Трафик на хора: Затвореният кръг

Трафик на хора: Затвореният кръг

© Асен ТоневЕдин месец.


Толкова време е отнело на току-що извадено от разбита група за трафик на хора момиче да намери пътя към Германия, където пак да проституира. По собствено желание."Дневник" започва поредица с подкрепата на Националната комисия за борба с трафика на хора, неправителствени организации и други институции, в която ще представи проблема за трафика на хора от всички гледни точки. Ще покаже до какви трикове прибягват трафикантите, какво прави хората лесни жертви, кой и как ги контролира, какво затруднява реинтеграцията им. Ще ви представи и мнението на експерти за това какво още може и трябва да се направи срещу трафика на хора.След сигнал в обща акция на българската и гръцката полиция  е ударена група за трафик на жени. Така е намерено и момичето. Спасено, отървано, по виждане на спецслужбите. Следват разпити в Гърция. После - приют в България. С младата жена разговарят психолози, експерти от институциите, които са разследвали това престъпление. И както е в сигурния приют, на изолирано място, за да е откъсната от опасния външен свят, тя намира нов трафикант и се озовава в Германия. По-точно на улицата, отново продаваща се. Всичко това, от Гърция до Германия  - само за месец.


И не е само това момиче. Колкото и да звучи невероятно, това е един от многото случаи, регистрирани напоследък.


Все повече млади жени сами търсят трафиканти


и решават да проституират в чужбина. Онези, които се борят с престъплението "трафик на хора", са силно притеснени – все по-малко ставали жертвите, които се възприемат като жертви. И все повече са хората, за които не е престъпление да събереш няколко момичета от затънтени райони из страната и да ги продаваш, те да се продават, все едно са стока.


Много жени се свързват със сводници трафиканти от безизходица, за да изхранят себе си, семействата си. Те съвсем не са само от малцинствата.


Но невинаги става дума за безизходица. Някои просто искат да си купят най-новия телефон, хубави дрешки, луксозна кола... и те стават повече. Техният пример са "най-луксозните" компаньонки, които могат да имат всичко, което искат, само след един уикенд работа.


Експертите отчитат тревожната тенденция, но още не знаят как да се справят с това явление – как да спрат наглед най-обикновено момиче да отиде на двудневна екскурзия с богат човек, от когото ще получи 3-4 хил. лв. на вечер (За сравнение - в обичайния случай жертвите на трафик изкарвали по 3-4 хил. евро месечно). За разлика от жертвите на трафик елитните проститутки са доста по-образовани, произхождат от добри семейства, не са от рисковите групи. Живеят в България, някои имат семейство и деца и само от време на време заработват тайно.


Елитни или не, дори да проституират доброволно, по смисъла на закона всички тези жени са жертви на трафик и са сексуално експлоатирани. Трафик е всяко набиране и пренасяне на хора с цел експлоатация, а експлоатация има винаги когато част от изработените суми остават в друг човек (сводник, трафикант, а дори и собствен съпруг, тъй като има и такива случаи, в които мъжете оставят жените си да проституират).


Макар да са започнали доброволно да се продават, често момичетата впоследствие биват насилвани. В последно време


насилието е по-скоро емоционално, психологическо


В този кръг може да се влезе по собствено желание, с ясното съзнание какво предстои. Излизането обаче е далеч по-трудно. Понякога отказът от проституиране, връщането вкъщи, започването на чисто е невъзможно. Трафикантите не се отказват така лесно от стоката си, от сигурния и доста безопасен начин за печалба. Изкараните от трафик на жени


пари са съизмерими с постъпленията от трафик на наркотици и оръжие


Жените, които са решили да се продават, са най-лесните жертви. Но има и други – невнимателни, лесно доверчиви, търсещи богатия принц, подмамени от благосъстоянието на "приятелка", върнала се за малко от чужбина. Или момичета, свръхпазени от родителите си, както и такива, за които никого не го е грижа. А също и работници, които не са проверили офертата за работа в чужбина, при кой работодател отиват, кой ще им осигури тази работа.


Оказва се, че трафикантите не срещат много трудности. Дори не им се налага да измислят нови начини за набиране на жертви – експертите установяват, че уж добре познати стари трикове все още вършат работа. Най-вече защото хората въпреки кампании, публикации, клипове, плакати, брошури, дискусии... като че ли не знаят как да се предпазят, за какво да внимават. Или пък когато си мислят, че нямат избор и изход, се решават да опитат и така. Или не виждат нищо лошо в това да поработят из улиците на Брюксел, Амстердам, Париж, Лондон... И така влизат в кръга.


Онези, които са успели да излязат от кръга - спасили се или спасени,


стават още веднъж жертви


Извън трафика се сблъскват със срама и обвинението, че сами са си го заслужили.


Така обществото трудно приема обратно пострадалите, чиято съдба е можела да бъде друга в различна среда, в която ценностите и  моралът са си на мястото. Докато почти винаги отървалият се е оставен без съчувствие, избягван е и одумван, трафикантът често получава условна присъда. Условната присъда е още един удар за жертвата, а за експертите – знак, че пуснатият ще се върне към доходоносното си занимание.


Повече за целите на кампанията вижте тук, а как младите възприемат проблема вижте във видеото. Поредицата следете в топ темата "Трафик на хора"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В статията не става ясно за какво се говори точно. Омешва се трафик на жени без тяхно съгласие, с трафик с тяхно съгласие и накрая се прави пълна боза с елитните компаньонки...

 2. 2 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Всичко меже да се реши с промени в Кодекса по труда....

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Като са в икономическа мизерия и това им се вижда лесен път за материално благоденствие - напълно логично е доброволно отдаващите се да се увеличават. А като се прибавят и неадекватните кампании за превенция и корумпираната съдебна система, те ти ги причините трафика да се развива бурно.

  Тези супер елитните, които зарабовтали тайно, отвреме-навреме, са интересен контингент. Защо го правят?

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Трафик е всяко набиране и пренасяне на хора с цел експлоатация, а експлоатация има винаги когато част от изработените суми остават в друг човек.
  По това определение президента може много да го закъса.

 5. 5 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Много жени се свързват със сводници трафиканти от безизходица, за да изхранят себе си, семействата си. Те съвсем не са само от малцинствата."....
  Браво на управляващите....Четете и после добре помислете какви глупости блещите за напредъка на България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  От статията става ясно едно - че е крайно време проституцията да бъде узаконена в ЕС. Така хем ще се пресече нелегалният трафик на жени, хем на жените и момичетата, избрали да практикуват тази професия ще се гарантират сигурност и трудов стаж, а и не малко пари ще влязат и в държавната хазна.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#1:"niakoi_si"]В статията не става ясно за какво се говори точно. Омешва се трафик на жени без тяхно съгласие, с трафик с тяхно съгласие и накрая се прави пълна боза с елитните компаньонки...[/quote]

  Юлиана Колева. Какво друго да очакваме...

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#7] от "Югозомби":

  Статията си е много добра и дава поглед към различните аспекти на един и същи проблем. След като ти и колегата сте толкова критични, представете темата по друг начин, който е по-уместен според вас.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#9] от "Югозомби":

  Тоест?

 11. 11 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#10] от "Читател":

  На какво е жертва една проституираща по собствена воля жена? Освен на избора между по-доброто заплащане за този труд и по-ниското за друг. И защо този тип универсална икономическа принуда на общите социални условия се мисли като нещо отделно от избора да не се проституира, но да се работи нещо не кой знае по-малко похабяващо физически и застрашаващо личността? Заради стигмата върху икономиката на сексуалността ли? Ако отговорът е този, то имаме не анализ, а набор от удобни предразсъдъци. Различните ситуации от гледна точка на доброволността и насилствеността въпреки преливането между тях в определени случаи изискват различен подход и анализ.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#11] от "Югозомби":

  Да разбирам ли, че за теб доброволното проституиране не е социален проблем? Защото така звучат думите ти. И тук няма място за научно есе по темата, а накратко да се щрихира за какво иде реч - че има различни категории проституиращи и съответно мотиви за това да избират този път.

 13. 13 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Не случайно проституцията е нарична "най-древната професия". Но само за закона у нас, тя все още не е призната за такава.
  След като България тъне в упадък и разруха, а в същото време рекламата ни облъчва с най-новите смартфони, телевизори и други видове играчки - нормално явление става жените от бедни семейства да се включат доброволно в "трафика на хора", както и да търсят работа през всякакви агенции.
  От статията разбирам, че законите ни в тази сфера са абсолютно безполезни.

 14. 14 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":

  Мисля, че подвластността на стигмата върху доброволната проституция, която изповядваш, обезсмисля опитите за диалог. Ти не анализираш, ти оценяваш по нормите на предварително зададени ти като "правилни" убеждения, на които аз гледам като на предразсъдъци. Това, което предлагаш, не е нито анализ, нито опит за решаване на някакъв проблем. Това е лишено от прагматика изживяване на въображаема хуманност.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 15. 15 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ЛЕГАЛИЗИРА ПРОСТИТУЦИЯТА ТОВАЕИСТИНАТА.

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#14] от "Югозомби":

  Какъв е твоят анализ, какви са твоите предложения за решаване на проблема? Приемам, че не съм компетентен. Да чуем теб, след като така дълбочинно си запознат с проблематиката.

  Можеш да се изразяваш и далеч по-свободно. Не сме в академична среда, за да прикриваме елементарни тези зад витиевати фрази.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Boixos Nois
  Boixos Nois
  Рейтинг: 541 Весело


  [quote#0:"Юлиана Колева-Дневник"] Или не виждат нищо лошо в това да поработят из улиците на Брюксел, Амстердам, Париж, Лондон... И така влизат в кръга. [/quote]
  Г-це Колева. Информирайте се по- добре преди да пишете неистини. Не само в Париж, в цяла Франция е невъзможно да видиш проститутка. Уверявам Ви. Абсолютно забранено е, а законът се спазва без изключения. За другите градове съм по- съгласен.

  http://www.facebook.com/F.K.BARCELONA
 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#20] от "Boixos Nois":

  Още един академик. Колега, как ще коментираш това - http://dnes.dir.bg/news.php?id=6371898 ?

 22. 22
  GRUBO
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 23. 23
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 24. 24 Профил на Boixos Nois
  Boixos Nois
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#21] от "Читател":

  Много лесно ще ти го обясня. Аз съм обиколил цяла Франция и съм сигурен, че проститутка никъде не можеш да видиш по улиците или пътищата. А ти се информираш от Бг минисайтчета където слагат сульо и пульо модератори да пишат анонимни статии пъни с неистини като тази. Ама информирай си се откъдето щеш- проблемът не е мой.

  http://www.facebook.com/F.K.BARCELONA
 25. 25 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#22] от "GRUBO":

  Очевидно не си разбрал за какво се говори или не си пожелал да си дадеш вид на разбрал го. Критиката към статията на niakoi_si и мен идва от това, че съществуват много различни форми на проституция, към които трябва да има различен подход, а статията ги смесва и поставя в една група, чиято обща характеристика е принадлежност към по презумпция подлежащата на присъда сексуална индустрия. Подход, който е по-скоро морализаторски, отколкото аналитичен и прагматичен. Да се лепят клейма е лесно, да се предложи нещо рационално обаче е далеч по-сложно. А междувременно действителността продължава да е това, което всъщност се случва, а не онова, което бихме желали да е тя.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 26. 26 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#24] от "Boixos Nois":

  Колега-академик, след като българските минисайтчета будят подозрение за съдържанието си у теб, прочети какво пише в един авторитетен британски вестник - http://www.independent.co.uk/news/world/europe/foreign-prostitutes-flood-into-france-648202.html . Къде си ходил, какво си видял и не си видял, явно няма връзка с реалността.

 27. 27 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Изучавал съм положението при момичета жертви на трафик, такива, които са се съгласили доброволно, както и с т.н. елитни. Каквито и да са мотивите им травмите са големи, дори при т.н. елитни, които в началото заявяват "двеста лева, майка ми работи за толкова половин месец, а на мен ми ги дават за час". Мизерията е основен движещ мотив при хората, но понякога е психически натиск, което не значи непременно, че някой ги изнудва. Имах разговор с момиче, което го правеше от любов към човека, който и бе и сводник. Този тип жертви не знам дали има начин да бъдат контролирани, но ако се оправи икономиката поне ще спре експлоатацията доброволна или не на онези, които го правят от бедност.

  preklara rara
 28. 28 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 563 Разстроено

  Е вчера на околовръстното в София, участъка от Порше до Капитолия - 5 бяха работничките. А тая дето седи точно пред Капитолия, се беше облегнала на полицейска Нива с двама каиша вътре. За какво говориме??! През деня!

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Проблема е психологически според доста анализатори.
  Значи, човек сам дефинира собствения си успех на базата на способността да потребява материални блага. Да има по-добра и по-голяма къща, по-нова и хубава кола, да си позволява повече свободно време, да има повече деца, това е нашата дефиниция за успех. Потребяващият човек е успелият човек, а неуспелият му остава единствено да се бори да успее. Къде с полов орган, къде с лъжи на работното си място, къде с кражба, убийство или измама.
  В модерното източно общество като нашето успеха идва над морала. Т.е. "бал съм ги в г*зът - важното е аз да са оправа" е квинтесенциалното "всяка коза за свой крак". Тука това е иманентно на т.нар. общество - нихилизмът, схващането че успеха е нещо само по себе си самотно и индивуалистично постижение е доста добре установено.
  Това води до практика която е девиантна в своята същност защото изкриява рационалния избор на човека, а тука у нас води до още по-силно изразени негативни черти като агресия, злоба, неутолима ярос и не на последно място - самоубийствени тенденции. Все пак да си спомним че нищо не поражда така силно една агресия като несбъднаните желания и нищо не води до собственото падение толкова бързо като агресията.
  Затова и проститутките се върщат - за да се докажат че могат да успеят въпреки лошия си старт в живота, а то в 90% от случаите не е така - лошия старт гарантира често и лош финал. Просто така е устроен живота.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 30. 30 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#28] от "GM":

  Ми то си е нейна работа, нали? Не краде, не лъже, не убива. Продава свой собствен продукт на цена която сама определи и по начин който сама наложи.
  Според мен това попада във всички дефиниции на положен труд на свободна практика и на ненормиран работен ден.
  Редно е да се самоосигуряват и да се легализира дейността им. Така ще се разкарат от пътищата.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 31. 31 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  [quote#20:"Boixos Nois"]Не само в Париж, в цяла Франция е невъзможно да видиш проститутка. Уверявам Ви.[/quote]

  Преди 15 години спокойно можеха да се видят в Париж.
  Каква е причината това да се промени? Живеещите постоянно там нашенци вероятно могат да коментират.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 32. 32 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  И защо така еднополово е повдигнат проблема.
  А на мъжете в бизнеса знаете ли кво им е. Да си изкарват прехраната забавлявайки по оня начин изперкали немски бабички срещу заплащане?
  нима това не е проблем на обществото?

 33. 33 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#32] от "k_":

  Защото статията е повърхностна и шаблонна, затова.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 34. 34 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мими":
  Миме, ти се нареди до иранския президент дето рече и отсече, че в Иран няма обратни.

  Ууупс, това е за друг, този отдолу.

  До коментар [#20] от "Boixos Nois":

 35. 35 Профил на Boixos Nois
  Boixos Nois
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мими":

  Въведени са жестоки наказания - и за клиента и за жрицата на любовта - затвор + глоби. Повтарям- никъде из Франция няма да видиш проститутка. Когато влезеш от Франция в Испания започват публични домове един до друг- десетки са. Каква е причината?-във Франция няма къде да отидеш и франсетата масово ходят да олабват в съседна Испания. Особено уикендите е фраш. В района на La Jonquera примерно клубовете са десетки. Който е пътувал в този район го знае.

  http://www.facebook.com/F.K.BARCELONA
 36. 36 Профил на Boixos Nois
  Boixos Nois
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#26] от "Читател":

  Не съм академик, колежке. Вярвам на очите си. Нямам обяснение за статията. А авторитета на британската преса остана в 20 век.

  http://www.facebook.com/F.K.BARCELONA
 37. 37 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Елитните компаньонки често ги виждаме в предавания по националните телевизии да дават интервюта, и да говорят за новите си богати приятели.
  Спомням си билбордовете за риалитито "Милионер търси съпруга".
  Христо Сираков ожени ли се все пак?

 38. 38 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#36] от "Boixos Nois":

  Нямаш обяснения за статията или за фактите, изброени в нея? Британската преса била изгубила авторитет?

  ОК. Отиваме към САЩ - "Ню Йорк Таймс" - http://www.nytimes.com/2012/02/22/world/europe/french-police-detain-strauss-kahn-for-questioning.html?_r=1 . Можеш ли сега да обясниш за какъв кръг от проституиращи във Франция и Белгия е разпитван Строс-Кан?

  Според агенция "Ройтерс", използването на проститутки във Франция не е незаконно - http://www.reuters.com/article/2012/02/21/us-france-strausskahn-idUSTRE81K0DP20120221 . Ти казваш точно обратното. Ха, обясни кой е прав?

 39. 39 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#2] от "Santa_Claus":

  Не всичко... Сводниците престъпници няма как да ги вкараш в кодекса, те са за затвора... Но не лежат - защо ли, питам се?
  А отговорът смърди по високите етажи на властта...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 40. 40 Профил на Boixos Nois
  Boixos Nois
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#38] от "Читател":

  Читателче, често съм във Франция и няма как да ме убедиш с линковете си. Твърдя че няма публични домове и проститутки по улици и пътища. За компаньонки на повикване не твърдя че няма, твърдя че не съм ги виждал, а и няма къде. Не ми се налага да плащам за секс, напротив- имам избор.

  http://www.facebook.com/F.K.BARCELONA
 41. 41 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 594 Разстроено

  "Извън трафика се сблъскват със срама и обвинението, че сами са си го заслужили.

  Така обществото трудно приема обратно пострадалите, чиято съдба е можела да бъде друга в различна среда, в която ценностите и моралът са си на мястото. Докато почти винаги отървалият се е оставен без съчувствие, избягван е и одумван, трафикантът често получава условна присъда"

  болезнено,но факт...има много истина в тези думи. Понякога ние самите блъскаме хората назад, било то към трафиканта им или дилара им... дано някой ден всички станем по- толерантни към другите...

  Fortuna favet fortibus!
 42. 42 Профил на Мерудийкова
  Мерудийкова
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Докато има мъже на тоя свят, ще има и проституция. Въпросът е кой как подхожда към бизнеса. Във Франция са отрегулирали нещата... ОК, да се спасяват при съседите - очевидно достъпът на средния френски гражданин - потребител е лимитиран; след десетилетия ще може да се прецени това отразило ли се е на търговията с плът в търсената степен. Други държави се рекламират като рай за търсещи лесна и евтина любов - и при тях е ОК, ако обществото има консенсус по тая точка. В ислямския свят проституцията е наказуема със затвор и смърт и се практикува поголовно, но тайно и рисково. А нашият модел какъв трябва да е, същият или нов? Какво борим всъщност - защита на жертвите, ограничаване на търговията, легализация на доходите от нея или какво?
  Под черта - и аз намирам, че материалът е слаб и шаблонен, но не всекиму е по възможностите да надскочи най-бележитите и авторитетни писачи - важното е по-скоро, че тази тематика въобще се дисплейва на показ и за коментар.

 43. 43 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Обширна тема ,дами и господа.Нещата започват от ценостната ни система ,беднотията и социалното разделение помагат,разбира си .

 44. 44 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#42] от "milasimi":

  Във Франция не е забранена проституцията, а сводничеството. Това, че няма улични проститутки, не означава, че такива по пътищата не съществуват - http://doxyspotting.com/prostitution-by-country/ , както и в клубове, по сайтове и т.н.

  Ето каква е картината в Европа - http://en.wikipedia.org/wiki/Prostitution_in_Europe .

 45. 45 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#20] от "Boixos Nois":

  Пич, какви са тия глупости, които пишеш. Как може да се изкажеш така неподготвен баш за Франция. Ако тук няма, къде да има?!? Проституцията във Франци НЕ Е забранена. Живея тук от години. Ти явно си "сляп" за жриците. Има и по улиците, разбира се. Това, което е забранено, е сводничеството, както и секс срещу заплащане с лица под 18г.

  Жизнь или Life - избор има.
 46. 46 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 730 Весело

  До коментар [#23] от "anonimen":

  Много си прав,но това е част от живота.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 47. 47 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Изключително подвеждащо смесване на несъществуващ проблем със сериозен такъв.Доброволния секс между пълнолетни дори и срещу заплащане не е никакъв проблем .И тези,които се занимават с това не са никакви жертви.
  "невинаги става дума за безизходица. Някои просто искат да си купят най-новия телефон, хубави дрешки, луксозна кола... и те стават повече.".То такава е и мотивацията за полагане на какъвто и да е труд.За сметка на това,там където има експлоатация ,при това не само сексуална,придружена с принуда или изнудване жертвите,този път истински,реално не могат да разчитат на реална и ефикасна подкрепа.

 48. 48 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#6] от "VеnRus 2008":

  Това социалистите в европарламента няма как да го преглътнат.

 49. 49 Профил на Ивелина
  Ивелина
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За жалост това е грозната истина, не можем да я преборим, такива хора винаги е имало и ще продължава да има.

 50. 50 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#30] от "Десен":

  Нека си е нейна работа, добре! Ама на полицията РАБОТАТА Е ДА НЕ ГО ДОПУСКА. И аз съм за легализацията, обаче адски ме вбесява нещо, което е законово регламентирано, да не се спазва! Колко патрулки минават всеки ден от там, и колко пари взимат полицайчетата за да ги пазят? Е от това ме е яд! Проститутки винаги е имало и ще има.

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 51. 51 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#50:"GM"]Е от това ме е яд! [/quote]
  Да, и мен.
  Ти да си видял полицията нещо да свърши като хората? Ами не.
  На едно село дето през нощ им обират къщите - по един полицай на 10 села, а в София че се изпотрепят кой да е в кат - даже заплати не искат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 52. 52 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Вземането на секс , чрез принуда е изнасилване. Доброволното предлагане на секс , срещу заплащане си е жива проституция. В зависимост от законодателството на дадена държава едното , или и двете се водят криминални деяния.

 53. 53 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  При пазарната икономика, която се рекламира у нас, обявяването на проституцията за криминално деяние си е жива порнография.

 54. 54 Профил на инсп. Петров
  инсп. Петров
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Е ний с колегата кво да им нарпавим? Питаме я - лична карта имаш ли - имам. Кръщелно имаш ли - имам. Васерман имаш ли - имам. Ко прайш тука - седим и люпим семки вика. Не е противозаконно. Ний ся с колегата, кво да и светим ли? То они си имат фенерчета за таа работа.

  Добър ден! Вашите документи за проверка?
 55. 55 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Човек е роб, когато е принуждаван да работи за без пари. Да работи само за единият хляб , вода,дрехи и отопление. Погледнато от тази страна, в България преобладава робовладелското общество.

 56. 56 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#55:"kimba3"]Човек е роб, когато е принуждаван да работи за без пар[/quote]
  Има различни видове работа.Има работа със любов и работа -проституция..При втория вид-човек се продава .Не само тялото си ,но и ума ,способностите си или таланта си...Ако човек като отива на работа с ненавист и работи само за пари-то по-добре ,да иде и да върши нещо друго.Ако обаче ,работиш по принуда -изнудван ,заплашван и малтретиран психически и физически-то това трябва да е подсъдимо..

 57. 57 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Аз не мога да разбера с какво тези на улицата са по лоши от тези в музиката, киното, телевизията, съда, парламента. Ето това е двоен стандарт и дискриминация.

 58. 58 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#56] от "Irina":

  [quote#56:"Irina"]Има работа със любов и работа -проституция..[/quote]

  Е защо пък да не допуснем, че проститутките не го правят и от любов към професията?! Да не говорим, че има купища хора с други професии, които определено не се отнасят с любов към това, което работят.

  Жизнь или Life - избор има.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK