Официално: Няма радиация при демонтажа в АЕЦ "Козлодуй"

Официално: Няма радиация при демонтажа в АЕЦ "Козлодуй"

© Информационен център на ДП РАООборудването в спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй", разглобено до момента, не е радиоактивно. Демонтажът върви по план, макар все още Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО), което е отговорната институция в случая, да няма необходимия лиценз за извеждане от експлоатация. Това заяви пред "Дневник" Дилян Петров, изпълнителен директор на дружеството, което е на подчинение на икономическото министерство.


В понеделник читател на dnevnik.bg качи на сайта снимка от площадката на ядрената централа с обезпокоителен текст. Според материалите предприятието е изнесло "под открито небе" облъчен ротор, който бил демонтиран "по спешност, за да се получи транш от фонда за извеждане от експлоатация".


По-рано АЕЦ "Козлодуй" е провела радиологично измерване с пари от международния фонд "Козлодуй". Чрез фонда Европейският съюз и няколко държави съфинансират разглобяването и обезопасяването на четирите 440-мегаватови блока, които бяха спрени преждевременно като условие за приемането на България в общността. Парите се управляват от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и т. нар. асамблея на донорите.
Дилян Петров твърди, че няма отклонения от показателите на изнесените съоръжения. Според източници на "Дневник", пожелали анонимност, през 70-те години в машинната зала е имало авария и изтичане на радиоактивна вода, която замърсила помещението. Шефът на ДП РАО не потвърди информацията.


Оказва се, че досега разглобяването на нерадиоактивни компоненти се е забавило по технически причини. "Не го правим по спешност. Нямахме кран и докарахме от Раднево, от "Мини Марица-изток". Елементите бяха разглобени, но нямаше с какво да ги подредим отвън на площадката", казва Петров.


На 25 и 26 февруари, когато е изнесен ротора от снимките, не е имало хора от външни фирми изпълнители, а само двама кранисти от мините и шофьор от атомната централа. Понякога при "много специфични операции" се използват услугите на външни компании. Например фирма "Атоменергоремонт" е била избрана чрез обществена поръчка за преместване на трансформатори в централата.


Донорите са доволни


От ЕБВР официално не признават нищо нередно в дейността на българското предприятие. Пред "Капитал" Винс Новак, който е директор в банката и отговаря за проектите за ядрена безопасност, заяви, че ресурсите на международния фонд са използвани коректно. "Дейностите по демонтажа не се аутсорсват, това е невярно твърдение. Винаги ще има нужда от специализирани услуги, които трябва да бъдат осигурени. Няма нищо необичайно", каза Новак. По думите му парите от международния фонд се превеждат директно по сметките на изпълнителните "след пълна верификация, че работата е извършена адекватно".


През юни всички проекти по извеждане от експлоатация ще бъдат прехвърлени от АЕЦ "Козлодуй" към ДП РАО. В момента по ЕБВР се плащат заплатите на 180 човека, а от юни общо 615 човека, които работят по извеждането, ще получават пари от фонд "Козлодуй".


Миналия месец Европейската сметна палата представи резулати от проверката си на работата със средства от фонд "Козлодуй". Докладът на одиторите отчете редица закъснения и свръхоскъпяване на някои проекти, които трябва да бъдат преразгледани. Вчера представители на българската страна и ЕБВР са участвали на заседание в Люксембург, за да обсъдят дали и при какви условия финасирането на извеждането от експлоатация в АЕЦ "Козлодуй" може да бъде продължено.


Разминаване


Вътрешните графици за разглобяване и тези, представени пред Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), обаче се разминаваха с по няколко месеца, показа проверка на "Капитал" през февруари. Оценките за демонтираното досега оборудване също се разминават. Според предприятието миналата година са премахнати 300 тона съоръжения, а според информация на "Дневник" става дума за около 180 тона. Очаква се през 2012 г. да бъдат демонтирани общо 1000-1500 тона. В момента за тези дейности не се използват пари от международните донори. От фонд "Козлодуй" се изплащат заплатите на служители в централата и предприятието, които са пряко ангажирани с извеждането от експлоатация.


ДП РАО все още няма лиценз за извеждане от експлоатация на блоковете от АЯР. Ядреният регулатор е издал лицензи за блокове 1 и 2 за управление на радиоактивни отпадъци, с които може да се разглобява т. нар. "чисто оборудване". Изглежда нелогично с лиценз за радиоактивни отпадъци да може да се премахват само нерадиоактивни компоненти, но това, по думите на Петров, е единственото възможно в момента.


Самата АЯР има забележки към работата на предприятието. Миналия декември агенцията констатира нередности в управлението на радиоактивни отпадъци, както и че е подценена подготовката за реалното извеждане от експлоатация на блоковете.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 509 Неутрално
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  Кога беше първото съобщение? Онова, в което се съобщаваше за вероятна радиация.
  Иначе казано, защо винаги за такива неща научаваме постфактум?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  .. по документи винагивсичко е розово.. а ние понеже много попара сме им яли на тия документи - НЕ ВЯРВАМЕ..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Най вярвам на официалните съобщения...

  الرجل الكبير
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  ,,...На 25 и 25 февруари, когато е изнесен ротора от снимките..."
  Ясно, датите ги разбрахме, ако и информацията за това че няма радиоактивно заразяване е толкова вярна, не е добре!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 11. 11 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Значи може да се изкара некой лев от тези машинки......да пуснем на Иран я ...Индия

 12. 12 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1173 Гневно

  "Демонтажът върви по план, макар все още Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО), което е отговорната институция в случая, да няма необходимия лиценз за извеждане от експлоатация. "
  Това на нищо не прилича вече - държавата непрекъснато погазва своите си закони, а от населението изисква спазването им.
  Което си спомням на прима виста: започването строежа на Спортната зала 4-ти км без назначен строителен надзор.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 13. 13 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Всеки служител на АЕЦ носи в себе си индивидуален ренгенометър ,на снимката ясно се вижда че работниците са без защитно облекло ,което значи че нивото на радиация е безопасно !!!

 14. 14 Профил на ifihadagun
  ifihadagun
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#13] от "mitkobomb":

  Или вече са се приспособили към по високи нива на радиация?!?!

 15. 15 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  добър ден това само идиот може да си го помисли

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 497 Неутрално

  След аварията в Чернобил, вестник "Работническо дело" излезе 2-3 седмици по-късно със статия, че няма нищо страшно и че дори радиацията в умерени дози е полезна.
  Информационната политика на АЕЦ Козлодуй е също като тази на Северна Корея - куче влаче рейс ... хайде дайте малко прозрачност, всички знаем, че крадете като луди и че редовно се отчитате в партийните каси - все пак става въпрос и за вашето здраве.

 18. 18 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#13] от "mitkobomb":

  Не всеки носи персонален дозиметър, само тези в зоната. Снимките са от машинно отделение, което само по себе си значи, че няма радиация.

 19. 19 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 445 Неутрално

  http://www.thetaconsult.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=67:rds-30&Itemid=32&;lang=bg

  Струва около 600ЕУР, предполарам че е по силите на редакцията

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 20. 20 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Българинът от 130 години е толкова облъчван от вестникарски и политически лъжи, че му е станала втора природа да чете всичко наопаки. Щом казват, че няма радиация, значи има. Щом го лъжат, значи казват истината.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 21. 21 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Защо ли не им вярвам?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 22. 22 Профил на snow_queen
  snow_queen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "mitkobomb":

  И онези дето са разчиствали Чернобил не са били с особено добро защитно облекло, но това прави ли го безопасен?!? Поредният случай на замазване на очите на хората!

 23. 23 Профил на Теодор
  Теодор
  Рейтинг: 442 Гневно

  "Демонтажът върви по план, макар все още Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО), което е отговорната институция в случая, да няма необходимия лиценз за извеждане от експлоатация."
  Изроди!

 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  На мене така ли ми се струва или 80% от пишещите тука биха били нещастни, ако няма проблем с радиацията?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на snow_queen
  snow_queen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#24] от "tribiri":

  Човек сам си избира дали да си затваря очите и да върви напред със стадото ...

 26. 26 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  не може да бъде EU лъже , знаем си 4е има там нещо гнило

 27. 27 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Номера на сините комунисти пак не мина!

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Всички проспериращи нации строят ядрени централи, ние като най-умни унищожаваме доказано безопасни... Разбирам притесненията на невежите само от споменаване на думата "радиоактивно". Това което се вижда от снимките е ротор на турбина, до която е имало досег само пара от трети контур - с други думи оборотна вода от Дунав станала на пара. Радиоактивността едва ли е по-голяма от тази на цветен телевизор "Рубин". Жалко за българската икономика, загубата на източници на евтина енергия обрича нас и внуците ни на мизерия и безработица.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Това вече го бистрихме предният път.

  Безотговорното едно миризливо с ник nibiru се беше изкакало в "новини от читателя", а редакторите понеже немат капацитет нито да видят, че се мацат откровени измишльотини, нито акъл да се обадят на някой, дето разбира и да питат какво става, бяха изпляскали снимката.

  И айде паника.

  Абсолютно безотговорна проява на съфорумника, за която си заслужава бан. Понеже обаче "Дневник" не са толкова смели, препоръчвам ви функцията "отбягване", върши същата работа.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 30. 30 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#29] от "jubal harshaw":

  Абе аз две седмици си седя с бан и без да предизвиквам паника и да пускам малоумия ама...

  Иначе остава с впечатлението, че повече четящи вестника си представят реакторите като турбини които се въртят от радиацията и така произвеждат ток, нещо губим форма като техническа нация май...

 31. 31 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#30] от "lol":

  Те турбините не се въртят от радиацията, а от потока неутрино от анихилацията в реактора. Радиацията е само страничен ефект

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Хмммм?

  Първо - да честитим на "Дневник", че ги следят и ги вземат толкова на сериозно

  Второ - интересно е какво е целял "nibiru" с публикуването на "информацията". Войнствено невежество или провокация?
  Роторът на турбината няма как да е радиоактивен.
  Ако "авторът" сам е правил снимките - значи е "вътрешен" в АЕЦ-а и би трябвало да е наясно.
  Ако е "външен", а само е тиражирал и "коментирал" снимките - що се изказва "по принцип"?

  Абе, намирисва ми тази работа.
  Нали се чака решение по БелЯ-НЕ и ... може да се "подготвя почвата". В една или друга посока ....

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  До коментар [#25] от "snow_queen":

  О, Боже!

  Преди да се изказвате поне погледнете принципната схема на една ядрена централа!
  Ей ти една най-елементарна схема, като за "специалисти" като вас , от любимата ви Укипедия: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0_%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0

  Погледни на простичката схема къде е реакторът и къде - турбината. И парата, която върти турбината няма пряк досег с реактора.
  Роторът би могъл да е радиоактивен единствено при пробив между първи и втори кръг. А това се води много сериозна авария. Която нашичките не могат, наистина не могат!, да прикрият. И щеше да се е чуло отдавна.

  Тази "информация" за радиоактивният ротор или е глупост - или провокация.

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  [quote#29:"jubal harshaw"]Абсолютно безотговорна проява[/quote]

  Интересно, че продължава "нагнетяването".
  В статията Жечев пуска и партенката за някакъв таен "пробив през 70-те години". Баф!
  То "Москвич" от 70-те вече е претърпял един куп основни ремонти, та турбината на АЕЦ-а ли!

  Единствено безотговорното от страна на АЕЦ-а в случая е, че се размотават с лиценза. Останалото е "партенка"...

 35. 35 Профил на snow_queen
  snow_queen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#33] от "xm...":

  Ок, ако всичко им е изрядно, съобразено със законите и т.н. , но хората преди мен ясно са коментирали кое НЕ е както трявба. Остава сега да ни убедиш, че облъчване никакво няма, не е имало, няма и да има

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  До коментар [#35] от "snow_queen":

  Айде сега, аз да не съм Главният инженер на АЕЦ-а

  Доколкото съм ходил там ... доста работи са "по български".
  Лично аз не съм убеден, ама хич, че не е имало "заиграване" с касетите, за което алармира Котев.
  Също така съм убеден, че доста работи, както в случая и с лиценза, се работи "по подразбиране".

  Но в случая говорим за "партенката" с турбината.
  Това не е възможно поради причините, които изложих по-долу.
  И лафовете "по принцип" за "облъчването" са неуместни.
  Много повече ви облъчват в рентгеновия кабинет в поликлиниката, например, отколкото този ротор на снимката

 37. 37 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#35:"snow_queen"]Остава сега да ни убедиш, че облъчване никакво няма, не е имало, няма и да има[/quote]

  Може да бъде убеден само човек, който поне се опита да разбере аргументите, които му се поднасят. Да се говори на човек, който отказва да слуша е губене на време.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 38. 38 Профил на snow_queen
  snow_queen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#37] от "jubal harshaw":

  Прав си, аз по глобално гледам на нещата, за това така се изказах крайно и не тясно свързано със статията.

 39. 39 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#38:"snow_queen"]по глобално гледам на нещата[/quote]

  По-глобално или по-локално, проблемите са едни и същи, ако не знаеш как работи една централа, не знаеш как работят всичките и съответно не може да прецениш дали това, което ти се казва е чиста проба глупост, 50% глупост или пълната истина.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 40. 40 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  За да се разреши демонтаж, нивото трябва да бъде 0,5 микросиверта/час. Естественият фон стига и до 100, в София, с многото коли, е нормално да бъде около 30-40, та стига дивотии.

 41. 41 Профил на rhamnyn
  rhamnyn
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#39] от "jubal harshaw":

  Много е странно всичко. Явно ДПРАО няма одобрена от АЯР концепция и общ план за извеждане от експлоатация и не отговаря на условията за демонтаж по чл. 19 от Наредбата за безопасност при извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения. В този смисъл не е ясно кой и как определя да се демонтират именно турбогенераторите 1-4 на машинна зала. Единственото обяснение е, че те заемат голям обем от машинна зала и се търси зрителен ефект за публиката.

 42. 42 Профил на Todor Tanev
  Todor Tanev
  Рейтинг: 503 Неутрално

  над радиоактивни елементи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на Todor Tanev
  Todor Tanev
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Извинявам се за горното, но мобилния браузър се побърка нещо - да се чете като:
  Интересно какво се случва с проучванията за действието на брауновият газ над радиоактивни елементи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK