Николай Младенов към Трайков: Не съм ходил да плача на ничие рамо

Николай Младенов към Трайков: Не съм ходил да плача на ничие рамо

© Красимир ЮскеселиевНе съм ходил на плача на ничие рамо. Моя беше грешката, че бизнес форумът в Катар не беше отместен за друг час. Но мотивите на премиера Бойко Борисов за оставката на Трайчо Трайков са съвсем ясни."


Това заяви външният министър Николай Младенов пред Би Ти Ви. Така той коментира думите на министъра в оставка Трайчо Трайков, който заяви ден по-рано, че е шокиран, че Младенов си е измил с него ръцете за проваления бизнес форум в Катар. 


"Аз видях какво се случи на този форум, но не ми е хрумнало да се оплача на премиера. Вчера видях изявленията на външния министър и разбрах, че не съм го направил аз, но го е направил той. Много съм разочарован. Казах го и на него, защото винаги съм го смятал за приятел. Шокиран бях", каза Трайков в събота.  
"Глупости са това, в нито един момент аз не съм ходил да се оплаквам на нечие рамо. Не съм ходил да плача на ничие рамо", заяви Николай Младенов. "За мен е изключително неприятно, че мотивите за освобождаването на Трайчо Трайков той ги търси в моята градина. И повече няма да коментирам темата", допълни той. Видимо афектиран, външният министър на няколко пъти заяви, че няма да влиза в подобен диалог. "Ядосан съм, не се занимавам с интриги."


"Никога лоша дума няма да кажа за Трайков, с него сме стоели рамо до рамо", декларира още министърът.


Даде и разяснения за организацията на въпросния форум, на който не се явиха никакви представители на катарския бизнес, от които се разбра, че той е организирал събитието и оценява като своя грешка това, че го е отменил.


Външният министър потвърди, че Трайчо му е бил приятел и "съдружник по теми, които са много важни за Бъгария". "Намирам тази ситуация за много мръсна и неприятна и не искам да участвам в това", заяви няколко пъти той. 

"Посещението беше организирано изцяло от външно министерство. Емирът на Катар ми каза, че е добре да се направи изложение на български фирми. Намерихме зала, започнахме разговори с министерството на икономиката и с Агенцията по малки и средни предприятия. Имахме спорове откъде да е финансирането – централно или от министерство. Имаше списък от 160 фирми, които проявяваха интерес за участие. И тогава се започнаха проблемите – никой не им вдигаше телефона, не им отговаряше на имейлите в Агенцията за малките и средни предприятия. Така изпуснахме сроковете за залата, за мострите. И тогава казах, че аз ще го организирам това събитие. Моя грешка беше, че когато стана известно, че премиера на Катар ще присъства на нашата среща на следващата вечер, не съкратихме първата част."


На въпроса тогава защо Трайков си отива, Младенов отговори: "Аз по този начин не говоря. Това са фактите".


Не съм бил на плаж в Катар, заяви още външният министър. По-рано Трайков обяви, че не само той, но и всички останали членове на правителството са се разходили до плажа, "без изключения". Бях малко зает с организацията на посещението, аз там очите на Трайков не видях, освен на вечерята, върна топката Младенов.

В отговор на въпрос каза, че преди да кацне правителствения самолет обратно в София, не е знаел, че ще бъде поискана оставката на Трайков. По повод изненадата на министъра в оставка, че нито един от министрите, с които е пътувал на една ръка разстояние, по никакъв начин не му е подсказал такава вероятност, Младенов каза: "В самолета спах през половината път, после гледах филм. И за това ли трябва да се обясняваме сега".


Подчерта, че това посещение не е било неуспешно – "тепърва ще видите колко договори ще бъдат подписани."


По адрес на Трайков заяви, че всеки втори в България мисли, че е обект на заговор. И допълни: "Нека да престанем с този цирк. Нека в нашето общество да се сложи капак на това изригване на глупости, на клюки, на съмнения, на конспирации. Да спрем да се държим по този махленски начин по медиите и в обществото. Това създава впечатлението, че всичко е махленска клюка. Усилията на българското правителство трябва да са дългосрочни и целенасочени."


"Нямам никакви съмнения за Белене" – така Младенов отхвърли подозренията, че именно позицията на Трайков за новата електроцентрала стои в основата на отстраняването му. "Никой в това правителство няма да подпише проекта "Белене", ако той не е сто процента защитен финансово и няма ясно доказана нужда от тази инвестиция. И със сигурност във формат, който не създава тайна или явна зависимост между България и Русия.", настоя външният министър.


Младенов коментира и темата за шистовия газ, уверявайки, че "не губим от мораториума" за проучване и добив. "Дебатът в Европа е противоречив и затова трябва да сме много внимателни по въпроса и да го проучим много добре, преди да подпишем каквото и да е. За мен е важно да знаем, че имаме ресурс да проучим потенциала да сме енергийно независими", посочи министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK