Трафик на хора: Модерното робство

"Робството съществува" е основното послание на последната кампания на Националната комисия за борба с трафика на хора. Старите "трикове" за набиране на момичета продължават да работят - обещания за работа или успешно семейство в чужбина, се вижда от материалите в кампанията<br />

© Национална комисия за борба с трафика на хора, Национална комисия за борба с трафика на хора

"Робството съществува" е основното послание на последната кампания на Националната комисия за борба с трафика на хора. Старите "трикове" за набиране на момичета продължават да работят - обещания за работа или успешно семейство в чужбина, се вижда от материалите в кампаниятаОколо 2 милиона жени и деца годишно стават жертви на трафика на хора по света. В България няколкостотин годишно са идентифицирани и спасявани, след като са попаднали в престъпните мрежи. Много повече - над 5 хиляди, остават скрити и  експлоатирани с години, казват експертите.


Явлението е наречено "модерното робство". Печалбите от него са съизмерими с тези от трафика на наркотици. Тези мръсни пари са лесни и не толкова опасни – преминаването на границата с друг човек не е престъпление за разлика от преноса на забранени вещества. А пък и от една държана в зависимост жена може да се използва многократно и дълго носи приход.


Този тип трафиканти не са и особено затруднени – старите методи са валидни, а занаятът вече не изглежда толкова осъдителен на мнозина. Освен това често хората не знаят от какво и как да се предпазват.
"Дневник" със съдействието на Националната комисия за борба с трафика на хора, неправителствени оранизации и други институции започва тази поредица, за да помогне за:


-    Промяна в отношението към проблема – хората не са стока, а трафикът им е престъпление.  Изкарването на пари по този начин не е "какво толкова, добре се печели". Трудната реинтеграция на жертвите пък често е свързана с критичното отношение спрямо тях, те изпитват срам от ситуацията, в която са попаднали, а често биват сочени като "търсили си го"


-    Превенция – чрез повишаване на информираността за рисковете


-    Призив – за по-малко условни и повече ефективни присъди при подобно престъпление


Поредицата следете в топ темата "Трафик на хора" А повече за това какво и защо е важно да се знае - вижте тук. Ако имате данни за жертви на трафик, въпроси, сигнали, които биха могли да бъдат проверени, ние ще ги насочим към компетентните институции.


Очаквайте утре какви са някои от новите тенденции и причини за трафик, установени в последните години.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Чудна тема, браво...

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 2. 2 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Абе май преувеличават с данните за тоя трафик, ми се струва. Всяка българо-циганска селянка, която са я хванали да проституира из Европа, ше каже че "насилствено" са я довели... и след 3 месеца ще се е върнала пак там.

  http://kaka-cuuka.com
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Фактът, че всичките кампании за превенция, са се оказали особено безрезултатни трябва да говори нещо. Имаше и специална фондация в тази посока - "Face to Face".

  Като се добави общата мизерия в страната, липсата на работа, перспектива за добра такава, меркантилизма - особено лесно е да се тръгне по плоскостта на този тип бизнес доброволно.

  В уравнението добавяме и хилавата ни съдебна система, както и депутати, които работят чрез лобизъм в това отношение - пример е поправката на г-жа Дончева, която тя предложи и се прие преди време - и картинката добива гротескни очертания.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#2] от "Longanlon":

  След като е преувеличена, дай ти конкретни данни.

 5. 5 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Ужасни факти и то в 21 век.

 6. 6 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "Longanlon":

  Аз самата преди време разговарях с едно момиче, станало жертва на такъв трафик. После една седмица не бях на себе си. Защото проблемът е много по-сложен и тежък, отколкото човек си мисли. И се нарича отчайваща бедност и липса на образование, пълно игнориране от обществото, съдебна система и полиция, които или са вътре в играта, или са напълно безпомощни.

  Та някакви си информационни кампании са лепене на лепенка на ганренясал крак или просто начин едни хора да усвоят едни пари...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 7. 7 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Не е вината в темата (а тя е ужасна), а в службите и организациите, които тук я "използват" и "менажират". Една банда лелички-чиновнички без грам идея, въображение и без мисъл даже харчат някакви пари, правят странни и неясни кампании и резултат после няма. Уви! Имах честта преди години да се бухна в една подобна кампания и отблизо се насладих на въпросните лелички. БЧК, "Анимус" и т.н. организации. Само вижте плаката и се опитайте да го разберете. Към кого е насочен, какво иска да каже, как ще помогне да се спре това явление...? Трагедия на черен фон.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лилия Костова":

  Факт. По отношение реакцията на обществото - не разбирам защо е такава - че едва ли не са си заслужили участта, подведени по някаква причина, ала явно е част от манталитета. Тъй като касае общо нагласите за посегателството над личността в България - преди време се коментираше доколко е нормално децата да се пошляпват.

  А кампаниите за превенция са толкова абстрактни и отдалечени от същността на проблема, че със сигурност минават покрай ушите и очите на тези, към които са насочени. И там, както и в ромската интеграция, и проблема с бездомните кучета, се усвояват едни пари, а ефект - почти никакъв.

  Защо ти самата си се почувствала тежко, при това цяла седмица?

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#7] от "moriarti":

  Малките и големите момичета имали мечти, които ставали кошмар и връщане назад нямало... Върви ги разбери. Всеки човек има някакви мечти. Повечето от нормално е. Вместо да говорят директно, по същество, те си играят с театрални прийоми.

 10. 10 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#9] от "Читател":

  Те не говорят нито директно, нито никак, те маркират дейност и подготвят отчетите за похарчените пари. Не се търси ефект, не се гонят резултати, не се иска "спасението" на бъдещите робини... Просто някакви нещица биват правени, но защо и как... няма значение.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 11. 11 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":

  Ами защото историята беше изключително потресаваща... И защото не разбирам как може на Земята да се случват такива неща и която и висша сила да ни е създала, просто нищо да не прави по въпроса. И защо самите ние, бидейки венецът на творението, оставяме това да се случва, нещо повече - участваме в случването му? И защото не знаех какво точно да направя, а много ми се искаше да направя нещо... Просто се чувствах безумно безпомощна.
  Между другото, прочетох коментара Ви, след като бях написала своя - рядко ми се случва да прочета мнение, което да казва абсолютно това, което аз мисля

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#10] от "moriarti":

  Първокласен цинизъм, замаскиран зад хуманитаризъм.


  До коментар [#11] от "Лилия Костова":

  Няма какво толкова да се чудиш. Хората са различни. Вземи дори бившия шеф на МВФ - обвинен, вече сериозно, за сводничество! Моралът и ценностите са индивидуални, а не общоприсъщи на човешкия вид.

 13. 13 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 636 Гневно

  Всъщност това момиче, за което аз говоря, прави точно това - ефективна кампания за трафика на хора сред онези, които без да знаят, са тръгнали по нейните стъпки.
  Само че на нея никой не й плаща, напротив - мъжът й е в затвора за 5 години (!) за кражби, вместо да е при семейството си и да се грижи за децата. Пет години за кражби! При положение, че някои и за убийство се отървават с условни присъди...

  Вместо държавата да обучи и да плаща точно на такива хора, минали през този ад, тя харчи пари по медии - защо ли? Ами за да слушкат медиите, за какво иначе?

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 14. 14 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":

  Моралът и ценностите са индивидуални, а не общоприсъщи на човешкия вид.

  Това ще си го запиша някъде, съвсем сериозно... Много ми помогна... Благодаря!

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 15. 15 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лилия Костова":

  Не плаща държавата, а парите идват от различни европейски фондове и хуманитарни организации. И не корете медиите. Те са заложници на собствениците си и слушкат. А темата не е интересна на мастите ни "червени" бизнесмени.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лилия Костова":

  Няма ясна стратегия. Както навсякъде другаде. Работи се на парче.


  До коментар [#15] от "moriarti":

  Напротив. Интересна им е. Ама в друг смисъл.

 17. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Малка България има почти толкова проституиращи жени в ЕС колкото голяма Русия

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Трафика не е свързан само с младите момичета.А жените,които отиват да гледат възрастни или да почистват домове извън лицензирани фирми,броят им не се знае,понеже са пръснати по малките населени места,където контрола не е взискателен.

 19. 19 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  По линия на познати:млад мъж беше ходил в Франция като градинар на французойка,бабе, над 80 години.Като я доведе в България беше се подмладила и само танцуваше като 40 годишна

 20. 20 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Има един много добър филм по въпроса за трафика на хора - http://www.imdb.com/title/tt0300140/ но не ми е известно някъде да го излъчват или да са го излъчвали.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  До коментар [#16] от "Читател":

  Съгласен съм с теб, а ние дори имаме комисия за борба с трафика за хора... за мен лично обаче остава въпросът какъв е резултатът от работата на тази комисия!?

  http://antitraffic.government.bg/bg/za-nas

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4326 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лилия Костова": Миналата седмица бях свидетел /по скоро съчувател/ как един младеж бе осъден на шест месеца затвор при строг режим за кражба на 40 лева и стар велосипед Балкан, оценен на 60 лева, като и парите и велосипеда бе въстановил на собственика.
  Пиша "съчувател", защото съдийката реши, предвид особената важност на делото явно, да го проведе при затворени врати.
  Отбелязвам, че не става дума за престъпник от ромски произход - просто социално отхвърлен младеж, извънбрачен, починала майка, израснал по домовете...

 23. 23 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#22] от "patsis":

  Абе народът хубаво е казал: "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони", ама се чудя толкова тъпи и слепи ли сме, та не виждаме, че това поведение води до умножаване на всеобщата мизерия по чудовищен начин... И че това не е добре за никого, включително и за тези с милионите.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  [quote#22:"patsis"]Миналата седмица бях свидетел /по скоро съчувател/ как един младеж бе осъден на шест месеца затвор при строг режим за кражба на 40 лева и стар велосипед Балкан, оценен на 60 лева, като и парите и велосипеда бе въстановил на собственика. [/quote]

  Нали си чувал за популярния израз, който е много актуален в България: За милиони няма закони - за кокошка няма прошка! Това е нашето правосъдие.... справка Ковачки и много други престъпници като него извършили финансови злоупотреби за милиони!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#12:"Читател"]Моралъ и ценностите са индивидуални, а не общоприсъщи на човешкия вид. [/quote]
  С какво ли "уважение " гледа образа си в огледалото гу'сжа Дончева?

  Усещам настроението на всички коментиращи - Кампаниите са правят проформа !
  До като решаването на този проблем не излезе от кампанийтата си същност, нищо съществено няма да се промени!

  Някак си самотно и много пожелателно звучи " Призив – за по-малко условни и повече ефективни присъди при подобно престъпление"
  - Дайте конкретни предложения зад които да застанем.!
  - Трябва изхарчените пари водят до действия, а не само до кампанийно говорене. 26. 26 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Разстроено

  [quote#6:"Лилия Костова"]Та някакви си информационни кампании са лепене на лепенка на ганренясал крак или просто начин едни хора да усвоят едни пари...[/quote]

  Неприятно ми е, но няма как да не се съглася. Това е и една от причините да съм критичен към... повърхностните медийни кампании по темата.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 27. 27 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Прекрасно е, че започвате с тази тема. Има доста какво да се каже и много неща не са известни.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 28. 28 Профил на juls
  juls
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Привет на всички! Радвам се, че темата предизвиква интерес, независимо от противоречивите становища понякога. Това е даже още по-добре за дебат, дискусия, нови гледни точки. И когато казваме, че искаме да ви представим повече гледни точки - имаме предвид и вашата. Надяваме се да ни помогнете, а ние - да се опитаме да даваме отговори.

  #6 от “Лилия Костова” - може ли да ни свържеш с това момиче? Примерът какво правят хората, когато държавата е слаба, е неповторим. Ще сме много щастливи да го опишем - не само от гледна точка на случилото се преди с тази млада жена, а в конкретика как се излиза и как ставаш един от най-полезните членове на обществото. Пишете ми, моля!

  #27 - Бояне, мерси за подкрепата, ако има нещо, което ти е интересно, давай сигнали!

  И към всички - жертвите на трафик са жертви на ...България. Бедна, болна, необразована България. Много хора са принудени да го правя. Други не осъзнава, че това е проблем, защото никой не ги е научил, че е проблем. Не мисля, че една медийна кампания ще промени нещата. Но поне се опитваме според възможностите си.

  Хората не се продават за удоволствие. Хората не се поддават на насилието за удоволствие. За да се стигне до това, проблемът е заложен в обществото. Мисля, че съм се опитала да го обобщя тук - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/03/19/1787381_trafik_na_hora_zatvoreniiat_krug/

  Чакаме мненията ви с нетърпение.

  Дори само един дебат е по-полезен от нищото. Поне аз така мисля

 29. 29 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#28] от "juls":

  Разбира се, че един дебат е по-полезен от нищото. Но ако си остане само дебат - не е особено по-полезен.

  А темата е наистина много болна, защото е една язва върху цялата ни ценностна система, която е безкрайно болна, лицемерна и тестостероноориентирана...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 30. Преди време участвах в няколко проекта за превенция на подобни явления в обществото ни и се ужасих от отношението на всички държавни институции към които се обръщахме за координация.Всеки питаше за пари и като разбираха,че давахме труда си е безплатно ни мислеха за измамници или малоумници.
  Убеден съм,че държавата ни провежда целенасочена и систематична политика за прогонване на будните и непримирими млади хора,а останалите превръща в робско стадо без никакъв шанс за достоен живот.Обърнете внимание на всеобщото мълчание на правителства,партии и медии за липсата на Закон за Банкрута на Физическите Лица и си задайте въпроса защо само у нас и Румъния го няма?.

  Боли ме от овчедушието на хората...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK