Политолози и социолози за министерските рокади (обновена)

Политолози и социолози за министерските рокади (обновена)

© Иван Кутузов, Капитал DailyРеформите остават за следващия мандат. Държавата е в дезинтеграция. Външният натиск върху България е на полето на икономическия министър. Правителството прави опит за оцеляване. Такива са първите коментари на социолози и политолози по повод оставките на министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на здравеопазването Стефан Константинов.


Геновева Петрова, социологическа агенция "Алфа Рисърч" пред "Дневник: Борба за надмощие между политически и икономически лобита Липса на последователност и ясни правила в управлението, склонност към популизъм и борба за надмощие между политически и икономически лобита прозират зад начина, по който се случиха оставките на здравния и на икономическия министър. Трудно е да се повярва, че смени на министрите година преди края на мандата ще доведат до провеждането на същински реформи в съответните сектори.


Това е първият случай, в който кабинетът за по-малко от 24 часа е готов с предложенията за наследници на овакантените постове, което е индикатор за отдавна подготвян сценарий. Аргументите, с които премиерът сутринта обясни оставката на Трайчо Трайков звучат слабо и неубедително и дават повод за хипотезите, че зад нея стоят, далеч по-сериозни от проваления бизнес форум, причини с подчертано енергиен характер. Изявлението на самия Трайков в парламента, както и фактът, че го наследява отговорният за енергийния ресор заместник-министър Делян Добрев допълват съмненията в тази посока.
Любопитен остава и въпросът защо финансово-икономическият анализ за АЕЦ "Белене" се очаква с такова нетърпение, след като упорито се твърди, че проектът няма да бъде реализиран.


Показателен е и проблемът с цените на два ключови вида стоки – храните и лекарствата: здравният министър си отива заради скандала с цените на лекарствата, но земеделският остава въпреки повишаващите се цени на храните; премиерът избягва да се ангажира с решаването на проблема с цените на медикаментите, но с лекота лично се впуска в проверка за цените на храните.


Румяна Коларова, политолог пред "Дневник": Реформите остават за следващия мандат
Причината не е вътре в кабинета. Сегашният Министерски съвет е овладян от министър-председателя, който насочва действията на своите министри. И при двете оставки трябва да се отбележи, че наближават парламентарни избори. Няма време.


Най-лесното обяснение е да се открият два вида натиск. От едната страна е натискът на парламентарната група, а от другата на бизнес лобита. Това са структурирани мощни картели, които имат своето влияние. Сегашното правителство дойде на власт с обещанието да нахрани картелите с еврофондове. Логиката им беше такава, но такава икономика не се изважда от криза.


Това правителство достигна точката на пречупване. До предизборната кампания движението на кабинета ако не надолу, то ще бъде равно.


Сегашните оставки могат да бъдат разгледани преди и след подаването им. Важни са и съпътстващите оставки, например тази на зам.-шеф на ДАНС Иван Драшов.


В здравеопазването е късно да се започне реформа. Като цяло правителството "Борисов" е в ситуацията на кабинета "Костов". Всяка реформа ще бъде довършена от следващите. Реформите, които Иван Костов започна, се развиваха 10 години от следващите след него. Важно е правителството да даде глътка въздух на хората от картелите.


Всъщност сегашните министри са много повече технократи, експерти. Затова по-важна роля имат техните заместници, както и екипът им. Новият министър на здравеопазването може само да подготви реформите, а чак в следващите мандати да се реализират. Важно е кой ще стане заместник, ще има ли промени и в екипа.


За оставката на Трайков най-удобната и героична легенда е да се обясни, че е свързана с руски интереси. Не мисля, че премиерът е ръката, а пръстите са министрите. Също така не мисля, че министрите имат някаква автономност. Като анализатор и наблюдател мога да коментирам само официалната информация. Ако Трайков прецени, той ще намери начин да ни каже каква е причината за оставката му.


Евгений Дайнов, политог пред "Дневник": Държавата е в дезинтеграция
Процесите са закономерни. В икономиката цели сектори са в блокаж и вървят към разпад. След като ГЕРБ завзе цялата власт, няма как разпадът да не стигне до правителството. Тепърва ще наблюдаваме разпад на всички равнища - в кабинета, парламентарната група... Това, което става е дезинтеграция на държавата. Ако не идваше лято, най-вероятно щяхме да стигнем до предсрочни избори.


Бившите министри на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков (отляво) и на здравеопазването Стефан Константинов

© Дневник

Бившите министри на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков (отляво) и на здравеопазването Стефан Константинов


Първан Симеонов, политолог пред БНР: Външният натиск върху България е на полето на икономическия министър
Единствената аналогия, за която се сещам, за нещо, което се прави вечер и на сутринта се дава пресконференция, това са преврати. Управлението в последните седмици навлиза в ситуация на трескавост, която си спомняме от началото на управленския мандат. Основната опасност за управляващите от тук нататък е да не допуснат хората да прочетат подобни резки движения като прекрояване по спешност, като закърпване, като паническо действие.


Не бих се съгласил с определението, че оставката на министър Трайков е толкова неочаквана и нелогична. Като че ли напоследък позабравихме, че именно в неговия ресор няколко пъти беше рискувана политическата подкрепа на партия ГЕРБ. И тези жълти картони като че ли сега избуяват на преден план.


Министър Трайков въпреки привидно хрисимия си политически образ, винаги е играл донякъде ролята на лошо момче в това правителство. Второто, за което трябва да си дадем сметка, е, че именно този ресор е особено деликатен, особено в ситуация, в която се котира новината, че Русия вече строи реактор, предназначен за България, т.е. увеличава се руският натиск, особено в ситуация, в която министър-председателят Бойко Борисов преди повече от месец обеща, че до 3 седмици ще има яснота за "Белене". Когато Хилъри Клинтън дойде у нас и след това Ричард Морнингстар видяхме една тенденция за обръщане на дебата за шистовия газ у нас.


Очевидно България е поставена в сложна ситуация на натиск, който може да се окаже двустранен, една сложна плетеница от интереси, която се преплита точно на полето на министър Трайков.


Не трябва да се изключва нито една хипотеза, включително и това Трайков да е изкупителна жертва на тази ситуация. Протестите срещу ACTA и шистовия газ също бяха в полето на енергийния министър. А управлението влага повече видими усилия в образа, който изгражда за себе си, а не в съдържателни политики.


Татяна Буруджиева, политолог пред БНР: Правителството прави опит за оцеляване
Един човек взима решенията – това трябва да бъде интерпретацията. Така е правил Сталин, така правят диктаторите. В нормална демократична държава няма процедура в 21.30 ч. да взимаш оставката на министри, освен ако не се е случил някакъв тежък катаклизъм.


Дават се някакви обяснения, които очевидно нямат нищо общо с действителността. Трябва да си зададем въпроса защо трябваше да уволнят Трайков. Или ще се случва нещо, в което той най-вероятно няма да вземе позицията и няма да свърши това, което се иска от него, или вече се е случило нещо такова. Иначе няма логика да го уволняваш.


С промените, които ще направи, правителството категорично ще докаже, че се прави опит за оцеляване и за налагане на  тезата, че това правителство е добро.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK