От "Спешна помощ" напомниха исканията си - по-ясни задачи и повече пари

От "Спешна помощ" напомниха исканията си - по-ясни задачи и повече пари

© Юлия ЛазароваРаботещите в центровете за Спешна медицинска помощ ще настояват за промяна в нормативната уредба и за повишаване на заплащането. Това съобщи пред журналисти д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ по време на работна среща по проблемите на спешната помощ, която се провежда в Пловдив.


Тя посочи, че медиците ще настояват за промени, с които ясно да се регламентират функциите на структурата "Спешна помощ". По думите на д-р Кателиева в момента работещите в спешната помощ са затрупани с "несвойствени дейности", като неотложна помощ, транспорт на пациенти и дори социални функции при случаи с бездомни хора.


Ще поискаме законово да ни бъдат възложени единствено дейности, свързани със спешната медицина, посочи още тя. Д-р Кателиева допълни, цитирана от БТА, че ще поискат изравняване на възнаграждението им с това на медиците от извънболничната и болничната помощ, което е над хиляда лева.
Според д-р Даниела Дариткова, заместник-председател на здравната комисия в парламента, спешната помощ остава приоритет на държавата в реформата на здравеопазването. Тя коментира пред журналисти, че е на срещата, за да покаже политическата воля за решаване на проблемите.


Д-р Дариткова посочи, че след смяната на здравния министър ще има по-добра комуникация с изпълнителната власт и ще може да се провери има ли бюджетна и законова възможност да се получи по-добро материално осигуряване на работещите в спешната помощ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK