Юристи се обединиха около нуждата от промени в управлението на съдебната система

Юристи се обединиха около нуждата от промени в управлението на съдебната система

© Надежда Чипева, КапиталПромените в Закона за съдебната система, които засягат процедурите по избор на членове на ВСС трябва да бъдат приоритет. Около това становище се обединиха юристите, участвали в дискусията "ВСС – какви промени са нужни и защо?" организирана от Фондация Риск Монитор.


Съдията от ВКС и представител на Съюза на съдиите Светла Цачева представи предложения за задълбочени промени в Закона за съдебната власт, които съюзът е изготвил. Те предвиждат разделение на ВСС на две колегии, а самият орган да заседава на сесии, а не постоянно, както е в момента. Освен това се предлага три от постоянно действащи комисии - атестационната, дисциплинарната и етична - да са отделни за всяка една от колегиите. Техните членове да се избират от общите събрания на съдиите и съответно на прокурорите и следователите.


Тя изрази притеснение, че обсъжданите от министерството на правосъдието предложения предвиждат единствено "козметични промени, които нямат да решат съществените проблеми на съдебната власт." Друго предложение е членовете на тези комисии да се отчитат пред общите събрания на съдиите или на прокурорите всяка година, като по този начин няма да се губи връзката между магистратурата и ВСС.
Бившият конституционен съдия Пенчо Пенев каза, че част от предложенията на Съюза на съдиите изискват конституционна промяна. Според него решение 3 от 2003 г. на конституционния съд, което според мнозина минира реформите в съдебната система, не е пречка за тези промени. Пенчо Пенев предложи още идеята своя квота във ВСС да има и президента.


Той приветства идеите за разделение на съвета на две колегии, но каза че това трябва да стане с промяна на конституцията, защото по негово мнение в противен случай промените няма да са достатъчно задълбочени.


Според преподавателя в Юридическия факултет на СУ адв. Даниел Вълчев проблемите за ВСС са три – сериозния дефицит на лидерство, липсата на детайлни правила за неговата работа и дефицита на прозрачност. Той определи като шега твърдението, че партиите нямат отношение във формирането на ВСС


Бившият член на Конституционния съд Снежина Начева подкрепи идеята ВСС да не е постоянно действащ орган: "Това излизане за пет години от системата не създаде ли у вас едно излъчване на администратори."


Адвокатът Минчо Спасов, който беше движеща сила на някои от ключовите проекти засягащи съдебната реформа по време на управлението на НДСВ, коментира, че съдиите и прокурорите от ниските нива на системата са уморени от промените. Според него юридическото образование – рейтингите на юридическите факултети трябва да се взимат предвид при атестирането на съдиите: "Висшата школа в Симеоново трябва да се преоцени. Това беше грешка в прехода, защото премести проблемите на полицаите и следователите в съдебната система."


Минчо Спасов подкрепи идеята на Пенчо Пенев за евентуалното въвеждане на президентска квота във ВСС. Той дори отиде по-далеч, като каза, че съдиите могат да бъдат назначавани с указ на президента. Според него има конституционна основа за подобна промяна, защото президентът се избира пряко от народа, а правосъдието е именно в името на народа.


Антоанета Цонева припомни как се е стигнало до тихата революция на съдиите, както тя определи предложенията за промени в съдебния закон. Тя заяви, че този ВСС е бил постоянно разтърсван от трусове – оставки на негови членове, скандали, непопълнени квоти.


Тя даде пример за проблемите с работата на Етичните комисия към ВСС: "От доклада става ясно, че е имало хиляди сигнали, но не става ясно какво е направено, за да няма такива сигнали."


Антоанета Цонева припомни, че на два пъти организацията, която представлява е правила мониторинг на дейността на ВСС, като нито една от основните препоръки не е взета предвид.


Не се обобщава практиката на ЕК, няма яснота какво се случва след подаването на сигнала, няма ясни правила за разглеждането на жалбите. Начинът по който се обобщава информацията за дисциплинарните производства не позволява да се види за какво нарушение какво наказание се налага. Според нея е необходимо също така работата на постоянните комисии да бъде публична.


Конституционния съдия Румен Ненков каза, че подходът към проблема е сбъркан: "Първо трябва да се види каква е болестта, кой е болният и тогава да се види какво е лечението." Според него администрирането на делата е в окаяно състояние.


Той определи като културен феномен практиката да се избират цинични магистрати за членове на ВСС, които са винаги лоялни към политиците, които са на власт в момента.


Според Румен Ненков основната критика към ВСС е кадровата му политика, която има проблеми: "Истината е, че когато издигаме хората никой не им чете актовете и не гледа как се държат в съдебната зала. Никой не оценява истинските качества на съдиите."


Иванка Иванова от Отворено общество беше изключително критична към членовете на ВСС: "Много по-трудно е да сложиш едни предложения на масата, отколкото да ги коментираш впоследствие." Тя обърна внимание на факта, че има предложения, срещу които никой не се е възпротивил – нуждата от промяна на процедурите, по които се избират членове на ВСС. "Тези предложения са много важни поради причината, че конституцията казва, че във ВСС да влизат високоморални магистрати. В момента това не е така." Тя илюстрира тезата си с това, че ВСС постоянно формира безпринципни мнозинства; "Ако видите протоколите от заседанията ще видите, че назначенията стават с аргумент – Аз го познавам, той е добро момче."


Иванка Иванова припомни, че ЕК е заявила отново в последния си доклад, че са необходими структурни промени във ВСС. Именно това предлагат ССБ и неправителствените организации: "Намираме се в криза на общественото доверие към съдебната власт – най-ниското в целия ЕС, само в Молдова е по-ниско доверието. Една трета от доверието, което гражданите имат към полицията." Според нея причината за това е начинът, по който се взимат кадровите решения от ВСС. Тя цитира изследване според, което: "повечето хора с тежък правен проблем не търсят решението му през правосъдието."


Според члена на ВСС Георги Шопов проблемите идвали от факта, че решенията на съвета не са достатъчно добре обяснени. Той каза, че с грешките си, членовете на ВСС ще помогнат на следващия съвет да не прави същите грешки.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ikt15696154
  ikt15696154
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Този парламент още не е дозрял да направи добрите промени в съдебната власт.
  Ще чакаме следващия.

  Никога не е късно да станеш за резил
 2. 2 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Любопитно

  Да изчистят порбо фалшивите юристи - купени дипломи, завършили "юристи" в милиционерски школа и институти, юристи с АОНСУ , юристи с ДС минало и т.н., за да останат истинските юристи.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 3. 3 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "Gouverneur général":

  Да се изчистят, но това ще е най-сериозната реформа в системата и едва ли ще стане

 4. 4 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#3] от "forumer":
  Ще стане, връщане назад няма .

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 5. 5 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 470 Неутрално


  Хайде, отново ''кадрите'' са проблем...Търсят проблема там, където го търсеха и комунистите на времето - в ''човека'' с главно ''Ч''. Митологии, тежки предразсъдъци и откровена наивност...от типа ''абе то само хората да бяха точни и безгрешни и неподкупни...'' Едно време комунистите използваха същата риторика...

  Дисфункционалното законодателство е всъщност основния проблем на съдебната система, а не ''неприлагането на хубавите закони'', както набиват в главите на селяните в последните 10 години...

 6. 6 Профил на totyu
  totyu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ДА СЕ ВЪВЕДЕ ЗАКОН ЗА КРАЕН СРОК ЗА ИЗЛИЗАНИ НА РЕШЕНИЯ ПО СЪДЕБНИ ДЕЛА. А НЕ ДА СЕ ПОДПИРАМЕ НА МАРГИНАЛНИ НЕДОМИСЛИЦИ ,, В РАЗУМНИ СРОКОВЕ". ТАКЪВ ЗАКОН ИМА В ГЕРМАНИЯ. ТОТЮ

 7. 7 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Проведената дискусия относно извършване на евентуални промени в ЗСВ, конкретно, в частта му отнасяща се до Висшият съдебен съвет, несъмнено е полезна и е съответства на обществената необходимост от подобряване на дейността на органите на съдебната власт. При всички случаи предлаганите промени не трябва да противоречат на разпоредбите на Конституцията и същевременно е необходимо те да са съобразени с ТР на Конституционния съд на РБ, които имат пряка връзка с материята, предмет на съответно законодателно уреждане.

 8. 8 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Тя трябва цялата да се смени,заедно със хората в нея щото е един цирк,не съдебна система.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 9. 9 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "Gouverneur général": Напълно съм съгласен с вашето мнение. Бих добавил: 1. Съдиите да престанат да използуват народа в своите присъди ” В името на народа...” – кой ви дава право да използувате народа и той ли ви е упълномощил вие да сте съдии, че да се позовавате на него?? !! Извинявайте, но над половината присъди са провокация спрямо хората – вие с с вашите решения направо му се подигравате или поне го провокирате да настоява,че правосъдие НЯМААА! 2. Вземете мерки да си вразумите съдиите да се държат честно и почтено в служебния и личния живот! Съдия със скандално минало беше назначена за зам.министър на МП и сетне цяла седмица разясняваше кое и как! На висши съдии ВАС отмени дисциплинарното наказание, използувайки много груби съдийски пируети: дъщерите и престарялата майка на единия от тях въобще не са уведомили синовете си, че вземат ОПС-имоти и горките съдии въобще не се знаели за това! Вие за идиоти ли ни смятате?! Онзи ден пък гръмна отново случаят с пазарджишката съдийка Майа Попова – нея я защити и оправда не някой друг, а районният прокурор Минев! От своя страна ВСС пропусна срока за дисциплинарно наказание и тази съдийка ще съди пияни водачи на МПС като нея! Ега ти съдийският авторитет!

 10. 10 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Мога ли да задам един простичък въпрос: Цял мандат на ВСС вие си мълчахте и почти не обелвахте думичка по този въпрос: членове на ВСС станаха приближени на висши магистрати, хора на дългите ръце на президента и маши на политически партии, за да не кажа и приближени на икономически групировки: вие си мълчахте; стана скандалът с висшите съдии от ВАС - и тогава с малки изключения си замълчахте; шеф на ВАС стана бивш милиционерски възпитаник, аматьор в административните дела - и тогава замълчахте; преди малко време ВАС отмени дисциплинарните наказания на тримата танкисти - колеги на "съдещите" ги съдии - отново мълчание; възстановиха на работа Деница Урумова - мълчахте си; СГС "осъди" Ковачки на 3 г. условно за 16 млн лв укрити данъци - отново мълчание! А сега, когато предстоят избори на нов състав на ВСС , а след 9 месеца - на нов гл.прокурор - ССБ и бивши съдии от КС се втурнаха в атака! От БИПИ вече се "обадиха", очакваме да се "разкрякат" БХК и още 8 други НПО! Нали знаете жабите кога крякат : пред лошо време; е , в случая - пред избори. Съжалявам за неособено вчесаните думи, но това е истината, както и да се опитваме да я приглаждаме!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK