Стефан Константинов и Трайчо Трайков подадоха оставки, ГЕРБ ги прие (допълнена в 22.20 часа)

Стефан Константинов и Трайчо Трайков подадоха оставки, ГЕРБ ги прие (допълнена в 22.20 часа)

© Красимир ЮскеселиевОставките на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката Трайчо Трайков са приети на извънредно заседание на Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ, съобщи пресцентърът на партията. Малко по-късно и пресслужбата на кабинета съобщи, че премиерът Бойко Борисов е приел оставките на двамата и ще предложи персонални промени в кабинета.


Премиерът, в съответствие със своите конституционни задължения ще предложи на Народното събрание персонални промени в правителството след като номинира наследниците за постовете на двамата министри, уточняват от пресцентъра. Изявления по темата от Борисов се очакват в петък сутринта, когато той ще участва в сутрешния блок на БНТ.


Заседанието на ръководството на ГЕРБ е било свикано от премиера и председател на партията Борисов и на него са обсъдени депозираните пред комисията оставки на двамата министри. Партийната сбирка се провежда веднага след връщането от Катар на премиера Борисов и водената от него делегация.
Вчера стана ясно, че нито един катарски бизнесмен не се е явил на бизнес форума в катарската столица Доха, където бяха и представители на сто български компании. Убеден съм, че може да се намери икономическа конструкция, която да привлече и да оправдае катарска инвестиция у нас, коментира по този повод министърът на икономиката Трайчо Трайков, след което различни институции и частни компании заляха медиите със съобщения за успешни бизнес преговори в Катар.


В парламента се говори от доста време, че сериозни апетити към поста на Трайков има зам.-председателят на групата на ГЕРБ и зам.-председател на икономическата парламентарна комисия Валентин Николов. Тази вечер той първоначално не отговаряше на телефона си, а след това го и изключи. Дали той ще е наследникът на Трайков от ГЕРБ все още не казват.


По информация на Би Ти Ви е възможно постът на Трайков да заеме сегашният му заместник Делян Добрев. За възможен наследник на Стефан Константинов медията посочи председателя на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова. Според други източници обаче здравното министерство може да бъде ръководено от председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова от ГЕРБ.


Стефан Константинов е третият здравен министър в правителството на ГЕРБ. В периода 2009-2010 г. в рамките на 14 месеца постът здравен министър последователно беше заеман от Божидар Нанев, а после и Анна-Мария Борисова, която беше наследена от сегашния Стефан Константинов в края на 2010 г.


Също вчера, противно на обичайната си практика, депутатите от ГЕРБ решиха да подкрепят искането на левицата в седмичната програмата на Народното събрание да влезе точка за създаване на временна комисия, която да провери начина на формиране на цените на лекарствата и интересите в сектора. Това беше поредната демонстрация от страна на управляващото мнозинство, че е недоволно от работата на здравния министър Стефан Константинов.


Самият премиер Бойко Борисов вече неколкократно заяви, че от това как Константинов се справя с лекарствената политика зависи дали ще запази поста си. В последните дни премиерът ставаше все по-критичен. Според обявеното от премиера обаче се очаква следващият здравен министър да не е лекар, а кадровик от ГЕРБ.Един от последните спорове, в който влезе министър Трайков, беше покрай дискусиите и забраната за проучване и добив на шистов газ в България. Под уличния натиск управляващите внесоха проекторешение за забрана на проучването и добива, а вносител беше Трайков. Впоследствие обаче идеите му бяха променени от депутатите, а мораториумът – доста засилен. Дори се появиха съмнения, че така се слага спънка и пред проучването и добива на друг природни богатства в България. Самият Трайков изрази негативно становище по начина, по който парламентът прие мораториума. И дори намекна, че темата може да бъде отново отворена. "Според мен ще бъде възобновен дебатът за шистовия газ, ще се постараем да представим на обществото истината такава, каквато е. Това е ценен ресурс за енергийната независимост на България, ако можем да го използваме безопасно, не виждам защо не", каза Трайков в средата на февруари. Дни след визитата на държавния секретар на САЩ по евро-азиатските енергийни въпроси Ричард Морнингстар и преди това - на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, които призоваха властите в България да работят за диверсификация на газовите доставки. И малко след като в Русия и в руски медии се прокрадна задоволство от взетото в България решение.
В края на март пък изтича удълженият срок, в който трябва да се вземе решение дали ще бъде реализиран проектът АЕЦ "Белене". По този въпрос, който също е сред ангажиментите на министър Трайков, държавата все още няма мотивирано решение, въпреки че според опозицията банката HSBC - консултант по проекта, която изготвя финансово-икономическия анализ, вече е предоставила данни на правителството.


Очаквайте подробности!


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK