По-ниски заплати и без бонуси за управителите на столичните дружества

Всичко е в ръцете на Столичния общински съвет, който миналата година отхвърли предложението на Фандъкова

© Красимир Юскеселиев

Всичко е в ръцете на Столичния общински съвет, който миналата година отхвърли предложението на ФандъковаВъзнагражденията на директорите и членовете на изпълнителните и контролните съвети на общинските търговски дружества и лечебните заведения вече ще са вързани към минималната заплата, а не както досега - към средната в дружеството. Въпреки че досега бонуси в системата е нямало, ще се забрани изрично получаването на допълнителни средства над основната заплата.


Това предвиждат промени в две общински наредби на София, предложени от зам.-кмета по бюджет и финанси Дончо Барбалов. Най-вероятно ще бъдат обсъдени следващия четвъртък на редовното заседание на Столичния общински съвет. Предложенията имат подкрепата на кмета Йорданка Фандъкова, но не се знае какво ще бъде крайното решение на съвета.


Промените влизат за втори път в зала, след като миналата година бяха отхвърлени. От началото на годината текат разговори за заплащанията във всички столични общински дружества, агенции и фондове.

След скандала с бонусите премиерът Бойко Борисов обяви, че министрите, заместник-министрите, членовете на политически кабинети, областните управители и техните заместници, както и служители на държавната администрация вече няма да имат право на възнаграждения за участие в съвети, комитети, комисии, работни и експертни групи, органи на управление или контрол на фондове. Целта на мерките е да се отговори на обществените очаквания за прозрачност и ефикасност в дейността на публичния сектор, уточняват от кабинета. Парламентът също прие и промени на първо четене в Закона за държавния служител, въвеждащи нови правила за заплащането в държавния сектор. Допълнителните възнаграждения ще са до 30% над основната заплата на служителя.

Барбалов посочва, че правилата в момента създават предпоставки за необосновано увеличение на работните заплати на работещите по трудови договори, което да доведе до високо възнаграждение на управителите.


Освен това общината имала данни и за неточно изчисление в някои от дружествата, което също повишавало заплатите на шефовете. Такъв мотив неотдавна Фандъкова изтъкна и пред "Дневник".


Същевременно се въвеждат и санкции за управителите, които не спазват сроковете за внасяне на осигурителните вноски на подчинените си или подават неточна информация към общината. Санкцията е в размер на една минимална работна заплата. Изчислението на заплатите пък ще се изготвя всеки месец, а не както досега - на тримесечие.


Тези, които завършат годината с добър финансов резултат, ще могат да получат една минимална заплата, но не и бонус. Целта е да се стимулира по-доброто качество на управление.


Общинските търговски дружества в София са над 40. В тях се включват пазарите в столицата, както и "Метрополитен", Центърът за градска мобилност, Столичният автотранспорт, Столичният електротранспорт, "Софийски имоти", "Топлофикация - София", "Озеленяване" и др. (пълният списък с общинските търговски дружества).


Фандъкова се опитва за втори път да прокара промените за заплатите в общинските търговски дружества, но е безсилна пред Столичния общински съвет за агенцията и двата фонда с високите хонорари

© Надежда Чипева, Капитал

Фандъкова се опитва за втори път да прокара промените за заплатите в общинските търговски дружества, но е безсилна пред Столичния общински съвет за агенцията и двата фонда с високите хонорари


Между 425 и 3917 лева варират месечните възнаграждения на членовете на управителните и контролни органи на столичните общински търговски дружества. Това стана известно неотдавна, след като общинският съветник от БСП Георги Кадиев разпространи справка в интернет.


Най-високи са месечните възнаграждения на управителните и контролните органи в "Топлофикация - София" - по 3629 лева на трима членове, "Столичен електротранспорт" - по 3917 лева на трима, както и в "Географска информационна система", която отговаря за кадастъра - по 3089 лева на двама членове.


Между 2 и 3 хил. лева са заплатите на месец в "Метрополитен" - двама членове по 2870 лева, "Столичен автотранспорт" - по 2800 лева на трима, както и в "Софийски имоти" - на трима членове по 2433 лева. В "Чистота-Искър" двама са получили по 2918 лева, в Центъра за градска мобилност - двама по 2956 лева, както и в "Пазари-Юг" трима членове са взели по 2585 лева.


Най-ниско месечно възнаграждение са получили двамата членове в "Озеленяване" - по 425 лева, както и трима в "Егида-София" - по 525 лева .


Обещаният дебат за хононарите в общинската агенция и два фонда все още не се е състоял

© Георги Кожухаров

Обещаният дебат за хононарите в общинската агенция и два фонда все още не се е състоял


Към общинските търговски дружества обаче не влизат Столичната общинска агенция по приватизация, Специализираният общински приватизационен фонд и Общинският гаранционен фонд за малки и средни предприятия, където общинари и съветници получават хонорари. Фандъкова посочи, че инициативата за промени в начина на заплащане там е на Столичния общински съвет.


Там през 2011 година хонорари за над 600 хил. лв. бяха раздадени на 30 общинари. Само в Агенцията по приватизация 12 общинари са получили 393 хил. лв., както съобщи "Дневник" през февруари. Тогава стана известно, че формулата за изчисление на парите по договор за управление се изчисляват с формулата 350% умножено по средната заплата в агенцията.


При приемането на отчетите на агенцията и двата фонда общинарите решиха, че ще обсъдят какви промени да има въведени в работата на структурите. Досега обаче открит дебат по темата няма.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Сега ще настъпи обратен ефект, вместо всички да се натискат за директори, всички ще се разбягат.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Спокойно, няма да има отказали се.

 4. 4 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Както винаги - прах в очите на матряла

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  По-ниски заплати и изобщо възнаграждения - по-високи кражби и безотговорност, и некомпетентност, но ... ГЛАС НАРОДЕН, ГЛАС БОЖИ !!!
  Сега всички са доволни - чиновниците без заплати, а резултатите ... така и така все са никакви ...
  Оптимистична теория за ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Тези, които завършат годината с добър финансов резултат, ще могат да получат една минимална заплата, но не и бонус. Целта е да се стимулира по-доброто качество на управление.
  .....
  Извинявам се, това сега го видях ... звучи мъдро

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 7. 7 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  По - ниски заплати и без бонуси. И без управители . На самотек.Или по-модерно- на автопилот.

 8. 8 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  " Тези които завършат годината с добър финансов резултат ,ще получат по една минимална работна заплата , но не и бонус".
  Човек може да остане с впечатление че предлагащите тези промени ни вземат за дебили . Ами какво е тази минимална заплата, ако не БОНУС? Бонус е, грубо казано ПООЩРЕНИЕ. За нещо си . Може да се изрази и с букет цветя .С карта за почивка . С парични средства ,както в случая . Много тъпо,бе. Забраняваме БОНУСИ, но даваме ПООЩРЕНИЯ- не по врат , а по шия. Пилета в кълчища .

 9. 9 Профил на Тервел
  Тервел
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Охх милите гладни душици, да ги оплачеш ... Бонуси под масата винаги е имало и по Татово време и по Костово и ще продължава и да има... Това е България все пак

 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  [quote#7:"papyre"]По - ниски заплати и без бонуси. И без управители . На самотек.Или по-модерно- на автопилот. [/quote]
  "Пазари-Юг" трима членове са взели по 2585 лева.
  Най-ниско месечно възнаграждение са получили двамата членове в "Озеленяване" - по 425 лева, както и в по 525 лева трима в "Егида-София"
  Питане - какви са им резултатите на Егидаджиите/не знам дали им остана нещо за охрана/,тия от "Пазарите"тотално почти ликвидираха пазарите с безумно високите наеми за сергиите- пример"Римската стена"и "Св.Седмочисленици",озеленителите поне наистина озеленяват тук-там.А за "Топлофикация" и авто и ел.транспорта - е по-добре ще е на автопилот,ама най са ми ценни"Паркинги и гаражи",там всички са си самодейци с "прекрасни"резултати.

 11. 11 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1316 Весело

  А бе стига с тоя популизъм...накрая ще искате като ходим на работа и без пари...

  الرجل الكبير
 12. 12 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Малко популиско ,но е идеално за реалната обстановка в държавата.

 13. 13 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 426 Любопитно

  ..Лошо, мн.лошо... ако ще е така ,- без парите..които са свикнали да вземат, - Как ще го преживеят ? Огорчени ..- Защо всички не напуснат, - във знак на протест...

  urkobozambo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK