Болници отварят вратите си за прегледи за туберкулоза

Болници отварят вратите си за прегледи за туберкулоза

© Цветелина БелутоваС 242 души са намалели болните от туберкулоза у нас през 2011 година в сравнение с 2010 г. Това сочат предварителните данни на "Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България" на Министерството на здравеопазването, съобщиха от там.


По повод на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март в редица лечебни заведения по туберкулоза ще се проведат Дни на "Отворени врати". (Конкретните дати и болници – виж в карето отдолу).


У нас за трета поредна година се постига тенденция за трайно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза - от 40 на 100 000 души през 2005 г. до 30 на 100 000 души през 2010 г., показват данните на здравното ведомство.
Общият брой на болните с туберкулоза през 2011 г. в страната е 2 407 души спрямо 2 649 пациенти за 2010 г.


В страната се прилагат няколко програми за ограничаване на болестта, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. В дейностите по тези програми активно участват специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.
Лечението за пациентите с белодробна туберкулоза с бацилоотделяне бе успешно в 85% от случаите, посочват от здравното министерство. Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички независимо от техния здравноосигурителен статус, напомнят от там.


През 2011 г. общо 36 570 души от уязвимите групи са преминали скрининг за риска от туберкулоза. Сред тях са лишени от свобода, лица, употребяващи наркотици, бежанци, мигранти, деца на улицата, младежи в риск и представители на ромска общност. По програмите за предпазване от заболяването през миналата година са похарчени 3.8 млн. евро, предоставени от Глобалния фонд.За област Бургас, от 26 до 30 март, в СБАЛПФЗ-БУРГАС ЕООД
За област Враца , от 26 до 30 март, в СБПФЗ-ВРАЦА ЕООД
За област Плевен, на 26 и 27 март, в УМБАЛ "Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ" ЕАД, гр. Плевен
За София град, на 26 и 27 март, в МЦПФЗ-СОФИЯ ЕООД, гр. София
За Софийска област, на 26 март, в СБАЛПФЗ-СОФИЯ ОБЛАСТ ЕООД, гр. София
За област Стара Загора, на 27 март, в СБАЛПФЗ-СТАРА ЗАГОРА ЕООД, гр. Стара Загора
За Смолян, на 26 март, в МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" АД
За област Хасково, от 26 до 30 март, в СБАЛПФЗ-ХАСКОВО ЕООД, гр. Хасково
За Шумен, на 26 март, в СБАЛПФЗ-Шумен ООД

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK