Чии студенти се реализират най-добре в пет основни специалности (графика)

Софийският университет и Американският университет в Благоевград образоват най-високоплатените икономисти. Това показва справка в сайта на излезлия в четвъртък рейтинг на специалностите във всички 51 акредитирани висши училища в страната.


Системата дава възможност да бъдат правени най-различни класации от потребителите по няколко показателя. Кандидат-студентите могат също да поставят различна тежест на отделните критерии, по които сайтът подрежда специалностите и университетите.


"Дневник" направи класация на пет често избирани специалности, за да провери реализацията на завършилите ги студенти. От най-голяма важност (30%) са взети средният осигурителният доход и нивата на безработицата. Следват ги приложение на образованието, увереност за успех в живота, създаване на контакти по време на обучението, принос към осигурителната система и регионална значимост на дадената специалност.
Според изнесените в четвъртък данни най-масово избираното направление у нас е "Икономика". През последните 5 години над 55 000 души за завършили тази специалност. "За сравнение – всички инженерни и природно-научни направления, взети заедно, са с по-малко възпитаници от икономистите", обясни Георги Стойчев от Институт "Отворено общество", който е ръководил измерването на рейтингите.

Виж графиката в цял размер

© Вихра Петрова

Виж графиката в цял размер


Справката в системата показа, че Американският и Софийският университет произвеждат икономистите с най-високи заплати у нас. Средния осигурителен доход на завършилите в Американския е 1546 лева на месец, а на СУ – 1441 лева. За последните пет години в двата университета са завършили икономика съответно 730 и 188 студенти. Безработицата в двете заведения също е най-ниска – около 1%


Най-голямото висше икономическо училище у нас - УНСС остава на трето място по реализация на възпитаниците си. Въпреки, че оттам за пет години на пазара на труда са излезли 14 000 икономисти, безработицата сред тях е 2.73%, а средният доход – 1102 лева.


Това поставя въпроса дали е по-добре университетите да произвеждат по-малко студенти, но добре реализирани или обратното, коментира Стойчев още на представянето на системата. УНСС все пак остава с най-високата акредитационна оценка за икономическото си направление.


Друга масово избирана специалност е "Администрация и управление". Американският и Софийският университет отново имат студентите, намерили най-добре платена работа (виж графиката). Следват ги Нов български университет, Академия на МВР и Химико-технологичния университет.

Виж графиката в цял размер

© Вихра Петрова

Виж графиката в цял размер


Студентите на Академията на МВР виждат и най-голямо приложение на придобитите знания (92 от 100 точки). Критериите, които се отнасят до създаването на важни контакти и увереността за успех в живота, не надскачат 10 точки.


Най-високи сред избраните пет професионални направления са заплатите на информатиците. Средният осигурителен доход на възпитаниците на СУ е над 1600 лева, в Американския над 1500, в Нов български университет – 1300.

Виж графиката в цял размер

© Вихра Петрова

Виж графиката в цял размер


В Русенския университет оценяват най-ниско приложението на онова, което се изучава в специалността им. Тяхната оценка е едва 36 точки, докато в СУ например, студентите са дали оценка от над 87 точки.


Сред критериите попада и регионалната значимост. Тя мери колко от завършилите в тези университети биха останали да работят в региона. За това направление тя най-ниска във Варненския свободен университет и в Американския в Благоевград.


Виж графиката в цял размер

© Вихра Петрова

Виж графиката в цял размер


В първите пет университета, които предлагат "Медицина", разликата в реализацията на пазара на труда се равнява на около 100 лева. Лекарите, обучени от Медицинския университет в София получават средно на месец 1126 лева. Под 1% е безработицата сред възпитаниците и над петте висши училища. Обявените по-ранно данни, че всеки втори завършил медицина не се реализира на българския пазар се подкрепя и от индикациите за регионална значимост. С между 12 и 57 точки са оценили желанието си да останат в града на университета си студентите.


Безработните, завършили "Право" в Русенския университет, са най-много – 4.73%, показва класацията. Най-ниската безработица е регистрирана сред юристите от УНСС (1.35%), на една десета разлика от тези, завършили СУ. Средните заплати на петте най-силни в реализацията на студентите си училища са между около 800 лева (Нов български университет) и 1096 лева (Софийски университет).

Виж графиката в цял размер

© Вихра Петрова

Виж графиката в цял размер

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK