Външният министър посочи икономическото развитие като главна задача пред посланиците

Николай Младенов

© Анелия Николова

Николай МладеновИкономическото и финансовото развитие на страната е най-важната задача пред външната политика и пред дипломацията на България. Това заяви  при откриването на посланическата конференция в Министерството на външните работи министър Николай Младенов.


Ние, като дипломатическа служба, като МВнР, трябва да имаме своя важен принос за излизане на страната от кризата, заяви Младенов, цитиран от БТА.


Министърът посочи шест основни приоритета пред дипломатите на страната, уточнява БГНЕС. Нишата на дипломатите трябва да бъдат чуждите пазари и инвестиции. Груба грешка е било в миналото отнемането на външноикономическата роля на МВнР, каза Младенов. Сега работата за намирането на пазари и инвеститори трябва да е заедно с МИЕТ.
Вторият основен приоритет според него е ново качество на работата в ЕС. За България е важно да има силен ЕС, каза Младенов и ние трябва да участваме във вземането на решения на всички нива. Той даде пример с добрата работа на посолството на България в Дамаск, което в тази сложна обстановка получава най-висока оценка. Това е пример как малка страна може да задава експертиза на целия ЕС.


Третият приоритет е политика на конструктивно настъпление на Балканите. България е на масата на ЕС и има възможност за вземане на решения, които да направят войната невъзможна на Балканите, каза Младенов. В тази връзка той посочи някои инициативи, които смята да осъществи.


От пролетта МВнР ще организира голям балкански форум за хората, които ще вземат решения за вбъдеще. Той посочи и други инициативи от страна на МВнР, като обзор на българската външна политика в НС и годишен доклад за българските общности зад граница. Такъв доклад може да предизвика критики в някои наши съседи, но ние трябва да защитим по конструктивен начин българите зад граница.


Като четвърти приоритет Младенов посочи необходимостта България да има добри позиции в Близкия изток. Той отбеляза, че сме свидетели на събития в тези страни, които могат да се сравнят с рухването на комунизма. Промените в Арабския свят са уникална възможност за България, отбеляза външният министър.


Като пети приоритет Младенов отбеляза намирането на верен подход към Русия и източния регион, като целта е отново възможности за българския бизнес. Той отбеляза, че сега вече с Русия има възможност за решаване на всеки проблем по отделно, а не пакетно.


И като последен приоритет външният министър обясни необходимостта от гъвкава работа в Азия. Въпреки че се очакваше конференцията да бъде открита от премиера Бойко Борисов, той не дойде. Министър Младенов обоснова това с необходимостта българският премиер да говори по телефона с Владимир Путин.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  То навсякъде е така.Само да видим дали ще успеят.

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Този явно е "претоплил" някой стар комсомолски доклад и го е прочел на посланиците

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  С кадри като Никито, още два форума - в Бахрейн и в Дубай - и сме на върха на пирамидата.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 557 Весело

  Приказки на отличник - зубрач. Назубрил теоремите, като му дадеш да реши задача - край.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Бойкооо, Бойко, министерските и зам. министерските постове не са стажантски длъжности. Министър е висок пост, на който трябва да се назначават хора с богат житейски и трудов опит, ти с тези деца си тръгнал държава да управляваш. С такива окупирахме челните места на всички негативни класации в Европейския съюз.

 6. 6 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Цитат: "Въпреки че се очакваше конференцията да бъде открита от премиера Бойко Борисов, той не дойде. Министър Младенов обоснова това с необходимостта българският премиер да говори по телефона с Владимир Путин."

  Вчера чух почти едновременно две противоречащи си новини. Едната беше, че боко щял да каже на путя, какво ще правим с АЕЦ Белене. Другата беше, че ще има ново тримесечно отлагане. Явно общите приказки на Николайчо са за да замажат тиквените изцепки. Няма да се изненадам и ако днес ни го зачукат с големия ядрен чук от големия гоцев шлем.

 7. 7 Профил на дон пенчо
  дон пенчо
  Рейтинг: 367 Неутрално

  хубаво поне че, се е сетил за Азия. вземайки предвид задъхващите се западни икономики и невероятните бизнес възможности в източна и югоизточна Азия, фактът че, България няма конкретна външна политика към тази част на света е срамота...

 8. 8 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#4] от "m_style":

  Никито е по историята и политиката, не по теоремите и математиката, инфа 146%.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 9. 9 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Ами като ИКОНОМИЧЕСКИЯТ министър дилянчо е АРТ......!
  Дипломата му категорично е за бакалавър по изкуствата. В този ВУЗ има само ЕДИН – ЕДИНСТВЕН КУРС ПО ИКОНОМИКА и той е в школата по науки (sciences, social), а не по изкуства (arts), за който е неговата тапия. Всеки може да го прочетеи да види.....

 10. 10 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 585 Неутрално

  от репортажа излиза, че всичко е приоритет. амбициозно.

 11. 11 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#10:"owen"]т репортажа излиза, че всичко е приоритет. амбициозно.
  [/quote]
  Пиарът няма граници! Направено ли е нещо по въпроса или само си говорим...

 12. 12 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 557 Весело

  До коментар [#6] от "venci_kr":

  Бойко и Путин на какъв ли език са си говорили по телефона? Никито поне езици знае, та е решил като папата - да поздравява наред - Азия, Русия, ЕС...

 13. 13 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 557 Весело

  [quote#10:"owen"]от репортажа излиза, че всичко е приоритет. амбициозно. [/quote]

  Когато всичко е приоритет, означава че нищо не е приоритет. Не само, че не е амбициозно, а направо е глупаво и популистко.

 14. 14 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#12:"m_style"]на какъв ли език [/quote]

  Както предния път, на езика на жестовете. И пак толкова са се разбрали

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 15. 15 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Мдаааааа, този кариерист и дребен интригант, след като вкалинчи цялата ни дипломация ще работи за икономическото развитие на България?
  Ако погледнем приоритетите му, по всеки от тях са сътворени такива гафове, някои и лично от него, че няма как да не бъдат обречени на неуспех.

  Най-калпавият външен министър в най-калпавото правителство в историята на България.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 16. 16 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Неутрално

  -"Въпреки че се очакваше конференцията да бъде открита от премиера Бойко Борисов, той не дойде. Министър Младенов обоснова това с необходимостта българският премиер да говори по телефона с Владимир Путин"
  -"Премиерът трябваше да присъства в Пирдоп на първа копка за ВиК и пречиствателна станция в общината, но е отменил насрочената му за днес програма......"

  Не знам какво се е случило на Слънчо по време на "разговора" с нискостебления Кремълски владетел ,ама такова нещо не било в последните 6-7 години.
  Бойко Борисов да изпусне да забоде кюрека за първа копка и да разбие бутилката шампанско ,а още повече да пропусне да ръси мозък пред дипломатическия корпус -Е те това не мое да бъде !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 17. 17 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Я да видим сега - малко пр от страна на Външно за да се замаже проблемите о румъния и катар.

  Младенов толкова си елементарен.

 18. 18 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#16:"navy"]да пропусне да ръси мозък пред дипломатическия корпус[/quote]

  Сбирката не е на дипломатическия корпус, сбирката е на дипломатите от кариерата. Т.е. сбират нашата неука и немита посланическа паплач от бг посолствата по цял свят да се отчита за заплатите.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 19. 19 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 470 Неутрално

  явно иска да повтори успехът на форума в Катар и в други държави?

 20. 20 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А досега каква беше "главната задача пред посланиците"?

 21. 21 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Абе това икономическо развитие го чакаме вече 23 години ама тъй сме се запънали на едно място чеее...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 22. 22 Профил на comment12
  comment12
  Рейтинг: 411 Любопитно

  А досега каква беше "главната задача пред посланиците"?
  цитат от коментар [#20] от "ikapitan":

  и аз си задавам този основен въпрос.според моите наблюдения ние просто нямаме нужда от посланици в чужбина, защото те не правят достатъчно за държавата. това са високо-платени чиновници, които са го ударили на печалбарство и удоволствия, за сметка на народни средства. от време на време организират посрещане на по-високо ниво държавни служители и така си създават контакти и връзки за лична изгода. поне да помагаха на българите в чужбина, но и това не правят. дори обратното, има парадоксални случаи, когато се опитват да ги злепоставят, с което излагат не само себе си, а страната. да не говорим, че някои от тях се държат като "андрешковци". напълно справедливо и честно към бг данъкоплатци ще бъде да се извадят на светло всички тези високо-платени чиновници, ръководители и зам. ръководители на мисии в чужбина, през последните 3 години, да се види какво са свършили за държавата , за бизнеса, оправдали ли са средствата по време на дълготрайните си пребивавания.

 23. 23 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Абе защо пак,само комуняги назначавате за посланици.Даже и американския посланик у нас,направи забележка на боко тиквата,че в САЩ е пратил тъмно червената елена попгеоргиева

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK