Димитър Стоянов и Капка Сидерова ще правят "Атака" -2

ДИМИТЪР СТОЯНОВ

© Красимир Юскеселиев

ДИМИТЪР СТОЯНОВЕвродепутатът, избран от листата на "Атака", Димитър Стоянов ще прави нова патриотична партия. С него са и петима бивши депутати от "Атака", сега независими - Борислав Стоянов, Валентин Иванов, Димитър Карбов, Огнян Тетимов и Петър Хлебаров. Това съобщиха от екипа на представителя в Европейския парламент Стоянов.


"На 25 март, Благовещение, в Националния дворец на културата ще учредим партия, която да отговори на обществените нагласи и нашето желание в България да съществува политически субект, който да отстоява традиционните патриотични ценности", пише в съобщението.


През ноември миналата година Димитър Стоянов пръв поиска оставката на лидера на "Атака" Волен Сидеров с мотив лошите резултати на партията на президентските и местните избори. Последва отстраняването на Стоянов като зам.-председател на "Атака" и изключването му от партията. Той оспори тези решения като незаконни и отговаряше уклончиво на въпроса дали ще прави партия, след като опитът му да смени Сидеров не успя.
В първата си публична изява след скандала покрай "Атака" Капка Сидерова - съпруга на лидера на "Атака", основател на партията, общински съветник в София и майка на Димитър Стоянов, обяви, че до няколко месеца парламентарната група на "Атака" няма да съществува и ако има достойнство, Волен Сидеров трябва да подаде оставка. Тя отбеляза, че ще се бори "Атака" да оцелее и да остане, включително и с тези, които напуснаха парламентарната група.


Димитър Стоянов и петимата отцепници от "Атака" съобщават още, че днес са подали заявления за напускане на партията заедно с общински съветници и цели структури на партията от страната. По думите на Борислав Стоянов става въпрос за около 15-ина общински структури от избирателните райони на петимата депутати - Велико Търново, Варна, Стара Загора, Добрич и Благоевград.


"Това наше решение взехме заедно след месеци разговори с активисти и граждани, разочаровани от политиката на "Атака", които искат запазване на патриотичната идея и борбата за националните интереси на България", се уточнява в съобщението.


Капка Сидерова и баща й Георги Ибришимов, бивш организационен секретар на "Атака" и сочен за човека, който е правил партийните структури, не отговарят на телефоните си.


Зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов коментира пред "Дневник", че петимата отцепници са гербаджии, защото вече са пренасочили държавната субсидия от "Атака" към управляващата партия. Той беше лаконичен за новата партия на Стоянов и Сидерова, тъй като не се вълнувал от нещо, което няма да има успех.


Четиримата отцепници - Борислав Стоянов, Петър Хлебаров, Димитър Карбов и Огнян Тетимов, напуснаха последни "Атака" на 21 декември миналата година в деня на конгреса на партията, на който Сидеров беше преизбран. С напускането си обаче четиримата поставиха групата на "Атака" пред разпад, тъй като тя остана с 10 депутати - на минимума, за да съществува. Валентин Иванов пък се отцепи от "Атака" през юни миналата година след инцидента пред джамията в София. Той напусна заедно с Огнян Пейчев и Кирил Гумнеров, които обвиниха лидера на "Атака", че ги е принуждавал като водачи на депутатските листи да подписват декларации, които се оказали поръчителства върху заем от 150 хил. евро.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK