Класация на пет престижни специалности в университетите

Националната рейтинговата система измерва нивото на специалностите в 51 акредитирани висши училища в България, които предлагат обучение по специалности, разпределени в 52 професионални направления.


Рейтингът на специалностите се измерва за втори път. Освен стандартизирана оценка, която системата предлага, могат да бъдат направени и индивидуални класации по предпочитание на студентите, за да преценят те в кой университет е най-подходящата за тях специалност. Личните класации могат да бъдат направени по различни критерии, в зависимост от тенденцията и информацията, която трябва да бъде обобщена.


Специалностите в отделните университети могат да бъдат подредени по ниво на научните изследвания, учебната среда и процес, реализацията и други.
"Дневник" направи отделни класации за основни специалности. Една от класациите отразява престижа на професионалните направления. Той се определя от четири основни показателя - среден успех от дипломата за средно образование на кандидатстващите, тяхната лична оценка за висшето училище, на кое място за поставили университета в желанията си при кандидатстване и какъв е интересът на чуждестранните студенти към направлението.


Очаквайте на "Дневник"  специалностите по университети, чиито студенти имат най-добра реализация.

В класациите крайната оценка за всяко висше училище и специалност е представена като резултат в скала от 1 до 100.


Първите места по този критерий се поделят между Софийския университет и Американския в Благоевград. СУ заема това място заради личната оценка на студентите там, че е престижно висше училище. Водещ критерий за Американския университет в България пък е големият брой чуждестранни студенти.


Направление "Икономика"


Източник: Национална рейтингова система

© Вихра Петрова

Източник: Национална рейтингова система


Направлението "Икономика" е оценено като най-престижно в Американския университет, чийто сборен брой точки е 81. С десет точки след него остава УНСС (71) и на трето място по престиж се нарежда икономическата специалност в Софийския университет. В  това направление всички университети са приемали студенти със среден успех от дипломата за средно образование над 5.25. 


Разборът на данни по четирите показателя показва, че въпреки че Американският университет е на първо място по сумарни данни, студентите му имат индивидуална преценка за престиж равна на 3.20, докато възпитаниците на втория в класацията УНСС оценяват престижа на университета  с 48.30 точки по скалата от едно до 100.


Направление "Информатика и компютърни науки"


Източник: Национална рейтингова система

© Вихра Петрова

Източник: Национална рейтингова система


Информатиката и компютърните науки са оценени като най-престижни в два университета -  Софийския университет и Американския в Благоевград (72). За това направление престижът за студентите е най-нисък в Русенския университет (2,3), докато тези в Софийския са уверени (50), че специалността им е сред най-добрите.


Направление "Медицина"


Източник: Национална рейтингова система

© Вихра Петрова

Източник: Национална рейтингова система


Без изненада на първо място по престиж е Медицинският университет. Данните показват, че той не е приемал студенти с успех под 5.69 през 2011-та година. Неговите студенти оценяват с най-висок престиж собствената си специалност (65), докато в Тракийския университет, който е на пето място, тази оценка е равна на две точки.


Всички университети в челната петица имат силно чуждестранно присъствие, като най-много са чужденците в Пловдивския (42), а най-малко (29) в Тракийския университет. (цифрите не отговарят за броя


Направление "Право"


Източник: Национална рейтингова система

© Вихра Петрова

Източник: Национална рейтингова система


Една от най-желаните специалности е на върха в скалата по престиж  с рейтинг 73 в Софийския университет. Разликата със следващите две висши училища, които си поделят второто място, е голяма – 14 пункта. Самите студенти оценяват престижа най-слабо в Русе – едва 1.8 точки.  В УНСС пък са най-горди със специалността си (90), изпреварвайки дори първенеца от сумарната сметка, който има събрани 82 точки от индивидуалната преценка за престижа на студентите си.


Направление "Архитектура, строителство и геодезия"


Източник: Национална рейтингова система

© Вихра Петрова

Източник: Национална рейтингова система


Студентите определят престижа на специалността като най-голям в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), докато за тези от Академията на МВР той е равен на нула. Въпреки това, за повечето това направление е било изборът им, посочен на първо място сред желанията.


В академията на МВР се влиза с най-висок среден успях от дипломата – 5.55, в УАСГ – с 5.40, във Висшето строително училище "Любен Каравелов" – 5.07, и във Варненския свободен и Минногеоложкия се е изискало миналата година успех под 5.00 (виж графиката).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK