"StartUP": Уроци от предприемачи за предприемчиви млади хора

Пълна зала. С над 100 млади хора. И поне още толкова идеи. За бизнес.


"Има ли някой от вас, който иска да стартира бизнес?" - пита някой от микрофона. Гора от ръце.
"Има ли някой, който вече е опитал?". Една трета сигнализират.
"Колко от вас биха споделили идеята си?". Десетина китки колебливо се показват над множеството.
"А вие как започнахте своя бизнес?" - връща залата.


Такива и други, още по-интересни, въпроси прехвърчаха в продължение на два дни в аулата на Американския университет в Благоевград. Конференцията на клуба за младежко предприемачество "StartUP" събра на едно място идеите на студенти и завършили вече млади хора с опита и съветите на някои от най-големите бизнесмени, предприемачи и инвеститори у нас.
"Дневник" представя формулите за успех на няколко от предприемачите на конференцията.


Боян Бенев: В България се успява по-лесно, защото конкуренцията е по-малка


Липсата на пари е само извинение за нерешителност при стартирането на бизнес. Така смята 27-годишният Боян Бенев. За разлика от повечето си връстници, той не се чуди какво да прави с живота си, защото вече е реализирал успешно един куп бизнес проекти. Занимавал се е с маркетинг, недвижими имоти, търгувал е с диаманти и винаги сам си е бил началник. Hа 16 години прави бизнес в Англия, а през 2007-ма е обявен за най-добър млад предприемач от британското списание "Start Your Business Magazine"


"Има ли наистина толкова голямо значение финансирането? Аз когато започнах на 15, нямах пари. Според мен изходите са два - или търсиш финансиране, или правиш нещо, за което не се изисква да имаш пари – реализираш идеи", казва той.

БОЯН БЕНЕВ

© Надежда Чипева

БОЯН БЕНЕВ


Лекции за бизнеса изнесоха още Станислав Кимчев от уеб портала CEETV.net, Румен Калайджиев - собственик на хотел "Езерец" в Благоевград, Любен Белов - един от основателите на "Нет Инфо.БГ", Марий Апостолов - основател и управляващ съдружник на Grant Thornton България, Севдалин Спасов - собственик на верига магазини за дрехи втора ръка "Мания", Стийв Кайл - управител на компанията за Business Intelligence решения Xentio, Любомир Русанов - основател на СуперХостинг.БГ, Томас Хигинс - инвестиционен банкер и предприемач.

Младият предприемач отбелязва, че в България голям проблем на хората е, че искат нещата да се случат тук и ако може веднага. "Но, ако не мога да намеря финансиране – може би трябва да правя нещо друго, което не е толкова грандиозно, но ще придобия опит и пари, за да реализирам голямата си идея по-късно. Ако ти наистина вярваш в твоята идея – ще намериш начин", убеден е Бенев.


Според него основна заблуда е, че на запад хората успяват по-лесно. "Напротив, конкуренцията тук не е голяма, няма толкова много хора, които правят нещо". Не одобрява и маниера на хората да крият идеите си от страх, че някой може да им ги открадне. "Много рядко някой би го направил. Ако го направи – толкова ли е лошо? Каква е вероятността, че той ще успее с идея, която вие сте измислили", пита той и уточнява, че личната мотивация на собственика на идеята е много по-важна и основна за успеха. "Недейте да се притеснявате от това, което споделяте. Ако сте истински предприемачи, най-вероятно няма да имате само една идея".


"Трябва да сме малко по-сигурни в себе си. Често имаме идея и прекалено много говорим за нея, искаме съвети, обикаляме по събития... Но когато искаш да почнеш да правиш нещо, просто трябва да почнеш да го правиш, защото в един момент думите и идеите трябва да се превърнат в действия", съветва още той


Съвети срещу "препъни-камъчета" от Васил Терзиев и Светозар Георгиев от "Телерик"


"Човек изобщо не би предположил, че тези хора са милионери. Изглеждат толкова...нормално". Това си коментират две момичета на задния ред, слушайки лекцията за успеха на Васил Терзиев и Светозар Георгиев – съоснователите на "Телерик". Българската компания разработва и продава компоненти за потребителски интерфейси и софтуерни модули за .NET платформата на Microsoft.


"Телерик" е основана от читирима приятели преди десет години, а днес има офиси на три континента (Европа, САЩ, Австралия ) и повече от 500 души персонал.


"Какво направихме ние", започват двамата - "атакувахме големите играчи на пазара, а те ни подминаваха с насмешка в очите. Намерихме слабите им места и се опитвахме се да изглеждаме по-големи отколкото сме". И докато конкуренцията ги подценява, през 2005-та един от продуктите им измества останалите компании. "Успяхме, защото те ни игнорираха". Спомнят си двамата. Според тях това е бил голям шанс, но и важен урок, "защото никога не е ясно кога някой ще стане по-бърз, по смел, по-мотивиран от теб".


Светозар Георгиев, "Телерик"

© Надежда Чипева

Светозар Георгиев, "Телерик"


Съветите на "Телерик" звучат като кратко ръководство срещу препъни-камъчета при започване на бизнес, за които не пише в учебниците.


"Едно от важните неща е да имате краен срок, до който да знаете – или този бизнес става или не. Освен това доста хора се пробват да съчетаят фултайм работа със стартиране на бизнес. Това не е правилната стратегия – трябва ви пълна отдаденост", разкриват Светозар и Васил една от крачките към успеха. Съветват още в самото начало да се обърне внимание на имиджа, защото "няма значение колко сте малки, тъй като никой не знае всъщност това".


Напомнят също колко са безценни контактите в университета. "Когато правите бизнес, първият екип най-вероятно ще бъде съставен от ваши колеги и приятели. Ако първите хора в бизнеса са ви са добри, един ден те със сигурност ще станат и добри мениджъри. Това е едно от най-хубавите неща на университета - знанията може и да изчезнат с времето, но хората, с които сте се запознали, остават". От "Телерик" съветват хората сред публиката да избират екип със сходство във вижданията, а не само отлични професионалисти.


Васил Терзиев, "Телерик"

© Юлия Лазарова

Васил Терзиев, "Телерик"

"Научете себе си на отборна работа, смиреност и компромиси. Бъдете по-строги към себе си, отколкото към другите. Не зависимо дали ще се занимавате с бизнес или не – не мрънкайте. С това никой не е успял. Ако не ви харесва нещо, хванете нещата в ръце и сами ги променете", дописват своята лична формула на успеха Васил и Светозар.


Пламен Бобоков, "Приста ойл": В трети курс отидох на лекции вече милионер


"Голямата ми мечта като дете никога не е била да стана бизнесмен. Исках да стана актьор, но не паснах в образа на партизанина-герой в онези времена", така започва разказът на Пламен Бобоков, председател на Управителния съвет на "Приста Ойл Холдинг" и председател на Надзорния съвет на "Монбат".


Започва да учи право, но се разочарова и двамата с брат му решават да направят свой бизнес.


"Времето на първата сделка – беше време на преход, на драматични промени", разказва той. Подписва първия си договор с "Петрол" Враца. "Явих се третокурсник, с единствената си хубава вратовръзка, с огромно самочувствие, след което ги убедих, че ние сме хората", разказва той.

Пламен Бобоков - Prista oil

© Юлия Лазарова

Пламен Бобоков - Prista oil


Спомня си също неловката ситуация, когато от "Петрол"-Враца го канят на обяд и го питат къде е спрял шофьорът му. "Побързах да се извиня и да свия в най-близкия ъгъл. Истината е, че имах 10 лева в джоба си и щях и да изпусна влака, с който бях дошъл", през смях си спомня той и развеселява публиката. После добавя сериозно: "Не се смейте, подписах договор за 4,5 милиона лева".


Когато с брат му създават "Приста ойл", не са мислели изобщо, че ще станат голяма компания. "Когато тръгнете да избирате своя бизнес – бъдете фокусирани, преследвайте целта си. Умейте да се търпеливи. Успехът не идва бързо, а дори и да дойде бързо, по-трудно е да го запазите. Първите години ние бяхме адски фокусирани и мотивирани", съветва той.


Бобоков заявява, че показността на успехите и богатството може само да навреди. "През 92-ра година спечелих първия милион. Но знаете ли кога си купих първото жилище? През 99-та, защото се ожених. Затова - повече резултати, по-малко показност", смее се той. Разказва още, че когато станал студент баща му не можел са заплаща потребностите му, затова търсел начин да изкарва пари. "Това е важно – не бива да се примирявате. Винаги се старайте да живеете по-добре и имайте по-високи потребности".


Емилия Бегунова: Как да обичаме работата си


"Работата наистина е моят живот. Аз вярвам, че младите хора наистина могат да започнат от нищо, стига да са смели и да намират начин да пренебрегнат всяко "не", което изкача на пътя им. Хората казват, че който обича работата си, не работи цял живот. Ами така е", така Емилия Бегунова определя мотивацията си да създаде първата компания у нас, която предлага рафтинг (спускане с лодки по бързеи на реки).


"Започнахме от нулата. В началото ходихме с приятели, после започнаха да идват и приятелите на приятелите ни. Първата година имахме само едно организирано спускане. Днес около 400 души на уикенд се спускат по река Струма в района на Кресненското дефиле.

ОТКРИВАНЕ НА РАФТИНГ СЕЗОНА В КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ

© Надежда Чипева

ОТКРИВАНЕ НА РАФТИНГ СЕЗОНА В КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ


По думите й работата е много изтощителна. "На няколко пъти ми идваше да се откажа. Майка ми често пъти ми казваше, "Емилия, не може ли да си намериш по-лесна работа". Ами не може. И така успяхме да превърнем нашето хоби в бизнес", казва тя и обяснява, че дейността вече е много по-широка от рафтинга. Компанията организира и тиймбилдинги, спускане с въже по водопад, разходки с коне.


"В началото не съм мислила, че ще направя бизнес. Исках да правя нещо, което ми харесва", отговаря на въпрос от публиката Емилия. "Но нямаше извървян път в България за това нещо. Нямаше история, действахме на проба грешка, проба грешка".


Някой се осмелява да попита и нещо лично: "Може ли да си преуспяла жена, но да имаш и личен живот?". А отговорът гласи, че "всички сериозни връзки не издържат на моето темпо. Но пък времето си тече. Трябва да се взимат мерки по въпроса", след което се усмихва и разсмива залата.


Правете бизнес, защото работата в голяма корпорация ще ви "смели"


За съчетаването на личния живот с бизнес идеите е и лекцията на Ангел Ангелов – Мостуна. Той е собственик на три бизнеса и един от символите на Американския университет.


Според него е остаряла мода да се работи за публични компании или големи частни корпорации. "Направете нещо за себе си. Ако започнете да работите в голяма фирма, тя ви смила в един момент. Там не можете да промените много", съветва той.


Като твърд противник на това младите хора с идеи да работят в големи корпорации, той обяснява, че "дори да си вършите работа все по-добре и по-добре, заплатата ви ще има таван", докато със собствения бизнес зависимостта ще е право пропорционална. "Така че, не е лошо да се започне в голяма компания, но по-скоро вземете каквото можете и бягайте".


Аз, например, мога да разполагам с времето си и това ми е нужно. За да съм щастлив, ми трябва да правя много неща", казва той. Вярва, че щастието, макар и да звучи травиално, не е пари и работа.


"Трябва да имате време и за семейството, за себе си, за пътуване. Замислете се също какъв живот бихте искали да имате след 10 години", завършва думите си Мостуна, посрещнат от бурни аплодисменти.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Много истини казват .Браво.

 2. 2 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Да бъдем реалисти все пак!

 3. 3 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1416 Весело

  Ако не пробият в бизнеса все пак могат да станат министри...сега е модно...

  الرجل الكبير
 4. 4 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#2] от "zlatina3":

  Наричащите себе си реалисти много често са просто мрънкачи.

 5. 5 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Шехерезада

  Що ли не мога да повярвам на приказките на член на фамилията Бобокови ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  ...."Така че, не е лошо да се започне в голяма компания, но по-скоро вземете каквото можете и бягайте".....
  ------------------------------

  ?

  Мдааа,предприемчивост....

 7. 7 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 652 Неутрално

  от статията:
  "Човек изобщо не би предположил, че тези хора са милионери. Изглеждат толкова...нормално". Това си коментират две момичета на задния ред, слушайки лекцията за успеха на Васил Терзиев и Светозар Георгиев – съоснователите на "Телерик"

  Горките момичета си мислят, че човек като е милионер трябва да изглежда като Азис....

  Иначе, извън шегата - много хубава инициатива!

 8. 8 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Браво, Веселина Фотева!
  Дано сред читателите ви предприемачите станат поне с един повече, а лузърите - поне с един по-малко.

 9. 9 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "Не зависимо дали ще се занимавате с бизнес или не – не мрънкайте. С това никой не е успял. Ако не ви харесва нещо, хванете нещата в ръце и сами ги променете"

  Дано повече българи да започнат да мислят така. От 20 години мрънкането се е превърнало в хоби на голяма част от хората. Жалко само, че не осъзнават колко непродуктивна дейност е... та дано се пооправят.

 10. 10 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Правенето на бизнес в България е вид мазохизъм!
  И живеенето там също е с такава тръпка.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  ...."Така че, не е лошо да се започне в голяма компания, но по-скоро вземете каквото можете и бягайте".....
  ----------
  За цъкащите минуси:
  Един такъв "предприемач" го изгонихме по горната причина.
  Не казвам,че всички са такива,но самият израз......е апашки.

 12. 12 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#10:"Без коз"]Правенето на бизнес в България е вид мазохизъм! [/quote]

  Как може да изръсиш подобна простотия под статия, в която явно показват успешни примери за бизнес в България?

 13. 13 Профил на riodio
  riodio
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ами прави са хората. Но все пак не всеки има възможности или умения да стане бизнесмен. Всъщност трябват и работници. Само началници не може.

 14. 14 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ....Милите,млади кандидат "Бизнесмени",голяма грешка ще направят,ако Техните "първи учители" в Бизнеса са горе посочените тарикати,свързани с "Комсомолският набор на БКП":биячи,шъофъори,метрси,"чейнчеджии-банкери", и др... За да се научат да правят успешен "Бизнес" в български условия,"Младите хора" ,трябва да усвоят само 2 "Урока":1.В Италия,с "добра дума" и с пистолет,можеш да свършиш по-вече работа,отколкото само с "добра дума";а в България:с "Частна фирма",чиято "дейност" е паралелна на Държавна фирма /със същият предмет на дейност/,чрез "бизнес-дейността" "Източване",може да се свърши много по-вече работа,отколкото да разчиташ само на Частната фирма /Частната инициатива на "свободният"пазар/. 2.Желателно е ,при "правене" на "Бизнеса",поне в една съседна страна /Сърбия и др./ да има война,която да "изсмуква" от България ,чрез контрабанда:горива,лекарства,храни и други ,провокирани от войната суровини,материали,енергии,храни....Останалото е :"мижи,за да Те лъжем".....Да!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  [quote#14:"инж.Бъчваров , Казанлък"]..Милите,млади кандидат "Бизнесмени",голяма грешка ще направят,ако Техните "първи учители" в Бизнеса са горе посочените тарикати[/quote]
  +++
  В България бизнес се прави лесно с някой условности :

  С благословия както е било в САЩ преди 100г. !
  Трябва и политико-икономическата мафията да ти подари територия , схема и протекции.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Разказват ни поредните бабини-деветини.
  Така се дават договри за 4.5 млн лева. На непознати... .
  Чудя се, кого вземат за толкова наивни.

  Поредните Америкосни митове "за успеха".
  Брей, всичките "успели". Няма ли поне един неуспял? Няма ли едни по-грозен? всичките- "красавци"... .

  То затова от толкова много "успели" в Бг, емиграцията за навън е на пълна скорост. Някой да е чул Швейцарец да се готви да емигрира? Датчанин? Норвежец? Швед?

 17. 17 Профил на nilak
  nilak
  Рейтинг: 547 Весело

  "Онапреньор" - така се представи един от тия на една среща. Без коментар.

 18. 18 Профил на Dgrant
  Dgrant
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Хора...събудете се... Как може да сте толкова глупави и да се изхвърляте с такива смешни коментари... Чудя се от инжинера ли да започна, който доказва само колко му е минало времето или с всички други които мрънкате как в България бизнес няма и не може да се направи и горе посочените хора си нямат и идея за какво говорят. Отворете си очите, и спрете да завиждате на тези които имат по-големи "топки"(с извинение) от вас и са се опитали да направят от мечтата си реалност. Проверете значението на думата "предприемчив"(предпремач-entrepreneur) и ще разберете каква е разликата м/у вас и тях !

 19. 19 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Радвам се че тези събития, които събират по 100-200 души зала от поне пет години най-накрая получават медийно внимание.

  Но можеха вместо на презентациите да обърнат по-голямо внимание на самите млади предприемачи събрани в залата, които са истинското ценно в събитието. Щях да се радвам авторът да обърне повече внимание на тях.

 20. 20 Профил на morjinho
  morjinho
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Няма такова нещо като мрънкач-предприемач. Тук не се иска много ум, а много работа.

 21. 21 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Абе не изчетох всички коментари ама наистина казват много истини. Зарежете го тоя, пристата. Ясно е, че в тоя бизнес или си с някой или си мъртъв. Слушайте момчетата от Телерик. Наистина адмирации за тях.

  До коментар [#11] от "xmm":

  Под "вземете каквото можете" не се има предвид да окрадеш 2 компютъра. Това е кокошкарска работа. Такъв човек до никъде няма да стигне. Има се предвид контакти, идеи, информация за начина на работа на една такава корпорация, корпоративна култура, ако щеш и личен ПР - да те знаят хората че си някой в бизнеса

 22. 22 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Никога не съм разбирал защо хората искат да правят такива неща, да "успяват", както му викат, и тн. Аз дори не намерих смисъл в завършването на университета и така и не завърших. Предпочитам да играя компютърни игри или да съзерцавам тавана.

 23. 23 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#21] от "gsb":

  Е аз имах предвид контакти де

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#14] от "инж.Бъчваров , Казанлък":

  Кой па от участниците е шофьор или бияч бре, господи какви хора....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#14:"инж.Бъчваров , Казанлък"]Милите,млади кандидат "Бизнесмени",голяма грешка ще направят,ако Техните "първи учители" в Бизнеса са горе посочените тарикати[/quote]

  Пичовете от Телерик на тарикати ли ти приличат? А момичето с компанията за рафтинг? И тя ли е тарикат?

  САМИ си пречите с мислене от типа на "само тарикатите и биячите успяват".

 26. 26 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Ако нямаш баща ченге, КГБ-ДС, комунист или военен разузнавач, правенето на бизнес е невъзможно. А стартъпа ти ще си остане само на книга. А историата на Бобокови е смешна

 27. 27 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#16:"panzerino"]Поредните Америкосни митове "за успеха".
  Брей, всичките "успели". Няма ли поне един неуспял? Няма ли едни по-грозен? всичките- "красавци"... . [/quote]

  Защо да са "американски" митове за успеха? Не може ли вече да са "японски" митове за успеха, щото и там е капитализъм? Жалко, че в България не е имало много свободно предприемачество в исторически аспект - от феодализма директно сме паднали в робство, едва след Освобождението е имало предприемачество. В интерес на истината, между двете Световни Войни е имало доста силно икономическо развитие тук.

  Освен това, абсолютно нормално е 95% от хората да не успяват. Това е така навсякъде. Не си мислете, че в САЩ или където и да е другаде всеки предприемач успява, и там 95% изпадат! Но това не значи, че трябва да мрънкаме и да настройваме хората около себе си негативно.

  Черногледството е опасно..

 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  На тези с ИТ фирмата и мацката с рафтинга им вярвам и се кефя на такива хора.

  На господина с Приста - не.

  А младежът с многото проекти ми е доста съмнителен, всъщност за него почти няма инфо. С какво точно се занимава, като са му били толкова успешни бизнес-проектите защо ги е зарязал, защо е сменял толкова много и различни бизнеси - имоти, диаманти, маркетинг?

  Всъщност какво е по-точно маркетинг? Младежът е правил маркетинг на какво?

 29. 29 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ----------------------------------------"Така че, не е лошо да се започне в голяма компания, но по-скоро вземете каквото можете и бягайте".--------------------------------------------

  Начин на мислене доста разпространен и у нас! Но мъртвородено мислене и обречено, като правило на провал. И в нашата фирма са минавали такива хора. Идват, видят нещо, но не всичко, а и мозъкът им не може да разбере някои прости правила. Регистрират фирма и тръгнат по същите клиенти. Даже първоначално се представят като представители на старата фирма! Да де , ама докато ги разберат кои са и до там. След това нормален фалит и изхвърляне от пазара.
  Ако ти си отишъл в една фирма за да крадеш, каквото и да е от нея, включително и информация, си обречен на провал. То самото ти мислене не е нормално и сбъркано и когато станеш самостоятелен си продължаваш с тънките сметки и курвенските номера. Да, ама хората много бързо те разкриват и си обречен!
  Така, че младите хора е по-добре да работят с мисъл за успеха и развитието на фирмата, защото ако фирмата е добре и те ще са добре, ако фирмата е зле, те няма как да са добре! А почтеността и лоялността се възнаграждават и оценяват, а спокойният сън си е заслужен!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 30. 30 Профил на pitagor
  pitagor
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#29] от "zlatco33":

  Вижте, аз бях на стартъп-а и беше наистина много вдъхновяващо. А човекът, който каза това за бягането, не го каза в този контекст. По-скоро искаше да обясни, че големите компании в някои случаи смилат идеите и потенциала на хора, които биха били много по-добри, а ако правят нещо свое, че големите корпорации ограничават. Няма на идея буквално крадене, взимане и каквото там вие разбирате.

 31. 31 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Конференцията е повече от интересна , макар и за жалост да не успях да присъствам на нея. Силата и е в позитивизма който излъчват лекторите и страхотната атмосфера която цари и се предава дори и на хората гледащи видеозаписите от лекциите. StartUp вдъхва кураж и показва,че всеки може да успее бидейки упорит и всеотдаен в дейността си.
  Имам забележки основно за някои от лекторите - в поканените хора има такива с доказано сенчесто минало, съмнителен успех и такива които реално нямат какво да кажат на публиката (като във всяка конференция има и плява). Но за сметка на това истории като тази на Сребрин Ватралов и Милена Илиева , както и на момчетата и момичетата от Рокакока бяха наистина искрени и истински. Успех на движението и му предричам страхотно развитие и интерес.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 32. 32 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 402 Неутрално

  мда, бобокови малко се поизхвърлили. целият им род е яко комунистически, не редови членове, а по върховете. имаш капитал, имаш нужните познанства, имаш инструкциите на ДС къде да вкараш капитала. оттам нататък не че е толкова лесно, но някак си са тръгнали с една обиколка преди останалите

  Бойко е зависим
 33. 33 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#30] от "pitagor":

  Съгласен!
  Аз не съм голяма компания. Да видим нещата, ако може и през моите очи. Искаш да направиш нещо велико и голямо, като краен резултат-да станеш богат! Изключително похвално и го адмирирам! Ами учиш, мислиш, развиваш се самостоятелно и го постигаш! Ако не можеш --Отиваш в някаква нормална фирма и работиш! Във времето, по стъпалата нагоре и стигаш до някъде. Не толкова нагоре колкото обикновено ти се иска, но не си на улицата и колектива те уважава! Толкова са ти възможностите! Нарича се ниво на компетентност!
  А вие искате да отидете някъде за 5-6 месеца, да научите, ако е възможно всичко, да си биете камшика и веднага след това да станете милионери???? Ами то така всички до сега трябваше да са милионери! Явно схемата е грешна!
  От друга страна се сърдите като не ви вземат на работа! Ами защо да ви вземат??? За да забиете нож в гърба на този дето ви е учил и ви е давал хляба ли? Нали за тези няколко месеца не сте допринесли и лев за просперитета на фирмата, а само сте консумирали от нея и сте я вкарвали в разходи! Нали е имало човек, един или няколко които са ви обучавали. Заплата за тях заплата за вас, осигуровки за двама ви, текущи разходи- лихви по банкови заеми, ток отопление, проблеми с инспекции по труда и данъчни, трудова медицина, болнични, загуба на време и още хиляди други неща! И смятате за нормално след 5-6 месеца да напуснете, а управителите от глупавата фирма да вземат и да обучават пак безплатно следващите милионери ли??
  Нещо яко сте се объркали! За това седите дълго без работа и само мечтаете! Всеки занимаващ се с частен бизнес би трябвало да цени персонала си. Поне аз правя така. При мене работят хора вече 15 години и не искат да напускат, защо ли?
  А и държавата трябва да намери форма да защитава работодателите от точно такива " велики" работници, утрешните Милионери!!!
  А сега марш към минусите и да цъкате масово, иначе няма да се чувствам оценен!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 34. 34 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#33] от "zlatco33":

  Много се палиш . Ако служител напусне след 5-тия месец - радвай се: нито е успял да открадне знания, нито би бил изобщо от полза за теб (навредил е, но не много).
  Проблема не е там, а в служителите напускащи след 2-3 години служба. Те имат знанията и опита да владеят процесите а ако това се съчетае с предприемаческо мислене и свежи идеи (които обикновено шефа намира за глупост), тогава не виждам защо да не могат да успеят и като управители на собствения си бизнес.
  Дали ще тръгнат срещу бившата си фирма или не - това зависи и от двете страни. Аз конкретно съм в партьорски отношения с бившия си работодател, радвам се на неговото уважение и той на моето (въпреки че сме имали доста служебни пререкания). И двамата разбираме че пътят който съм избрал е правилния. Просто в неговата фирма нямаше да получа развитието, което искам и заслужавам. В момента карам нова служебна кола без досадни рекламни надписи, сутрин ставам когато реша и банковата ми сметка изглежда доста по-приятно. За сметка на това - нося отговорности, рискове, не мога да изключа мобилния нито за минута, отпуските са ми доста по-малко от преди и имам доста странични разправии и бумащини несвързани пряко с бизнеса. Всеки вариант има и добри и лоши страни - т.е идеален случай няма.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 35. 35 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#34] от "dreamboxer":

  Виж, всичко зависи от това в каква сфера на бизнеса си!
  Ако произвеждаш и произвеждаш добре, а и продуктът е нов на пазара-постъпил си правилно. Бъдещето е пред тебе, ако си намериш пазари. Но ако си в търговията, нещата са доста по различни. Знаеш ли колко пъти са ми обяснявали, кой е шефа на фирмата и как изглежда, че е минал преди малко и са дали поръчка?? А шефа съм аз и за доказателство трябва да си показвам паспорта?? Ти как би реагирал?
  А и си почнал да разбираш, че в частния бизнес почивни дни и отпуски няма! И колкото по нагоре се качваш, толкова ще ти е по-малко свободното време, отговорностите и неприятностите по-вече, времето за децата и семейството по-малки и ще стигнеш до мисълта дали си струват повечето пари всичко това?? Пожелавам ти много такива служители като тебе самия, които да започват, научени от теб, бизнес и да сте в приятелски отношения. Дали и тогава ще мислиш по същия начин, като почнат да ти вземат персонала и договорите, а за тебе да остава само труда и разработките!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 36. 36 Профил на _1912_
  _1912_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бобоков още не се е усетил човечеца, че когато са го питали къде му е колата и шофьора, де факто са го бъзикали и са знаели, че с "5 лв. в джоба"...

 37. 37 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Лека закачка към /25/: Моля Ви не ме карайте да си отварям устата за неща,които зная точно,с факти,...,особенно след като от поне 30 години съм и в ИТ-бизнеса.За кой предеприемач,казвате че е "почтен":За Бил Гейс,ли,..,който умишлено си прекъсна следването,с цел да патентова в Патентното ведомство на САЩ,пакет от "ИТ- изобретения",които на практика са собственост на неговите "приятели-състуденти" :"милият" Бил ,просто открадва техните идеи и ги обявява за свои,...,още текат дела по тази Му "дейност". А спомняте ли си,как същият "пердприемач" ,в надвечерието на Милениума/2000година!/,отхапа от Българският Бюджет 350 милиона долара,под предлог,че ако Неговата Компания не се "намеси" ,в България ще се разпадне Информационната система/Базата от данни/,когато броячът на Датата покаже 2000 ?А какво да кажа за ИТ-Менежерът за миналата година,госпожа Саша Безуханова,...,по-добре е да не знаете за "прането" и....А за Менежерът,който е на 10 място,в Класацията на най-богате хора в България:господин Валентин Златев,който е актуален в момента ????....Мили ,млади Предприемачи,един съвет от Мен:бягайте далеч от подобни "делови"срещи,чиито резултат е единствено :"хапване,пийване и потупване по рамото:"браво,млади колега,бъдещето е пред Тебе"....Единственият Ви късмет е да срещнете Предприемач като Стив Джобс /мир на прахът Му!/,но такива като Него ,никога не ходят по подобни "срещи".....Така ,че пожелавам Ви по-вече късмет ,при намирането и работенето за истински Менаджери ,а не както са по-вечето от Нашите:поставени лица,мюрета,перачи на мръсни пари,тарикати,мошенници и др. подобни:"а в Колектива,все Такива"/Радой Ралин/

 38. 38 Профил на rantantan
  rantantan
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dgrant":

  много хубав коментар, и за топките е много вярно.
  Радвам се, че и платените мрънкала на вестника Тони и Ари не са се изсекнали под тази статия, България е такава, каквато ние си я направим, тя е наша, родна, нямаме извинението на нашите предци за радост, душманите сме си самите ние. Проблемът не е България, а робската психика на мрънкалата. Това е нашата Земя на тази планета хора, ако не сте дораснали да я обичате, поне не я поругавайте с гнусните си коментари.
  А на хората с идеи желая, много успех, пари и позитивизъм в живота.

 39. 39 Профил на hamorphis
  hamorphis
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#37:"инж.Бъчваров , Казанлък"]неща,които зная точно,с факти,...,особенно след като от поне 30 години съм и в ИТ-бизнеса.За кой предеприемач,казвате че е "почтен":За Бил Гейс,ли,..,който умишлено си прекъсна следването,с цел да патентова в Патентното ведомство на САЩ,пакет от "ИТ- [/quote]

  За 30 години в ИТ бизнеса не ви ли обясниха, че онова най-дългото копче се натиска след запетаите, а не преди тях. Направо си извадих очите да го чета това вашето...

  Сега по темата. Вашият коментар е класически пример за българското мрънкане и много добре онагледява обясненото в статията. Като се замисля, това дори го прави полезен за хората, които четат тази статия. Те виждат жив пример за това, което хората са казали в материала.

  Перачи, тарикати, мюрета (каквото и да е това), ченгета, агенти, шофьори, чейнджаджии, шестаци, мераци, и риби, и цаци! Гениално просто! Евала!

  Колко ги бяха въртяли в пустинята да им изфиряса паметта? На нас колко ни остава още?

 40. 40 Профил на brando
  brando
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Телерик правят доста готини неща. Ето един линк, към тяхната академия за софтуерни инжинери:
  http://academy.telerik.com/

  При това обучението е напълно БЕЗПЛАТНО!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK