Новият закон за отпадъците зацикли в парламента

Новият закон за отпадъците зацикли в парламента

© Георги КожухаровНовият закон за управление на отпадъците, който беше внесен в парламента още миналото лято, все още е далеч от финалното си четене в пленарната зала. Днес бе петото заседание на комисията по околна среда за второто четене на законопроекта, започнало преди повече от месец, но заради разногласия по текстовете депутатите са едва в началото.


Споровете до момента бяха основно как да бъде регламентирано разделното събиране на отпадъци от търговските обекти и дали те да бъдат организирани в отделна система, различна от тази с цветните контейнери за бита. Предложението на Димитър Лазаров от ГЕРБ всички магазини и заведения с площ над 100 квадрата да бъдат задължени да сключват договори с организациите, рециклиращи опаковки, в крайна сметка отпадна. Всички ползватели (самите собственици или наематели) на търговски обекти, проиузводствени и административни сгради, без оглед на площта им, ще са длъжни да "събират разделно отпадъците", решиха днес депутатите. Как този процес ще бъде организиран и контролиран ще зависи от общините, коментира зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева.


Пространни коментари от депутати по текстовете днес за пореден път забавиха гласуването на законопроекта. След като Петър Курумбашев от БСП направи забележка, че някои депутати гласуват от името на съпартийците си като на "събрание на акционерите с акции", което например е забранено в пленарна зала, председателят на комисията Искра Михайлова (ДПС) преброи 10 присъстващи депутати в залата. Тъй като комисията е от общо 20 души, Михайлова прекрати заседанието поради липса на кворум. Секунди по-късно Георги Божинов от БСП и Огнян Тетимов от "Атака", които бяха излезли, се върнаха в залата, но заседанието не бе продължено.


Манева окачестви протяжните дискусии като "саботаж" на законопроекта. Според зам.-министъра някои партии умишлено бавели гласуването в интерес на рециклиращата индустрия, за която поправките въвеждат нови рестриктивни текстове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK