливи и позитивни очаквания за бъдещето и да не му се налага страдалческата идеология още от млади. Или идеологията, че някой ще дойде от горе и ще ни спаси - както са направили руснаците навремето по време на турското робство .

 12. 12 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 785 Неутрално

  мисля, че любовта към книгите се гради с времето. И аз като бях ученичка не обичах да чета нещата, които бяха задължителни. Прочетох ги след това, насладих им се, без онзи "натиск" и стрес - да разбереш това, което искаме да разбереш. Не вярвам някога книгите да останат без читатели

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 13. 13 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#9:"mapto"]такива книги се четат по-скоро за удоволствие, те не притежават висока художествена стойност и тяхното изучаване в училище би било напълно излишно. - цитат на коментар #5 от “plamena_genova”

  Дори авторът да е заложил по-малко ценности в литературата, когато читателите ги обсъждат, те могат да открият в нея свои собствени, в които и да вярват.[/quote]

  Мхм. Защо трябва училището да стои далеч от децата, нали идеята е точно в обратното? Те няма да получат нищо от книги, които не са им интересни. А карат ли те едва ли не насила да направиш нещо, то автоматично става безинтересно и неприятно. По-добре да обдъждат нещо и да градят интерес в книгите, вместо изкуствено да ги гоним от тях. Плюс това, в повечето случаи въпросните класически произведения се изучават във възраст, в която е твърде трудно децата да ги разберат.

 14. 14 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#7] от "mapto":

  Подобно становище не ми звучи сериозно - какво означава - децата да решават от препоръчителен списък?!?!?!?

  Ако се остави на децата да решават какво да учат, половината предмети от училище би трябвало да отпаднат - начело с математиката....

  Училището е институцията, която трябва да положи основите, а след това всеки е свободен да чете каквото си поиска.

  Образователната система трябва да има ясна структура, за да има и градивност в знанията на децата.

  Освен това трябва да се престане с тази погрешна представа, че непрекъснато на децата трябва да им е "много интересно" и затова да се улесняват учебниците и материала, преподаван в клас.

  Знания се постигат само с добро желание, усърдие и труд.

  Това трябва да знаят децата.

  А не да четат само "Здрач" и да не знаят кой е Христо Ботев или Никола Вапцаров!

  Някои автори просто трябва да са задължителни, иначе за какво образование говорим въобще?

 15. 15 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 628 Любопитно

  Кой му ПУКА какво МОН са сложили в списъка? Може би има 1-2 читави книжки, останалото е пълнеж с "патриотична" литература от комунистическото време. Без да коментирам абсурда как точно се слагат оценките по литература в училище...

 16. 16 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 396 Неутрално

  [quote#15:"pi314_"]Може би има 1-2 читави книжки, останалото е пълнеж с "патриотична" литература от комунистическото време. [/quote]

  Моля да дадеш пример за такава литература, която сега се изучава в училище?

 17. 17 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1769 Любопитно

  До авторите на статията и това проучване;
  Моля, споделете за колко библиотеки и колко деца става дума.
  А, и още нещо, споделете вие самите напоследък колко време сте отделили за да посетите библиотека, а там сте открили някоя актуална и съвременна книга.

 18. 18 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#10] от "mapto": В библиотеките на Прекрасния нов свят няма качествени филми.

 19. 19 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За всичките години в училище прочетох точно 0 книги от прословутите списъци. И не съжалявам за това - четях това, което наистина ми е интересно.

  rm -rf /bin/laden
 20. 20 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#14:"plamena_genova"]да не знаят кой е ...... Никола Вапцаров! [/quote]

  Че то и в момента малцина знаят кой е Н. Вапцаров -- савецки еничарин, работещ неуморно за унищожаването на Третата Българска Държава и привръщането и в колония на империята на злото от Северна Азия. Осъден на смърт, съвсем ПРАВИЛНО, за активна терористична дейност.

  Широко битуващото мнение между простотията е, че Вапцаров е бил мноо готин борец за свобода, който е бил убит от лошите монархофашисти.

 21. 21 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#20:"the_sceptic"]савецки еничарин, работещ неуморно за унищожаването на Третата Българска Държава и привръщането и в колония на империята на злото от Северна Азия[/quote]

  Ето до какви щурави мнения води непознаването на българската литература ...

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 22. 22 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Кражбата на книги не е престъпление!

 23. 23 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Кво е училищна програма? Караш хора на 15-16, без жизнен опит, да разискват любовите и терзанията на човеци от 17 век, без да знаят и грам за оная епоха!
  Това е нелепо. Абсурд някакъв. Вярно е, че на тая възраст вече пушат, пият и по жени ходят, освен ако не са бавноразвиващи, но са неща, които не ги вълнуват.
  Дъъъълго дъвкахме навремето Хамлет. Некви странни терзания. Сега бих си ги обяснил на секундата, но на базата на опит, познания за епохата и политическите нрави, дори съвременните.
  Шокира ме списъка със супернеизвестни имена, без нито един класик, като Верн, Лондон, Май! Реших да видя кое ги кефи и опитах Властелина на пръстените. Минах 400 страници, нищо! Ами нищо не се случва! Ни фабула, ни динамика, напрежение йок, материал за въображението никакъв. Боза абсолютна.

 24. 24 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#20] от "the_sceptic":

  Преди 20 г един журналист се разрови в архивите на Народната библиотека, прегледа 8 тома съдебно дело на Вапцаров, почти нито един прочетен от някого дотогава, и публикува разследването си във в-к Век 21 на Ал. Йорданов.
  Работата на Вапцаров като конспиратор е била, да обикаля България, да обменя в банките пратени от СССР долари в левове и да ги дава на партийците. Също да обикаля кръчмите и да се черпи за живите и умрелите. Познавам един негов събутилник, помина се преди 9 години.
  Когато го хванали, разбрал, че останалите всичко са изпели на полицията, печените стари конспиратори на БКП, махнал с ръка и също всичко си разказал.
  Заблуден - да, мръсник - не.

 25. 25 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#24] от "ooonufri":

  Абе Он-уфри бе , тамън се съгласих с предишното ти мнение и ти ливна тенджерата с помията.
  Тук говорим за творчеството на Вапцаров а не за черпенето му по кръчми. Няма човек според мен, който да оспори таланта на Вапцаров - и стих и рима и ритъм и съдържание и всичко.
  В поезията на Вапцаров няма много пролетарски патос, по-скоро човешки младежки оптимизъм и философия. Това не е нито Смирненски нито Пеньо Пенев.
  Но както и да е, почвайте да цъкате минуси и да пишете комуне, съветски еничарин и т.н.

 26. 26 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 396 Неутрално

  [quote#20:"the_sceptic"] Осъден на смърт, съвсем ПРАВИЛНО, за активна терористична дейност.

  Широко битуващото мнение между простотията е, че Вапцаров е бил мноо готин борец за свобода, който е бил убит от лошите монархофашисти. [/quote]

  Нямам думи!!!!

  Вероятно сте запознат много добре с неговото творчество?!?!? Едва ли.

  Подобни мнение само доказват до какво води НЕ-четенето на литература!!!!

  Отврат!!!!!!

 27. 27 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#25] от "gsb":

  Е, колко да съм се отклонил от темата? Творчеството му си е ясно, аз давам инфо конкретно на скептик, че човекът не е бил кофти.

 28. 28 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#27] от "ooonufri":

  ОК, може да не съм те разбрал

 29. 29 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#26] от "plamena_genova":

  Много извън темата отидохме, ама...
  Защо намесваш творчеството му, в отгор към човек, който говори за дейността му? Хептен различни работи. Аз също мисля, че е осъден правилно, но не мисля, че е боклук, камо ли пък да му осъждам готиното творчество.

 30. 30 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 620 Неутрално

  С други думи - четат абсолютни глупости.

  "Здрач", "Хари Потър",... моля?

 31. 31 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 396 Неутрално

  [quote#29:"ooonufri"]Аз също мисля, че е осъден правилно, но не мисля, че е боклук, камо ли пък да му осъждам готиното творчество. [/quote]

  Защо разделяш така нещата? Това е една личност все пак със своите убеждения.

  И какво означава осъден правилно? Той е действал съобразно убежденията си - затова ли заслужава такава присъда?

 32. 32 Профил на Стефка
  Стефка
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#19] от "agent0range":

  И аз така Четях всичко друго, но не и задължителна литература Е, по-късно, когато не беше задължителна, с удоволствие прочетох книгите!

  "Демокрацията е все едно два вълка и една овца да гласуват какво да вечерят." Бенджамин Франклин
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Стигнахме до там. Да определяме интересите на читателя не по броя продадени, а по броя откраднати книги. Не! Съвсем не е смешно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#31] от "plamena_genova":

  Значи вие удобрявате 45 години комунизъм и последвалите 20 години посткомунизъм?

  Veritas odium parit obsequim amicos
 35. 35 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "Храбър":

  Все е нещо. По-добре книги да крадат децата, отколкото друго. Поне ще прочетат нещо.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 36. 36 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 396 Неутрално

  [quote#34:"anihilator_jack"]Значи вие удобрявате 45 години комунизъм и последвалите 20 години посткомунизъм? [/quote]

  На първо място се пише Одобрявам, а не Удобрявам.

  Дебатът е за личността на Никола Вапцаров, което няма общо с това дали одобрявам или не "45 години комунизъм и последвалите 20 години посткомунизъм".

  Да не говорим, че въпросът формулиран по този начин е лишен от смисъл, защото това е все едно да ме питате дали одобрявам Втората световна война и резултатите от нея.....

 37. 37 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#36] от "plamena_genova":

  Уважаема,
  За съжаление, повечето хора у нас, водят дебати и спорове с "аргументи" като "комуне" и други, които от приличие не бих споменал пред дама или публично ( а в случая са и двете)
  Одавна не бях виждал човек да води спор цивилизовано, с аргументи и уважение, макар и несъгласие с тезата на другия
  Адмирации

 38. 38 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Гневно

  До коментар [#2] от "plamena_genova":

  И Шекспир, и Омир даже не четат!  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1322 Любопитно

  Някакси приятно ми стана, като разбрах, че се крадат книги. Макар че, категорично съм против кражбите! Но все пак, не е същото да откраднеш книга и да откраднеш скъп парфюм или панталон от мола.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1412 Любопитно

  До коментар [#2] от "plamena_genova":

  Е, знаем за един, който е чел "Винету" на Майн Рид, ама какво от това?

  Четенето на добри книги понастоящем е изместило тежестта към четенето на книги изобщо. Най-отговорно твърдя, че то може да се възпита, ако не от родителите, то от баби и дядовци. Онези задължителни списъци, които помним, а много и сме изчитали навремето, би трябвало да се намалят до санитарния минимум. В тон с времето.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 41. 41 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1412 Гневно

  Тук пак се е вихрил поредният безумен спор за ПОЕТА Вапцаров. Хайде замълчете най-после, новоестети!

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 42. 42 Профил на Nataliya
  Nataliya
  Рейтинг: 426 Весело

  "Емил от Льонеберя" ми беше любимата детска книжка

 43. 43 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#36] от "plamena_genova":

  Другарко, дебатът беше за Вапцаров и горните господа разказаха за неговите престъпления срещу България. Други пък веднага викнаха какви хубави стихотворения писал. Сещате се, че едното не е свързано с другото, а вашите приказки как "ама той го направил заради лични убеждения" не оправдават действията му. Нито пък стихотворенията му, колкото и да са хубави, го оправдават.

 44. 44 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#39] от "VеnRus 2008":

  Не крадат, а не връщат, има разлика. Да откраднеш книга, значи искаш да я четеш и притежаваш, а да не я върнеш може, защото си я изпуснал в тоалетната или я е изяла козата или просто си я затрил някъде, което е доста нелицеприятна картина

 45. 45 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#31:"plamena_genova"]Той е действал съобразно убежденията си - затова ли заслужава такава присъда? [/quote]

  Ми той и Бин Ладен действаше по убеждения...
  А Вапцаров е съден за тероризъм и за това престъпление е осъден по тогавашният закон. Присъдата за тероризъм не е литературна критика.

  п.п. Мохамед Ата също е писал стихове.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 46. 46 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#44] от "gsb":

  Да, предполагам, че има и такива случаи. Но съм убедена, че много от децата, не върнали книга, са го направили, защото книгата им харесва, а родителите им може да нямат средства да им я купят.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 47. 47 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#46] от "VеnRus 2008":

  Даааа, добре е да има оптимисти като теб
  Да откраднеш книга за да я прочетеш, може и някак да го минем за нещо хубаво, но да не вътрнеш книга след като си я прочел, това е или егоизъм или чиста безотговорност или наистина е унищожена или загубена.
  Сори, аз съм от информираните реалисти ( можеш да ми викаш песимист и/или мизантроп)

 48. 48 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#40] от "Мими":

  "Винету" е книга, написана от Карл Май!!!!

 49. 49 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#45] от "Karla Crowley XIV":

  Ако сравнявате това, което е направил Никола Вапцаров с "дейността" на Бин Ладен, значи че много "добре" познавате дайността и на двамата....

 50. 50 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  американците воюват по света и после на които оцелее в воините и му позволиат да има деца ги поемат наркокартелите с наркотици в сащ

 51. 51 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  То хубаво обичат да четат децата ама с това крадене от малки.Днес книжка,утре в парламента крадене на милиони.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 52. 52 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#48] от "plamena_genova":

  А добър ден
  Поста на Мими беше закачка към един дето е чел само "Винету".
  Може и да не сме интелектуалци на това ниво ама и ние сме чували веднъж

 53. 53 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  като не дават детски филми а дават турски сериали

 54. 54 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#49] от "plamena_genova":

  а турскиа геноцид от 1915 само арменците и евреите го познават и ниакои други народи

 55. 55 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1412 Весело

  [quote#52:"gsb"]Поста на Мими беше закачка към един дето е чел само "Винету". [/quote]

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 56. 56 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#54] от "dearblue":

  А вие защо биете негрите

 57. 57 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#40] от "Мими" и gsb:

  Извинявам се, явно не разбрах

  Но продължавам да защитавам тезата, че без класика не може в училищата.

 58. 58 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мими":

  Обаче се размислих... и аз съм чел "Винету", ама после четох и други книги и.. ей на, какво стана... нищо. А ако бях спрял до "Винету" сега можеше......

 59. 59 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#57] от "plamena_genova":

  Извинявай мила, ама Карл Май ли е класиката? Великолепен разказвач, вярно, много увлекателен но ако говорим за класика, по-скоро бих сложил тук Астрид Линдгрен и Жул Верн все пак, в книгите им има много повече от индианци и мечки гризли

 60. 60 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1412 Весело

  До коментар [#57] от "plamena_genova":

  Няма проблем, вината е и моя - грешен емотикон.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 61. 61 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1412 Любопитно

  До коментар [#58] от "gsb":

  На всичко отгоре явно сме чели Винету-фалшификата, тренирали сме погрешни спортове, избирали сме погрешни университети...абе отдавна не ми е и смешно.

  А хубавата книга е балсам за душата. Докато не сме измрели мислещите така - не сме малко в този форум - можем поне това наследство да оставим на децата си.

  Дайте да направим една мозъчна атака по спомени за любима книга от традиционно списъчните. Някъде по-горе ми се мярна подобен пост. Давам тон с "Гераците", а децата ми си донесоха "Бай Ганьо" от България...

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 62. 62 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#61] от "Мими":

  Ганьо е номер 1 и изобщо Алеко. Йовков също, но това не е точно детско.

 63. 63 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 628 Неутрално

  В статията се говори, а и в диаграмите, за окръжните библиотеки. Те са библиотеки, непривличащи човека с ограниченията си. Стерилни. За дете - хептен отблъскващи. Поръчай си книга и чакай. Ама аз искам да се разходя между рафтовете, да я взема в ръка, да прочета анотацията и тогава да реша. Да се потопя в атмосферата, миризмата, в старо едно време, каквото предлагаха читалищните библиотеки. И ведомствени. Или селски, училищни, университетски.
  Чувствам се като дете в сладкарница.
  Те пък нямат пари за нови, на дарения разчитат. Даренията пък са друг мазен бизнес.
  Издание "З.Стоянов", комунистическо, задължава БКП кметовете да изкупят по няколко книги за всяко читалище, на техните комунистически книжки. 200 общини, с по няколко библиотеки, като купят по 3-4 книжки, стават хиляди, което поевтинява цената на изданието. С чужди пари - помен.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 65. 65 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  [quote#64:"be_google"]Дневник поправете си грешката, защото НЯМА РЕГИОНАЛНИ ДЕТСКИ БИБЛИОТЕКИ!!![/quote]
  Има детски отдели към регионалните библиотеки, обикновено в отделни сгради.

 66. 66 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#61:"Мими"]Дайте да направим една мозъчна атака по спомени за любима книга от традиционно списъчните. [/quote]
  "Железният светилник"

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK