Борбата в ДПС за влияние в Кърджали все повече се ожесточава

Борбата в ДПС за влияние в Кърджали все повече се ожесточава

© Цветелина НиколаеваЛидерът на ДПС Ахмед Доган лично се е заел да сложи ред в кърджалийската организация на партията и да ореже лостовете за влияние на кмета Хасан Азис.


В края на миналата седмица от пресцентъра на ДПС съобщиха, че централното ръководство е решило да разпусне местното в Кърджали и да назначи временно. Цитирани са две решения от 7 март - сряда. "Дневник" научи от политици от Централното оперативното бюро обаче, че всъщност колективно решение не е имало, а то било спуснато до кърджалийци от организационния секретар Рушен Риза след инструкция от лидера.


Имаше много дискусии във връзка с противоречията в Кърджали, включително сме говорили и с конкретни имена, решение не сме взимали, но тук отговорностите са ясни - лидерът е човекът, който решава, казаха участници в ЦОБ. В петък в София имаше изненадани от съобщението по кърджалийски медии за радикалната стъпка да се разформирова ръководството на местната структура. Политици дори предположиха, че вероятно някой е преекспонирал проблема на местно ниво. Чак привечер в петък се появи и официалното съобщение от централата на ДПС, в което се казва, че "със свое решение No:2 от 07.03.2012 година Движение за права и свободи назначи Служебно оперативно бюро за Общински съвет на ДПС в гр. Кърджали". С решение No:1 от същата дата пък били временно отстранени Ехлиман Чобан, Бахар Палова, Веляхтин Вели и Юсеин Раим. Според информацията и двете решения са взети в сряда миналата седмица - ден, нетрадиционен за заседание на ръководството на ДПС, което обикновено се събира във вторник.
Причината лидерът на ДПС Ахмед Доган да се намеси е заради притесненията, че дългогодишният кмет Хасан Азис концентрира твърде много власт и ресурси и се еманципира сериозно от централата, казват в партията. От решението за смени, санкции и назначаване на временно ръководство се вижда именно това - Доган орязва възможностите на Азис за влияние.


Макар да е включен и във временното ръководство, Азис на практика е оставен сам в екипа, който трябва да подготви отчетно-изборна конференция и избора на нов лидер на ДПС - Кърджали. От ръководството са отстранени Ехлиман Чобан, Бахар Палова, Веляхтин Вели и Юсеин Раим - хора, сочени за близки до кмета. Смъмрен е и един от най-близките му - Ниязи Шакир. Сред 11-те членове на временното ръководство доминират хората на председателя на общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа.


Още преди местните избори се разбра, че сред политиците на ръководни позиции в Кърджали има сериозен конфликт. Противоречията са между кмета Хасан Азис, от една страна, и Раиф Мустафа, зад когото са застанали и дългогодишният председател на областната структура в Кърджали Бахри Юмер, както и Сейфи Неджиб - няколко мандата ръководител на общинския съвет в града. Атаките срещу кмета са заради опасения и твърдения, че прекалено се разграничава от централното ръководство и не изпълнява стриктно решенията от София.


Заради споровете до последно не беше ясно дали Азис ще бъде номиниран за нов мандат като кмет. Мнозина в централата в София обясняваха, че е силно вероятно да се стигне до друга кандидатура. А слуховете сочеха за тази алтернативна кандидатура именно Раиф Мустафа. Проблемите станаха и причина ДПС да регистрира едва в последния момент кандидатите си за кмет и за общински съветници.


Все пак партията се спря на Хасан Азис за пореден път. Местни политици казаха неофициално, че до компромиса се стигнало, след като кметът се съгласил на сделка с хората на Раиф Мустафа и дал вид, че ще сътрудничи с тях. Наложило се на централно ниво в последния момент да бъде пренаредена и листата на съветниците, подготвена преди това от хората на Азис, в която Раиф Мустафа бил на доста задни позиции. След намесата от София Мустафа взима третото място и влиза безпроблемно в съвета.


Друга причина Хасан Азис все пак да бъде издигнат били и опасенията в ДПС за разцепление около Касим Дал, отговарящ години наред за структурите. Макар че Кърджали се смята за "бастиона на Доган", дори там имало хора, които подкрепяли Дал и напуснали формацията, разказват местни политици. Затова в ДПС не искали да си отварят още един фронт - с Хасан Азис, който има сериозна подкрепа в Кърджали.


Още с първите дни след встъпването си в длъжност обаче повторно избраният кмет показа, че няма да спазва направените уговорки. Той се отметнал от първоначалното споразумение Раиф Мустафа да оглави общинския съвет в Кърджали, за да има баланс на лобитата и интересите. Със съдействието на Азис на поста бива избран Ниязи Шакир.


Шакир, който вече е "порицан" според решението от София, заяви пред "Дневник", че не знае защо е смъмрен и дори разбрал по телефона за случващото се. Бил в Пловдив, където учел в университет. Моите задължения в Кърджали свършиха през декември, оттогава съм се откъснал, каза Шакир.


Именно декември - точно месец и 12 дни след като заема поста на председател на общинския съвет, Шакир е свален  след факс от централата на ДПС, изпратен от Рушен Риза. Той бива принуден да подаде оставка, а обяснението на ръководството е същото като при първоначалните уговорки - да има баланс. Политици от Кърджали твърдят, че Хасан Азис и хората му дори се опитали да скрият от останалите нареждането от е централното ръководство. Планът им не успява и на 15 декември миналата година общинският съвет бива оглавен от Раиф Мустафа.


Отпорът на хората на Азис обаче не спира, а от централното ръководство разказват, че те правели нови опити да получат повече влияние при избирането на новото ръководство в Кърджали. Затова се наложило да се разпусне цялото ръководство и от него да бъдат извадени хората на Хасан Азис. Назначеното от централата временно ръководство трябва да подготви избора за края на май или началото на юни.


Надали преди това обаче духовете в Кърджали ще се успокоят. Смените вече предизвикаха нови трусове - местни медии съобщиха, че хора от общинската организация са изпратили колективна жалба до лидера Ахмед Доган. Те заявяват, че ако в срок от 15 дни централното ръководство не преосмисли и не оттегли решението си за изключените местни водачи, ще "предприемат план Б". Според публикациите все повече се засилвали и крайните нагласи за напускане на партията. Имало и предложения автобуси с недоволни да потеглят от Кърджали и да протестират пред "Сарая на Доган" в Бояна в София.


Междувременно както политиците от ръководството в София, така и местните лидери Хасан Азис и Раиф Мустафа, избягват да говорят за ситуацията в Кърджали. И отбягват журналистите.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  В Родопското ни Чанак кале , вече се дипли пореден сюжет за сериал . Ще го гледаме и едва тогаз ще коментираме ...

 2. 2 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Имало и предложения автобуси с недоволни да потеглят от Кърджали и да протестират пред "Сарая на Доган" в Бояна в София.
  =======================

  Айде ДПС-то

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 3. 3 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 470 Весело

  Доган бей определено трябва да си стегне раята !!!

 4. 4 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Еми то ДПС бастиона остава и да не го стегнат... Но по-важно е цветущата дума "влияние" - все за влияние, контрол, и т.н. става въпрос.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Свършиха парите и почнаха борбите!Както и в БСП!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Михаил
  Михаил
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Точно това щях да кажа

  Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
 7. 7 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  "те правели нови опити да получат повече влияние при избирането на новото ръководство в Кърджали. Затова се наложило да се разпусне цялото ръководство и от него да бъдат извадени хората на Хасан Азис. Назначеното от централата временно ръководство трябва да подготви избора за края на май или началото на юни"

  Е това е то демократична партия.
  От авторитарно-лидерски тип.
  По-демократична е само Атака.
  Защото е от авторитарно-семеен тип!

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 8. 8 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Говорим си за постове, власт и преразпределение (като в мафиотска структура), а не за представителство на хората. Тях кучета ги яли, нали така или иначе си знаят за кого да гласуват.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 9. 9 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  То в Кърджали все по-малко слушат ДПС-то, особено откак Ердоан изпрати копринени въженца на всички освен Касим Дал...

  Ама и ние, да хващаме българите от Тараклия и Паркани и бух в Хасково, Ямбол, Бургас и Кърджали, празни къщи в селата има бол

 10. 10 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Статията много ме радва,още един мандат извън властта за ДПС за мен означава разпадането й.
  Сега е момента,ако изобщо има някакви амбиции Касим Дал да направи алтернативата.
  Успех,Дал,вземи и Дикме-то,Осман Октай и за който се сетиш още и действай.

 11. 11 Профил на Александър Куртев
  Александър Куртев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Имало и предложения автобуси с недоволни да потеглят от Кърджали и да протестират пред "Сарая на Доган""

  То това с автобусите им е запазена марка.

  "We must not look to government to solve our problems. Government is the problem." - Ronald Reagan
 12. 12 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ЯВНО ДОГАН ВЕЧЕ НЕ Е НОМЕРЕДНО.

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Любопитно

  До коментар [#9] от "Жълт кантарион":

  Какво ще прават българите от Тараклия и Паркани в Хасково, Ямбол, Бургас и Кърджали. Празни къщи в селата има, но работа - НЕ.

 14. 14 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Препоръчвам на кмета да не посещава Доган в дома му, че току виж извършил САМОУБИЙСТВО.

 15. 15 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#13] от "dobrich":

  Написал съм го във форма, която да насочи мислите в такава посока, без конкретни обяснения и планове за действие. За конкретни неща мога да говоря само в лично съобщение

 16. 16 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1141 Весело

  Е така си върви сериалът в КЖ вече 20 години - дпс на власт, градът и селата обезлюдяват, но има водно огледало и нов парк, а за пазар да не говорим! Мини КапалъЧаршъ! Евала ххххмете, евала дпс за разоряването на този край, а и евалаааа на всички ДС-арчета които ни управляват и карат младите да бягат от иначе този китен край! ОЦК е пред фалит за източване, никой не си мърда пръста. Иначе нови хипермаркети бол! Кеф ти технополист, кеф ти Била, убряяяя! Юруш народе на пазар!
  Толкова от сбирщина начални учители и агрономи без грам идея как се управлява град а пък за инвестиций и привличане на евро-проекти да не говорим. Но раята си заслужава бея и Азис Кържалийски си е точно такъв - прост, прост, че кънти, но нали е наше момче, от ПартиЯта - шъ го сБирами няма как! Хайди сус! Аз да гласувам за българин!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 17. 17 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#13] от "dobrich":

  Виж че имам само плюсове, макар и не много

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK