Плевнелиев: Има съществен вакуум в отношенията бизнес-университети

Полина Неделчева от Техническия университет в София зае поста "Президент за един ден" като част от инициативата "Мениджър за един ден".

© Красимир Юскеселиев

Полина Неделчева от Техническия университет в София зае поста "Президент за един ден" като част от инициативата "Мениджър за един ден".Сблъскваме се с един съществен вакуум в отношенията между бизнеса и университетите, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на инициативата "Мениджър за един ден 2012", организирана от Junior Achievement Bulgaria. "Мнозинството студенти напускат университетите, без да имат нито един час практика, без какъвто и да е досег с реалния сектор. Не може да има успешна компания, която да не е отворила вратите си за младите, образованите, иновативните", каза държавният глава, цитиран от агенция "Фокус".


Президентът напомни мнението си, че университетското образование трябва да бъде адекватно на икономическите приоритети и да е интегрирано с бизнеса и държавните институции. В първата си лекция пред студенти в началото на март Плевнелиев вече се обяви за образователна система, която да формира конкурентни, глобални граждани, и икономика, която да произвежда иновативни продукти и индустрии с добавена стойност.


"Няма как да е успешна една компания, която да не използва достиженията на науката и съвременните технологии. Но също така няма и успешен университет, който не работи в тесни връзки с бизнеса и с центрове за кариерно развитие", подчерта днес президентът.
В рамките на инициативата, която се провежда за 11-а поредна година, петима младежи ще имат един пълен работен ден в администрацията на президента и ще се запознаят отблизо с работата на държавния глава и на неговия екип. Плевнелиев участва за четвърти път, а за първа година се включва и президентската администрация. Досега в инициативата са участвали над 150 000 млади хора и тя доказва, че не само младежите, но и мениджърите и политиците търсят начин и могат да бъдат полезни, отбеляза Плевнелиев.


Президент за един ден ще бъде студентката от Техническия университет в София Полина Неделчева. Тя заяви, че ако беше истински президент, първото нещо, което би направила, е да предложи алтернативни и иновационни методи за образователната система.


В страната над 1000 ученици и студенти между 16 и 23 години ще седнат креслото на шефа в над 270 компании, институции и организации. Патрон на събитието е вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.


Специален гост на инициативата е Шарла Грифи-Браун, професор по информационни системи и управление на технологиите и директор на центъра за усъвършенстване на методи за преподаване и учене в университета "Пепърдайн", Калифорния

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanko001
  ivanko001
  Рейтинг: 442 Весело

  Не грешка не е вакум а голяма черна дупка!!!

 2. 2 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 718 Весело

  Още едно място има с наличие на вакуум.
  Главата на Бай Ганьо.

 3. 3 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 768 Весело

  "Не може да има успешна компания, която да не е отворила вратите си за младите, образованите, иновативните", каза държавният глава, цитиран от агенция "Фокус"."
  Може, може. Вижте на Бойко компанията - маха младите, образованите и иновативните, но успехът му е в кърпа вързан!

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 4. 4 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ами хубаво го е казал, но нека наистина се предприеме нещо. А не после 23/24 годишни дипломирани се чудят какво да правят, четейки, че им изискват 1000 години стажове, специализации и т.н.

 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Според мен проблемът е в държавните университети, които чакат само на хранилката от държавата и хич не им пука за бизнеса. Погледнете какви специалности има в българските университети и какви в чуждестранните, какви са им програмите за обучение на студентите на едните и на другите.

 6. 6 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Неутрално

  А бизнес освен в държавните поръчки за нашите хора има ли?
  На бизнеса сега не му трябват връзки с университетите, а познанства и приятелства във властта.

 7. 7 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 497 Разстроено

  "Мнозинството студенти напускат университетите, без да имат нито един час практика, без какъвто и да е досег с реалния сектор..."
  Чак сега ли го разбра това нещо, Роската?
  Тези хора, които сега завършват, поне половината ще избягат от БГ, идните години, защото няма да намерят реализация...
  Така, че каквото и да се говори, отсега нататък ще е все по-трудно да се прави бизнес, да се наемат хора, да се създават добри кадри...
  Ще видите до 10 години какво ще стане...

 8. 8 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Докато университетите се финансират на парче, според броя студенти, които са записани в тях, а не според броя реализирали се по специалността така ще е. Не може да се учи по лекции и учебници от 1986 г., без да има никаква практика и стажове, пък после искат от нас да сме конкурентноспособни и как имало недостиг на специалисти. Ще има като няма адекватно обучение.

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 9. 9 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 718 Весело

  [quote#1:"ivanko001"]Не грешка не е вакум а голяма черна дупка!!! [/quote]
  Чисто физично, черната дупка и вакуумът са две абсолютно противоположности.
  Май правилното наистина си е вакуум.

 10. 10 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Това е валидно от 30 години вече. Направете нещо г-н Плевнелиев. Планирането на специалистите и "стажуването" по компаниите ще доведе след 10 години до нормални мениджъри с поне някакъв опит, които да излизат от университетите и ще попадат в реалния сектор. Още повече че тогава компаниите ще ги търсят още като студенти.

 11. 11 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  То в главите ви друго освен вакуум няма...клоуни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Има нещо много добро което вече е направено. Това е Рейтинговата система на висшите училища в България. http://rsvu.mon.bg/RSVU/?locale=bg

  В нея може да видите много информация и класиране на отделни еднакви специалности в различни университети. Може да видите статистика каква е безработицата сред студентите завършили съответната специалност. Тоест лесно може да разберете студентите в кои специалности на кои университети се реализират най-добре на пазара натруда.

 13. 13 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 499 Неутрално

  На бизнеса не му се дават пари за такива работи,а качеството на висшето образование може да отчае и най големият оптимист.

 14. 14 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Само приказки, какво трябва и какво не трябва, а на практика нищо не става! Младите кадърни хора напускат страна ни и никой не прави нищо, за да ги задържи.

 15. 15 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#7] от "rycher":

  Днес се дипломира в УНСС племенник на жена ми специалност "Европеистика". Един ден не е ходил на лекции, а по цяла нощ играеше на РС-то. И си вземаше изпитите. Не знам как да го коментирам!
  Второ. България няма никога да успее, ако освен чужди инвестиции, не затвори кръга:наука, университет, бизнес. Сега този кръг е отворен. Ако се разчите, че чуждия инвеститор ще повиши доходите до европейските, това просто няма да стане.

 16. 16 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 878 Неутрално

  "Плевнелиев: Има съществен вакуум в отношенията бизнес-университети"

  И какво от това? Борисов не е завършил университет, а е най-умния, най-ерудирания, най-начетения...и т.н. най. На второ място е Цветанов - цял живот работил под девиза "Да превърнем мозъка в мускул!". Няма данни да е чел Винету.
  Излиза, че нямаме нужда от оковите на знанието.

 17. 17 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Стойчо,с кадрите от УНСС е ясно до къде може да стигне икономиката на една държава.Вашият племенник не е изключение от правилото и някак си сме обръгнали откъм незнанието на такива "специалисти",но трагичното е,че и студентите -медици,в по-голямата си част,разчитат на преписване,отколкото на знания.За съжаление,това го зная от лично наблюдение и никой не може да ме убеди в противното.А ,така ми се иска някой да ми докаже противното.

 18. 18 Профил на mengineer91
  mengineer91
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Когато бях 12 клас имах избор да остана да уча в България или да отида в чужбина. И ето ме сега, уча втора година автомобилно инженерство в Обединеното Кралство. Реших, че в България няма начин да получа образованието, което искам. Така е, за съжаление в България се изучават технологии и каквото и да е с 30-40 годишна давност... Всичко би било страхотно, ако наистина живеехме в 1970-80 година. Ние обаче живеем в 21 век! Специално аз, учейки за инженер бих казал, че няма как нормален човек като мен да иска да остане да учи в България, камо ли после да работи... С моята специалност какво точно мога да работя в България? Във великия китайски завод за автомобили в Ловеч ли? Там не става, защото това не е работа за инженер, това е работа за техник... Ще кажете да си намеря работа някъде другаде, като инженер (независимо какъв, да забравим, че специалността ми е автомобили)... Ами няма как да стане, защото в България фирмите, които се занимават сериозно се броят на пръстите на ръцете ми, ако не и на едната. Да предположим, че си намеря работа в България, като автомобилен инженер. Като високо-квалифицирана работна ръка, аз трябва да получавам подобаваща заплата, в Бъгария ще е късмет ако тя надвишава 800 лева и ще трябва да целувам нечия ръка, ако наистина е такава. Ще ставам сутрин, ще пътувам със стар автомобил "нов внос" до работа, по разбити пътища, изпълнени с корумпирани полицаи, ще пристигна в сградата, където се помещава предприятието, която ще е някакво пребоядисано хале, останало от времето на Тодор Живков и ще седна на едно окаяно бюро в абсурдни работни условия и цял ден ще ми късат нервите заобикалящите ме тъпанари... За съжаление това би се случило с мен, ако реша да работя в България. Тъжно е, защото искам след като завърша да се върна в моята родина и да се гордея с нея... Всички много се радват на братята китайци, които инвестират в нашата мила България. И аз се радвам! Когато обаче се замисля защо китайците от всички страни в ЕС са решили да инвестират именно в родината, ми идват едни не толкова радостни мисли... Според мен отговора се таи в това, че България е достигнала икономическото дъно, заплатите са крайно ниски, имотите и всичко останало за тях е най-евтино, сравнено с останалите страни-членки... В България е пълно с изключително умни и кадърни хора, които постоянно се сблъскват с безкрайната тъпотия на нашата държава-кочина и затова решават да избягат. Креативността, уменията и труда си, те, продават навън - на хора, които са готови да го оценят по всички параграфи... Темата е много широкообхватна и може още хиляди редове да се изпишат и пак няма да я изчерпим...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK