Хохегер: Не познавам Цветан Василев, обърках го с друг банкер

Петер Хохегер

© Надежда Чипева, Капитал

Петер ХохегерНикога не съм се срещал и не се познавам с банкера Цветан Василев. Това посочва в писмо до Корпоративна търговска банка лобистът Петър Хохегер.


То е по повод публикувано във в. "Капитал" на 17 март интервю. В него Хохегер казва, че се е срещал с Василев, но не си спомня за какво са разговаряли.


"Дълбоко съжалявам за това недоразумение, което се дължи на сходство с първото име на друг български банкер, с когото се запознах по време на престоя ми в София в периода от август - септември 2009 г. Целта ми никога не е била да опетнявам репутацията на г-н Цветан Василев, когото дори не познавам", пише Петър Хохегер в писмото си.
През 2008 г. Петер Хохегер беше избран от правителството на тройната коалиция да "чисти имиджа на България" пред Европейския съюз именно заради ширещата се корупция и организирана престъпност. Едноименната PR агенция на Хохегер спечели поръчка за около 1 млн. евро и в продължение на година трябваше да лобира пред международните медии и институции в полза на България.


Сега Хохегер трябва да чисти собствения си имидж. Срещу него в Австрия се води мащабно разследване на всички нива - от прокуратурата до специална комисия в парламента. През годините лобистът е изградил перфектната инфраструктура, използвана за съчетаването на политически, бизнес и лични интереси и подозирана за създаването на корупционни схеми.


Въпроси и отговори*


Срещали ли сте се с банкера Цветан Василев?

Какви фирми има той? Има ли медии?


Да.


С него се срещахме.


В каква връзка?
Не мога да се сетя. Срещата беше организирана от Росица Велкова. Тя беше близка до ГЕРБ, работела е за кмета на София.


За какво си говорехте на срещата?
Не мога да се сетя. Може да е било във връзка с ORF, а може и от желанието ни да имаме контакт към ГЕРБ.


* Откъс от интервюто

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK