Изненада ли е оставката на министър Трайчо Трайков (обновена)

Трайчо Трайков

© Георги Кожухаров

Трайчо ТрайковРешението за приетата оставка на здравния министър Стефан Константинов не е изненадващо, след като вече повече от седмица управляващото мнозинство и лично премиерът не спират критиките си към него. Досега обаче публично не са се появявали сериозни индикации за готвена смяна на министъра на икономиката Трайчо Трайков, макар че от години той влезе в не един тежък конфликт, и то по ключови теми, засягащи засягащи големи икономически играчи.Кой ще замени Трайков?

В парламента се говори от доста време, че сериозни апетити към поста на Трайков има зам.-председателят на групата на ГЕРБ и зам.-председател на икономическата парламентарна комисия Валентин Николов. Тази вечер той първоначално не отговаряше на телефона си, а след това го и изключи. Дали той ще е наследникът на Трайков от ГЕРБ обаче все още не казват. Според други източници от ръководството на ГЕРБ със сериозни шансове бил зам.-министърът на икономиката Делян Добрев.

Оставките на двамата министри, както и решението на оперативното ръководство на управляващата партия да ги приеме засега нямат официално обяснение. В съобщението до медиите тази вечер не бяха посочени никакви аргументи. Очаква се те да бъдат обявени утре сутрин от премиера Бойко Борисов в телевизионния ефир. В късните си новини държавната телевизия БНТ вече анонсира интервю с министър-председателя в сутрешния си блок утре. Традицията в такива случаи е Борисов да се изяви и по другите две телевизии с национално покритие.
Изненадващо е и времето на приемане на оставките - заседанието на ръководството на ГЕРБ се състоя веднага след кацането на премиера Борисов и правителствената  делегация, които в късния следобед се върнаха от двудневна визита в Катар.


Вчера стана ясно, че нито един катарски бизнесмен не се е явил на бизнес форума в катарската столица Доха, където бяха и представители на сто български компании. Министърът на икономиката Трайчо Трайков изпадна в неудобната ситуация да открива форума (чиято организация е ангажимент на Външно министерство и колегата му Николай Младенов - бел. ред) на английски, слушан само от български бизнесмени.


Убеден съм, че може да се намери икономическа конструкция, която да привлече и да оправдае катарска инвестиция у нас, коментира Трайков, след което различни институции и частни компании заляха медиите със съобщения за успешни бизнес преговори в Катар.


Това обаче далеч не е първата неудобна ситуация, в която изпада икономическият министър. За две години и половина във властта той има два официални "жълти картона", извадени от премиера. Даваните от Борисов към подчинения му "последни предупреждения" ясно очертават и най-болезнените въпроси в ресора на Трайков. За първи път той беше публично порицан по темата за цените на горивата и поведението на "Лукойл България" през март 2011г. В рамките на месец Борисов му размаха пръст и втори път - заради АЕЦ "Белене".


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 2318 гласа

  1. Да, вероятно са надделели руските интереси (53.32%)
  2. Да, той показваше последователност в решенията си (28.99%)
  3. Не, не отговаря на темпото на Борисов (2.76%)
  4. Не, имаше поредица от гафове (5.61%)
  5. Не, не ставаше за министър (9.32%)

Освобождаването на министъра на икономиката, енергетиката и туризма идва във важен момент - само след две седмици трябва да се намери решение на решаващ за енергийната политика на България въпрос:


Ще се строи ли АЕЦ "Белене"

Тема, по която Трайков влезе в открити конфликти. На 30 март изтича срокът, в който България трябва да обяви решението си за съдбата на проекта. В началото на април миналата година министър Трайков беше в центъра на споровете дали ще има "Белене". Тогава руски медии обявиха, че "скандалът в българското правителство около новото споразумение за АЕЦ "Белене" се развива в посока, изгодна за Русия". От вестник "Комерсант" уточниха, че премиерът Бойко Борисов е взел страната на изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов, който беше подписал текста, определен от Трайков като предателство на националните интереси.


Според документа България се задължава да положи максимални усилия, за да се постигне окончателна договореност за строителството на АЕЦ "Белене" и той да бъде парафиран до 1 юни 2011 г. Борисов обаче обяви твърденията за невярни, а крайното решение за "Белене" беше отложено за края на март 2012 г.


През март миналата година


Трайков и генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев


влязоха в спор през медиите за това висока ли е производствената цена на горивата, произвеждани от компанията. Тогава Трайков заяви, че производствената цена на дизела в България е висока и по пазарните правила трябва да се компенсира с внос. Думите му ядосаха Златев, който определи като "несъстоятелно" и "произволно" твърдението на Трайков, че производствените цени са високи и вносът не е голям.


По-късно от компанията изпратиха писмо до министъра през медиите, в което изразиха съмнения за неговата компетентност. Трайков отговори, че не би трябвало дружество като "Лукойл" да държи сметка на министър и че ще изчака първо отговорите на компанията. Той поиска от дружеството и анализ на ценообразуването му.


Тогава премиерът Бойко Борисов взе по-скоро страната на Златев и обяви: "Помолил съм "Лукойл" поне за едномесечен мораториум върху цените на горивата... Оставете го икономическия министър, тази седмица той направи няколко много необосновани твърдения, аз съм му казал какво имам предвид".


Малко по-късно Борисов уточни:"Нито веднъж не съм избирал между Трайков и шефа на "Лукойл - България" Валентин Златев", и по този начин отрече, че на два пъти взема страната на шефа на  петролопреработвателната компания - веднъж в спора за цените на горивата, а втори път в спора за "Белене" (Златев е консултант на руската "Росатом", чието поделение е "Атомстройекспорт"). "Нито за момент Златев не е оказвал давление върху нас, нито в спора за цените - взел съм страната на Трайков", увери министър-председателят.


Миналата седмица обаче Трайков за пореден път затвърди публично позицията си за цените на горивата в страната, като обяви, че в момента те са толкова високи, че освен ако не стане война в Близкия изток, няма причина да се очаква да се увеличават.


Един от последните спорове, в който влезе министър Трайков


беше покрай дискусиите и забраната за проучване и добив на шистов газ в България. Под уличния натиск управляващите внесоха проекторешение за забрана на проучването и добива, а вносител беше Трайков. Впоследствие обаче идеите му бяха променени от депутатите, а мораториумът – доста засилен. Дори се появиха съмнения, че така се слага спънка и пред проучването и добива на друг природни богатства в България.


Самият Трайков изрази негативно становище по начина, по който парламентът прие мораториума. И дори намекна, че темата може да бъде отново отворена. "Според мен ще бъде възобновен дебатът за шистовия газ, ще се постараем да представим на обществото истината такава, каквато е. Това е ценен ресурс за енергийната независимост на България, ако можем да го използваме безопасно, не виждам защо не", каза Трайков в средата на февруари. Дни след визитата на държавния секретар на САЩ по евро-азиатските енергийни въпроси Ричард Морнингстар и преди това - на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, които призоваха властите в България да работят за диверсификация на газовите доставки. И малко след като в Русия и в руски медии се прокрадна задоволство от взетото в България решение.


Трайков бе критикуван и заради АСТА


Международното търговско споразумение се оказа подписано от 22 държави от ЕС, сред които и България, и предизвика вълна от граждански протести. По този повод Трайков си призна, че е подценил въпроса и не е провел достатъчно широка дискусия по темата. В крайна сметка България оттегли подписа си от споразумението.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK