Добрич ще прави компост от зелени отпадъци

Добрич е пилотна община по проект за оползотворяване на зелените отпадъци, съобщиха от администрацията. Съвместно с Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ) местната власт започва реализацията на "Повишаване капацитета на местните власти за управление на биоразградимите отпадъци и намаляване на въглеродния отпечатък - пилотен модел за оползотворяване на биоразградимите отпадъци в община Добрич". Проектът е финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и е на стойност 185,7 хил. лв. Предвижда се експерти от Лесотехническия университет да разработят технологична схема за събиране и компостиране на биологичните отпадъци от паркове и градини.


В акредитирана лаборатория за анализ на почвите ще бъде направена оценка на качеството на получения компост и на възможностите за неговата реализация. По този начин ще бъде направена точна оценка не само за екологичния ефект от оползотворяването на зелени отпадъци, но и на икономическите ползи от него.


Паралелно с това ще започнат дейности за повишаване капацитета на българските общини за управление на биоотпадъците и възможностите за действия по изменение на климата на местно ниво. Ще бъде разработен обучителен материал за оползотворяване на биоотпадъците и намаляване емисиите на парникови газове, най-добри практики в Европа (Германия, Австрия) за фамилно и централизирано компостиране, за въглеродния отпечатък и методите за неговото изчисляване. Ще бъдат организирани осем двудневни обучения за 160 специалисти по околна среда от общинските администрации в Центъра за екологично обучение на АСЕКОБ в гр. Сливен. На заключителна конференция в Добрич през ноември ще бъдат представени резултатите от проекта. 

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Ще изхрчат едни пари по проект....

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 2. 2 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Конференции - хубаво. Дано има и практически резултат.
  Защото в България дори и интелигентните млади хора не знаят какво е компостиране...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 3. 3 Профил на old27530804
  old27530804
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Идеята е прекрасна, дано стане и се мултиплицира.

 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3808 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK