Европроект с рога

Европроект с рога

© РойтерсМалко над 1 млн. лв., ще получи община Етрополе по екопроект за възстановяване на благородни елени и глухари (рядък вид птица) в горите около града. Проектът се финансира от оперативната програма "Околна среда" и освен разселване на двата вида животни в района предвижда и залесяване с характерни за етрополския Балкан букови гори.


На пръв поглед звучи чудесно. Има обаче няколко "малки" проблема и най-очебийният за запознатите с природозащитното законодателство е, че елените не са защитено животно - нито по европейското, нито по българското законодателство... Ами сега?


Какво търси елен в природозащитен европроект?
Проектът е озаглавен "Възстановяване на благоприятния екологичен статус на видове и хабитати предмет на защита от европейската екологична мрежа "Натура 2000" на територията на община Етрополе". Той предвижда разселване на 50 елена и 40 екземпляра от рядката птица в рамките на 2 години в гори около града.


Благородният елен обаче не е сред видовете - предмет на защита от "Натура 2000". Той не фигурира и в Закона за биологичното разнообразие, а само в закона за лова като трофейно животно. Причината е, че не е застрашен вид и популацията на рогатите красавци и в Европа, и конкретно в България, е стабилна, така че досега не се е наложила специална защита за тях по природозащитното законодателство, обяснява Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани".


Ръководителят на оперативната програма Малина Крумова от министерството на околната среда не можа да даде обяснение за казуса. Тя каза, че не познава конкретния проект и преди да бъде формално одобрен, е бил приет от стандартна оценителна експертна комисия на екоминистерството, през каквато минават всички проекти. Независимо, че вече е сключен договор с общината, ако установи нередност в проекта, екоминистерството все пак може да го промени, каза Крумова.


Консултант на община Етрополе за проекта е фирмата "Европроект" и тя препоръчала включването на двата животински вида в него. Експертът Антон Здравков от фирмата и общината мотивираха присъствието на елените с твърдението, че "по класацията на IUCN (Международният съюз за защита на природата, базиран в Женева – бел. авт.) видът е застрашен на европейско ниво поради силно намалелите му популации в редица европейски страни в следствие на прекомерното му използване за лов. С подпомагане на популацията му се засилва и привлекателността на региона за развитие на туризъм, тъй като е атрактивен вид и би привлякъл фото-туристи, и наблюдението на индивидите ще е лесно поради заложените в проекта мерки за подхранване на определени места".


Твърдението на експерта обаче се разминава с действителността. Справка в червения списък на IUCN показва, че макар да е включен като вид за наблюдение в списъка, благородният елен се води "незастрашен" вид (Least Concern). За сравнение, сред животните, обитаващи България, с по-висок природозащитен приоритет в списъка е например видрата – "потенциално застрашен" вид (Near Threatened). В още по-рисково състояние е къдроглавият пеликан - "уязвим" (Vulnerable), a "застрашен" вид (Endangered) e например червеногушата гъска (същите онези красиви птици, които всяка зима долитат на ята до Дуранкулашкото и Шабленскоро езеро и които бракониери безогледно обстрелват, макар това да е криминално деяние).


"Еленът се използва за лов и макар че преди години популацията му беше намаляла заради трофейния лов, популациите му са стабилни, той не е консервационно значим вид", обобщава Андрей Ковачев.


Да разселиш див петел – колко му е?


Общинският проект предвижда 40-те птици да бъдат отглеждани в заграждение, докато се аклиматизират, а след това да бъдат пуснати в "подходящи за размножаване местности". От фирма "Европроект" обясняват, че в миналото глухарят е бил значително разпространен по границите на днешната защитена зона "Централен Балкан", а Етрополе попада в съседна защитената зона - "Централен Балкан буфер".


Птицата също като елена е популярен обект за трофеен лов, но от общината твърдят, че с промени в ловоустройствения план на Държавното горско стопанство – Етрополе ловът в зоните за размножаване на животните ще бъде забранен. Предвидена е и охрана, която ще възпрепятства ловуването на заселените индивиди, казват оттам.


Глухарят не е сред видовете, предмет на опазване на конкретната защитената зона, изтъкват от природозащитните организации - от Българското дружество за защита на птиците потвърдиха, че глухари в Етрополския Балкан няма от 70-те години на миналия век, когато последните екземпляри са били избити от ловци. Встрани от този факт разселването на рядката за България птица би било похвално начинание. Еколози обаче са доста скептични за успеха на начинанието.


Първо, дивият петел (тривиалното име на глухаря) по правило обитава вековни гори, с предпочитание към иглолистните и то на голяма надморска височина до и над 1000 метра, посочва Андрей Ковачев. Сред любимите му гори са тези от бял бор, каквито има в Родопите, където е и най-голямата численост на тези птици в България. Според Ковачев такива условия в района на Етрополе днес няма – няма и хубави букови гори, каквито е имало миналия век, а изсичането на естествените широколистни гори се сочи за основна причина за изчезването на птицата в района.


И второ, глухарят е деликатна птица и е доста трудно податлива на "реинтродукция" – по информация на председателя на БДЗП Петър Янков в миналото са правени няколко опита за възстановяването й в Съветския съюз и в Германия, и повечето са се провалили.


Проектът включва и възстановяване на естествените местообитания на двата вида чрез "залесяване с естестевени за региона дървесни видове" - като начало на 46 дка. бук. Ако е истина, че в момента в района липсват условия за глухаря, предвид скоростта, с която расте буковата гора, разселването на птиците може би трябва да се отложи с поне век...


И още една жалба до Брюксел


През февруари екоактивисти са изпратили жалба до Европейската комисия заради два проекта по оперативната програма, единият от които е етрополският.


В жалбата до Брюксел, с копие от която "Дневник" разполага, се споменава подозрението, че ловната стойност на елените и глухарите е сред причините за присъствието им в спорния проект. Освен аргумента, че елените нямат място в проект с европейско финансиране, а резултатът за глухарите ще е съмнителен, защото липсват условия за тях, в документа се посочва, че "над 12 000 хектара от територията на община Етрополе принадлежи на ловно стопанство "Елен" на Емил Димитров, депутат от ГЕРБ. Потърсен за коментар от "Дневник" Димитров, който до 2009 г. е бил общински съветник в Етрополе, отрече да има нещо общо с решението на общината.


Малина Крумова от оперативната програма заяви, че екоминистерството все още не е получило запитвания от Еврокомисията по въпроса.


Другият проект, описан в жалбата на екоактивистите, по същата оперативна програма, е на община Сапарева баня и на стойност 501 хиляди лева. Парите са предназначени за екологично изследване извън местната защитена зона "Рила" (частично съвпадаща с едноименния национален парк) с цел да се оцени ефектът на планираното в общината развитие на туризма върху природата тук. Очаквайте подробности и по проекта на община Сапарева баня на dnevnik.bg.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Хубаво е да се полагат грежи за животните живеещи свободно по гори, балкани и полета, лошото е че в Български вариант това означава - поредния 1 000 000 лв. зя кефа на силните на деня и бракониерите.

 2. 2 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Ами като последните отворени схеми по оперативните програми съдържат безумни ограничения, смешни условия и фантастични индикатори, това е резултатът.
  За финансиране се предлагат дейности, които нямат никакво значение за развитието на тая държава, а са от значение за развитието на нечий голям бизнес.
  Ето с този проект ще бъдат похарчени толкова много пари, за кефа на някой си, важен днес за пет минути.
  Администрацията по проектите послушно отваря схеми и залага условия,удобни само за "наште". Евала!

 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Ами има ли проекти за видри, пеликани и гъски ?
  Еленът е ловен вид, факт, но е обект на ловен туризъм, и бракониерите просто не се допускат от частните ловни стопанства, и това са приходи, какво лошо има в това ???
  Аман от идеално чисти, до степен на неприложимост, концепции, на принципа "аз не мога, но и на другите не давам" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Разстроено

  Пак оня депутат(Емил Димитров) се уреди....
  Няма случайни неща...

 5. 5 Профил на Борислав Борисов
  Борислав Борисов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Преди няколко дена срещнах на пътя блъсната сърничка и ми стана много жал,бяха и парализирани задните крака Подадох сигнал на 112 и казаха,че ще предадат на горските,но според мен те ще я изядат...

 6. 6 Профил на Киро минев
  Киро минев
  Рейтинг: 409 Неутрално

  За разлика от Трайчо, Нона с нейните консултантски кръгове явно е несменяема и няма наяждане

 7. 7 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#2] от "tily_lily":

  Така е. За околната среда тези безумия ги заложи Арсенова! Например, за отпадъци нищо друго освен депа (и свързани с тях съоръжения) не е допустимо. Дори инсталации за биогаз, (каквато прави сега София!!!), не е разрешена - има поне 3 отхвърлени проекта поради недопустимост!
  Очаквам подобни безумия да бъдат заложени за следващия програмен период от сегашното правителство!
  А иначе, нищо ново! Той затова е влязал в парламанта - за да "усвоява" средства!

 8. 8 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Дааа, ще се свестяват разни знайни и незнайни популации , прикачени към съмнителни проекто играчки , който по дефиниция трябва да пълнят гушите на определени лобита . Само дето дори и минали през аршините на уж майката кърмилница ЕС , парите са наши и са изтръгнати от изтънелия джоб на българина . А при създалата се ситуация на глад и мизерия в страната ни такива индиректни заигравания са още един пирон в ковчега .
  Единственния шанс за оцеляване не след дълго ще се окаже, по бързо да ни обявят за хибридни видове в неравностойно положение, застрашени от популационен мор , та барем попаднем вкупом в някоя от абсурдните им програми за "защита".

 9. 9 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  хах, сефте...

  европроектите плащат за всякакви глупости и никой не си прави труда да проверява какво постигат и каква им е целта

  "строгите проверки" са само за документална изрядност

  http://kaka-cuuka.com
 10. 10 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  "Потърсен за коментар от "Дневник" Димитров, който до 2009 г. е бил общински съветник в Етрополе, отрече да има нещо общо с решението на общината.". Формално няма, но тия 12 000 хектара ловни райони на кого са? И кой ще се облагодетелства от тоя лов? А че няма гори и условия - това не е важно. Мандат живот храни, може и повече. Но като си спомня с какъв патос говореха ГЕРБ след изборите, че всичко в управлявящите ще е промяна и нов морал, ми става ясно защо е поговорката:" Стани куме - да седна!".

 11. 11 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Е за какво сме станали депутати, ако не изкярим някой леф?

 12. 12 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 524 Неутрално

  айде елените могат да ги оградят и да не ги ловуват, ама като пуснат глухарите как ще им кажат да не летят там дето се стреля и се превръщат в ловен обект? За първи път виждам европейски проект да подпомага ловно стопанство. Ей заради такива ще ни спрат парите по програма околна среда от ЕК.

  gorskia
 13. 13 Профил на talasam
  talasam
  Рейтинг: 5 Неутрално

  В Етрополе отдавна се "преразпределят", разбирай крадат дьржавни пари. Това просто е поредният кьор фи$ек, за облагодетелстване на няколко джоба. Европроектите са най-удобният нацин за изтоцване на пари и патент на герберите. За$то, мислите, дойдоха на власт, разбира се , не за да управляват, а за да окрадат еврофондовете, понеже не са кадърни ни да създадат конкурентноспособен бизнес, разлицен от бандитизма, ни да управляват за доброто на народа. Това са поредните голтаци, присвойли си властта, за да се натъпцат с крадени пари и после да кре$ят в лицето на народа, колко мързеливо и просто стадо са обикновените хора. Кога $е ги изритате , българи, тия, не$астници...?!

 14. 14 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 470 Весело

  То така и Кирчо Рашков си беше заградил един общински парцел за разплод на сърни, ама го затвориха човечеца и сега аверите авджии ще пуцат по Етрополе по евро-финансираните лопатари!

 15. 15 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#7] от "focusnik":

  Ако имаш нерви за късане, надникни в последните схеми за финансиране на МРРБ за туристическите дестинации, и в двете схеми на конкурентоспособност, планирани за тая година. ( цели две,ще се уморят от работа тия).

  Да видиш там какви идиотщини са!

 16. 16 Профил на Драгомир Димов
  Драгомир Димов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз пък не мога да проумея кой полу-идиот псевдо-природозащитник я писа тая сдухана статия?!?!

  Аз съм ловец, и се радвам когато се полагат грижи за разселване и опазване на дивите животни. И за разлика от псевдо-природозащитниците съм положил много повече грижи за дивеча от тях взети заедно! Така правят много голяма част от нас - истинските ловци!! А природо-защитниците си веят вятър в устите! Пример от преди месец: http://www.youtube.com/watch?v=KnEPlylvv48 - колега от Поморие

  Натоявам, автора на статията да се извини публично чрез този и други вестници за малоумните си твърдения!!! А именно:

  1) "червеногушата гъска (същите онези красиви птици, които всяка зима долитат на ята до Дуранкулашкото и Шабленскоро езеро и които бракониери безогледно обстрелват, макар това да е криминално деяние)" - виж клипа и пак ми пиши глупости!

  2) "от Българското дружество за защита на птиците потвърдиха, че глухари в Етрополския Балкан няма от 70-те години на миналия век, когато последните екземпляри са били избити от ловци." - От БДЗП, ако познаваха птиците, би трябвало да знаят, че България е южен ареал на Глухара, и той се среща изключително в територии обрасли с бял бор - ловците ли са ви виновни пак?!?!

 17. 17 Профил на Yordan Kutsarov
  Yordan Kutsarov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#16] от "Драгомир Димов": Другарю ловец кое не е ясно? ЕС дава пари за опазване на видове включени в европейските директиви за Опазване на птиците и местообитанията и то в зони включени в европейската мрежа НАТУРА 2000. Тук става дума за проект в ловно стопанство, а не в защитена територия и за ловни видове, а не за защитени! Нещо ти е сбъркана псевдо ловджийската солидарност щото на такива места ловци като теб не ходят и грижи за дивеча не се полагат, като свършат елените се намира кой да финансира доставката на нови елени! Виждал съм ги тези почти питомни елени в ловните стопанства, колко мъж трябва да си за да ги стреляш, кравите на пасището ще ти се опънат повече?!

 18. 18 Профил на Драгомир Димов
  Драгомир Димов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#17] от "dent":

  Първия засегнат се изказва полу-потготвен! На теб какво не ти е ясно, другарю псевдо-природозащитник? Или просто си драскаш?

  Прочети пак коментар #16 и ми посочи къде защитавам въпросното ловно стопанство? Просто ме е яд как сдухани драскачи се мислят за много вещи, а са виждали природа само на снимка в интернет! Ама това не им пречи да изливат мозък по теми, по които никак, ама никак не са компетентни. Да обвиняват онези "много лоши хора - ловците", които "избиват" де що мърда. И още, явно си твърде некомпетентен и ти самия, за да не знаеш, че "на такива места" (ловни стопанства) грижи за дивеча се полагат. Да, не от ловците, а от служителите в стопанствата. И това го знам, понеже, за твое сведение, съм обиколили поне половината от тези "такива места". Но и не само тях. А я ми кажи ти кога за последно ходи в гората? Колко елена или глухаря видя? Правиш ли разлика между елен и глухар, ако не са "тагнати" във фейса? Айде "цунки", другарю!

 19. 19 Профил на Mont Blanc
  Mont Blanc
  Рейтинг: 450 Весело

  Нонче, моме, не знам дали вече има кой да те спаси и теб? Много некадърно раздаваш парите на евросъюза. Не се прави толкова просташки, не трябваше да се заиграваше с Емо Фаса.

  Г-жо Министър, вие не разбрахте ли как този етрополски разбойник преди години изложи България продавайки на австрийски барон за лов изкуствено развъден австрийски елен - уж световен рекорд - в същото това Етрополско ловно поле?

 20. 20 Профил на Андрей Ковачев
  Андрей Ковачев
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Аз също нямам против да се подпомага развъждането на елени, особено благородния, пък що не и лопатара. Но за това си има средства - може да се позлват парите от програмите от втора ос на земедлската програма. Примерно за разнобразяване на дейностите в селските райони е много подходяща мярка.

  Но да се взимат пари от опазване на редки видове си е жива измама.

  Освен това тези проекти не са предназначени за частно ползване. А тука съмнението, че всички животни ще мигрират след края на проекта в оградата ловното на Емо - фаса е повече от съмнения на фона на цялостната измама.

  www.bulgariangreens.org
 21. 21 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#18] от "Драгомир Димов":

  Не се коси! Ние си знаем как се подхранва, как се прави таксация и т.н. Остави ги тия, дето са виждали диво животно само на картинка...

  Път без препятствия не води до никъде.
 22. 22 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Споко, човека ще си купи още няколко шоколадени еленчета - http://komitata.blogspot.com/2009/10/blog-post_02.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK