Скандалът около лобиста Хохегер въвлече и ГЕРБ

Скандалът около лобиста Хохегер въвлече и ГЕРБ

© Юлия ЛазароваСкандалът около разследвания в Австрия лобист Петер Хохегер, замесил името на България, на бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев и на неговата настояща партньорка Моника Йосифова, днес стигна и до ГЕРБ.


Информацията беше съобщена от сайта offnews.bg, а информацията в електронната система ДАКСИ потвърди, че Росица Велкова е била управител на "Хохегер БГ" в периода 2005-2009 г. Според информациите в медиите Велкова е учредител на ГЕРБ, работила е по ИТ стратегията на партията и е участвала в кампанията й за парламентарните избори.


Пред "Дневник" Велкова заяви, че "преди 100 години" се е срещала с експерти от ГЕРБ по повод ИТ стратегията, и определи като спекулации твърденията, че има близки отношения с ръководството на партията. По-късно от ГЕРБ също казаха, че Велкова действително е била част от предизборния екип, но само като външен експерт, била канена на няколко кръгли маси, но нито е учредител, нито в момента е партиен член.
Според БНР Велкова е близка до вицепремиера и учредител на партията Цветан Цветанов. От пресцентъра на ГЕРБ заявиха за "Дневник", че Цветанов не може да се сети коя е. Самата тя каза, че познавала Цветанов "само от малкия екран".


Според информационната система ДАКСИ Велкова е управител на "Виена мениджмънт консултинг" и  заедно с Милчо Янков Запрянов в "Даймънд дайнамикс България", които внасят части за самолети. Запрянов има участие в шест фирми и е собственик на "Еър Скорпио".

За "Хохегер БГ" Велкова каза пред "Дневник": "Трябваше да създам офис в България. Тоест аз трябваше да намеря място, където да се разположи офисът, и да намеря квалифицирани служители. Имахме само корпоративни клиенти и никога не сме се занимавали с обществени или държавни поръчки." Тя допълни, че е виждала един-два пъти Петер Хохегер и не го познава.


Тази седмица от ГЕРБ поискаха анкетна комисия, която да разследва случая с австрийския лобист Петер Хохегер, срещу когото се води мащабно разследване в Австрия.


Росица Велкова

© Дневник

Росица Велкова


"Нека видим какви са целите на тази комисия, която ще сформираме. Първо, намесено е името на България, и то не в много добра светлина, в Австрия. От Австрия идват сигнали, че са вечеряли с министър-председателя, тогавашния, че са давани едни пари за изчистване на имиджа на България извън България, а те влизат в България пак, във връзка с някакъв лобизъм", заяви днес пред БНР заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов.


Според него трябва да се види "правилно ли са изхарчени парите на данъкоплатците, кой, как, по какъв начин и от коя партия. В тази комисия ще има от всички партии, така че, ако има нещо, няма как да бъде прикрито", смята още Николов. 


Той намекна, че проверка по случая с фирмата на Росица Велкова може би ще бъде направена. "Да видим дали са отивали потоци пари към нейната фирма. Аз поне не знам такова нещо. Знам, че има потоци пари към фирма, която е към госпожа Йосифова (Моника Янова - бел. ред.)", казва още Николов.


В Австрия срещу Хохегер, наречен от местните медии "крал на корупцията", се води мащабно разследване на всички нива - от прокуратурата до специална комисия в парламента.


През 2008 г. Петер Хохегер беше избран от правителството на тройната коалиция да "чисти имиджа на България" пред Европейския съюз именно заради ширещата се корупция и организирана престъпност. Едноименната PR агенция на Хохегер спечели поръчка за около 1 млн. евро и в продължение на година трябваше да лобира пред международните медии и институции в полза на България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK