Цитат на деня: Господ Бог е бил първо скулптор, колега ми е (допълнена)

Вежди Рашидов

© Красимир Юскеселиев

Вежди РашидовГоспод Бог е бил първо и скулптор. Нали все пак преди словото, преди началото е сътворил човека от кал. Все пак ми е бил колега.


Това изказване направи министърът на културата тази сутрин в интервю за БНТ.


Какво каза още министърът за "най-красивата баба" София Лорен и за предстоящ концерт на звездите на българската опера в Москва, сред които Александрина Пендачанска и Гена Димитрова (вече покойна - бел. ред.), може да прочетете в откъсите от интервюто на Рашидов пред БНТ, цитирано от "Фокус":
Вежди Рашидов: Публичното говорене зависи от българските медии какво ги интересува. Аз пак го казвам отговорно - вижте, не може храната да е единственото, заради което хомо сапиенсът е създал човека. Ние много красиво сме се облекли, караме едни прекрасни коли, естетизирали сме се, искаме да се развием духовно, искаме да разбираме от много неща и не може единственият смисъл да е да ядем, да пием и /.../. Човек се усъвършенства именно чрез духовното си развитие.


Второ, няма нации, които, ако не запазват идентичността си чрез културата, такива нации няма по света. Ние, основното само, да, много е важно – трябва да ядем три пъти на ден. Но ние ядем три пъти на ден, за да се усъвършенстваме. Така че, вижте, и Библията почва по един странен начин. Той почва с дух и материя. На едно тяло двете ръце – духът е неговата идентичност, неговата култура, материята е неговата икономика и те вървят паралелно. Ние какво правим сега? Да лекуваме едната ръка, че държи лъжицата да лапаме с нея, другата по-нататък при по-добри времена?


Водеща: По-съвременен прочит на Библията не бях чувала, честно казано.


Вежди Рашидов: Ами сигурно, защото Господ Бог е бил първо и скулптор. Нали все пак преди словото, преди началото е сътворил човека от кал. Все пак ми е бил колега.


Водещ: Така е.


Вежди Рашидов: Това е в рамките на шегата, разбира се. Но и това е истина, ако погледнете логично. Да, първо е създал човека от кал. Бил е скулптор все пак, моделирал е човека.....


Дойде ни една идея, обсъдихме я с колегите – по време на дните на културата да направим една заря. Давате ли си сметка за каква заря става въпрос? Говорих с Карталов по телефона, той беше във Франция на някакъв симпозиум, вика: "Можем ли да съберем най-големите ни гласове от Пендачанска до Гена Димитрова? Най-страхотните от цяла Европа, да си съберем хубавите гласове, разбира се, и от България включително. И руските големи гласове и дните на културата да направим в "Болшой театър" една вечер чудовищна. Тези световни и европейски гласове, да стане един букет, една заря от уникални гласове". Представете си какво става! То става чудо, аз си го представям. Явно съм човек с образно мислене. Идеята се стори много интересна и на Швидко, и на министъра на културата. Даже го питах мога ли да го обявя пред медиите. Казаха: "Да, обявявайте". Надявам се сега господин Карталов ще замине за Москва, ще започват вече да подготвят дните на културата. Да, това е нещо прекрасно! Най-големите гласове на Европа и на Русия, да стане един чудовищно красив концерт. Какво по-хубаво? Но отзвукът какъв ще бъде? Години наред това не се е случвало. Даже самият Швидко вика: "Ти знаеш ли, това никога не сме го правили. Защо не сме го правили? Да съберем най-големите гласове и да стане една празнична вечер от час и половина-два часа, чудеса". "Ами, викам, не сме се сетили".


То е като колумбовото яйце – след като открива Америка, всички викат: "Ама и ние можехме да открием Америка". И той взема едно варено яйце и вика: "Който го сложи на дупето си седи яйцето така". Всички слагат – то пада, всички слагат, накрая Колумб го чупи и го слага на това. И те викат: "Ама и ние можем". "Е, можете, ама не сте се сетили".


Водеща: Да счупите яйцето.


Вежди Рашидов: Общо взето, това се случва. И аз наистина ще се радвам, след като влезем в Лувъра, вече /.../ идва в България на три салона на нашия музей. Сега приключваме с европари ремонта на националната ни галерия и първата ни изложба смятаме да открием другия месец с една изложба на София Лорен. Тя идва тези дни тук. Така че вървят нещата. Хайде да не се хваля много, че ще ме намразят.


Водеща: Ще бъдете щастливец вие, ще целунете ръката на София Лорен.


Вежди Рашидов: Ами, общо взето, вижте, аз както и да изглеждам недодялан и груб, съм възпитан човек. Защо не? Тя е една великолепна, аз я наричам с много обич "бабата", защото е на 80 години, пък и аз съм дядо, нали?


Водещ: Ау, това не й го казвайте, като се видите!


Вежди Рашидов: Не на нея. Разбира се, че няма да го кажа. Но винаги съм казвал с една /.../ - най-красивата баба на света. Много е хубава, тя е шармантна, чаровна жена. И, разбира се, велика жена. Дума да няма! Цяла диря е в киното. И ще се радваме много, когато дойде, разбира се. Под
патронажа на премиера е. Така че да чакаме.


Виждате, че Европа пристига. От изложбите на Дега, на Шагал, на Дали, Европа вече е в България. Преди мечтаехме да отидем да видим в Лувъра. Всеки божи ден нещо започва да идва. Сега ще дойде изложба на Роден, подготвяме да дойде, оригинали от музея "Роден". Какво по-хубаво?"


По-късно от Министерството на културата разпространиха съобщение по повод появилата се информаци, че министър Рашидов е обявил в сутрешния блок на БНТ, че "в Болшой театър ще пее Гена Димитрова".


"Министър Рашидов не е обявявал такова нещо. Думите му са извадени от контекста на сутрешното му участие в "Денят започва" на БНТ. По повод подготвяния концерт на оперни гласове в Москва, който беше договорен от Вежди Рашидов с колегата му Авдеев в Москва, министър Рашидов разкри амбицията звезди от ранга на Гена Димитрова да пеят на тази световна сцена. Министър Рашидов изобщо не е имал предвид конкретния състав на българските изпълнители, а тяхното величие и талант", се казва още в съобщението.


"Както е известно, през 2011 г. министър Рашидов и Министерството на културата подпомогнаха Фестивала в памет на незабравимата оперна прима Гена Димитрова. През юни 2011 г. отново със съдействието на министър Рашидов в Рим бе почетена паметта на великата Гена Димитрова в рамките на програмата "Българското оперно чудо", припомнят от ведомството.


Видеото от участието на министъра в сутрешния блок на БНТ може да бъде видяно на сайта на държавната телевизия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK