Външният министър посочи икономическото развитие като главна задача пред посланиците

Николай Младенов

© Анелия Николова

Николай МладеновИкономическото и финансовото развитие на страната е най-важната задача пред външната политика и пред дипломацията на България. Това заяви  при откриването на посланическата конференция в Министерството на външните работи министър Николай Младенов.


Ние, като дипломатическа служба, като МВнР, трябва да имаме своя важен принос за излизане на страната от кризата, заяви Младенов, цитиран от БТА.


Министърът посочи шест основни приоритета пред дипломатите на страната, уточнява БГНЕС. Нишата на дипломатите трябва да бъдат чуждите пазари и инвестиции. Груба грешка е било в миналото отнемането на външноикономическата роля на МВнР, каза Младенов. Сега работата за намирането на пазари и инвеститори трябва да е заедно с МИЕТ.
Вторият основен приоритет според него е ново качество на работата в ЕС. За България е важно да има силен ЕС, каза Младенов и ние трябва да участваме във вземането на решения на всички нива. Той даде пример с добрата работа на посолството на България в Дамаск, което в тази сложна обстановка получава най-висока оценка. Това е пример как малка страна може да задава експертиза на целия ЕС.


Третият приоритет е политика на конструктивно настъпление на Балканите. България е на масата на ЕС и има възможност за вземане на решения, които да направят войната невъзможна на Балканите, каза Младенов. В тази връзка той посочи някои инициативи, които смята да осъществи.


От пролетта МВнР ще организира голям балкански форум за хората, които ще вземат решения за вбъдеще. Той посочи и други инициативи от страна на МВнР, като обзор на българската външна политика в НС и годишен доклад за българските общности зад граница. Такъв доклад може да предизвика критики в някои наши съседи, но ние трябва да защитим по конструктивен начин българите зад граница.


Като четвърти приоритет Младенов посочи необходимостта България да има добри позиции в Близкия изток. Той отбеляза, че сме свидетели на събития в тези страни, които могат да се сравнят с рухването на комунизма. Промените в Арабския свят са уникална възможност за България, отбеляза външният министър.


Като пети приоритет Младенов отбеляза намирането на верен подход към Русия и източния регион, като целта е отново възможности за българския бизнес. Той отбеляза, че сега вече с Русия има възможност за решаване на всеки проблем по отделно, а не пакетно.


И като последен приоритет външният министър обясни необходимостта от гъвкава работа в Азия. Въпреки че се очакваше конференцията да бъде открита от премиера Бойко Борисов, той не дойде. Министър Младенов обоснова това с необходимостта българският премиер да говори по телефона с Владимир Путин.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK