Безкомпромисни сме към превишаване на полицейските правомощия, заяви Цветанов

Безкомпромисни сме към превишаване на полицейските правомощия, заяви Цветанов

© Анелия НиколоваТам, където има превишаване на полицейските правомощия, сме безкомпромисни. Това каза вътрешния министър Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС.


В годишния доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК), представен преди дни, е отбелязан ръст на полицейското насилие. Организацията е получила много оплаквания за действия на полицейски служители, в някои случаи стигащо до изтезания. Според председателя на комитета Красимир Кънев тези практики са били оправдани на няколко пъти от страна на вътрешния министър Цветан Цветан и главния секретар на МВР Калин Георгиев.


Цветанов обаче заяви, че при такива случаи в МВР работят "изключително бързо, адекватно, провеждат се проверки, след като приключат те взимаме отношение - било то дисциплинарно или се предават на прокуратурата".
Цветанов благодари "на тези стойностни и честни служители, които дават всичко от себе си, за да изпълняват своите служебни задължения". Като пример за това посочи полицая от Плевен, който днес беше награден за предаденото от него съкровище.


Министърът призна обаче констатациите в доклада, че има полицейско насилие и при задържането и вътре в полицейските управления. "Има подобни случаи и такива констатации има много години назад. Разбира се, че работим постоянно, за да ограничим да има подобни случаи. Там, където постъпи информация или бъде подаден сигнал, работим за документирането и отстраняването на подобни служители", подчерта вътрешният министър. Той каза още, че не би искал "единични случаи да дадат тази лоша оценка за състоянието на правоохранителната система", но призна, че "има какво още да направим".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK