Анкетна комисия ще проучва причините за високите цени на лекарствата

Анкетна комисия ще проучва причините за високите цени на лекарствата

© Анелия НиколоваАнкетна комисия ще проучва причините, довели до повишаване на цените на определени групи лекарства, заплащани със средства от бюджета на НЗОК или от държавния бюджет. Новосъздаденото звено трябва за един месец да предложи и възможни мерки за намаляване на публичните разходи.


Опозицията искаше комисията да провери действията и бездействието на изпълнителната власт за ценообразуването на лекарствата, както и дали има облагодетелстване на корпоративни интереси. По предложение на ГЕРБ обаче парламентът записа като задача на комисията "проучване на причините, довели до повишаване на цените".


Според зам.-председателя на ДПС Лютви Местан най-важните въпроси, на които трябва да отговори звеното, са чии корпоративни интереси и за колко милиона са обслужени, както и преднамерени ли са били грешките на властта.

За председател на комисията беше избрана Галина Милева от ГЕРБ. Зам.-председатели на звеното са Диана Йорданова от ГЕРБ е независимата Цвета Георгиева. За членове на комисията бяха избрани Даниела Дариткова, Геновева Алексиева, Анатолий Йорданов и Даниела Миткова от ГЕРБ, Мая Манолова и Евгени Желев от БСП, Нигяр Джафер и Хасан Адемов от ДПС, Ваньо Шарков от "Синята коалиция" и Станислав Станилов от "Анака".

Местан посочи, че е отговорност на ГЕРБ от 1 март 2010 г. лекарствата да бъдат прехвърлени от Министерството на здравеопазването към НЗОК. Това е управленско решение на ГЕРБ, в резултат на което цените на тези лекарства скачат с 3-4 пъти, каза той. Според Местан няма как тази отговорност да се сведе до министър Стефан Константинов, защото към онзи момент той не е бил министър. По думите му е порочно управляващите да кажат, че проблемът е решен със смяната на Константинов.


В основен спор между управляващи и опозиция се превърна това дали в комисията всички парламентарни групи да имат равен брой представители или тя да е на пропорционален принцип според големината на парламентарните сили. Беше прието предложението на ГЕРБ комисията да е на квотен принцип, а от опозицията видяха в това опит да бъде покрит проблемът с цената на лекарствата, плащани с държавни пари.


Според левицата и ДПС с мнозинството на ГЕРБ в комисията управляващите ще възпрепятстват същинската проверка за това кой е виновен за увеличението в пъти на цените на лекарствените продукти само за две години. По думите на Мая Манолова от БСП само за една година лекарствата на държавата са поскъпнали с 8 млн. лв. "Истинската причина управляващите да подкрепят такава комисия е саморазправа с бившия министър на здравеопазването Стефан Константинов", каза Хасан Адемов от ДПС.


Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов поиска успоредно с работата на комисията да бъде възложен на Сметната палата и одит на отпусканите лекарства и похарчените средства от 2005 до 2011 г., зада се ревизира дълбоко секторът. "До 2005 г. беше направен такъв одит и имаше остри констатации за нарушения, но не последва нищо", каза Костов. По думите му пораженията в този сектор са върху цялата икономика, а не само върху българското здравеопазване. Възможно ли е хората, които приемат лекарства, да са с 600 000 души по-малко, а разходите за лекарства да са в пъти повече, попита Костов.


Според него има голям проблем на пазара за лекарствените средства, има и обезкръвяване на възможностите на здравната каса да посреща разходите поради недостиг на средства за купуване на лекарства.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Стига, бе! Вие до сега не ги ли разбрахте причините?

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Това може да означава само, че цените ще продължават безпрепятствено да растат. Този филм сме го гледали!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Когато умишлено не искаш да решиш някакъв проблем - направи анкетна комисия!

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 4. 4 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аман от простотии!До сега какво правихте,сега се сетихте да проучвате причините!

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  .." крайно време е срещу някои лица да бъдат повдигнати обвинения в прокуратурата, посочи Костов. Тук няма депутати, които да искат да въздават справедливост, важно е комисията да работи при взаимно съгласие и ние ще се включим активно в нея, допълни той. Според него пораженията от този сектор са върху цялата икономика, а не само върху българското здравеопазване. Възможно ли е хората, които приемат лекарства да са с 600 000 души по-малко, а разходите за лекарства да са в пъти повече. Раздуването на този пазар е нещо абсурдно- от 380 млн-лв. на 2 млрд.300 млн.лв. , уточни Костов"..
  Той уточни,ама ГЕРБ пак ще оттече проблема..

 6. 6 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 479 Весело

  Тия що не вземат да се скрият с техните комисии,много добре ни е ясно,че целта е нищо да не направят,най-много да намерят оправдание за високите цени и така да ги бетонират! Всички разбрахме от другаря Донев че е много нормално,приятно и даже полезно да палщаме високи цени на лекарствата,какво повече

 7. 7 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Искаш ли една работа да не се свърши-свикай комисия (може и анкетна).

 8. 8 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Както винаги резултатите от работата на такива комисии е нулев.Посочете поне един пример за комисия ,която е свършила докрай работата за която е избрана.Не знам защо,но аз не се сещам за такова нещо.В България всяко чудо за три дни.Всичко ще си продължи по старому,защото няма кой да се изправи срещу шефа на Софарма.

 9. 9 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#7:"4e"]Искаш ли една работа да не се свърши-свикай комисия (може и анкетна).[/quote]

  [quote#3:"cockmeat"]Когато умишлено не искаш да решиш някакъв проблем - направи анкетна комисия![/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 10. 10 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Анкетна комисия ще проучва причините за високите цени на лекарствата , но те ясни :))
  ..........американският империализъм , Зоопарка в НЗОК , хорът на кармелитките , "затоплянето" на бандата ГЕРБ , малко стрини от Дулово и Трън , Синята коалиция , Катар, 1989 -та година , слънчевите изригвания , шапката на Боко и това ПОД нея , червените зетьове - наши хора , Ентелектът на герб , банята в Банкя , ниските бонуси , дългата зима ............
  заключи 'Комисията " ..))

  BIG AL
 11. 11 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Представям си до какви малоумни заключения ще стигне тази анкетна комисия. Неща, които всеки втори на улицата може да ги каже и докаже. Докато не се разбие монопола, нищо хубаво не ни очаква от фармацевтичната мафия.

 12. 12 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1099 Весело

  [quote#7:"4e"]Искаш ли една работа да не се свърши-свикай комисия (може и анкетна). [/quote]
  Така трябва. Да се направи анкетна комисия, да се искат експертни мнения (срещу хонорар), да се провеждат заседания, да се усвояват пари. Важното е да кипи творчески ентусиазъм и да се имитира дейност.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  [quote#1:"milena_82"]Стига, бе! Вие до сега не ги ли разбрахте причините? [/quote]

  Тя и баба Вуна от Дивдядово ги знае

  Интересно ми е дали опозицията ще използва тази комисия като параван, че покрай нея са "разбрали подробностите" и да развее кирливите ризи на управляващите или ще се сдушат покрай "доклада", че ... такъв е пазара, к'во да прайм, ръйшли ...
  Ще е един вид лакмусче

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  [quote#11:"Маричка"]Неща, които всеки втори на улицата може да ги каже и докаже. Докато не се разбие монопола, нищо хубаво не ни очаква от фармацевтичната мафия. [/quote]

  Не монопол, а картел. Разликата е съществена.
  Плюс източване на бюджет за финансиране на дъмпинг.

  И не е "фармацевтична мафия", а "фармацевтичният клон на мафията"

 15. 15 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Трябва прокуратурата да го разследва... И виновниците за ограбването на хората да идат където трябва... Да видим колко струват обещанията на ГРОБ за съд и присъди на крадците (не че отдавна не е ясно, че тези обещания бяха 100% лъжа).

 16. 16 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако искаш нищо да не се направи - направи комисия. Стара максима работила и ще работи в бъдеще. Корупцията е огромна във всичко що е фарма, така че е безкрайно наивно да се мисли, че подобна комисия ще направи нещо по различно от това да замете боклука под килима !!!

 17. 17 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Възможно ли е хората, които приемат лекарства, да са с 600 000 души по-малко, а разходите за лекарства да са в пъти повече, попита Костов."

  Възможно ли е? Сякаш живеем в роман на Е.М. Ремарк от рода на "Искрица живот"....Геноцида е нещо, което присъства с пълна сила и в 21 век, но е добре преоблечено някой по-модерни щрихи. Деразай народе!

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 18. 18 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#1] от "milena_82":

  НЕ! Нужда е комисия на която отново да плати българският пробит джеб.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 19. 19 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1230 Любопитно

  "....Възможно ли е хората, които приемат лекарства, да са с 600 000 души по-малко, а разходите за лекарства да са в пъти повече, попита Костов...."

  Кьорав ли си бе, Иване? Сам виждаш, че може. В страната на Али Бабуин и 440-те разбойници всичко, което е в полза на "националноотговорния капитал", е възможно. Дори и един жив човечец да не остане по тия земи, разходите за лекарства ще се увеличават. Само бизнес, нищо лично...

 20. 21 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#18] от "monika_":

  абсолютно,отново ще се харчат едни огромни пари за анкетни комисии,които на свой ред нищо няма да свършат разбира се!

 21. 22 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 833 Неутрално

  "Местан посочи, че е отговорност на ГЕРБ от 1 март 2010 г. лекарствата да бъдат прехвърлени от Министерството на здравеопазването към НЗОК. Това е управленско решение на ГЕРБ, в резултат на което цените на тези лекарства скачат с 3-4 пъти, каза той."

  -Не само.Другата причина за увеличените плащания за лекарства е премахването на централизираните търгове за тях.ГЕРБ решиха,всяка болница поотделно да провежда търгове за лекарства и други медицински консумативи и пр.,вместо Министерството за всички.А и най-дребният бакалин знае,че който купува по-"на дребно" плаща по висока цена от онзи,който купува "на едро".

 22. 23 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 426 Гневно

  Добре, и ДПС, и Костов са бити карти и нямат право да дават акъл (морално, поне). Но въпросите които повдигат са важни. ГЕРБ в областта на здравеопазването се провалиха като никой друг и трябва да дадат някои отговори, а не да си мислят, че една грозна и тъпа пикла ще замаже очите на хората!

 23. 24 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 479 Любопитно

  И кого ще разследват?оги боги дъвката,магарешки от Варна,тихича каменов,който се изнесе в Швейцария,да продължавам ли нататък?!?И по-добре вижте кой е сядал на преговорите,какво благосъстояние демонстрират и т.н. и прочие,както казва класика.Защото накрая ще излезе като с *бензинЪта* и *нафтъта*....

 24. 25 Профил на yanko.velev
  yanko.velev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да видим какво ще покаже проверката на комисията. но май много голи задници ще лъснат!!!!

 25. 26 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 479 Неутрално

  НЕКОЙ ДА ЧУ НЕЩО ЗА АРСЕНОВАТА,ТАЯ ДЕТО ПЪРВА ПРОКАРА СХЕМАТА???хвящат те в издънка,и вместо да те набутат у дранголника,ПУЩАТ ТЕ ДА ПАСЕШ, ПОЕМАТ ЩАФЕТАТА И Я ДОРАЗВИВАТ!НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАИМЕ,ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ

 26. 27 Профил на grafinq
  grafinq
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И в определянето цените на лекарствата, и в създаването на анкетните комисии и работните групи, както и в тяхната работа, няма нищо друго, освен бизнес! А както знаем, Софарма е добър бизнеспартньор. Едва ли някой от господата управляващи ще иска да го загуби като такъв. Какво тук значи някакъв си народ?!?

 27. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4144 Гневно

  Е и какво от това?Пак ще стигнат до извода ,че има монопол или картелно споразумение,но ние пак ще си плащаме!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK