Чии студенти се реализират най-добре в пет основни специалности (графика)

Софийският университет и Американският университет в Благоевград образоват най-високоплатените икономисти. Това показва справка в сайта на излезлия в четвъртък рейтинг на специалностите във всички 51 акредитирани висши училища в страната.


Системата дава възможност да бъдат правени най-различни класации от потребителите по няколко показателя. Кандидат-студентите могат също да поставят различна тежест на отделните критерии, по които сайтът подрежда специалностите и университетите.


"Дневник" направи класация на пет често избирани специалности, за да провери реализацията на завършилите ги студенти. От най-голяма важност (30%) са взети средният осигурителният доход и нивата на безработицата. Следват ги приложение на образованието, увереност за успех в живота, създаване на контакти по време на обучението, принос към осигурителната система и регионална значимост на дадената специалност.
Според изнесените в четвъртък данни най-масово избираното направление у нас е "Икономика". През последните 5 години над 55 000 души за завършили тази специалност. "За сравнение – всички инженерни и природно-научни направления, взети заедно, са с по-малко възпитаници от икономистите", обясни Георги Стойчев от Институт "Отворено общество", който е ръководил измерването на рейтингите.

Виж графиката в цял размер

© Вихра Петрова

Виж графиката в цял размер


Справката в системата показа, че Американският и Софийският университет произвеждат икономистите с най-високи заплати у нас. Средния осигурителен доход на завършилите в Американския е 1546 лева на месец, а на СУ – 1441 лева. За последните пет години в двата университета са завършили икономика съответно 730 и 188 студенти. Безработицата в двете заведения също е най-ниска – около 1%


Най-голямото висше икономическо училище у нас - УНСС остава на трето място по реализация на възпитаниците си. Въпреки, че оттам за пет години на пазара на труда са излезли 14 000 икономисти, безработицата сред тях е 2.73%, а средният доход – 1102 лева.


Това поставя въпроса дали е по-добре университетите да произвеждат по-малко студенти, но добре реализирани или обратното, коментира Стойчев още на представянето на системата. УНСС все пак остава с най-високата акредитационна оценка за икономическото си направление.


Друга масово избирана специалност е "Администрация и управление". Американският и Софийският университет отново имат студентите, намерили най-добре платена работа (виж графиката). Следват ги Нов български университет, Академия на МВР и Химико-технологичния университет.

Виж графиката в цял размер

© Вихра Петрова

Виж графиката в цял размер


Студентите на Академията на МВР виждат и най-голямо приложение на придобитите знания (92 от 100 точки). Критериите, които се отнасят до създаването на важни контакти и увереността за успех в живота, не надскачат 10 точки.


Най-високи сред избраните пет професионални направления са заплатите на информатиците. Средният осигурителен доход на възпитаниците на СУ е над 1600 лева, в Американския над 1500, в Нов български университет – 1300.

Виж графиката в цял размер

© Вихра Петрова

Виж графиката в цял размер


В Русенския университет оценяват най-ниско приложението на онова, което се изучава в специалността им. Тяхната оценка е едва 36 точки, докато в СУ например, студентите са дали оценка от над 87 точки.


Сред критериите попада и регионалната значимост. Тя мери колко от завършилите в тези университети биха останали да работят в региона. За това направление тя най-ниска във Варненския свободен университет и в Американския в Благоевград.


Виж графиката в цял размер

© Вихра Петрова

Виж графиката в цял размер


В първите пет университета, които предлагат "Медицина", разликата в реализацията на пазара на труда се равнява на около 100 лева. Лекарите, обучени от Медицинския университет в София получават средно на месец 1126 лева. Под 1% е безработицата сред възпитаниците и над петте висши училища. Обявените по-ранно данни, че всеки втори завършил медицина не се реализира на българския пазар се подкрепя и от индикациите за регионална значимост. С между 12 и 57 точки са оценили желанието си да останат в града на университета си студентите.


Безработните, завършили "Право" в Русенския университет, са най-много – 4.73%, показва класацията. Най-ниската безработица е регистрирана сред юристите от УНСС (1.35%), на една десета разлика от тези, завършили СУ. Средните заплати на петте най-силни в реализацията на студентите си училища са между около 800 лева (Нов български университет) и 1096 лева (Софийски университет).

Виж графиката в цял размер

© Вихра Петрова

Виж графиката в цял размер

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7853 Неутрално

  Поръчкови рейтинги!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тази статия ис а пиис ъв шит!

  dnevnik са част от статуквото!
 3. 3 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  От толкова много икономисти които завършват ,защо ли тогава икономиката ни е толков слаба?

 4. 4 Профил на Ало, Ваньо?
  Ало, Ваньо?
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "nicoleta":
  Защото ни управляват пожарникари и виф-аджии.

  Спечелилият поръчка за около 50 000 лв. за коментари във форумите е 25-годишният Антони Стоев, управител на дружеството "ЕМ ЕНД МАРК" ЕООД.
 5. 5 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Смърт за всяка литература, култура и социална дейност!!! Да живей парата!

  Свободата, Санчо, ...
 6. 6 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#3] от "nicoleta":

  Ако някой е завършил икономика и е много добър, как изобщо може да се вмъкне в политиката? Говорим в случай, че няма връзки с мафията...

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1817 Гневно

  Министър Игнатов прави, струва, но успя да натъпче специалността "информатика" на Нов бългорски университет сред най-престижните! Най-голямата реклама е, че завършилите тази специалност получават средна заплата от 1300 лева. Хвала на такива ОБЕКТИВТИ (безсрамни) лобисти!!!!

 8. 8 Профил на ivoman
  ivoman
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Не е нормално да се сравняват консервативни с модерни университети - сравняваме ябълки и круши. Отивайки в един свободен университет като НБУ човек го прави не защото статистически разни мухлясали доценти могат да му донесат перспективи за 200 кинта в повече, а защото притежава зрелостта да поеме съдбата си и образованието си в свои ръце (естествено, не всички правят това успешно, както става ясно от таблиците).

 9. 9 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Скапана страна,скапана младеж,скапан "бизнес",скапани приоритети,скапано управление!
  За 5 години 55000 икономисти!Сигурно още толкова адвокати!Щях да забравя и милиционерите!
  Не стигат тези та и още от ГБ и УСА.
  Как през тези години на някой не му хрумна ,че икономика на една страна не се прави от икономисти и юристи ,а от инженери и агрономи например!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 10. 10 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#3] от "nicoleta":

  Икономиката се управлява от икономисти, но се изгражда от технически специалисти.
  Зорът обаче в инженерните специалности е много голям и затова всички предпочитат "на работата лекото и на баницата мекото".

 11. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  За тези,които вървят в Правия път.
  Кой не иска да се окъпе в чист извор?Докато човек живее в нечистота за идейни работи не може да се говори,защото те ще загубят чистотата.
  След чистотата иде Светостта, а след нея Служенето и Любовта.Ако не може да обича той не може да учи.Ако не знае да учи човек никога няма да придобие Свобода.

 12. 12 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  [quote#3:"nicoleta"]От толкова много икономисти които завършват ,защо ли тогава икономиката ни е толков слаба? [/quote]
  Това и аз се питах, докато четях статията. После видях отговора-коментара след твоя:
  [quote#4:"qwerty"]До коментар [#3] от "nicoleta":
  Защото ни управляват пожарникари и виф-аджии. [/quote]
  Да добавя: Завършили "академията" на МВР
  Сега като се знае причината за проблема, да питам как да се изменят нещата?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 13. 13 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 4044 Неутрално

  "За сравнение – всички инженерни и природно-научни направления, взети заедно, са с по-малко възпитаници от икономистите"
  То, хубаво, че има кой да управлява икономоката. Ама, може ли да я има без инженери и производство?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Благоденствие на една нация се постига със СТРУГОВЕ И ПЛУГОВЕ, а личните печалби от ДАЛАВЕРИ И ПОРОЦИ. "Бизнеса" търси само бързи и лесни печалби и не му трябват никакви специалисти освен 18 годишни момичета с 5 години стаж ...
  Тотално объркани приоритети и системата смачква кадърните и специалистите, защото не се вписват в постановката която ни скроиха. Най-много ги дразни, ако имаш познания и умения - от девет дерета вода ще докарат само да те унижат, че точно такъв не им трябва ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1406 Весело

  [quote#13:"led_zep.23"]То, хубаво, че има кой да управлява икономоката. Ама, може ли да я има без инженери и производство? [/quote]
  Да парафразирам отговора на радио Ереван като ги питали дали може мъж да забременее: "До сега не се е случило, ама опитите продължават". За икономиката без производство опитват в България. Всеки да попълни отговора на оригиналния въпрос от вица

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 16. 16 Профил на legalize_it
  legalize_it
  Рейтинг: 409 Неутрално

  висшето ни образование е като средното, за нищо не става, всеки сам трябва да се спасява...

 17. 17 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#16:"legalize_it"]висшето ни образование е като средното, за нищо не става, всеки сам трябва да се спасява...[/quote]

  Насаждането на черногледство в дългосрочен план е равносилно на убийство.

 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4411 Весело

  Чии студенти се реализират най-добре ?????
  .............
  Това е толкова ясно :)
  1.Симеоново
  2. ВИФ-а.
  3.Юридически факултет - град Минтана .
  4.Югозападен - ако не са сменили ректора- най-евтините дипломи.
  5.Пернишки - ако БКП спичели изборите , но и при властта на герб.
  6.Масковскиии по медународни атнашения .
  7.КГБ- факултети - Во;гоград и сие ..
  8. Правец- факултета по "нещо"...беше ..
  .......

  BIG AL
 19. 19 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 856 Неутрално

  "всички инженерни и природно-научни направления, взети заедно, са с по-малко възпитаници от икономистите"

  Ами подобно нещо е пълен абсурд, и добра илюстрация как висшето образование и нуждите на икономиката нямат нищо общо. На кой са му нужни нови 11000 икономисти всяка година? Вероятно 1/4 от това количество са напълно достатъчни, а за да могат останалите 7-8000 да си бъркат в носа 4 години плащаме всички ние, всяка година. От друга страна, да намериш що-годе свестен инженер си е истински късмет.
  Кой нормален търговец на коли ще внесе на 2 нормални коли още 10 с десен волан, които никога няма да продаде? Щото 'вишето' ни е неадекватно точно като такъв търговец.
  Тия данни ясно показват каква колосална идиотщина е "безплатното" висше - всяка година държавата издържа десетки хиляди млади и здрави мързели, които вместо да правят нещо полезно блеят по 4 години, а после влизат в списъците за безработни.

 20. 20 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Добре де, толкова млади хора завършват и накрая извадиха от нафтаина Ренета Инджова и я сложиха началник. За какво са тези рейтинги , щом все едни и същи се въртят за началници.

 21. 21 Профил на Гео Милев
  Гео Милев
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Малко нагласено ми се струва да ми излизат подобни забележки в основни специалности като Туризъм например:

  "Висши училища, които не са включени в класацията, поради липса на достатъчно данни, които да позволяват тяхното класиране.
  Университет за национално и световно стопанство - София"

  Отворено Общество често успяват да компрометират достоверността си по подобен аматьорски начин.

 22. 22 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Истината е в инженерството.... навсякъде по света ти целуват ръцете (аз мога да ви го потвърдя с моя 14 г. проф. опит)... може да работиш навсякъде (не си вързан за определена страна/фирма/бранш)....

  В момента в Германия се пенсионират пове4е инж. от колкото новопосъпили... там е същата работа - на година завършваха нещо като 5 хил. ел. инж.... младите хора следват икономика... искат да го дават шефове... и после гризат дървото....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 23. 23 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Качеството на образованието в няколко унивеситета СУ,ТУ, ВИАЗ,УНСС е ниско... А в останалите е НЕТЪРПИМО ниско Аз лично съм в ИТ сектора и се убедих многократно, че без значение къде са завършили хората, които са разчитали само на университета да ги научи са на едно и също посредствено ниво (крайно недостатъчно за да работят).. Без значение кой университет и каква точно ИТ специалност са учили... Разликата има в тапията, но знанията и възможностите са почти на едно и също ниско ниво. Предолагам и в другите сектори е така... А НБУ и Американския ХИЧ да не ги хвалят, защото всички са на ясно как се завършва там...

 24. 24 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Поредните поръчкови рейтинги, изкривяващи действителността. Мисля, че е крайно време министър ана образованието да си подаде оставката!

 25. 25 Профил на winner1
  winner1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#23] от "someeeee":

  за съжаление безкрайно прав/а си!

 26. 26 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Искате да ми кажете ,че завършилите икономика в Тодор Каблешков , се реализират по-добре от Стопанската Академия и ИУ Варна ? Сори само идиот би се вързал на тва !

 27. 27 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#23] от "someeeee":

  Не мога да се съглася. Що се отнсася до ИТ - университета/независимо кой/ дава набор от базови знания по много направления, върху които в последствие да надграждаш наученото. Когато се реализираш в дадена сфера на започваш да надграждаш наученото и постепенно чрез практически опит да се изграждаш като специалист. Никой университет не пуска на пазара изградени специалисти, за тези неща трябва: 1) много време и 2) изключително много практика.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 28. 28 Профил на plb234
  plb234
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Щеше да е безкрайно смешно, ако не беше безкрайно плачевно. Какво образование , какви рейтинзи, какви 5 лв ??? Някой да е чул от устата на ББ думата професор, учен, освен един единствен път ???

 29. 29 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 958 Неутрално

  [quote#22:"duduka"]Истината е в инженерството.... навсякъде по света ти целуват ръцете (аз мога да ви го потвърдя с моя 14 г. проф. опит)... може да работиш навсякъде[/quote]
  Eй, ман, знаеш ли смешката дето я измислиха наште хора като кацнаха във Филаделфия?
  [quote#0:"Доктора"]Верно е че в Америка има глад за компютърни специалисти... но гладуват самите специалисти![/quote]

 30. 30 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1192 Весело

  Вечна слава на 5-ти Корпус

 31. 31 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#5] от "svetlajd2":

  Съгласен съм. Дращещите малоумни коментари в Дневник са заети предимно в тези сфери.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 32. 32 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#27] от "monarchist":

  Така ли мислиш ? Значи е нормално да учиш химия, техническо чартане, машинознание, материалознание и куп подобни безумия в софтуерна специалност така ли ?? Мисля, че тотално ти е сбъркана концепцията. А що се отнася до "БАЗОВИТЕ" знания това са да можеш да напишеш hello world на 14123 езика и на нито един от тях да нямаш капацитет и знания да направиш нещо повече... От 5 години се занимавам с разработка на софтуер и спокойно мога да кажа, че 95% от "БАЗОВИТЕ" знания, които са ми дали са НАПЪЛНО НЕПОТРЕБНИ И НЕПРИЛОЖИМИ и никога не ми се е наложило да ги използвам.. Може би и докато съм жив няма да ми се наложи

 33. 33 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Създадох полезни контакти и приятелства, Американски университет-0,40 точки. Ама господа, това е един от най-важните критерии бе!!! Как така става, че възпитаниците на АУ получават най-големи заплати, а в същото време оценката им относно контактите е най-ниска?? Аз имам едно обяснение, а вие?

 34. 34 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#23:"someeeee"] и се убедих многократно, че без значение къде са завършили хората, които са разчитали само на университета да ги научи са на едно и също посредствено ниво (крайно недостатъчно за да работят).. Без значение кой университет и каква точно ИТ специалност са учили... Разликата има в тапията, но знанията и възможностите са почти на едно и също ниско ниво.[/quote]


  Ето тези редове илюстрират цялата картинка на университетите в България, и това не важи само за ИТ!! Адмирации!!

 35. 35 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 825 Неутрално

  За съжаление нашите университети бълват само кетапи, но не и мислещи хора готови да се учат и справят с реалните процеси във всяка една област. Бившата ми съпруга завърши медицина. Когато имаше някакво логично съмнение в резултатността на определено лечение, тя винаги отговаряше - щом така е написано от проф. еди кой си значи това е доброто лечение. Кой си ти, че да се съмняваш в това. Това е типичен наш отличник. Икоиномическите ни специалисти пък са годни само за счетоводители, работещи със тъпата ни счетоводна система изготвена да обслужва само нуждите на държавата, а не да помага на ръководителите да получават актуална и достоверна информация за състоянието на бизнеса си и възможните решения.

 36. 36 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Икономистите ни се обучават не как да обслужват производителите на стоки и услуги, а как да правят едни бързи и лесни пари като лъжат и крадът от всички и навсякъде. Един лев днес бил повече от 2 лева утре!!! Ние не сме си знаели потребностите, но те щели да ни ги внушат и изкуствено стимулират. Изкуственото стимулиране на потреблението в отворена икономика, която вече нищо не произвежда, довежда само до растеж на дефицита и умножаване на дълговото бреме. Увеличаването на потреблението може да стане единствено по пътя на възстановяването на пазара - унищожаването на монополите, увеличаване на лоялната конкуренция, стимулиране естественото движение на цените на продавачи и купувачи една към друга.

 37. 37 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Юристите ни пък вземат едни тлъсти комисионни, такси и хонорари за да покрият следите на крадците. Достатъчно е да споменем, че „специалист като Алексей Петров обучава елитните ни икономисти от УНСС, а димпомираният икономист Красьо черничкия определя всички управляващи в българската съдебна система. Да обаче след толкова много „работа” на икономисти и юристи в държавата не останаха производители, а брутният външен дълг на България само за 2 години от управлението на Станишев достигна космическите 37 млд. евро. Тези пари няма как да ни бъдат опростени или пък някоя банка да ги забрави чрез фалит. Това са пари, които ще се връщат от всички нас чрез лихвите и доходите ни от нашата вече нищо не произвеждаща икономика.

 38. 38 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Инвестициите в туризъм създават работни места само за по 3 месеца в годината. Те няма как да се възвърнат поради късият сезон, камо ли да донесат добавена стойност. Почти всичко в туризма е на кредит или е част от пералня за мръсни пари. Селското стопанство е замръсяваща околната среда фабрика, която произвежда и продава по веднъж на година, ако изобщо има нещо за продаване. Машиностроенето, преработващата промишленост и другите реални производства създаващи постоянна заетост са единственият изход за измъкване на тази периодично ограбвана държава. Но това са неща, в които трябва да се инвестира много години и не носят бързи и лесни пари. Там има обучение на кадри, има приходи и разходи, има нелоялна конкуренция, която трябва да се пресича още в зародиш от държавата...

 39. 39 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Безработицата сред завършилите УНСС е 2.73%. Само че колко от тях работят по специалността, която са учили или могат да си намерят такава работа ако поискат? Веднага се вижда, че отговора на този въпрос е изкривен, още повече, че данните се вземат само за регистрираните безработни в бюрата по труда.

  Много по-добър показател за оценка на ползата от обучението в съответния университет би бил показателя Приложение на придобитото висше образование, където за Икономика УНСС е след ВТУ "Тодор Каблешков".

  Иначе, поздравления за сайта на рейтингите на университети, който явно е направен по европейска програма и се използва доста лесно.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 40. 40 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Изобщо прекалено сложна работа за икономисти, политолози, социолози, психолози и юристи, при която техните теории, модели и вратички за лъжене и крадене, не вършат никаква работа. Явно само техническите специалности изграждат мислещи хора. Може би заради начина на оценяване в българското училище, който дава предимство на зубрачите пред мислещите. Или по простата причина, че в техническките специалности изучават нещата в развитие - например закони, които цели десетилетия са приемани за основополагащи аксиоми, а в последствие са се оказвали частни случаи. Достатъчно е само да посочим изучаваните физични закони на Нютон, които в последствие Айнщайн доказва, че са частен случай, а днес дори и неговите теории са под сериозни съмнения.

 41. 41 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Лошото при инженерите е, че липсват производствените предприятия, където те да отидат след своето обучение. Затова държавата трябва да подпомогне създаването на нова производствена инфраструктура у нас чрез облекчаване достъпа до еврофондовете за малките и средни предприятия произвеждащи стоки и услуги, а така също да брани пазара и противодейства както на китайският дъмпинг и нелоялната конкуренция, така и на монополното положение и картелирането. Изобщо това е висока летва за четата от Симеоново и баретите на УНСС.

 42. 42 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#32] от "someeeee":

  За да си ги учил тези неща си завършил примерно ХТМУ. Еми предполага се, че там се дава насока за работа свързана с химията па била тя и софтуер за химия. И ако се занимаваше с това щеше да си доста доволен, че си видял и нещо по-различно от това в училище.
  Отделно съвсем нормално е образованието да обхваща много по-широка сфера от това с което ще се занимаваш. А и 5 гждишния ти опит е крайно недостатъчен. Вервай ми. На много хора им се налага да си сменят профила (вероятно на всички). И е добре да са учили това-онова в повече. И за край. Съвсем нормално е след като почнеш да работиш нещо да се образоваш и развиваш в тази област. Очакванията, че като излезнеш от вуз-а ще кацнеш на онова местенце за което си научил всичко необходимо и нищо различно са меко казано малоумни.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 43. 43 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#32] от "someeeee":

  Щом съм го написал, значи го мисля. И аз съм учил програмиране на N брой езици, ама до ден днешен ми е тотално непотребно. За сметка на това неща като електроника, електротехника и чертане са ми доста по-приложими и доста по-често ползвани. За това и казах в зависимост от сферата, в която се ориентира човек някои знания вземат превес над други.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 44. 44 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#42] от "Цецо":

  Не по дяволите не съм завършил ХТМУ. КСТ в ТУ, но все пак е КОМПЮТЪРНИ СИСТЕМИ И ТЕХНОЛОГИИ и бала като влизах беше 24/24.. Така, че спрете да търсите проблема в хората. Проблема е в тъпите университети. А относно малоумието мога да ти кажа, че с това се занимавам от 11 клас.. Ти не знам дали го работиш и от кога, но ако си от по - рано може да ми говориш за малоумие . За 5те години опит определено не мисля, че знам всичко, ясно ми е, че винаги има какво да се учи.. И съм водил интервюта с хора завършили СУ, УНСС, НБУ ЗНАНИЯТА ИМ СА еднако НИКАКВИ... И аз за край ще ти кажа не може да си завъриш магистратура в тази област и да не знаеш какво е MVC и ООП и да не може да подредиш масив... Цялостна концепция на университети в БГ е да се вземат заплати и рушвети и да се учи сухо, теоритично и неприложимо.. Да не говорим, че масата от асистентите знаят по - малко от студентите, а преподавателите преподават неща от Студената война и не им пука!

 45. 45 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 943 Неутрално

  [quote#38:"proizvoditel"]Машиносроенето, преработващата промишленост и другите реални производства създаващи постоянна заетост са единственият изход за измъкване на тази периодично ограбвана държава. Но това са неща, в които трябва да се инвестира много години и не носят бързи и лесни пари. Там има обучение на кадри, има приходи и разходи, има нелоялна конкуренция, която трябва да се пресича още в зародиш от държавата... [/quote]

  Да ама назначения така наречен НОК е свикнал да се докопа до държавната цицка и да смуче докато не премалее.Кой от мутро-олигархията вложи някъде пари за които знае ,че ще почне да си ги връща след 10-15 години.Единствено влагаха пари докато надуваха строителния балон /организиран и добре изпипан/чрез който направиха банкови роби хиляди млади хора защото продаваха квадратния метър на 4-5 пъти по-високи цени от себестойността му.
  Затова при перспективата да си върне парите и да почне да печели след 10 години измисления капиталист предпочита да ги мушне на депозит и да чака лихвичка/та и затова отчитат увеличение на депозитите/

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 46. 46 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 825 Неутрално

  От тази рейтингова система по-измислени са само социологическите проучвания на социолозите в България. Ето ви го и адреса - http://rsvu.mon.bg/rsvu2/?locale=bg#rsvu_app
  Знаете ли, кои са на първите места в области машиностроене, архитектура и за каквото се сетите още - ами разбира се - военните училища и школата на МВР. Ама това си е направо антирейтинг, които отразява желанието на управляващите да разделят едни големи пари между софийските унивирситети и школи. Толкова нагла порстотия скоро не съм чел.


 47. 47 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#44] от "someeeee":

  Пак е технологичен вуз. И се предполага, че дава знания за производство. Ако правеше софтуер за управление на машина или производство щеше да оцениш предимството.
  Иначе си прав. Нивото е ниско. То и преди беше така. Причината е, че броя на приетите почти съвпада с този на завършилите. А в "нормалните" държави има доста дето не завършват. И ситото не е на входа (сега пък и там няма), а след това.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 48. 48 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  [quote#39:"haralampi"]Безработицата сред завършилите УНСС е 2.73%. Само че колко от тях работят по специалността, която са учили или могат да си намерят такава работа ако поискат? [/quote]
  АаааТОВА, бате, е вече друга статистика, която не е изгодно/полит'коректно да се споменава
  Навремето наричахме "Карл Марс" "директорския факултет". Имайки предвид кои им даваха да постъпят там, те нямаха проблеми почти ВЕДНАГА след завършването им да докОпат пост на зам'директор някъде.

  След почти 20 годишно отсъствие разбрах що годе кой как е мръднал напред. Най, ама НАЙ некадърните, се кичеха с постове от рода на "ценовик". Нещо, което в "гнилия запад" се вършеше от новопостъпили, направо от школото, чиновници. По умните добавиха "счетоводство" и поне вършеха някаква професионална работа, останалите...според "връзките" им.
  За разлика от съученици, завършили технически ВУЗове: Там 'лабаво нЕмаше: И комунистите, и капиталистите се стремяха да подобрят КПДто (и да увеличат т.н. "косинус Фи", за електричарите). Вярно, беше трудно да се врЕдиш и продадеш уменията си- един акъл не стига, нужно е и маркентигово умение. Да не говоря как убеждаваш паралия че въпреки че не си "поръчан от някой", си за предпочитане преди някой "партиен некадърник".
  Долната сметка: Най способните (и гъвкавите) мръднаха напред, частници с достатъчно поръчки да си осигурят почтенно съществуване. Един (АКЪЛЛИЯ) патентира някои неща и сега си чеше "онази работа", и бачка за нови неща. Второто ниво си останаха на ниво "уважаван специалист), и ...тук ще спря, защото ме боли, донякъде, за тях.
  А тези хора, цяло поколение, можеха да бутат България напред, МНОГО напред

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 49. 49 Профил на riodio
  riodio
  Рейтинг: 459 Весело

  Дневник, тука сте сготвили голяма каша Особено коментарите ви за 'Медицина" нямат нищо общо с графиките ви. Отделно, цялото изследване е малко....... измислено

 50. 50 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#49] от "riodio":

  Това не е изследване, а платена статия. Американския и Нов Български изобщо не са университети. Ходил съм да вземам изпити в тези 2 училища на приятели. Пуснаха ме да вляза без никой да ми иска лична карта или нещо подобно. изпитите които взех с отличен бяха по висша математика в американския и по електротехника в нов български. Това , което се даваше беше на ниво средно образование. Хората завършили тези два "университета" изобщо не могат да се сравняват със завършилите ТУ и СУ (говоря специално за информатиците, че там съм запознат). И в целия си богат стаж не съм видял хора от тези "университети" да се реализират някъде. Обикновено там се записват мамини дечица, на които им трябват дипломи и не са ги приели в другите унита.

 51. 51 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#29] от "greenhrast":

  Тия нашите трябва да се поразмърдат.... да не стоят на едно място...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 52. 52 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#50] от "bai_petkan":

  Ами значи не ти е особено богат стажа. Освен да хейтиш по форумите правил ли си нещо някога?

 53. 53 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#50] от "bai_petkan":

  Освен това ходиш да вземаш чужди изпити... Няма да ти коментирам моралните ценности, но все пак в кой университет са те учили, че е нормално да вземаш изпити заради някой друг?

 54. 54 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#10] от "ПАСТОРА":

  Точно така. Тези дни се дипломира синът на племенница на жена ми. "Учеше" Европеистика в УНСС. Един ден не е ходил на лекции, а играеше по цели нощи на РС-то, и през деня-спане. И въпреки всичко си вземаше изпитите.Кандидатства в УНСС че било най-лесно и както се оказа съвсем вярно

 55. 55 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#3] от "nicoleta":

  Ми щото нали знаеш, какво вика народецът:
  Много баби - хилаво дете

 56. 56 Профил на blagat
  blagat
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бай Петкане, ти си си " бай" и най-вероятно такъв ще си останеш. Да, можеш да влезеш в АУБГ без лична карта, защото на хората там моралът им е друг. На никой и през ум не му минава, че някой ще ходи заради друг на изпит. Та какъв е смисълът? В университет се ходи за знания, а не за тапия. Утре на тоя, дето си му взел изпита кой ще му решава житейските и професионални казуси? Ама че глупост. А колкото до изпита по математика... Ти знаеш ли колко вида такива изпити има. И че всеки си избира нивото на трудност, което да учи, спрямо цялостната му лична концепция за образованието му. Целта е не за научиш математиката до съвършенство, а това което си научил в комплект с всички събрани познания за 4-те години да те изгради като специалист в някаква тясна, а после още по-тясна специалност. Освен това, знаете ли колко извънучебни занимания има, чиято задача е да развият целия потенциал, който съответния човек носи. Смисълът и философията на американското образование са мноооого по- различни от българските. А да сравнявате Американския с НБУ- смях,смях,смях. Не е лошо човек да има мнение, ама трябва да има и информация. И разбира се, да забрави за злобата и завистта. Те не вършат никаква работа в нормалния свят.

 57. 57 Профил на Елена Ангелова
  Елена Ангелова
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Ами да чуем за информатиката която се готви тук и после емигрира. Или за това колко им пука на работодателите къде си завършил, след като си знаем как се наемат жени например в България. Или майки с / без деца. Какво значение има тогава къде майката с / без дете е завършила. Ако има дете, не я искат, заради детето. Ако няма, не я искат, щото ще има. Дали е завършила Харвард на никого не му пука.

  Читателка - приятел.

  Елена
 58. 58 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Не мога да се съглася със посочените данни.
  Най-престижните в икономическите специалности... доколкото изобщо има такива, то те са твърдото ядро - финанси и счетоводство са само УНСС, ВИНСа във Варна и на-вече Свищовския.
  Администрация и управление - нека да бъдем сериозни. Кой с мениджмънт бива назначаван като мениджър след завършването си. Мжое би само специалността "Човешки ресурси".
  Медицина? WTF? В медицината винаги на първо място е МА - София и никое учебно заведение в провинцията не може да му стъпи на пръста по никоя специалност.
  УНСС никога не са били силни в правото и разкриха право, ползвайки предодаватели на НБУ и СУ, колкото да събират таксите. Правото винаги е било приоритет и най-силния коз на СУ и ниокаква стъкмистика не може да обори това.
  Въобще чудно ми е как Отвореното общество е съставилно тая класация и на какви статистически данни?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 59. 59 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#46] от "proizvoditel":

  ПРОИЗВОДИТЕЛ, благодаря за линка. Пак си написал изключително верни коментари. След тебе обикновено остава малко за казване. Наистина твърде много са "знаещите", но твърде малко са "можещите" и "мислещите" сред отличниците. Явно системата за оценяване набляга на зубренето и трябва сериозно да се преосмисли.

  не съм избягал
 60. 60 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Моето предложение:
  11 клас - задължителен.
  Промяна на материала по математика, така че в 11 клас да се учи всичко което се учи 1-ви курс примерно СУ Информатика(щото в тази специалност от ФМИ математиката е по-малко).
  Матура накрая - който изкара по-малко от 4 по математика, повтаря. Ако 3 години не може да завърши, явно не става - халал да му е дипломата, подаряваме му я с тройка по математика.
  По този начин:
  1) ще имаме по мислещ материал
  2) сигурно ще имаме повече кандидат инжинери
  3) Природо-научните специалности са солта и хляба на икономиката за поне 10г напред.

  Друго: Гледа се реализацията на завършилите студенти от държавно дотираните вузове - 1,2,3 година след завършването, но и още докато се учи. На тея дето не работят по специалността(спрямо университета), им се намалява бройката за субсидираните места по съответната специалност.
  Ако студента работи по специалността докато още учи, му се увеличава бройката(това за медицината,архитектура,право няма как да стане, незнам може ли да се измислят длъжности на които да е позволено да се работи без диплома, ако си студент)
  Кой какво работи се гледа спрямо това работодателя кво пише(по незнам си ква таблица, има такава за видовете длъжности).

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 61. 61 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#58] от "Десен":

  Не съм гледал класацията за медицина, но ако МА не води с поне 30%(т.е. втория е 66% рейтинг от нейния), значи тая класация е пълен Кънчо.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 62. 62 Профил на zuk_trombon
  zuk_trombon
  Рейтинг: 1415 Весело

  Според изнесените в четвъртък данни най-масово избираното направление у нас е "Икономика"

  Ей много икономична държава бе... Икономиката икономична- дело на всеки

  Ние затова сме били остров на стабилноста...

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 63. 63 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#3] от "nicoleta":

  [quote#3:"nicoleta"]От толкова много икономисти които завършват ,защо ли тогава икономиката ни е толков слаба? [/quote]

  Много баби - калпаво бебе

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 64. 64 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 851 Неутрално

  А някой задава ли си въпроса дали тези средни доходи са следствие от реализация по специалността, която са завършили тези хора?! Защото подозирам, че в много от случаите човек има диплома за едно, а се реализира като съвсем друг, което няма пряка връзка със специалността, а евентуално с някакви други "вторични фактори". Например хора от ВИФ се реализират като "професионалисти" в МВР, което неоправдано вдига средния доход в статистиката. Освен това, тази статистика за какъв период от време се отнася? За завършилите през последните 5, 10, 20, 30 години?! Така изнесените данни не казват нищо съществено. И преди си беше ясно, че е по-добре да завършиш СУ, отколкото северозападно-славяноромсия "университет". Трябва да се направи задълбовено изследване, което да покаже кои специалности се завършват за "престиж" и кои водят до истинска реализация именно в тази специалност в краткосроечен, средносрочен и дългосрочен план. И също така е добре да се знае откъде идват (и накъде отиват) преподавателите (главно хабилитираните) на всеки един от университетите.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 65. 65 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#53] от "Lord":

  Пич ходи и пробай да влезеш на Електротехниката в ТУ вместо някой друг. Влиза се само с лична карта. Това за моралните ценности няма да го коментирам - какви ценности са да взимаш парите на хората за висше образование и да им преподаваш неща от средното? А за стажа - в момента съм мениджър в голяма фирма и участвам в подбора на персонал. Хората от изброените университети никога не са показвали знания на интервютата. Спомням си само за едно изключение от доста кандидати.

 66. 66 Профил на ܔܢܜܔ
  ܔܢܜܔ
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Четох го само до първата графика където втрещен разбирам че в икономиката ПЖИ-то са преди УНСС.
  Тия от двете нули (ОО) много са се опитали да вредят някаква треторазрядни университети, както и второразрядния американски преди класическите национални университети.
  Не ви ли е срам?
  Какви са тия глупости? Това е дезинформация!

 67. 67 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Като преподавател /наскоро пенсиониран/ в технически ВУЗ с удоволствие чета коментарите. Аз откога пиша, че е безумие това свръхпроизводство на икономисти, прависти, мениджмънт, HR, PR и безброй още специалности свързани с премятане на папки. Е, дойде време да се види истината.

  Трябва реално производство а това са работници, средни техници и инженери. Имахме такива прекрасни СПТУ и техникуми, трябваше малко да се модернизират и щяха да си продължат работата на съвсем съвременно ниво. Същото и за инженерните ВУЗ.

  Вместо това се наплодиха чантаджии. Пълен абсурд е икономистите да са повече от инженерите. Рационално е да има на 20 работника 4 техника, 2 инженера и 1 икономист не повече останалото е разхищение. Е, при компютърният бизнес не е така може и само инженери същото при други високотехнологични производства.

  Но в общи линии максимум 1 човек администрация на 10 работещи независимо дали са инженери или техници. А сега канцеларии пълни с администрация и се чудят после че ни бил малък БВП. Малък ще е като няма кой да произвежда и всички само преразпределят.

  И отгоре на това ми хвалят Американският университет че най-добре си пласирал кадрите. Пласира ги по-добре от другите защото ни е деформиран пазара на труда и гълта много администрация, а не защото има голяма нужда от тях. И главното защото действа принципа "Тези са от нашите". Като вкараш няколко свои хора на високо равнище те правят пътеката за другите. Да не би сериозно да смятате, че се провеждат честни конкурси за администрацията?

  Тази пазарна ниша за премятащите папки вече е препълнена и съвсем скоро сред такива хора ше настъпи голяма безработица. Съвет към младите - учете инженерство, след това 3 години в практиката, непременно компютърна грамотност+шофьорска книжка+английски език и светът е в краката ви. Защото и на Запад е същото безумие като при нас, всички са хукнали към канцелариите. Нищо, тъкмо още повече ще се вдигне цената ни.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 68. 68 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Добре е да посочите и как се котират тези специалисти в Канада, САЩ, Австралия, Нова Зеландия и западна Европа. В БГ дълго няма да ги задържите.

 69. 69 Профил на blagat
  blagat
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Американският университет няма място в тази класация.Това не е български университет. Там всичко е много по- различно. Сравнявате ябълки и круши. В Американския има деца от 40 страни. Що ли са отишли да учат там, а не в "качествените" български висши училища? Ей голяма завист и злоба, голямо нещо. Щом като бай Петкан кадрува в някаква фирма и е толкова "безпристрастен" представям си какъв му е подбора.

 70. 70 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#3] от "nicoleta":
  Защото за добра икономика са нужни повече служители и по-малко шефове.

 71. 71 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Защо статията да е поръчкова и за кого.
  До коментар [#3] от "nicoleta": Отоговора не е ли очевиден. Като си купуваш стоката х икономист ли си купуваш. Икономиката е разпределение на блага в което потребителя решава какво да си купи, а в това информационно общество което живеем нуждата от толкова много икономисти очевидно клони към нула.

  До коментар [#7] от "Дедо Либен":
  Защо да са лобисти ти завълшил Вов български не познаваш ли и каква е тая искривена мантра, че държавното образование е хубаво.....

  До коментар [#10] от "ПАСТОРА":
  Мислиш ли че да си добър икономист е по лесно от това да си добър програмист. Не мисили. Унсс бълва завършили специалност, които халхабер си нямат от това какво прави един икономист. Увериавам те виждал съм завълршил техническа специалност да си гризе ноктите пред работата на един главен счетоводител например.

  До коментар [#22] от "duduka":
  Поправка заблудата, че могат да станат шефове е доста голяма. Проблема според мен е в липсата на каквато и да адекватна насока на младите хора.

 72. 72 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#67] от "Fred":

  Хъммммммм един продукт е творение не само на инжинери, маркетоози, дизайнери и прочие. От икономисти знам със сигурност, че маркетинга като част от стоката е най скъп. Живеем в пост индустриално общество, което значи, че приблизително голяма част от икномиката ще да е в сестора с услугите. Очевидно системата има дефекти. От инжинери, които учат за такива знам, че и изключително трудно понякога да си намерят работа като такива, затова не малка част от тях избират именно това с папките, което не е само папки.
  Апропо какво като машинарии правят инжинерите в българия. Да ме простят компютърните инжинери, които за изклучително високо платени. Кои са индустриите които се нуждаят от толкова много инжинери, че да си ги произведеме.
  Защо американския да не е с най-високи доходи сред икономистите. Боже този дето е правил рейтинга просто е везел едни данни и е измерил средните резултати. А и да има така наречената широбаджанащина дали ще праработи фактора и сред избадка от 10 000 души. Схвашащ ли мисълта ми. Работодателя търси набор от критери, англиския основен от тях, а при другите университети УНСС дисциплините им ама хич не са на този език. Очевидно и образование за всеки не е за всеки..

 73. 73 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#50:"bai_petkan"]Ходил съм да вземам изпити в тези 2 училища на приятели.[/quote]

  Е това е вече извратено!!!

 74. 74 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#50] от "bai_petkan":
  В Су и техническия искат лична карта за изпит, ти сигурен ли си че навсеки зипит искат лична карта и не се ли събират студенски карти за целта.

 75. 75 Профил на Dimitar Atanassov
  Dimitar Atanassov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Рейтинговата система има огромни проблеми, първият от които се състои във факта, че тя създава първи места, които нямат смисъл, тъй като в нашата сромна, селска, клиентелистка държава, нещата просто са обречени да изглеждат така, ако не направим по-дръзки ходове.
  Мнението ми по въпроса може да бъде чуто тук: http://dimitaratanassov.wordpress.com/2012/04/24/webinar-high-edu/

 76. 76 Профил на milena_15
  milena_15
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Сега видях форума..Рейтинговата система в България не дава реална представа за състоянието на БГ-университетите. Смятам, че големите софийски университети имат предимство пред по-малките университети и пред частните извън София, защото големите държавни имат лобита вкл. политически..Завършила съм БСУ, спец. Маркетинг-преди 3 години и съм много доволна и от условията-нова база и от преподаването- пове4ето преподаватели в специалността са много добри, а шефката на катедрата-доц.Анастасова е супер преподавател и мотивира студентите да обикнат специалността, БСУ- дава много примери от практиката, убеждава.Големите ВУЗ лежат на стари лаври, но са напред в рейтинга! А по отношение на основното и средното образование в БГ: те са вече на много ниско равнище на много места-трябва тотална промяна!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах