Сергей Игнатов: Няма да забраня музиката на Азис в училищата, той е герой за децата

Сергей Игнатов

© Анелия Николова

Сергей ИгнатовМинистърът на образованието Сергей Игнатов заяви от парламентарната трибуна, че поп-фолк изпълнителят Азис е герой за децата от Видин и ако това е една от причините  за интеграция в смесените училища, музиката му няма да бъде забранена.


Игнатов каза това  по време на петъчния парламентарен контрол в отговор въпрос на депутата от "Атака" Десислав Чуколов, който апелира "циганската музика" да бъде забранена в училищата.


Мотив за искането му стана разпространен в медиите и социалните мрежи преди около две седмици видео-клип. На него деца от видинското училище "Софроний Врачански" поздравяват служителките на общината за 8-март с танц върху песен на Азис.
Видеото предизвика остра обществена реакция. Тогава "Дневник" провери случая и се оказа, че хореограф на танците е известният във Видин преподавател Методи Филчев, който организирал множество спектакли и училищни тържества в града.  


Днес Игнатов заяви, че също е проверил Филчев. Хореграфът имал танцова група от 27 ученици и работил активно за интеграцията на децата от ромски произход. Освен това "ръководството на училището и педагогическата колегия работят в тясна връзка с родителите и откликват на техните желания за развиване на талантите на децата им. Дейността спомага за редовно посещаване на занятия и задържането на децата в училище", обясни Игнатов.


Той заяви също, че е гледал много пъти клипа и танцът определено не бил кючек. "Наистина изпълнението е на Азис. Но кой в българската държава е забранил изпълненията на този изпълнител, кой е този орган, който е забранил този тип музика изобщо", попита образователният министър.


Според него е по-добре децата от ромски произход да ходят на училище благодарение на състава на Матоди Филчев, отколкото да спрат да посещават часове и наистина да заиграят кючек. Затова и Филчев нямало да бъде наказан.


Просветният министър каза още, че не одобрява в България да има деление на българи, роми и турци. "Те са равноправни граждани и не са виновни, че живеят в ужасни условия, поради което имат определен тип култура".


Депутатът от Атака обаче обвини Игнатов, че не иска да предприеме нищо и да накаже преподавателя, защото Филчев бил бивш активист на ДПС и БСП, имал и връзки с ГЕРБ.  "Не се заигравайте с циганите само за да им печелите гласовете на избори. Интегрирайте ги с народна, не с циганска музика", призова Чуколов.


Игнатов не отговори на тази нападка, а повтори, че не одобрява делението на етнически принцип по какъвто и да е начин.


Призна също, че той самият бил роден във Видин. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK