Наблюдател: Купуването на гласове е основен проблем при изборите в България

Наблюдателите от Съвета на Европа са регистрирали проблеми и при броенето на гласове.

© Цветелина Белутова, Капитал

Наблюдателите от Съвета на Европа са регистрирали проблеми и при броенето на гласове.Изборите в България се проведоха като цяло в съответствие с европейските стандарти, по един спокоен и организиран начин, но остават области, които се нуждаят от подобрение, и проблеми, като купуването на гласове, които трябва да се решат. Това заяви за БНР португалският представител от наблюдателната мисия на Съвета на Европа Артур Торес Перейра за президентските и местните избори в България миналата есен.


Мисията на Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа изготви доклад за вота в България, който трябваше да бъде разгледан и приет днес в организацията. В него се отбелязва, че изборите в България са се провели "като цяло в съответствие с европейските стандарти, по един спокоен и организиран начин", а кампанията е била енергична и конкурентна.


Наблюдателите са установили, че изискванията и процедурите за избирателния процес са консолидирани в един избирателен кодекс. Според Торес Перейра това дава възможност за първи път в България да се приложи обща регулаторна рамка - нещо, което организацията отдавна препоръчва.

Докладът ще бъде изпратен на Комитета на министрите и на посланиците на всички държави в съвета и на българските власти. Съветът на Европа ще очаква те да се съобразят с препоръките, тъй като тяхната единствена цел е да се подобри качеството на демокрацията в България, заяви Торес Перейра.

"Основните проблеми, които отбелязахме, са свързани с купуването на гласове", подчерта наблюдателят. "То вече се определя от българското законодателство като криминално престъпление, което е много добре, но нямаше как да не забележим, че това остава проблем пред общественото доверие в свободата и честността на изборите", продължи той.


"Установихме и няколко области, където има нужда от подобрения, в това число поставям администрирането на изборите, самия избирателен процес, начина на броене на гласовете и възможностите за подаване на оплаквания и за обжалване", отбеляза експертът.


Според него има какво още да се желае и по отношение на укрепването на механизмите за прозрачност на партийното финансиране, "защото това е много деликатен и много сериозен въпрос".


Друг от регистрираните проблеми е балансът в съставянето на избирателните комисии на всички нива, навсякъде в България. Освен това трябва да се гарантира безплатно време за достъп на кандидатите до обществените медии и ще е добре да не се използва само български език в предизборните кампании в името на малцинствата, смята Торес Перейра.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK