Десислава Атанасова предлага до 20% увеличение на заплатите в спешната помощ (обновена)

Десислава Атанасова

© Асен Тонев

Десислава АтанасоваВъзнагражденията на специалистите, които работят в бързата медицинска помощ, ще бъдат повишени с около 20%. Това стана ясно по време на брифинг след края на работна среща между лекарските организации и новия министър на здравеопазването Десислава Атанасова.


Тя заяви, че засега се обсъждат два варианта, които да осигурят необходимите допълнителни средства. Според нея 11 от заделените в здравното министерство 20 милиона лева, предвидени за капиталови разходи, могат да бъдат пренасочени за заплати на лекарите от бързата помощ. "Средствата за капиталови разходи са предвидени за определени дейности, които обаче може да се отложат във времето", коментира тя.


Другата възможност, която здравният министър предложи, е да бъдат целево отпуснати пари от държавния бюджет. За целта обаче министърът на финансите Симеон Дянков трябвало да обмисли идеята и да пренасочи средствата. От бюджета може да дойдат към 7-8 милиона, уточни Атанасова.
Тя не пожела да се ангажира с обещание кога точно специалистите от бързата помощ ще имат по-високи заплати.


Атанасова заяви също, че категорично не е съгласна с идеята на предшественика си Стефан Константинов, спешната помощ да премине към областните болници.


Съсловните организации и здравният министър са коментирали още финансирането на спешната помощ, сигурността на работата, материалната база. Решено е също да бъде променена наредбата за специализациите да се позволи на лекарите, които работят в това звено на медицината, да специализират и в други области. Досега те можеха да правят специализации само в областта на спешната помощ.


Атанасова е поела ангажимента да реализира вече старото решение за създаване на консултативен съвет по здравеопазване. По думите й в него ще участват лекарски и пациентски организации, които ще "чертаят дългосрочната политика в здравеопазването". Тя заяви, че в него ще се вземат решения, които вероятно няма да могат да бъдат изцяло изпълнени до края на мандата на кабинета "Борисов", но се надява на приемственост.


След мандата на правителството прогнозира и въвеждането на диагностично свързаните групи.


Тя заяви, че като юрист не смята за добре написана и законово синхронизирана наредбата за допълнителното заплащане при избор на екип. Документът беше критикуван преди време и от омбудсмана Константин Пенчев. Услугата избор на екип беше легализирана в наредба на здравното министерство преди няколко години с идея да се избегне даването на пари "под масата" от хората, които искат да се лекуват при определен медик.


Според Атанасова изборът на екип задължително трябва да става чрез доброволните осигурителни дружества, които да предлагат допълнителни услуги и да надграждат базовия пакет, осигурен по линия на здравната каса.


"Всички подкрепят визията ми за налагане на административни наказания и мерки на хората, които не си плащат здравните осигуровки", обяви здравният министър. Тя заяви идеята си за пръв път в събота, като каза, че хората, които не плащат здравни вноски, ще бъдат лишени от някои административни услуги като издаване на лична карта.


След срещата представителите на съсловните организации – Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, съюз на медицинските сестри и Български фармацевтичен съюз се обединиха около мнението, че Атанасова има сериозно намерение да реализира истински реформи в здравния сектор и за пръв път някой ги бил слушал "внимателно, а не проформа".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Похвално ще е това ако се случи!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1220 Неутрално
 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  Таз фльорца гледа на здравеопазването както некои гледат на талибаните - на нашите малко пари, за да си траят, на лошите да резнем правата, за да си мълчат. И всичко да изглежда наред.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Заслужават много повече.
  Защото 20% върху 400 лв продължава да формира смешна заплата за лекар.
  Но нека и това стане, пак ще е нещо.
  И преди да започнете да обсъждате забележката ми, имайте предвид, че отливът на лекари въобще от системата е такъв, че ако се оставят така нещата, ще ни лекуват спешно шофьорите на линейките накрая...
  тя Атанасова така или иначе го прави зарадиоплакването на баща й, който е фелдшер без лекар в служба по спешна медицина в провинцията...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 5. 5 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Г-жо Атанасова, в цялото здравеопазване заплатите са мизерни и ниски:
  - 260 лв осн. заплата на трупните екипи, шофьорите, санитарите и др. помощен персонал;
  - 350 - 400 лв заплата на т.нар. специалисти по здравни грижи, т.е. мед. сестри, лаборанти, акушерки
  - от 380 до към 600 лв. заплата на лекарите.

  - 27 стотинки е един час нощно дежурство!!! !!! !!! това е подигравка!!! да не говорим, че се заплаща времето от 22 до 06 часа, а ти си на работа от 19.30 до 07.30

  - няма предпазна храна; в предприятията се раздават по 60 лв на месец в купони за била, кауфланд и др., в здравеопазването няма такива 60 лв на месец купони

  - работи се събота и неделя и това са някакви си 10 % от осн. заплата, т.е. 3 -5 лева за 12 часово дежурство през почивните дни...

  Мизерията е тотална!

 6. 6 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Малко е, а и не само те имат нужда.

 7. 7 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 626 Неутрално

  [quote#1:"niki2003"]Похвално ще е това ако се случи! [/quote]

  После може да предложи линейки модел "Мерцедес", пари за дрехи на медицинския състав от най-новата колекция "Версаче" и 20 % увеличение на "Допълнителното материално стимулиране" което да се използва от лекарите за прехрана в най-луксозните ресторанти в съответните градове "Тате каза, че ще ми купи колело, ама някой друг път " ! Предложения знаеш ли колко можем да измислим - ехееееееее

 8. 8 Профил на Lana
  Lana
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не само специалистите, заслужават по-високо възнаграждение, но и ние като потенциални клиенти заслужаваме по-съвременно обслужване и по-съвременна техника с която да ни лекуват!! Няма да говорим за раздрънканите линейки или старите апарати заради, които дори често се е случвало най-лошото...;(

  Мозъкът е чудесно нещо! Иска ми се всички да имаха по един!
 9. 9 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Не мисля,че 20% ще оправят работата,че то джипитата,които са едни писачи на рецепти и направления,взимат доста пъти повече от тях,а трябва да е обратното!!! На мен ми е интересно,дали си изби вече от главата,изключително глупавата идея хората които не са си плащали осигуровките за определен период,да им бъдат отказвани административни услуги,та това е меко казано смешно!!! Много е млада министърката за такива комунистически,марксистки и даже тоталитарни идеи за здравеопазването,а уж се води от либерална формация Не ми е ясно,защо здравното осигуряване е задължително,разбирам да има някаква минимална солидарна вниска,но цялата осигуровка да е задължителне е много лоша идея,всеки си отговаря ако реши да не се осигурява и да си търси начини да получава медицинска помощ!

 10. 10 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 458 Неутрално
 11. 11 Профил на luben_
  luben_
  Рейтинг: 233 Гневно

  az sam 6ofior na lineika, qsno e 4e ne sam ot spomenatite specialisti,mai 6te duhame supata, ama pone nqkoi se seti za spe6nata pomo6t,na 6ofiorite zaplatata e 346lv dano nqkoi se zasrami ot tova!

 12. 12 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 626 Неутрално

  "...... Средствата за капиталови разходи са предвидени за определени дейности, които обаче може да се отложат във времето", коментира тя ......"
  С други думи : Абе, има там едни заделени пари предвидени за друго, ама хайде сега да ги раздадем за да ни харесат, пък "определените дейности" дето ще се отложат - голяма работа, нали ги отлагаме във времето ............. за след изборите ! (Да му мисли следващия министър на здравеопазването)

 13. 13 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  отнякъде трябва да се тръгне и според мен тези хора там са най-зле заплатени за труда си!

 14. 14 Профил на nikolaydkolev
  nikolaydkolev
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тежката артилерия се държи като мола, с има чужда кредитна карта без лимит. Засега е стигнала до първия магазин - Бързата помощ. Я да размахаме едни 11 млн, едни 20%...

  - Как да направим по-добра Спешна помощ?
  - Като дадем 11 млн, за заплати. Ще ги отрежем от капиталовите разходи (!??). Или от държавния бюджет (което няма да стане, ама звучи сякаш дейност кипи).

  Ок, добре. А като стигне до следващия магазин - какво, и там ли с парите напред?

 15. 15 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Тази е абсолютно куха лейка. Прилича ми на добре осведомена домакиня. Няма никаква мисъл за мениджмънт и се чуди какво да избълва, за да изглежда сериозно. Личи и че няма грам опит в управление на организационна структура. Докато такива тикви ги слагат да правят реформи, нацията ще изчезне.

 16. 16 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2847 Гневно

  "Услугата "избор на екип" беше легализирана..." - самите ИЗВЪРШИТЕЛИ на "УСЛУГАТА" не са ли на РАБОТА?!? На пазарите се ИЗБИРА нещо, а ПРАВОТО на лечение от космоса ли идва?!? Сигурно и от ТАМ са и парите за ОСИГУРОВКИ?! Дали ОНЯ, който НЕ беше плащал на миньорите ЗНАЕ ЩЕ бъде лишен от АДМИНИСТРАТИВНИ услуги?! ОТВРАТ...легален...НАВСЯКЪДЕ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 17. 17 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това задължително трябва да се случи! Там заплатите са ниски, те са направо жива подигравка с образованието, отдадеността и труда на тези хора от които зависят човешки животи !

 18. 18 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Парите ще дойдат от глобите, които гражданите плащат в случай на изгубена лична карта.

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 19. 19 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  и предния вдигаше така в началото.

 20. 20 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Избор на екип-узаконен рекет.
  Олеле,Десислава забърква министерски миш-маш /любимото и ястие/...Бог да го прости здравеопазването!

 21. 21 Профил на захарин
  захарин
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Ако ще се вдига трябва да е за целия персонал,лекарите не работят сами,от друга страна това е нищо и е заблуда че така ще се задържат млади лекари,пак няма да има екипи-тук трябва 100% увеличение на заплатите какво и да говорите,иначе пак няма да има екипи,и всичко продължава по старому.Не може другите спешни служби да си взимат големи заплати и 20 такива при пенсиониране,и първа категория и куп още привилегии дори не си плащат осигуровките а ние от спешната да работим за 300лв

 22. 22 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#21:"захарин"]тук трябва 100% увеличение на заплатите [/quote]

  Няма как да стане. Парите за лекари и учители за години напред са предназначени за строежа на руската АЕЦ "Белене".

 23. 23 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 515 Весело


  Вдигането на заплати и създаването на консултативни съвети вече ''реформи'' ли му викат?

  Предлагам тогава още една ''структурна реформа'', която така да се каже да разстърси из основи сектора ''здравеопазване'', в частност ''бърза помощ'' - Дянков да задели ''целеви'' средства под формата на ДМС за привличане на момичетата от нощния клуб срещу Пирогов, за по-добро обезпечаване на необходимия персонал при особено спешни случаи...
  По този начин момичетата - танцьорки нощем ще могат да подпомогнат спешната помощ през светлата част на денонощието. Така и производителността на труда ще бъде увеличена (защото разбирам там е основния проблем на България) 24. 24 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Тя не пожела да се ангажира с обещание кога точно специалистите от бързата помощ ще имат по-високи заплати."

  Тате ще ми купи колело, ама друг път!
  Евала Деска, бързо се коригира и от реторика 'Който не плаща ще му вземем личната карта" мина на "Вдигаме заплатите .. след изборите"
  Или ме четеш, или ББ те е подплеснал

 25. 25 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 647 Любопитно

  [quote#21:"захарин"]Не може другите спешни служби да си взимат големи заплати и 20 такива при пенсиониране,и първа категория и куп още привилегии дори не си плащат осигуровките а ние от спешната да работим за 300лв [/quote]
  Много точно казано! ++++++ Да съкратят 5% от МВР и МНО и да отидат директно в спешната помощ, дори това да означава утрояване или повече на заплатите! Важен е принципа - от едни пари колко % искаме да са за спешната помощ и колко % за шапкари и службари. Референдум!
  5% само от бюджета на МВР прави 50 000 000 млн.лв.

 26. 26 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#25:"m_style"]50 000 000 млн.лв. [/quote]
  Да се разбира 50 000 000 лв.

 27. 27 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#25:"m_style"]5% само от бюджета на МВР прави 50 000 000 млн.лв. [/quote]
  По принцип си прав ама малко прекали с тия 50М. Нема начин бюджета на мвр да е милиард

 28. 28 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 681 Неутрално

  "От бюджета може да дойдат към 7-8 милиона, уточни Атанасова."

  Тук да припомня, че 7-8 милиона правителството трябва да плати допълнително в лихви за забавените плащания на изпълнителя на водното огледало в Кърджали, които иначе биха били спестени.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#5:"niki_m"]- от 380 до към 600 лв. заплата на лекарите. [/quote]

  Хайде дай да се надлъгваме! Аз викам, че заплатите им са 50 лева. Ти колко даваш?!
  Средната заплата в сектор Хуманно здравеопазване и социална работа за 2010-та е била 663 лева, в т.ч. санитари, сестри и т.н.

  От класацията на Висшите учебни заведения виждаме, че средната заплата на възпитаник на Медицински университет София е 1 076 лева, а най-ниско платени са завършилите Тракийския университет с 891 лева средна заплата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#29] от "tribiri":

  Говорим за спешната помощ. Иначе се знае официално, че някои хирурзи вземат по над 10 000 Не става ясно дали под спешна помощ се има предвид Бърза помощ, или спешните болници Пирогов, МА, Окръжна, Исул.
  Ако е за Бърза Помощ - вярвам. Мизерията там е яка

 31. 31 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  всичките и идеи досега са под мотото: "трябва да се похарчат повече пари за здравеопазване". а раята аплодира...
  естествено тези пари няма от къде другаде да дойдат освен от данъкоплатците. това реформи ли са?!

  Истината ни прави свободни.
 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#30] от "gsb":

  Ами когато Константинов предложи спешната помощ да мине към болниците, защо скочиха да стачкуват. Защото няма да има директор спешна помощ, секретарка на директор спешна помощ, държачка на първи четал със стерилен памук, държачка на втори четал със стерилен памук и т.н.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#9] от "simeonov_":

  Касата не е създадена за да дава пари. Нищо в България не е създадено за да дава....
  Касата е за да усвоява кинти. Има семейни лекари изкарващи добри пари, но са по скоро изключения.
  Иначе горещо подкрепям идеята за минимална солидарна вноска покриваща някакъв абсолютен минимум. И бих добавил специализирани лечебни заведения финансирани минимално от бюджета (останалото от дарения) за неосигурените.
  Много добре звучи гарантирано от конституцията здравеопазване, само дето никой не е уточнил кой трябва да плаща за това гарантирано "право" и какво следва когато не се изпълняват задълженията осигуряващи това право.
  Щото правото за един е задължение за друг!

 34. 34 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Напълно подкрепят увеличението на заплащането - там постоянно са под стрес, нерви, умрели, заклани, повръщали и пияни! Най-малко да се стимулират трябва! И тия, дето ходят с линейките да помагат по кабинетите на спешна помощ, а не само когато ходи с линейката.

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 35. 35 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#32] от "tribiri":

  А как точно болниците ще осигурят тази помощ? И в момента цари абсолютен хаос със 112. Ако спешната мине към болниците, няма да има дори сегашното жалко подобие на спешна помощ.

 36. 36 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Абе Дневник, тази снимка от къде я извадихте бе? Как гледа дамата на нея, страх ме хваща да не и попадна в лапите

 37. 37 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#29] от "tribiri":

  Аз като възпитанник на МУ София, изкарвам доста повече от написаното от теб. Но не като лекар, а като програмист. Не че съм учил програмиране в МУ София де.

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Какво увеличение са 20 % на 500лв бе? Тая нормална ли е? Хората в спешната помощ са достатъчно малко, и заплатите им могат да нарастнат и 10 пъти ако трябва, без това да се отрази сериозно на бюджета на МЗ.
  А щедрите й обещания за премахване на избор на екип, типично по гербаджийски са увяхнали...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#33] от "biramore":

  Да ти кажа и аз моето мнение! Първо джипитата трябва да са най-ниско платените лекари и да получават пари не на калпак,а за свършена работа,защото тяхната работа изисква най-малки умения в сравнение с другите лекари! Второ трябва да има минимални солидарни вноски за всички,които да отиват в държавната здравна каса и от там нататък всеки да може да се осигурява в частни такива според възможностите си и според различните пакети услуги,които те да предлагат! За неосигурените,трябва да има определени кабинети(малко на брой),където да получават медицински услуги и те да се покриват от солидарните вноски.Спешната помощ трябва да се подобри значително и да се дават много повече пари за превенция!

 40. 40 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело

  Пак нов министър, пак големи приказки, пак никакви идеи за реформа.

 41. 41 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 564 Неутрално

  В момента джипитата са превърнати зорлем в диспечери. Значи - дори семейния лекар да има 2 - 3 специалности (например неврология) - е длъжен да изпрати пациента на невролог за неврологично заболяване!
  Цялата система трябва да бъде сериозно, ама много сериозно преорана. В момента семейния лекар е мотивиран да гони запетайката, защото сбъркана запетайка му осигурява глоба.
  За неосигурените смятам че трябва да бъдат лекувани за сметка на някакъв минимален бюджет, и дарения. И колкото - толкова.
  Все пак минималната здравна вноска дори в момента е толкова малка че няма на къде повече.
  Някак трябва да свикнем че медицината е с пари. А качествената медицина е с много пари.

 42. 42 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 634 Гневно

  Мизерията е пълна особено във Варна. За роднина чакахме за събирането на екип по хирургия към 5 часа в терапията, а беше спешен случай. В окръжна болница Света Анна е същото. Лекарите са арогантни и се подиграват, но може би след като се подиграва държавата с плащането е нормално да се променят... Дори едно младо момче чакаше 3 часа и щеше да си изповръща червата преди да го приемат...

  Драконови закони ще оправят държавата!
 43. 43 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#39] от "simeonov_":

  Съгласявам се беузсловно.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#39] от "simeonov_":

  Аз пък не мога да се съглася безусловно. Джипито е тоя, дето трябва да хване всяко едно твое заболяване във фаза, в която то е лесно лечимо. Джипито е тоя, дето трябва да ти води така профилактиката, че изобщо да не стигаш до други лекари. Джипито е тоя, дето трябва да ти показва начина на живот, който ще е здравословен за теб. Джипито ти е най-важния лекар и трябва да разбира от достатъчно неща едновременно, за да може дори като види нещо необичайно, да те прати своевременно при точния лекар. Джипито трябва да познава достатъчно практиката на колегите си специалисти, а и самите специалисти, та да знае при кой да те прати. И джипито трябва да помни в детайли състоянието на около 2000 човека.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#44] от "Тони!":

  Прав си,че джипито трябва да пваи така,че да стигаш възможно най-рядко до колегите му,но не мисля,че труда трябва да е по-заплатен от на тези в спешната помощ,на специалистите и болничните лекар,да не говорим за хирурзите и т.н. Джипито извършва най-нискоквалифицирания труд в сравнение със своите колеги и трябва да е най-ниско платен,според мен и трябва да му се плаща на свършена работа ,а не на брой записани пациенти,защото сега нямат стимул да си вършат качествено работата! А иначе джипито не трябва нищо да помни,просто има компютри,а и трябва да се въведе възможно най-скоро електронното здравеопазване с електронни картони и рецепти!

 46. 46 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Неутрално
 47. 47 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#41] от "biramore":

  За какво да хабим добър невролог за джипи,нали си има специалност обща медицина? Само такива трябва да стават джипита! А къде отиват вноските на тези които в момента не се осигуряват,а да кажем са се осигурявали 15 години без прекъсване,че да чакат на дарения за да имат възможност да се лекуват??? А,ако няма дарения да ги оставим да умират ли неосигурените? Просто те трябва да получават медицински услуги в малко на брой кабинети,разходите на които да се покриват от минималната задължителна солидарна вноска и толкова,който иска повече ще трябва да се осигурява в частен фонд!!!

 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#45] от "simeonov_":

  Хайде, хайде - компютри. Има и съвсем косвени неща, които ги няма в компютъра, усещания, впечатления, които сами по себе си не значат нищо, но едно джипи може да направи връзка между тях и да сложи точната диагноза или поне да даде насоки за нея.
  Прав си, че системата на заплащане трябва да се промени - логиката би трябвало да имат ограничение за максимален брой пациенти, а те имат ограничение за минимален - това е тъпо.
  Но едно добро джипи е много по-ценно от една щайга специализирани лекари, и не мога да приема, че са най-ниско квалифицираните (в една работеща система).

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#37] от "biramore":

  Какъв съвпадък. Аз пък съм учил за програмист в СУ Климент Охридски, ама изкарвам повече от програмиститите, но не като програмист!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Като медицинска сестра в реанимация получавам нетно трудово възнаграждение в размер на 400-430 лева.И това след 30 години трудов стаж все на това място.Искам да попитам госпожата.Това според нея достойно възнаграждение ли е за отговорностите които нося?За сведение на тази примадона метачките около парламента взимат 400 лева.Наистина голяма отговорност носят случайно някой депутат да не настъпи някое кучешко лайно по невнимание.

 51. 51 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Защо ли си мисля, че увеличението ще е много по-голямо?
  Просто тази министърка, "тежката артилерия", опитва да мине леко и тънко.
  Нещата ще се решат с десетдневна стачка на "Бърза помощ".
  Подозирам- скоро.
  И не само там.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 52. 52 Профил на захарин
  захарин
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Какво е да си шофьор в спешна помощ?
  Спомням си като деца как си мечтаехме, момичетата да станат лекарки, учителки, магазинерки на парфюми и гримове, ние момчетата искахме да станем космонавти, инженери, пилоти, футболисти, но много от нас като видехме линейка или поп след като си (заключим пръстите)за да не ни хване си казвахме "Аз искам като порасна да карам линейка и да пускам сирената!".
  Разбира се няма нищо по красиво и мило от детските думи изречени искрено, детските мечти и невинните красиви детски очи!!!Само че днес, когато вече пораснахме и аз работя тази професия нещата са много различни и разбрах че не е лесно да бъдеш шофьор на линейка в България! Затова искам да започна тази статия с питане:
  Чудя се господата от Министерството и всички депутати дали са се качвали на линейка поне веднъж, знаят ли какво е спешно повикване, имат ли представа какво представлява нашата работа? Биха ли обяснили не за София а от един филиал някъде в България как едно дете например тежко пострадало при катастрофа, човек паднал от покрив, инсулт, инфаркт и т.н къде да се закара?
  Болницата която се намира в града е затворена заради малоумните изисквания, направления, пътеки и др. глупости, объркана система и грешна практика, другата болница която е на 30км не може да приеме детето, и тя е на път да се закрие, значи то трябва да се закара до най-близката областна болница която е на 80,90км.
  Системата е такава че родителите гледат как се говори по телефони какво е състоянието и къде биха го приели вместо по най бързия начин да се тръгне и пациента да се закара където трябва! Екипът е само шофьор и мед. лице, знаете ли какво напрежение е за отговорността на тези хора-шофьора ако удари в някоя ЯМА по пътищата и спука гума, докато я смени са 15,20 мин ако детето през това време умре?
  Съдът няма да осъди държавата че не е асфалтирала пътищата в БГ и не е очертана осова линия в мъглите, няма да глоби или осъди някой индивид който на второкласен път кара срещу мен на дълги светлини или се е лепнал зад мен и кара със 140 в населено място за да видя че колата му е много бърза без да му пука че има сигнали вместо да намали,спре и угаси фаровете като остане на габарит или аварийни за да не ми пречи да виждам пътя защото те са длъжни да се съобразяват с мен т.е линейката- а ще осъди шофьора на линейката защото не е внимавал дори не мога да карам на дълги за да виждам пътя по добре. И питам аз през цялото това време филиала който обслужва този голям район остава без екип и линейка, какво става ако има още 2 повиквания спешни, или дори само едно както и се случва? То няма как да бъде изпълнено! Вие господа знаете ли какво е да те гледат родителите да плачат да пищят да си скубят косите и да те Молят с думите:-Хора спасете ми детето?-знаете ли какво е да гледаш разглобени хора, разбити глави и кръв, знаете ли как се слагат ръкавици и се изражда бебе в линейка а родилката няма нито една консултация а ние сме двама Доктор(фелдшер) и аз един обикновен шофьор - Едва ли знаете!!!
  Знаете ли как се сваля пациент с инфаркт, инсулт от 6,7 етаж по стълби без асансьор, знаете ли как се носи пациент който е 100,120 килограма с носилката в някое село по 30,40 метра в калта ,снега, леда, дъжда - а ние мокри до кости и въпреки всичко ние сме на работа продължаваме да влизаме в цигански колиби, в най големите вируси, мръсотия и да търпим да ни псуват да ни бият и да чупят линейките, продължаваме да треперим при тръгване на адрес и да не знаем като пристигнем какво ни чака.
  В цял Свят това е най ангажираната спешна служба и държавите дават много пари за нея, те са на отделно финансиране защото са спешни служби и държавата е длъжна да дава дори и последните си стотинки за това! А тук линейките по филиалите дори нямат навигация, нямат оригинални сини лампи а някакви фалшиви които постоянно се чупят. Навсякъде по света линейките карат пациентите в болници, там си ги поемат други лекари и екипа на линейката си заминава в очакване на другото повикване!
  Всичко, което преди години е построено-от болници във всеки град, в селата здравни служби, поликлиники, нямаше лични лекари, всеки свободно и безплатно си ходеше на доктор- сега всичко се разруши, и до като не осъзнаете че не са по важни разните десетки полицейски служби със големите заплати, или съдебна система с многото привилегии които виждаме как работят,дори Европа го каза или това как да дадете поредните милиони за НСО и смяна на депутатските БМВ-та и Мерцедеси, милионите лева отпускани за интеграция на ромите и т.н.а за спешна помощ няма пари за заплати и за здравеопазване хората ще продължават да се разкарват по болници и ей така ще умират по пътищата и в линейките!!!С
  пешната помощ трябва да е на държавна издръжка и трябва да има един от най големите бюджети,без да бъде прикрепяна към болници или други структури,само служителите в спешна помощ знаят най добре как и какво трябва за да работи спешната-вие трябва просто да го направите и да оставите тези хора да си вършат спокойно геройската професия!!! По отношение на парамедиците аз съм против това безумие парамедик-това не е само мое мнение!!!
  Кога ще престанем да вкарваме чужди системи и модели в България когато абсолютно не можем да се сравняваме с другите държави ама по нищо? Ако наистина е неизбежно въвеждането на парамедици това трябва да стане бавно поне 5,6 години за да може тези парамедици да практикуват по места където искат да работят, така ще практикуват заедно с лекаря за да се научат, но съм сигурен че като видят за какво става въпрос, като разберат отговорността и когато някой умира а той се чуди какво да направи без да е сигурен за моментното състояние и близките го попитат за какво си тук, когато го псуват и му скочат на бой пияни цигани, тези парамедици дори да взимат 600,700лв ще си хванат торбичката и дим да ги няма а пък при този растеж на цени на всичко тези пари след 2,3 години няма да са нищо.
  Защо не се казва че курса за сегашните работещи служители шофьори и санитарки трябва да е безплатен,как ще се учи когато трябва и да се работи защото всички сме затънали в заеми и банката на датата си иска вноската и лихвата,аз ще получавам ли две заплати като шофьор и като парамедик?
  Искам дебело да подчертая, че един шофьор в длъжностната му характеристика има един куп задължения (2 страници)!Защо в момента аз съм шофьор, обаче съм и санитар, МОЛ и нося отговорност зад волана за доктора, за пациента, за цялата линейка, и апаратурата в нея аз съм и счетоводител защото се пишат, смятат километри, часове, горива, отчети, актове за наличност, помагам на доктора на адрес, защото сме само двамата, помагам при израждане, травми, инфаркти, инсулти, пияни, дрогирани, аз нося чантата ,аз подготвям игли, абокати, спринцовки, катетри, при травми и т.н винаги с каквото мога помагам на доктора при всичко - а се водя само шофьор на линейка?
  Чудя се колко още нападки ще има срещу нас, колко още хора трябва да загинат заради липса на екипи, какво трябва още да направим за да ни чуят там горе-може би да спрем работа както предлагат някои колеги- единствения начин да получим това което заслужаваме? Разбира се че, можем, но възниква въпросът:-Ще стане страшно, какво ще стане с пациентите, ще поемат ли господата управляващи вината за всеки пациент изпитал болка и страдание или съответните доведат до неговия фатален край? Няма разбира се,и това е единствената причина която ни спира, хуманността в нашата работа е огромна и чиста.
  И така вечер лягам и започвам да си мисля - Ще се осъзнаят ли тези там горе, ще ми вдигнат ли със 100% заплатата, ще ми вдигнат ли купоните на 10лв на дежурство, ще приемат ли закон за спешната помощ, ще инкриминират ли обидите и посегателствата срещу нас, ще получим ли всички привилегии които получават останалите спешни служби, ще мога ли да заживея като нормален човек чакащ това вече 22год.,ще мога ли да си издържам семейството, да ида на зъболекар, да си купя дърва,да си платя заемите,ще престанат ли да се подиграват със санитарката на филиала която е в мръсотията, която помага при пострадали и куп други неща а дори не получава купони,с медицински сестри които остават сами когато ние сме на повикване с доктора и тръпнещи от страх какво ли може да дойде и дали ще реагирам правилно,с лекарите учили по 5,8, 10 години несвършаемата наука „Медицина",ще се променили ЗДП за да взимат книжките на тези които не дават път на линейка, и да можем да караме на дълги в градски условия и по второкласен път за да не блъснем и ние някой и да виждам пътя по добре - изобщо със спешността в България?
  И така унесен в тази дълбока мисъл заспиваме може би ще сънувам кошмарните картини виждани на моите дежурства,но аз съм свикнал. Сутрин звънва алармата на телефона, ставам бавно ,тук там боли от носенето с носилката, леко главоболие и осъзнавам че нищо не се е променило, измивам се, пия едно кафе и заминавам за поредното си дежурство, закуска няма, за обяд не мисля, ако съберем с колегите стотинките може и да си купим нещо, в повечето случаи няма време, набързо едно кафе от автомата и заминаваме...ех живот ли е това? Колко истини трябва още да кажем, какво да направим за да ни чуят,колко още специалисти трябва да напускат спешната и дори България заради ниските заплати и стимул за работа а да мислим за някакви парамедици, как да разберат горе че населението иска да го лекуват и спасяват лекари, как да накараме вас хора като общество да ни разберете и да потърсите отговорност от управляващите за отношението и състоянието на най ангажираната спешна служба, и ти българино - точно ти който четеш тази статия в момента разбираш ли ни, ще ни подкрепиш ли, съзнаваш ли че утре може и твоя живот да зависи от нас???
  Искам от името на моите колеги да се извиним на всички на които не сме могли да помогнем,но вината не е наша и нека всички хора на които сме помогнали да ни подкрепят и всеки един гражданин и всеки управляващ да промени своето мислене и да осъзнае колко сме важни и че тези наши искания са не само за нас а и за тях. За това се борим и сме всеки ден и нощ на работните си места защото си харесваме работата - а да харесваш такава професия е призвание, да гледаш смъртта в очите не е лесно!!!
  Поздравявам всички колеги от спешна помощ в България и пожелавам на всички българи да са по здрави!
  Накрая искам да цитирам Великия ,бащата на медицината Хипократ - той е казал следното:" Животът е кратък, пътят към изкуството дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът недостатъчен, а решението - трудно. Затова не трябва само лекарят да е готов да направи всичко, което зависи от него, но и болният, и обществото, и външните обстоятелства трябва да сторят нужното той да си свърши работата!!!"
  Автор: Захарин Владимиров - шофьор на линейка -заплата 290лв.

 53. 53 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#27] от "gsb":
  Не ти се вярва, ама е истина - най-харчещото министерство. Провери, това е лесно!

 54. 54 Профил на kiriakstefchov
  kiriakstefchov
  Рейтинг: 8 Гневно

  На мене па баба ми казваше друга поговорка:
  - Тя гаргата скача, скача по оградата ама се накрая ше си набучи гъза на некой кол...

  Министърката не пожела да се ангажира с обещание кога точно специалистите от бързата помощ ще имат по-високи заплати...Трудно е да повярва човек, че толкова нагло и неомпетентно се опитват да ни излъжат. „Тати каза, че ще ми купи велосипед, ала друг път...” – спомнете си тази реплика от хубав стар български филм. Атанасова очевидно съзнава пълното си излагане с разглеждането на идеите за лишаване от лична карта и дори затвор за 1 500 000 неосигурени и се опитва да прилага селски тарикатлъци. Извинявам се на селяните, но изразът е такъв. Очевидно правителството е пред фалит и се опитва да изкара пари отвсякъде и по възможно най-идиотски начин. Това обяснява и масовото търчане на Бойко до плажовете на Катар и Турция, както и смените в правителството. Игра на тото, току виж изскочил някакъв спасителен план. Дори се случи невъзможно допреди месец.два. Бойко Борисов не присъства на откриване на обект в Пирдоп.
  Това говори, че ситуацията е много зле, очаквайте масово повишаване на цени, такси, както и рязане на заплати и пенсии.

 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#51] от "mi6osp":

  10 дневна стачка в Бърза Помощ може и да свали правителството. Но те нямат право на стачки.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Бях скептичен,дано се окаже ,че греша.Пдкрепям новият министър на здравеопазването но......ще видим да не се окаже само празни приказки.Колкото до бърза помощ много правилно това са лекарите до които имаме нон стоп достъп спасили много животи , опора и надежда за всички ни.Мисля че дори 40% са малко .

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 57. 57 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Работя в спешна помощ в Германия. След като си изкарам 38-те часа на седмица по договор имам право да работя на хонорар. Причината е липсата на медицински персонал. Заплащането е 60 евро бруто на час. Направете си сметка.
  На всички тарикати в България ще кажа само едно. Мизерията в здравеопазването у нас идва от потребителите на здраве. Масата от населението е от тарикатчета. След 10 години ще се лекувате в ТВ СКАТ и при разни селски вещици. И всичко ще си го заслужавате.

 58. 58 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1416 Весело

  Че трябва увеличение, трябва. Но защо първото нещо направено от новата министърка е да вдигне заплатата на баща си и колегите му? Може би бърза, защото си знае силите и очаква да изгори като бушон.

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 59. 59 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 458 Неутрално

  форумът на бгмама ще управлява здравеопазването по-убедително....честно.

 60. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#57] от "5149mich":

  Не мисля, че идва от потребителите. Със сигурност не е и от лекарите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 61 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  От къде ще намери пари за това???
  От спестените за лични карти дето ще ги отнеме заради неплатени осигуровки ли..хахаха

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 62. 62 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Късно е либе за китка. Времето за реформи отмина, сега мандатът е на доизживяване. Идва време за предизборно харчене, но няма пари

 63. 63 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#60] от "Тони!":

  Не точно от всички потребители,а от тези дето последните три пъти по избори гласуват за царчета оправячи,после за комуняги
  и накрая за мутри.Ми те тези с извинение е...ха мамата на
  икономиката ,затриха /особено последните/ дребния и среден бизнес и обслужват монополи и олигарси.Та откъде да дойдат пари за каквото и да било.Тука средна класа липсва съсипаха я още в зародиш , сега печалбите напускат страната а със вноса дотираме чужди икономики.
  Та така [#57] от "5149mich": донякъде е прав ,калпав излезе повечето матрял у нас ,затова сме и на това дереже.

 64. 64 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1416 Весело

  Винаги съм ЗА увеличение на заплати било,пенсии...все пак трябва да настигнем ЕС все някога...

  الرجل الكبير
 65. 65 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#57] от "5149mich":

  А що не казваш, че от всичко това получаваш половината...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 66. 66 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#47] от "simeonov_":

  абе малоумник ,ти колко души си спасил в живота си ,че даваш заключения за кой бил най неграмотен ,та кой работел и кой не .Аз съм джипи и кабинета ми е точно над център за спешна помощ ,в която работят 15 човека ,аз този месец съм прегледал 1600 души в кабинетите ми ,а те са обслужили 120 адреса ,от които 30 са ги донесли при мен ,за да реагирам аз ,а не те ,такива малоумници като тебе наистина трябва да не бъдат лекувани ,а оставени да си мрат в простотията си ,пожелавам ти да отидеш на джипито си и да му обясниш как той е малоумник ,а ти си тарикат и да видиш резултата след това.

 67. 67 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#39] от "simeonov_":

  Личните лекари са 'едни писачи на рецепти и направления' щото пишат на майка ти или на баба ти (или и на двете ) рецепти за да си получават лекарствата с намаление. За мен е по-лесно да им напиша рецептата на бланка и да ходят да си ги купуват. Ролята на лекаря не е на печатарски общ работник от издателско-полиграфически комбинат на НЗОК. Ролята на лекаря е експертна, а не на човек броящ таблетки и опаковки. Преглед, изследвания, диагноза и назначаване на лечение. От там нататък кой как си получава лекарствата , с к'во намаление, по к'ъв списък , с колко отстъпка ,к'ъв процент, по какви изисквания изобщо не е работа на лекарите , а на чиновниците в социалните и здравно-осигурителни служби.
  Така,че не ставай нагъл. Писането ви ослужва вас и вашите роднини, не нас.

  По темата: другарката Атанасова да се обади, когато осигури заплати в СМП 2000-3000 лева . Дотогава нещата няма как да се подобрят, това 20% е някаква компенсация на годишната инфлация нищо друго .При тези нива доста ОПЛ с пациенти под 1500 души може и да отидат в СМП, защото не могат да изкарат тези пари като се приспаднат данъци и осигуровки, да не говорим ,че се работи 12 часа , но после никой не те дърпа денонощно да го преглеждаш, има регламентирани почивки и не те интересуват чантаджиите контрольорки от НЗОК и т.н

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 68. 68 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#66] от "tur671": 1600 човека си прегледал за 1 месец? Извинявай, ама ти си бах та в дохтора, джипи-то и Ескулапа и Хипократа. Ти си ги преглеждал по двама на час без да мигнеш секунда бе, некадърник, ей такъв като тебе ми твърдеше две седмици, че било зъб, пък то се оказа някакво възпаление на някакви меки тъкани, ама зъбаря ми взе хилядарка между другото, щото има ей такива апостоли като тебе, гнойна пъпко цъфнала...

 69. 69 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#66] от "tur671":

  За 1 месец си прегледал 1600 човека?! Ами ако това е вярно, значи толкова си ги и прегледал... Освен ако не си Батман, Робин и капитан Америка накуп.

 70. 70 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#50] от "neznaiko_2011":


  Те депутатите са до шията в лайна, ти си се загрижила да не настъпят някое кучешко!

 71. 71 Профил на DRAGOS
  DRAGOS
  Рейтинг: 515 Любопитно

  А другите специалисти в болниците кво да правят?
  За тях няма ли да има увеличение?
  Лекарите трябва да вземат минимум 1500 лв.

 72. 72 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#17] от "petar_333":

  А 20% не са ли подигравка с хората, които трябва да спасяват човешки живот?!

 73. 73 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Разстроено

  И със 120% да ги увеличи, пак ще е малко!!! Всеки втори лекар е готов да избяга от мизерията в България!!! Както е тръгнало, ще ни спасяват и лекуват медицински сестри / при цялото ми уважение към тях/ , врачки и баячки!!! Да не забравяме, че и медсестрите ни масово емигрират...

 74. 74 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 627 Неутрално


  Не мисля, че джипитата ще пострадат силно, ако изплащанията им за пациент се намалят с 3 до 5% и тези пари се пренасочат в спешната помощ... Пък могат и да се преразгледат разни там кардио пътеки и от там нещо да капне

  un buen dia empieza con un solo rayo
 75. 75 Профил на fawni42
  fawni42
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Десислава Атанасова заяви идеята си за пръв път в събота, като каза, че хората, които не плащат здравни вноски, ще бъдат лишени от някои административни услуги като издаване на лична карта."
  Ето пак добре познатата милиционерщина на боковизЪма.От безработен пари да искаш все едно да вземеш на босия цървулте.Освен ако личната карта не му е трябва за Терминал 2 на аерогара София с еднопосочен билет.Едно сурвакане така за изпроводяк.

 76. 76 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#66] от "tur671":
  Абе дофтуре, я прочети тва изказване и дай ено компетентно мнение за него? (Може и направление )

  [quote#66:"tur671"]такива малоумници като тебе наистина трябва да не бъдат лекувани ,а оставени да си мрат в простотията си ,пожелавам ти да отидеш на джипито си и да му обясниш как той е малоумник ,а ти си тарикат и да видиш резултата след това. [/quote]

 77. 77 Профил на megalit
  megalit
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не 20, а 200% трябва да се увеличат заплатите. Стига подигравки с българските лекари. А защо не се казва нищо за заплатите на средния мед. персонал, санитарите, шофьорите. Нямам данни да живеят на фотосинтеза, освен това имат семейства.

 78. 78 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#77] от "megalit":То този персонал е оставен на доизживаване.Млади сестри и лаборанти не идват вече от години,за санитари също няма кандидати.Съвсем не е далеч времето,когато наистина ще затварят болници заради липса на този вид персонал.

 79. 79 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#68] от "e2e4":
  за всичко се лекувай при зъбаря ,за всяка пъпка ,за сърце ,за крака ,даже може да ти оперира и апандисита като закъсаш ,джипито не може ,то е тъпо ,там не давай пари ,чакай зъбаря да те излекува за всяко заболяване за 1000лв,както винаги съм казвал ,най много пациенти са загинали от заболяването простотия .

 80. 80 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#68] от "e2e4":

  некадърник съм ,ама за разлика от тебе съм си създал клиника ,с 15 души персонал и си преглеждам спокойно и по 2000 души на месец и хората са достатъчно доволни ,все още отказвам да записвам ,а не търся пациенти ,а такива като теб ги приключвам на 30 тата секунда ,те са винаги знаещи и недоволни ,общо взето ги оставям сами да се лекуват и не съм закъсал нито да работя в спешна помощ ,нито в държавна болница ,за да ми открадват труда разни мошеници ,спешната помощ няма да се оправи нитос 20 нито с 200 % повишение ,единственото което трябва да се направи ,да се вкарат млади кадри парамедици ,които са с 6 месеца курс и са подготвени така както колегите им в америка да докарват по най бързия начин пациент в нужда при дипломиран лекар,а не да ги лекуват разни недоучили ,дето имали огромен опит и се правят на академици ,добре ,че са учили по 1-2 години ,щото ако бяха учили по 10-12 години като нормалните лекари ,щяха всички да са доктори на науките и академици .

 81. 81 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#65] от "Six feet under":

  Ами защото другата половината идва пак за мен. На година си изработвам между 100 и 120 евро пенсия и със здравната ми застраховка не плащам никакви пари за здравна помощ. За мен и за двете ми деца. Това не можеш да си го представиш, щото си свиквал да измекярстваш цял живот.

 82. 82 Профил на rozablue
  rozablue
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#78] от "neznaiko_2011":

  Ами да,след като държавата плаща за обучението на всички, а после не се интересува кой накъде заминава. Всички ,които са на държавна издръжка,трябва да бъдат задължени да работят в България минимум 5 години.

 83. 83 Профил на rozablue
  rozablue
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Питала ли е Дянков тази кака от Дулово.

 84. 84 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#66] от "tur671":

  Ало докторчето,я по полека с квалификациите,че като ти чета коментарите и виждам кой е малоумник и кой няма и малко ум в главата си!!! Ако не ти е ясно,да ти обясня,че данъкоплатците(включителн и аз) сме ти работодатели на тебе и от нашите пари си получаваш мизернтата заплатка,компренде! И ако искаш може да прегледаш 28 000 и да напишеш 145 000 рецепти и 1 000 000 направления,аз като данъкоплатец държа парите ми да се израходват правилно,а това значи за сършена качествена работа,а не,че си направил определен брой прегледи и си записал определен брой пациенти,сега изяснили ти се ситуацията? Защото от такива разбирачи като теб министири на здревеопазването,сега нивото ни на здравеопазване е по-ниско и от африканското,така,че си гледай прегледите и не давай акъл как да се управляват парите! А дали и как ще получавам медицинска помощ,точно ти си най-малко човека който ще определя,защото ако ги няма паричките от вноските на данъкоплатците,ще трябва да ядеш камъни или да станеш овчар за да има с какво да си изкарваш хляба!!!

 85. 85 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#81] от "5149mich":

  Да, измекярствам...

  Имам погребална агенция и измекярствам на некадърни лекари понякога...

  А доходите ми не са лоши, благодарение на такива...

  А пенсията не важно колко е голяма, въпроса е по-дълго време да я получаваш...

  Добрият лекар не се хвали, той лекува...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 86. 86 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#67] от "Dr_Doolittle":

  Мисълта ми е,че труда на джипитата в сравнение със специалистите или болничните лекари е по-нискоквалифициран и следователно,трябва да получават по-малко в сравнение с тях,а не,че не са полезни или са излишни.И също,че трябва да им се заплаща на свършена качествена работа,а не на брой записани пациенти или прегледи! Системата е объркана и за това е целия този проблем!

 87. 87 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#82] от "rozablue":

  Така де,ама е крайно време да разбереш,че сме в ЕУ и сме в пряка конкуренция с още 500 000 000 души за вниманието и труда на свестни лекари,инженери,всякакви там други учили по няколко години след средното.Другото са соцмераци за изходни визи.Да напомня,че дори при социализма,системата не пускаше навън никого,а пък сега смяташ да въведем изходни визи само за по-учените,конвертируемите,а пък тези,дето само лапат от бюджета да ги пускаме свободно в Европата,а?Ми нАпиши си идеите до Меркел и Саркозито,да видиш как ще ти отговорят,мисля,не се съмняваш,че те управляват ЕУ-то.
  П.С.Колегата по-горе е сложил цифри за заплащането в Германия.Смяташ ли,че работодателят му не може да плати мижавите 35 000 лв,дадени от нашата държава,за да го направи лекар.Това,е реалността-плащаш за труда на човек поне минималната сума,на която той сам е оценил същия този труд.Иначе имаш празни "щатове"без желаещи да ти работят.Справка-спешна помощ.Безработицата сред лекарите,уважаема в целия евросъюз клони към нула,така ще е поне още 20 години.Останалото е дива конкуренция за привличане на читави кадри.

 88. 88 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1154 Неутрално  До коментар [#82] от "rozablue":

  Да работят минимум 5 години на тарикатите, които искат безплатна медицинска помощ, и не плащат никакви застраховки. От 7 милиона население 1,4 млн. никога не са плащали застраховки. Извади пенсионери, деца и студенти, извади държавните служители и тези които работят, но плащат на 4 часов работен ден, на минимална заплата. Вие не заслужавате нищо друго, освен собствената си мизерия. Супер нагло е да проявавате каквито и да е претенции. Вижте си държавата в каква кочина сте си я превърнали с вашата селска тарикатщина. Ето това ви ячака цял живот.

 89. 89 Профил на pandicha
  pandicha
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Гледах снощи по една "видна" телевизия интервю с бащата на госпоицата и ми стана хем смешно, хем жалко. Още не почнала девойката работа и вече си има един от най-вещите в занаята съветници в лицето не гусин фелдшера от Дулово. Е това е вече нагло и от страна на госпоицьата и от страна на медията.

 90. 90 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Гневно

  До коментар [#8] от "Трифона":Ами нали преди година и половина ни убеждаваха, че като се намали бюджетът на Спешна помощ от 20 млн на 10 млн тя щяла да стане по-ефективна!
  Защо ще им увеличават заплатите?! Я да им рязнат бюджета още наполовина, да видим колко ефективни ще станат!

 91. 91 Профил на Lana
  Lana
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#90] от "patsis":

  При нас явно трябва да действа обратнопропорционалната мотивация - колкото повече ни скубят, толкова повече се нахъсваме и мотивираме. Дано не ни се налага да опираме до СП само!

  Мозъкът е чудесно нещо! Иска ми се всички да имаха по един!
 92. 92 Профил на kavvga
  kavvga
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "luben_":

  Да беше учил повече, че да не си шофьор!
  Голям " специалист" с претенции ...
  Да не би да искаш да ти плащаме по 5000 лева ?


  До коментар [#25] от "m_style":
  А защо само 5 % ? Много повече трябва да се резне от парите за милиционери и шапкари , а и от тези за чиновници !!  До коментар [#27] от "gsb":

  Че и отгоре над милиарда е ! Там е трагедията !!

  [quote#39:"simeonov_"]Първо джипитата трябва да са най-ниско платените лекари и да получават пари не на калпак,а за свършена работа,защото тяхната работа изисква най-малки умения в сравнение с другите лекари! [/quote]

  По въпроса си абсолютно точен !
  Но за останалото - не съм съгласна и затова ти цъкнах минусче !

  До коментар [#44] от "Тони!":

  От коя научно-фантастична книга го преписа ?
  А и това може да свърши един модерен компютър...
  [quote#66:"tur671"],аз този месец съм прегледал 1600 души в кабинетите ми [/quote]
  А за тези 4300 лева , които си лапнал издаде ли поне една касова бележка ? ПЛАТИ ЛИ СИ ДАНЪКА ?
  Я се скрий в дупката и си мълчи , нахален мошенико !
  На моето джипи му е забранено да ме преглежда , а само да пише главно направления - толкова му е компетенцията !

  [quote#82:"rozablue"]Ами да,след като държавата плаща за обучението на всички, а после не се интересува кой накъде заминава. Всички ,които са на държавна издръжка,трябва да бъдат задължени да работят в България минимум 5 години. [/quote]
  АБСОЛЮТНО !
  Или , ако искат да заминат - да си платят разходите , заедно с лихвите !
  И тогава - прав им път !!!

  "Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens."
 93. 93 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#52] от "захарин":

  Здравей, изчетох написаното от теб и искам да те уверя, че всеки здравомислещ човек те разбира и е на ваша страна. За съжаление положението в държавата ни е такова, че не само вие, но и много други професионалисти, както и възрастни хора и безработни живеят в повече от мизерни условия. Прав си и за друго - че от нас, обществото зависи нещата да се променят. Това и ме тревожи най-много - че промяната е въпрос на манталитет, а той се гради най-бавно. Още по-бавно се гради той когато обществото оскотява, а читавите хора напускат родината. Аз лично съм все по-песимистично настроен за съдбата на народа и държавата ни, защото не виждам изход от порочните практики и зависимостите, които са оплели управлението на държавата ни. Обществото е мъртво, семейството е мъртво, неграмотността е ужасяваща, агресия и егоизъм навред. Искрицата надежда е хора като теб, с призвание и съвест, да предадат малко от всеотдайността и трудолюбието си на своите деца и на близките си. Написаното от теб е много силно и ако имаш нерви и ти се занимава - изпрати го до някоя медия, където поне част от него да може да бъде чуто от по-широк кръг хора. Успех и се надявам нещата при вас, както и при всички останали българи да се променят към по-добро, но пак с уговорката, че си зависи (почти) изцяло от нас самите!

 94. 94 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#57:"5149mich"]Мизерията в здравеопазването у нас идва от потребителите на здраве. Масата от населението е от тарикатчета. [/quote]

  Напълно си прав. Масово хората са съгласни да си платят под масата като опре ножа до кокала, разнасят се едни чанти с рушвети и пликове с пари, а когато трябва да си платим здравноосигурителните вноски - нехаем и се оплакваме. И нямаме достатъчно сиво вещество да проумеем, че тези пари така или иначе ги даваме - дали за осигуряване, дали под формата на рушвет е все едно. Само че ако ги дадем по първия начин, ще имаме стабилна система. Толкова съм спорил с един приятел, който нон стоп се оплаква колко високи били осигуровките и как не иска да ги плаща (осигурява се на минимума), а на въпроса от къде да дойдат парите в държавния бюджет и фондовете ако не от данъци и осигуровки - мълчи и мига. И една велика мисъл на Буров по този въпрос: "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава”.

 95. 95 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Весело

  До коментар [#69] от "luda_krava":1600 / (22 * 8) = 9 души на час, по един за 6,5 минути! Стахановец!

 96. 96 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Весело

  До коментар [#68] от "e2e4": Той е лекар от типа на старата народна комедия:
  "при мене идват на крака,
  от мен откарват на кола!"

 97. 97 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Весело

  До коментар [#95] от "patsis":

  А като имаш предвид, че средно в месеца има не 22, а 21 работни дни и мед. работници по закон бачкат по-малко от 8ч. хептен работата се овапцва, та хич не е за хвалба, ама къде ти толкова акъл от Капитан Америка

 98. 98 Профил на kiriakstefchov
  kiriakstefchov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Атанасова е поела ангажимента да реализира вече старото решение за създаване на консултативен съвет по здравеопазване. По думите й в него ще участват лекарски и пациентски организации, които ще "чертаят дългосрочната политика в здравеопазването"...Прекасна идея! Но трябва да се побърза, защото народецът изпомря. Тъкмо ще се извърши великата риформа, но няма да има кой да се лекува!

 99. 99 Профил на kiriakstefchov
  kiriakstefchov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  1,4 млн. никога не са плащали застраховки...Правилно, затвор за тези тарикати! По-точно около 200 затвора с по 7 000 места. Това ще доведе до тласък в проектирането, строителството, а впоследствие и хранителната промишленост и енергетиката.
  Тогава и трета АЕЦ"Белене" няма да ни стигне! Пък и пощите ще живнат, всеки петък колети до затворниците, писма, жисимета и т.н. Момето е от село, Дулово, но пипето и сече!

 100. 100 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#94] от "tisho_85":

  Ми не, не е прав! Щото баща ми 39 години е бачкал и си е внасял осигуровките като поп, а когато се разболя тежко, трябваше все пак да плащаме на докторите полагащите се пликове. Всички ни гледаха в ръцете, но ги разбирам, парите, които получават официално, са обидно малко!

  Аз също си плащам осигуровките - нямам и един месец пропуснат, ама отново си плащам за прегледите и изследванията, щото като отида при джипитката и тя ме отпраща с думите "Ами нямам възможност да ти дам направление, ела в началото на следващия месец..." В началото на месеца пък е нещо друго. Да не ти описвам как едва успявам да изкрънкам 1 направление за преглед и 1 за кръв. Годишно! При това джипитката знае прекрасно, че не се лигавя и че моето заболяване изисква този преглед и изследване, даже е препоръчително да се прави на 6 месеца.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK