Делян Добрев: Трябва отново да се обсъдят възможностите и рисковете от шистовия газ

Бившият министър Трайчо Трайков и и новият министър Делян Добрев

© Анелия Николова

Бившият министър Трайчо Трайков и и новият министър Делян ДобревХубаво би било да се анализира отново възможността за добив на шистов газ у нас– това заяви номинираният за министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев пред БНР.


Той подкрепи идеята, лансирана от ГЕРБ, в Народното събрание да има парламентарна комисия, която да анализира плюсовете и минусите на този метод. "Не искам да изразявам позиция, но подкрепям създаването на комисия. Много прибързано, но много правилно взехме решението за мораториум, защото обществото беше притеснено. Сега нищо не ни притиска – договори, срокове, така че можем да изучим тази тема", заяви досегашният зам.-министър с ресор енергетика. Може би до една седмица ще има такава комисия, прогнозира Добрев.


По темата "АЕЦ "Белене" посоченият за наследник на Трайчо Трайков заяви, че е важно България час по-скоро да получи окончателния анализ на HSBC за проекта. До две седмици-един месец най-късно се надяваме да получим доклада, сега имаме само предварителни данни, допълни Добрев. По думите му е важно какво казва консултантската компания по темата дали в региона ще се търси тази електроенергия и колко би струвала. Най-важното в един такъв проект е след това да печелиш от него. Ако няма къде да продаваш електроенергията или ако тя е скъпа, според мен се обезсмисля целият проект, допълни Добрев.
"Отново сме в тежка ситуация, защото има конкурс за довършване на централа, получена оферта за строителство на нова централа и е взето решение за параметрите по сделка за строителство на централа, без да се знае цената. Поръчано е оборудването и това е точно този реактор. Трябва да получим анализа от HSBC, да изложим фактите пред обществото и да вземем съвместно решение какво правим по този проект. Реактор в "Козлодуй" е възможност, но най-важното за нас е да имаме диверсификация, заяви Добрев.


За газовите връзки Добрев посочи, че газовата връзка с Румъния е в много напреднала фаза, с Гърция до края на годината вероятно ще се направи първа копка, а за връзката със Сърбия върви предпроектното проучване, защото има три варианта на трасето.


Попитан наистина ли ще се стигне до отнемане на концесията на ГОРУБСО – Мадан, Добрев каза, че този процес отнема един месец и на концесионерът му остават още 25 дни да намери средствата и да плати заплатите. "Има варианти за изход от ситуацията. Ако стигнем до отнемане на концесията, след това има процедури, които ще оставят хората без работа за няколко месеца", уточни Добрев.


Повтори и тезата си, че ако се докаже картел при цените на горивата, Комисията за защита на конкуренцията трябва да наложи солени и жестоки глоби, за да се предотврати в бъдеще такова изкривяване на пазарната обстановка.


"Формално България се намира в икономически растеж. Трябва да се обърне много повече време на икономиката, на малките и средните предприятия. Трябва да се закупи ново оборудване за тези предприятия, за да могат да произвеждат. Аз лично ще съсредоточа голяма част от моето внимание върху малките и средните предприятия", коментира още бъдещият министър. "Има още какво да се направи за привличане на чуждестранни инвеститори – не в МОЛ, ами в строителство на предприятия, които да произвеждат. С всеки чужд инвеститор трябва да има човек, който върви с него от кметство в кметство, да се грижи той да има необходимите документи за всички институции... Ако чуждият инвеститор почувства такава подкрепа на държавата, ще се чувства много по-сигурен", допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK