Софийският университет има най-много специалности с висок рейтинг

Софийският университет има най-много специалности с висок рейтинг

© Stephane Mahe, reutersСофийският университет "Св. Климент Охридски" отново има най-много най-добри професионални направления. Това показват резултатите от последното измерване на рейтинга на специалностите във висшите училища, които бяха обявени днес на пресконференция.


Рейтингите на специалностите се мерят за втори път от министерството на образованието и института "Отворено общество".


Висшите училища се сравняват на базата на 49 индикатора, които измерват различни аспекти от учебния процес, средата, престижа, връзките с пазара на труда, реализацията и други.

Системата дава достъп до структурирането на индивидуални класации според интересите и предпочитанията на кандидат-студентите.
Първото място за Софийския университет не е изненада, тъй като при предното измерване на рейтинга той отново беше на челна позиция. Изпълнителният директор на "Отворено общество" Георги Стойчев заяви обаче, че в голяма степен този резултат се дължи и на големия брой професионални направления изобщо в университета.


Изследването е направено в 51 акредитирани висши учебни заведения, които предлагат 52 професионални направления. Използвани са данни от националната агенция по акредитации, модул "АдмиУни", Национален осигурителен институт, анкетно проучване на мнението сред 15 000 студенти.

В областта на научните изследвания Софийският университет също е сред челните позиции наред с Медицинския университет в София, Техническия и Химикотехнологичния.


Статистическите данни показват, че професионалното направление "Военно дело", което се предлага от три университета у нас, осигурява най-добрата реализация на своите последователи. Стойчев обяви, че там безработицата е почти нулева, а средният осигурителен доход е над 1500 лева.


"Очевидно системата на сигурността в България е добър работодател", коментира той. Посочи също, че много добра реализация имат и завършилите медицина. Близо 90% от тях работят по специалността си. А конкуренцията между всички университети, които предлагат специалността, е много голяма. Цифрите обаче сочат, че всеки втори от реализиралите се студенти след завършването не остава в България.


Очаквайте по-късно на "Дневник" кои са направленията и университетите, чиито студенти се реализират най-пълноценно на пазара на труда.

Най-масово избираното направление у нас без изненада е "Икономика". През последните 5 години над 55 000 души за завършили тази специалност. "За сравнение – всички инженерни и природно-научни направления, взети заедно, са с по-малко възпитаници от икономистите", обясни Стойчев. Според него това не е вина само на висшите училища, но и отговорност на студентите, които търсят икономическо образование.


На първо място в класацията на икономическите специалности са Американският и Софийският университет с равен брой точки. УНСС остава на втора позиция.УНСС е обучил над 14 000 икономисти за 5 години, докато Софийският 730, а Американският – едва 188. Специлизираният икономически ВУЗ има най-висока акредитационна оценка, но произвежда студенти, който получават по-ниски възнаграждения от колегите си, завършили Американския.


Стойчев отказа да определи кой е най-добрият университет в България. Той заяви, че това е възможно само ако се определи по коя дисциплина даденият университет е най-добър. "Дебатът за българската образователна система трябва да се сведе до ниво професионално направление. Да се коментира в кое направление са най-високите възнаграждения", каза той.Изследването е направено в 51 акредитирани висши учебни заведения, които предлагат 52 професионални направления. Използвани са данни от националната агенция по акредитации, модул "АдмиУни", Национален осигурителен институт, анкетно проучване на мнението сред 15 000 студенти.

Коментари (186)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Крайно време е да спрат да се наливат пари в държавните университети и системата да се децентрализира. Всеки, който иска да учи висше образование, трябва да може да кандидатства с оценката от матурата за държавна стипендия по дадена специалност и да ходи да учи където иска с тези пари. Дали в БГ, дали в чужбина, стига да изпълнява изискванията на стипендията. Сега наливаме пари в някакви бездънни ями, наречени университети, и се надяваме да излязат от тях образовани кадри. Доказало се е че не става.

 2. 2 Профил на ФЕДАККА
  ФЕДАККА
  Рейтинг: 8 Весело

  Айде, бре, какво чакат дежурните плювачи на СУ? Почвайте да обяснявате как само името му било останало и т.н. и т.н.

 3. 3 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 696 Любопитно

  "Аз, например, искам да уча арабска филология" - аз, пък съм завършила арабистика в Софийския и не мисля, че рейтингът на филолигиите отговяра на реалността. Никой от випуска ми не работи по специалността. Това дали е отчетено някъде?

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 4. 4 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 688 Весело

  "Най-масово избираното направление у нас без изненада е "Икономика". "

  И най-масовата безработица у нас, без изненада, е при завършилите "Икономика". Щото то на хартия хубава и приятна работа с бюро, на практика обаче пренаситена ...

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#1:"Добре Облечен Бизнесмен"]да ходи да учи където иска с тези пари[/quote]
  Е не си ли малко нагъл, досега им давахме кадри, сега и пари да даваме на чуждите университети!

 6. 6 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Според мен когато започнат да изчисляват рейтинга на университетите на база последващи работещи и данъкоплатци или по-точно казано професионална реализация ,тогава ще може наистина да се каже кой е най-добрия университет !!!
  А дипломи за висше се продават и в Софийския университет !!!

 7. 7 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Ако приемем че Брутния вътрешен продукт на България за 2011 г. е около 70 милиарда лева, то 12 милиона лева са около 1/6 000 000 част от тези пари. Все едно аз да имам 600 лева заплата и да заделя от тях 0,01 стотинки за университетите (т.е. една стотна от една стотинка). Много далече ще стигне висшето образование с такива подаяния!!!

  Любомир
 8. 8 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 532 Неутрално

  В подкрепа на казаното от мен, можете да прочетете пост Н°1 на Добре Облечен Бизнесмен, който се изживява като мутра, и говори като мутра естествено. Ето затова "няма да ги стигнем американците". Каквото повикало, такова ще се обади.

  Любомир
 9. 9 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Грешка в сметката: 12 милиона са една 6 хилядна от 70 милиарда, което прави 10 стотинки на заплата от 600 лева (а не 1/100 от стотинката). Това разбира се променя коренно нещата. С трези 10 стотинки без съмнение висшето образование ще "дръпне" още тази година.

  Любомир
 10. 10 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":

  Дали е по-добре държавата да инвестира 100 хил. лева в обучението на 10 студента в УНСС, които нищо няма да научат по икономика, защото количеството, а не качеството е важно там, или е по-добре да ги даде за стипендия чрез конкурс с ясни правила за обучение на 1 студент в топ университет в САЩ, който да трябва да се върне и работи за България поне 5 години след това?

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 11. 11 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#1] от "Добре Облечен Бизнесмен":
  Ами то и сега си има държавни стипендии за у нас и в чужбина.
  Само че за най-добрите.
  Ти искаш некадърници като тебе с диплома от гимназията само да им дава пари държавата да си се шматкат по света у нас на държавна издръжка.
  Що пък да ти даваме стипендия като си тъп галфон и един кандидат студентски не можеш да изкараш у нас, а и в чужбина си се запътил?
  Свърши тая, зарежи я.

 12. 12 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitkobomb":

  Ще сравняваме университет или специалности?
  Добър химик започва на 340 лв.
  Измислен юрист стартира с 1500 лв, като областен управител.
  Какво сравняваме?

 13. 13 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Колкото и да се опитват да си правят реклама от комунистическия СУ, фактите са си факти и те са, че всяка година все по-малко кандидат-студенти има в СУ. Да, има 5-6 специалности, които са търсени, но за останалите никой не иска и да чуе.

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#10:"haralampi"]или е по-добре да ги даде за стипендия чрез конкурс с ясни правила за обучение на 1 [/quote]
  хм, ами най-добре е държавата да не дава никакви пари, а този дето му трябва икономист, да си го наеме от където иска, ако иска от САЩ, ако иска от Китай!

 15. 15 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#13] от "grigoo":

  Когато трудно се излиза е така.

 16. 16 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "prirodata":А някои стават шефове на агенции ,зам.министри ,после министри !!
  Нищо ,че се оказва че може и без диплома или менте такава !!!

 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#14:"ban"]най-добре е държавата да не дава никакви пари[/quote]
  даже ако питаш управляващите, на нас и инженери не ни трябват, що да произвеждаме, като можем да внасяме от Китай!

 18. 18 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#16] от "mitkobomb":

  За това си говорим. Юристи от ЮЗУ са най-добре реализирали се. Кой милиционер, кой експерт в министерство, кой министър.

 19. 19 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#18] от "prirodata":Спор няма !!

 20. 20 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1593 Разстроено

  Цифрите обаче сочат, че всеки втори от реализиралите се студенти след завършването не остава в България.

  Тук е заровено кучето. "Изтичането на мозъци" продължава с пълна сила, явно по-образованите хора не вЕрват в това че в БГ имат перспектива за добър живот и реализация на умениата си.
  А Помпиерчето нека си повтаря за магистрали и...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 21. 21 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#10] от "haralampi":

  По-добре е държавата да инвестира 100 000 лева в подобряване на заплащането на преподавателите в университета, за да може те да имат стимул да повишават постоянно нивото си, както и да водят редовно часовете си, а не да ходят да работят втора или трета работа, за да не гладуват. Знаеш ли с каква заплата почва един асистент в СУ? С 390 лева чисти пари. Ами няма кой начинаещ преподавател (ако изобщо реши да си пилее младостта в СУ за такива смешни пари) да вземе присърце сериозното обучение на студентите. Те пък на свой ред ще се възмущават, че не получават добро образование, след което ще цъфне някой добре облечен бизнесмен-корифей да обясни, как било безумие наливането на пари в бездънните университетски ями.

 22. 22 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#20:"B52"]А Помпиерчето нека си повтаря за магистрали и...[/quote]

  Помпиерчето е получило пари от Германия под формата на еврофондове за изгражданане на транспортните връзки от Егея и Близкия Изток към Берлин, по които да текат стоки от и към Германия. Неговото сиво вещество стига да изпълни поръчката на единия от доскорошните си (до отстрелването на Трайчо) господари, но не и да помисли в перспектива за собствения си народ и страна.

 23. 23 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  а тези показатели вкарват ли СУ в световните топ 500 университета?

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  СУ е все по върха на класациите, заради 4, максимум 5 специалности, които наистина са търсени и осигуряват приличен за БГ доход.

  Останалите им специалности обаче са абсолютно без переспектива за прилична заплата!

 25. 25 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#24] от "niakoi_si":

  И кои са тези без перспектива?

 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ивайло Чатов":
  до миналата година бяха към 600-700 място от 10000 и повече в класацията по света.

 27. 27 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "k_":

  Май бяха към 360 - 400.

 28. 28 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Врзката дадена в статията не работи, изисква ауторизация, а нищо чудно да сочи и към развойната среда на Сирма.

 29. 29 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 868 Гневно

  Отговарям на всички нервни писачи по-горе. Държавата, като основен донор на университетите, се оказва в положението да дава пари на даден университет независимо от качеството на крайния продукт. Нещо като с БДЖ. Ако крайната цел на държавата е да държи посредствени университети да не потънат, е едно, но ако целта е да се обучават читави кадри, то тогава субсидията трябва да се дава на конкурентни начала на всеки български гражданин. Всеки кандидат студент може да прецени според рейтинга на университета, дали образованието, което предлага става за нещо или е просто загуба на време. Дали този студент не би предпочел да вземе тези няколко хил. лв. , които реално дава държавата за годишната му издръжка в СУ и да отиде в някой по-перспективен университет в БГ или в чужбина. Винаги ще има и хора, които няма да могат да си позволят да си доплатят да учат в чужбина, или пък им е твърде мила родната ни картинка и ще останат да попиват знания в държавните университети. Спорът е същия като с БАН. Трябва ли да се дават пари без конкретна идея или всичко трябва да е на конкурентни начала (кандидатстване с проекти и идея за финансиране).. Както се вижда и от мненията ви, закостенелите соц мозъци не могат да разберат, че срещу всеки изхарчен лев обществени средства трябва да има ясна цел и резултат. Каква е целта и какъв е резултата при келявото финансиране на държавните университети... Нископлатени и демотивирани преподаватели, запуснати сгради, студенти виждащи безсмислието в програмата, администрацията и цялостната визия за всяка специалност и най вече потресващо некачествен краен продукт, който не може да се продаде на пазара на труда. Лидер в качественото висше образование е САЩ. Там вместо матура има тестове SAT , GMAT и т.н. Всички кандидат студенти ги държат и с резултатите ходят да си избират университети. При нас единственото подобно е матурата. Затова и го предлагам. Явно не разбирате или не искате да разберете че вече не сме зад желязна завеса и при глобализирания свят закостенелите мозъци просо дишат праха на другите. Един вид, взимайте си патриотичните плямпаници и ... май знаете какво да направите с тях..

 30. 30 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "grigoo":

  вЕрвай ми, точно тези НЕ искат да правят каквато и да е реклама на Су. Просто не знаят как да нагласят критериите тка, че хем да мязат на обективни, хем да изкарат нбу и подобните на върха.

  Аз лично се чудя: добре, хвалят СУ, ама като КАК му "кроят шапка", т.е. къде е уловката, как искат да го прецакат?!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 31. 31 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#29] от "Добре Облечен Бизнесмен":

  Колко добре или зле облечени бизнесменчета четът от къде и по каква специалност ти е дипломата?
  Теолог управлява язовири. За какво говорим?

 32. 32 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#29] от "Добре Облечен Бизнесмен":

  Сергей Игнатов, ти ли си бре?
  Това, което предлагаш, значи деакадемизиране на страната, автоматично унищожаване на собствения й научен потенциал, щото "такава била пазарната логика". Ми чудя се французите що не земат да закрият Сорбоната си. И тя не може да се мери с американските вузове.

 33. 33 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 654 Неутрално

  "УНСС е обучил над 14 000 икономисти за 5 години, докато Софийският 730, а Американският – едва 188. "
  ами нормално, нали тече "...примоция в УНСС - 200 марки и едно прасе"

 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitkobomb":

  А според тебе как се прави класацията в момента!?

  Нали точно това са критериите, реализация и средна заплата!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#33] от "kr":

  Сгурно не си забелязал, че си постигнал идеална рима!

  Юруш на гювеча в родното УНеСеСе
  Дипома за двеста марки, и едно прасе.

  Освен че има рима има и добър ритъм!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#29] от "Добре Облечен Бизнесмен":
  А бе балъче, по всички възможни международни класации
  СУ и още 2-3 ВУЗа в България са по-високо от 70% от американските университети. Макар и с несравнимо мизерното си финансиране.
  Записнати биле сградите. Науката не става с модерни сгради като молове.
  Нямало "конкретна идея". И кава точно конкретна идея ти трябва да отидеш да учиш математика, биология, физика, философия, инженерия, икономика, медицина и пр. на по-високо ниво? Ква "конкуренция", кви проекти и програми те гонят тебе?
  И въобще нямаше да се занимавам с тебе, ако из министерството не са се навъдили подобни "бръмбари" и "калинки".
  Кой ти каза, че българското висше образование не може да си продаде труда? Няколко стотин хиляди в момента са реализирани повече от добре по цял свят. За съжаление започнаха да се връща и боклука дето са махали гащи по селски университети в Зап Европа и Щатите с огромни претенции и знания кръгла нула, та се чудим кво да ги правим.
  На всеки с взета матура да го ударят с няколко хилки в джоба и бегом в Щатите или някое забутано немско село да взимал диплома, дето и език няма да научи свестен.
  Ей като скакалци сте - дай, та дай. Ами като те мързи да учиш и не можеш да минеш кандидатстудентски вземи си кредит и ходи да учиш дето ти душа сака.

 37. 37 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 654 Весело

  [quote#35:"tribiri"]До коментар [#33] от "kr":

  Сгурно не си забелязал, че си постигнал идеална рима! [/quote]

  издаде си ЕГН-то

  римата в гениалната строфа са я постигнали Ъпсурт, аз само скромно я цитирам

 38. 38 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#29] от "Добре Облечен Бизнесмен":

  Понеже си написал най-дългия пост на този форум, дали не би могъл да си напишеш и името? Така ще знаем с кого спорим. България не е Катар, че да дава стипендии на български студенти, за да учат в чужбина. Това естествено е мечтата на всички мутри. Да вземат парите и да ги изнесат в чужбина. Ако мутрите искаха да върнат способните хора в България, щяха да им създадат условия за работа. Като почнем от вишите учебни заведения, където държавата, а не мутрите би трябвало да определят правилата. Хората ти казват по-горе: пост 12, един химик почва с 340 лева. С колко почва една мутра, ти ще кажеш. Ако България иска младите хора да работят в България, на първо място да им даде възможност да учат в България. За да учат, трябват Университети, за университетите трябват реномирани преподаватели. За това трябват заплати. Знаете ли, че в Полша един професор взима до 2000 евро заплата на месец? Направи се международен одит на БАН, чели ли сте заключенията? Пише, че имаме елитен научен център, обаче мутрите искат да го затворят, че не бил икономически рентабилен.

  Любомир
 39. 39 Профил на jolly_josh
  jolly_josh
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "...."Очевидно системата на сигурността в България е добър работодател", коментира той. Посочи също, че много добра реализация имат и завършилите медицина. Близо 90% от тях работят по специалността си. А конкуренцията между всички университети, които предлагат специалността, е много голяма. Цифрите обаче сочат, че всеки втори от реализиралите се студенти след завършването не остава в България..."

  Ха-ха, тези по направление "военно дело" се реализират добре у нас със средна заплата 1500 лв., а тези, които учат медицина - конвертируеми и реализирани добре зад граница. Мда, мисля да не оспорвам тези факти, които категорично показват жалката родна картинка какво се цени у нас и какво - по света.

  Иначе, академичните критерии по света поставят български университе на дъното на класацията от водещите 700. Миналата година:

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/09/07/1151658_klasaciiata_na_qs_nai-dobrite_universiteti_v_sveta/

  Тази година традиционно по академични програми, обучение, изследователска дейност, научно влияние, иновации и международни преспективи доминиращи се са американските унита, следват британските, азиатските със силен възход, три швейцарски унита са сред първите 100.

  http://inews.bg/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82/%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0_l.a_c.371_i.161788.html


  http://econ.bg/Най-добрите-универитети-в-света_l.a_i.378429_at.18.html

 40. 40 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 684 Неутрално

  То и шоколадът има на-висок рейтинг между децата, което не го прави полезен за тях самите.

 41. 41 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Истината е, че България има добра традиция в образованието. разбира се, съзнавам, че е модерно това да бъде отричано, но това отрицание е голословно. То не се подкрепя от никакви факти, а само и единствено от субективни наблюдения и твърдения (не неясен субект, посочван понякога като "Бизнесът"?!, който може да е всичко и всеки - напр. управителя на таксиметрова фирма, колко тежи неговата субективна оценка за СУ?!)
  Конкртено за СУ мога да твърдя, че образованието е на високо ниво (има разбира се, области и специалности, в които е по-добро, в други не толкова), но е високо. Факт.

 42. 42 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#7] от "Любомир Гаврилов":

  Явно можеш да четеш, дори можеш да смяташ, но нещо разбирането и мисленето не ти се отдават. Шокиращо е че си получил плюсове за глупостта дето си написал.
  12млн не е общата сума за образование нито е обща сума за университетите а е допълнителна сума за университетите отличници.
  Как можа да помислиш че с 12млн на година ще могат всички деца да се образоват?

 43. 43 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Гърчолята, както са си разсипници, така са измислили:
  За да прикоткат учещите в България гърци(обикновено неможещи да издържат приемните), ги стимулират с по-ниски такси и разтеглена с 2 год програма. Учиш медицина не за 6, а за 8 г, оти си проз). Така мангите да останат у тях.
  Нека държавата дава стипендии, но за нужни специалности, на отличници, на немного хора. Аз имах 5 съученика, които още по комунистическо учеха в чужбина и не само в соц-лагера.
  През двайсетте още, когато сме били задушени от поствоенни контрибуции, с 600 хил бездомни бежанци на главата, сума военно-инвалиди, вдовици и сирачета и блокирана от комшиите външна търговия, сме пращали хора. Даже Чудомир с едно рисувално у-ще, дето не е някаква ценност, але пък и той самия като художник.

 44. 44 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#21] от "Митридат":

  Ок, съгласен съм и знам отлично колко получава един асистент в СУ. Проблемът е, че на един работещ и активен асистент в СУ има пет неработещи и незаинтересовани професора, които при пенсиониране вземат по 30-40 хил. лева от неизползвани отпуски просто защото не са пускали отпуски. А СУ е доста по-добре от другите университети...

  Тъй като тези професори никога няма да се уволнят сами е по-добре държавата да не ги подкрепя, наливайки им 100 хил. лева., а да помогне на младия асистент да се развие и/или просто се върне в България.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 45. 45 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#29:"Добре Облечен Бизнесмен"]независимо от качеството на крайния продукт[/quote]
  много добре го каза, а сега кажи честно, за МВР-то колко мислиш, че трябва да се дава!

 46. 46 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#41] от "red.mary":

  Преди войната всеки с ум и парична възможност е учил из Европа. Когато комунистите идват на власт образованието е безплатно, дават и стипендии на по-добрите и всеки с ум може да учи. Преподавателите са тези които са завършили в чужбина и нивото на образованието е високо, особено в медицината. Постепенно тези преподаватели остаряват и се заменят с нови завършили в България и Русия. Набляга се на политическите специалностти и нивото постепенно пада.
  След "промените" нещата започват да се връщат както преди войната но вече с обратен знак. Преподавателите са завършили в България. Нивото започва да е много ниско. Допълнително се влошава от ниското ниво в начално и средно училище.
  В момента, който иска да получи добро образование трябва да учи в чужбина.
  По-горе цитираното класиране е локално и почти няма стойност. "В село с грозни жени винаги ще има една дето се смята за красавица". Само европейско или световно класиране е от значение и там българските университети ги няма никакви.

 47. 47 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#13] от "grigoo":

  Изложи се тотално с това изказване.

 48. 48 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ивайло Чатов":

  Имаше ги в тази класация до преди година -сега не знам.

 49. 49
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 50. 50 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар 12:
  Нека да сравним химика Левон Хампарцумян с който и да е измислен юрист/да кажем Антония Петрова/, или с ватмана Евгени Минчев. В България няма никакво значение какво и къде си завършил - реализацията зависи единствено от Партията и връзките на мама и тати. А Партията на 3-ти април 1990 г си смени една буква от името и всички комунисти изведнъж станаха християни.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 51. 51 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#50] от "mitko11":


  ++++++++++++++++++++++++++++++++

  Има една приказка - "Не е важно какво си завършил а къде те е "хванала" демокрацията в България"

 52. 52 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#39] от "jolly_josh":
  Ама ама ама в софиския имаме най-много нАучни публикации на глава рогат добитък. В първата 889-ка сме за университетите обучаващи кадри за макдоналдс. Как смеете да противософисйкияуниверситеслователствувате. Долни капиталисти.

 53. 53 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#37] от "kr":

  Аз съм закърмен с Трендафил Акациев!

  СТРАННА измет се навъди -
  чуди се дали да бъди.
  Щом не искаш – не бъди,
  но отсреща гербер бди.
  Чуйте моята присъда:
  Той не ще, но аз ще бъда!
  Две са нашите съдби -
  аз: туби, той – не туби!


  1989
  СПЯХ си в моя мек креват.
  То пък станало преврат.
  Тръгвайте, сестри и братя,
  да отидем на превратя.
  Става всеки от кревата
  и отива на преврата.
  Вика: „Слава на преврата!“
  и отново във кревата.
  Славна дата, светла дата:
  от кревата – на преврата,
  от преврата – във кревата.


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 54. 54 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#50] от "mitko11":

  Митко, Митко, с тази умствена нагласа няма много да прогресираш. Вярно е за пребоядисване на партията и за връзките, но престижните фирми в България са чужди и не се интересуват от местната партийна нагласа. Всеки един завършил висше образование в чужбина е назначен на добра позиция и с добри пари в България. Нямам данни, но мисля че безработицата между тези хора е нулева.

 55. 55 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#49:"Добре Облечен Бизнесмен"]Смешници сте и си го знаете. [/quote]
  то и ти си смешник, като започнат да се дават по 1 милиард на български унивеситет, тогава го сравнявай с американските, независимо от това по редица програми се купиха доста модерни апарати, така че и това не е верно!

 56. 56 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#42] от "dissident":

  мерси за ласкавия коментар. За твоя информация, много добре съм го написал, ти си го прочел неграмотно. Бюджета на целия СУ е от порядъка на 80-90 милиона лева. Бюджета на БАН е малко повече. Аз работя в провинциален университет във Франция, който има годишна държавна дотация от 300 милиона евро. Т.е. 6 пъти повече от бюджета на СУ Климент Охридски и на БАН, взети заедно. Мисълта ми е, доката образованието и науката се изхранват в България с подаяния, дотогава и България ще има такова образование.

  Любомир
 57. 57 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#52:"Добре Облечен Бизнесмен"]Ама ама ама в софиския имаме най-много нАучни публикации[/quote]
  е няма как да не се отбележи, че водеща научна специалност в БГ е египтологията, специалистите там се реализират на 100%!

 58. 58 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#49] от "Добре Облечен Бизнесмен":

  Диагнозата е почти правилна. Но предписаното лечение: "да затворим университетите" определено не е правилно. Правилното лечение е: устойчив ръст на финансирането на наука и образование в България, срещу реформи.
  Реформите са сравнително лесни, можем да се поучим от Румъния (например) или други държави. Високи заплати и международен конкурс при назначаване на асистенти, доценти, професори.
  "Кадрите решават всичко" - кой го беше казал, а?
  Като назначите качествени хора, после няма отърване от тях (ама не им стиска на Игнатчовците!)

  Любомир
 59. 59 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#56] от "Любомир Гаврилов":

  С Франция или Германия или въобще стария Запад няма какво да се сравняваме. В Белград (!) е много по-добро финансирането.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 60. 60 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#58:"Любомир Гаврилов"]"Кадрите решават всичко"[/quote]
  това е верно от една страна, но от друга страна, и при по-добро финансиране от държавата, в България няма никакъв или почти никакъв стремеж да се използват научните изследвания! Всеки един Добре Облечен Бизнесмен би дал с удоволствие огромни пари, на някоя хубава фолкпевица, или на някой третодивизионен футболен отбор, от който ползата е съмнителна!

 61. 61 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#56] от "Любомир Гаврилов":
  Ах ти предателю, защо ти е изтекъл мозъка във франция .... Ама много е хубаво да пишеш колко е хубав СУ, сръбвайки бордо с камамбер. някакси мнението ти тежи до 10 пъти повече. Истината е че държавата ни пари НЯМА и тези които има трябва да се харчат по-добре отколкото се харчат сега. Т.е. да не се дават на скелети на университети за да произвеждат армии от нескопосници а да се дават на малкото хора които заслужават да отидат и да се изучат там, където ще получат най-доброто. Ако не можем да си позволим 20 университета, по-добре да закрием 15 и да направим 5 както трябва, отколкото да обричаме всички на мизерия и живуркане. Само дето тия 5 университета трябва да ги изберат хората а не тикви като вас. Но никога няма да дадете на хората да направят сами този избор защото ще ви пресъхне кранчето от което църцори. Качество се постига когато има кой да ти диша във врата, а не когато чакаш дотацийката. Кажи ми честно в този университет в който работиш, същото безвремие ли е както в СУ и дали можеш да си позволиш поведението спрямо студентите, както си си го позволявал ти и твои колеги в БГ. Много се съмнявам

 62. 62 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#56] от "Любомир Гаврилов":

  12млн не са подаяние а допълнителни средства. Но за общия бюджет за образование, напълно си прав. Като процент от БВП (GDP) парите за образование са много по-малко от отделяните в страни които се смята че са от "третия свят". България не би могла да отделя суми за университетите съразмерни със сумите отделяни в Европа, но е длъжна да отделя съразмерен процент от БВП.

 63. 63 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Основния критерии е да е в чужбина и да е с изплатима цена.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 64. 64 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#46] от "dissident":
  Дори и да има доза истинност в твърденията Ви, когато се абсолютизира по такъв краен начин, неминуемо се достига до олекване.
  Дори и да има падане на ниво, поради едни или други обстоятелства, едно от които да речем, е твърдяното от вас, то не може да доведе до една толкова просто черно-бяла картина.
  Аз не смятам, че добро обрзаование в момента може да се получи само в чужбина. Смятам, че може да се получи добро образование и в България, също и че образование на високо ниво може да се получи в СУ.


 65. 65 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#58] от "Любомир Гаврилов":
  +1. Пак го казвам. Нямаме пари за читави кадри във всички университети за обучаване на толкова хора. Докато не се притиснат университетите да предлагат по-добър продукт и да отпаднат по-нескопосаните, няма да има оправия. И за да сме на световно ниво, тази конкуренция трябва да е с всички университети поне в ЕС (ако искаме да прилагаме някакви протекционистични политики). Иначе СУ, УНСС и ТУ ще са най-големите в България, но като качество ще са едни световни джуджета.

 66. 66 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ха-ха-ха! Български университети!?!?
  Въпреки че имам там свестни колеги, не е ли крайно време да се закрие цялото така наречено българско висше образование?
  Заради комунистическа и друга масова некадърност, корупция, и нерядко дори простащина!
  Свестните колеги ще си намерят работа в чужбина, свестните студенти - които са много малко в Бг, също ще си намерят подходящи университети по света.

 67. 67 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#64] от "red.mary":

  Mary, напълно сте права. В края на краищата образованието на отделен индивид зависи от индивида. Всеки сам определя нивото си.
  Софийският университет е на 294 място в европейското класиране, английският Open University е на 128 място. Open University UK на практика не е сграда, не е място, а е система за дистанционно обучение. Явно нивото се определя от желанието на студентите да учат.
  Едно от най-добрите образования могат да се получат в Англия. В последните години вдигнаха таксите три пъти, което прави почти невъзможно българи да учат. Но има система, много английски университети имат филиали в чужбина. Българските университети трябва да се свържат и да подобрят нивото си.

 68. 68 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 528 Весело

  До коментар [#67] от "dissident":

  Уважаеми dissident, казаното от Вас тук е вярно и според мен. Това е и причината да недоумявам, защо твърде често се игнорира личното усилие в образованието за сметка на всичко останало. В този смсиъл редно е да отдаде заслуженото и на средата, в която "пребивават" българските университети и публичните политики, от които малко или повече са зависими.
  "Чужбина" за мен не е магическа думичка, нито място, където всичко е розово, нито пък България ( в това число) и университетите е място, където всичко е черно. За това смятам, че аргументация на плоскостта черно-бяло е недопустима.
  Нито пък смятам, че добрите традиции и постижения на СУ трябва да се омаловажават, по една или друга причина. Разбира се, нека да има градивна критика, но не и отрицание просто така.

 69. 69 Профил на nikig
  nikig
  Рейтинг: 868 Разстроено

  Можеше да има по добри отговори в анкетата:
  това искам да работя
  имам интереси в тази област и др.

 70. 70 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#68] от "red.mary":

  "'Чужбина' за мен не е магическа думичка". Магическото е че когато родителите на някой са заложили къщата за заем и дават пари над възможностите си, тогава и този някой полага усилия да учи. Другото е че изискванията са както трябва да са и атмосферата е положителна. Тези неща които се случват в Студентския град в София са немислими в чужбина. Е, има и издънки, но такива студенти се провалят още първата година и се връщат в България.
  Комунистите искаха резултати от преподавателите и в момента практиката продължава. резултатите се изразяват в успеваемост на студентите. В момента я постигат като им пишат нереални оценки. Това е причината нивото да пада като цяло.

 71. 71 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#65] от "Добре Облечен Бизнесмен":
  А ти как си представяш българските ВУЗове? Като стане това дето си го каканизал ще конкурират Сорбоната или МИТ и пр. от топ 20 на Щатите или Европа?
  За парите които получават са си много добре и са конкурентни, особено 5 от най-добрите в страната.
  Ти искаш да ми кажеш, че в Щатите или Европа няма талаш университети? И като абсолютна и като процентна бройка са много повече.
  В момента словосъчетанието "обарзование в чужбина" не означава нищо. Минаха тия времена, дето само факта че е учил в чужбина беше достатъчен да вдъхна респект. Сега хората питат "Какво и къде си завършил в чужбина?". Номера с дятиту го пратихме в чужбина да учи минаваще до скоро само в мутренските и митничарските среди, ама и там вече се поограмотиха и взеха да внимават за кво става въпрос.
  Една, част от българските емитранти, особено тези дето нямате достатъчно средства да си идвате по.честичко сте замръзнали в представите си от преди 20г. Ами в момента само в една от катедрите на СУ върви проект за няколко милиона евро, оборудвани с модерна апартура - хората дето работят по проекта взимат по 2-3хиляди евро на месец. И тва в София, брато.
  Аре гледайте си там мортгиджите и не се бъркайте там дето не ви е работата.

 72. 72 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#4] от "pi314_":

  Абе да ти призная моя випуск от Стопанския факултет на СУ, който не е поискал да почне работа, само той не работи...

  Eff U Greta
 73. 73 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#70] от "dissident":

  Какво точно искате да кажете с всичко това? Съвсем отделна тема е средата, която много често тук е изобилстваща от хора без интереси - на всички нива, включително и на най-високите управленски.
  Аз говоря за това, че в СУ може да се получи високо образование, на високо ниво. И това просто е факт. И успелите студенти завършили СУ не са единици.
  И обликът на "студентите" изобщо не следва да се определя от квартала "Студенстки град", който най-напред далеч не е студенстки, но и за който облик не е въпроса в момента.
  И накрая аз имам лични наблюдения за студенти завършили извън Бълагрия и мнението ми може да бъде изразено накратко с: "въздух под налягане", разбира се - и тук има изключения.

 74. 74 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#1:"Добре Облечен Бизнесмен"] Всеки, който иска да учи висше образование, трябва да може да кандидатства с оценката от матурата за държавна стипендия по дадена специалност и да ходи да учи където иска с тези пари. Дали в БГ, дали в чужбина, стига да изпълнява изискванията на стипендията.[/quote]

  Прекалено си нагъл.

 75. 75 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#36:"k_"]по всички възможни международни класации
  СУ и още 2-3 ВУЗа в България са по-високо от 70% от американските университети. [/quote]

  Средна ръка американски университет е КЛАСИ над СУ.

  Гадните сгради на СУ са резултат от селташкия манталитет на управниците на СУ. Сградата на Ректората е една от малкото представителни сгради в София. Заболя ме, когато видях, че медният покрив е БОЯДИСАН. Само тъп селяндур, примерно Дебилчев, може да се съгласи на подобно издевателство. Все едно, селтак си купува персийски килим и го покрива добре с наелон (sic), за да не цапа и Аби. Боядисването на медния покрив е аналогична простотия, но много мащабна.

  Селташкият манталитет на сегашното статукво не може да доведе до нищо добро. Все още в СУ са най-добрите студенти в България, но това е по простата причина, че няма къде другаде да идат, ако искат да учат тук. Нито един друг университет в БГ не става.

 76. 76 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  [quote#36:"k_"]по всички възможни международни класации
  СУ и още 2-3 ВУЗа в България са по-високо от 70% от американските университети. [/quote]

  За съжаление, дори и по невъзможните класации не е даже и на хоризонта.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 77. 77 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#75] от "the_sceptic":
  тоя пък сега пък и покрива не му харесвал.
  До коментар [#76] от "Мими":
  възможни - невъзможни чети тука:
  http://zonabg.info/Bulgaria.20_0/19931.news/

  само микроскопа дето го имат в една от лабораториите от 2008.ма година струва половин милион евро. Колко от хилядите американски уните в прашясалите щати имат такво чудо, ако и да го докарват на покриви.

 78. 78 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#71] от "k_":
  Пари се "взимат" само в България. Навсякъде другаде пари се изработват. Именно по тази причина и университетите нямат пари от чужди студенти а само чакат субсидията. Защото в конкурентна среда не биха заслужили това, което получават. Ако всички се поставят при равни условия, както може би са били поставени тези хора във въпросната просперираща катедра, и те докажат че заслужават да получат финансиране или пък привлекат студенти в някоя търсена специалност, заплатите ще съответстват на способностите им и положения труд. Всичко друго е социализъм. Държавата дава за да си клатят някакви хора краката и да чукат частно в работно време. Десеторазредното образование, което се предлага в много специалности краде ресурс от потенциално перспективни направления.

 79. 79 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#44] от "haralampi":

  Харалампи, има професори и професори. Не можеш да слагаш всички под един знаменател.

  Голям проблем в СУ е, че от години за ректори се избират хора от т.нар. (условно) хуманитарната групировка, които нямат управленски качества. Двата мандата на Биолчев са класически пример за това, че хуманитарист не трябва да се пуска да управлява СУ. Факултетите, където се преподава точни науки, не могат да се доредят от времето на Иван Лалов да управляват СУ и да въведат ред в хаоса, причинен от липсата на управленски умения на хуманитариите ректори.

 80. 80 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#78] от "Добре Облечен Бизнесмен":
  чети в по-горния пост. Тва е и за тебе.
  Да се занимаваш с наука не е като да ковеш налъми и заработиш нормата.
  Да, има много добри места за учене навсякъде по света и много по-добир от Блъгария, но те не са за тебе и нямаш никакъмв шанс да се класираш.

 81. 81 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#74] от "the_sceptic":
  Не съм нагъл, а оптимист. Същото съждение, което си цитирал важи и за средното образование, детските градини и доста други закостенели сфери, за които никой не се замисля че консумират огромен ресурс а качеството на това, което правят, е под всякаква критика. Добър пример при университетите е НБУ. Всички го псуват, но организацията, администрацията, качеството на провеждане на лекциите, нивото на преподавателите и т.н. е на светлинни години от държавните университети (въпреки че кадрите са дошли именно от там). Същото важи за американския университет, колежа и т.н. Хората обаче не са дорасли да искат отчет къде им отиват данъците. Научени са, че "от витоша по високо нема" и няма кой да убеди в обратното. Руското оружие е най-мощното, нашите пилоти са най-добрите, нашите доктори са най-кадърните и т.н. За съжаление ако решиш да се огледаш има достатъчно данни, че не е точно така...

 82. 82 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 723 Весело

  [quote#81:"Добре Облечен Бизнесмен"]Добър пример при университетите е НБУ[/quote]
  А най-добрата специалност е египтологията, това го знаем, друго да кажеш!

 83. 83 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 723 Гневно

  [quote#81:"Добре Облечен Бизнесмен"]Хората обаче не са дорасли да искат отчет [/quote]
  искат, искат, ама няма кой да отговаря, защо с данъците ни се финансират частни футболни отбори, примерно! Или защо след като МВР, и съдебната система са най-критикувани, там получават най-много пари, на айде питам, .. отговаряй, като толкова знаеш!!!

 84. 84 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#81] от "Добре Облечен Бизнесмен":
  Кел файда от

  [quote#81:"Добре Облечен Бизнесмен"]организацият, администрацията, качеството на провеждане на лекциите, нивото на преподавателите и т.н. [/quote]

  като там по специалността от моя бранш се подвизава доказан екстрасенз. И в НБУ и в Американския в Благоевград се занимават с производство на дипломи. Нищо повече.
  Там знание не се прави.
  Всичко е лъскава опаковка. СУ и ТУ обаче има какво да научат от тях по организация и администрирани на образованието, но нищо повече.

 85. 85 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#81:"Добре Облечен Бизнесмен"]нивото на преподавателите[/quote]
  айде утепа рибата, че повечето преподаватели там са от държавните университети, да не са паднали от марс, да не би по 10 публикации в Нейчър, там да имат преподавателите!

 86. 86 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#81:"Добре Облечен Бизнесмен"]Всички го псуват, но организацията, администрацията, качеството на провеждане на лекциите, нивото на преподавателите и т.н. е на светлинни години от държавните университети (въпреки че кадрите са дошли именно от там). [/quote]

  Игнатов, стига си хвалил собствения си ВУЗ, ами вземи обясни как си припечелил 50 000 кинта от високо търсените ти лекции по египтология. Чувал съм, че всяка година у нас приемали 2000 студенти в 5 вуза да изучават тая специалност.

 87. 87 Профил на nadyav
  nadyav
  Рейтинг: 409 Любопитно

  а Дянков съветваше децата да не учат в СУ ... идиот или?

 88. 88 Профил на nadyav
  nadyav
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#26] от "k_": трябва да се следят класациите по специалност

 89. 89 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#88] от "nadyav":
  разира се, че трябва да се следят.
  Навремето (преди 89-та) философския на СУ беше на много високо ниво, сега са се окопали в него направо сталинисти.

 90. 90 Профил на nadyav
  nadyav
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#89] от "k_": Е, не знам, аз броя за ''специалности'' тези, в които се учи поне два семестъра математика, другите са ''клубове по интересе'', ''кръжоци'' и т.н.

 91. 91 Профил на nadyav
  nadyav
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#81] от "Добре Облечен Бизнесмен": Какво значение има администрацията и организацията, като колегата, с които учиш, е посредствен?! Няма конкуренция, няма стимул ... Лауреати на национални олимпиади в НБУ и американския няма, повечето са в СУ (ФМИ, БФ, ХФ, Физ.Ф), ТУ, МУ ...

 92. 92 Профил на nadyav
  nadyav
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#79] от "Митридат": заместник ректор е бившият декан на БФ, има светлина в тунела ...

 93. 93 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#91] от "nadyav":
  А бе кви лаурета на олимпиади търсиш в НБУ?
  Там влизат само тези дето не могат да минат кандидатстудентския в СУ и ТУ и са по-паралии.
  В НБУ не късат по принцип. Да не са луди да си загубят клиентите. Де що имаше чалгаджийки се уредиха с дипломи от там.
  Не знам как е в ТУ, но в СУ по добрите специалности се дипломират около половината от първоначално влезлите.
  За някои специалности дори и не кандидатстват, щот биле много трудни, а всички които успеят да ги завършат си намират веднага работа по света и у нас, като у нас почват от 1500лв нагоре стартова заплата.

 94. 94 Профил на nadyav
  nadyav
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#29] от "Добре Облечен Бизнесмен":

  Абееее ... знаеш ли колко, които не могат да издържат изпитите за СУ ... да не споменаваме олимпиади и т.н, ходят у Америка, по Европата и т.н.? Та взеха и да забременяват от богати лИбовници, ако мама и тате нямат или не искат да дават ... Те и сега най-добрите учат безплатно, а в даден момент дори и на печалба, и не ни пука какво се случва с такива като теб, НБУ, УНСС, БСУ, СУ, БАН и т.н.

 95. 95 Профил на nadyav
  nadyav
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#93] от "k_": Аз на добре облечения обяснявах, иначе и за СУ, и за олимпиадите знам от личен опит

 96. 96 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 524 Неутрално

  На мен лично ми е любопитно, като как специалност "Право" в СУ и ВТУ е класирана съответно в единия на първо,а при другия на трето място,след като забележете,по всички изучавани дисциплини преподавателите са едни и същи,екзаменаторите също,влиза се при еднакво висок успех,но явно рейтинга
  пада,от обстоятелството,че детето на нито един висш магистрат не учи горепосочената специалност във ВТУ и критерият за реализация и доходност променя крайният сбор от точки.
  Възпитаниците на СУ обаче,в последно време срещат сериозна конкуренция,при заемане на високоплатени държавни длъжности от страна на завършилите в Симеоново.Без значение ,че липсват в класацията на първите пет.
  Но,както казват французите - такъв е животът!

 97. 97 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1596 Любопитно

  До коментар [#77] от "k_":

  [quote#77:"k_"]възможни - невъзможни чети тука[/quote]

  Няма ти го линкът, но няма и значение - микроскопи или друго е безпредметно да се споменават, ако куца методологията.
  СУ познавам отвътре и го сравнявам с немски и испански университети, също отвътре.
  Та - благодаря, не. Отдавна нямам илюзии в това отношение.


  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 98. 98 Профил на ldyyt
  ldyyt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Достатъчно е да кажеш, че учиш в Университета, и всички ще се сетят, че става дума за Софийския. Гарант за качество.

 99. 99 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  [quote#98:"ldyyt"]Достатъчно е да кажеш, че учиш в Университета, и всички ще се сетят, че става дума за Софийския. Гарант за качество.[/quote]


  Сигурно, ама като го кажеш КЪДЕ? Гарант за качество КЪДЕ?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 100. 100 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#97] от "Мими":
  Верно, че не се отваря като линк от форума. Въпреки че аз от тук (в чужбина съв момента) го отворих.
  Става въпрос че една от катедрите на Химическия на СУ има спечелен проект за 4млн евро за следващите 3 години.
  Инфото е от миналата година.
  Това не са държавни пари.
  Хората които работят по проекта ще получават по 2-3000 евро на месец.
  4млн не са пари които се дават ей така.
  Особено на българи в София.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK