"StartUP": Уроци от предприемачи за предприемчиви млади хора

Пълна зала. С над 100 млади хора. И поне още толкова идеи. За бизнес.


"Има ли някой от вас, който иска да стартира бизнес?" - пита някой от микрофона. Гора от ръце.
"Има ли някой, който вече е опитал?". Една трета сигнализират.
"Колко от вас биха споделили идеята си?". Десетина китки колебливо се показват над множеството.
"А вие как започнахте своя бизнес?" - връща залата.


Такива и други, още по-интересни, въпроси прехвърчаха в продължение на два дни в аулата на Американския университет в Благоевград. Конференцията на клуба за младежко предприемачество "StartUP" събра на едно място идеите на студенти и завършили вече млади хора с опита и съветите на някои от най-големите бизнесмени, предприемачи и инвеститори у нас.
"Дневник" представя формулите за успех на няколко от предприемачите на конференцията.


Боян Бенев: В България се успява по-лесно, защото конкуренцията е по-малка


Липсата на пари е само извинение за нерешителност при стартирането на бизнес. Така смята 27-годишният Боян Бенев. За разлика от повечето си връстници, той не се чуди какво да прави с живота си, защото вече е реализирал успешно един куп бизнес проекти. Занимавал се е с маркетинг, недвижими имоти, търгувал е с диаманти и винаги сам си е бил началник. Hа 16 години прави бизнес в Англия, а през 2007-ма е обявен за най-добър млад предприемач от британското списание "Start Your Business Magazine"


"Има ли наистина толкова голямо значение финансирането? Аз когато започнах на 15, нямах пари. Според мен изходите са два - или търсиш финансиране, или правиш нещо, за което не се изисква да имаш пари – реализираш идеи", казва той.

БОЯН БЕНЕВ

© Надежда Чипева

БОЯН БЕНЕВ


Лекции за бизнеса изнесоха още Станислав Кимчев от уеб портала CEETV.net, Румен Калайджиев - собственик на хотел "Езерец" в Благоевград, Любен Белов - един от основателите на "Нет Инфо.БГ", Марий Апостолов - основател и управляващ съдружник на Grant Thornton България, Севдалин Спасов - собственик на верига магазини за дрехи втора ръка "Мания", Стийв Кайл - управител на компанията за Business Intelligence решения Xentio, Любомир Русанов - основател на СуперХостинг.БГ, Томас Хигинс - инвестиционен банкер и предприемач.

Младият предприемач отбелязва, че в България голям проблем на хората е, че искат нещата да се случат тук и ако може веднага. "Но, ако не мога да намеря финансиране – може би трябва да правя нещо друго, което не е толкова грандиозно, но ще придобия опит и пари, за да реализирам голямата си идея по-късно. Ако ти наистина вярваш в твоята идея – ще намериш начин", убеден е Бенев.


Според него основна заблуда е, че на запад хората успяват по-лесно. "Напротив, конкуренцията тук не е голяма, няма толкова много хора, които правят нещо". Не одобрява и маниера на хората да крият идеите си от страх, че някой може да им ги открадне. "Много рядко някой би го направил. Ако го направи – толкова ли е лошо? Каква е вероятността, че той ще успее с идея, която вие сте измислили", пита той и уточнява, че личната мотивация на собственика на идеята е много по-важна и основна за успеха. "Недейте да се притеснявате от това, което споделяте. Ако сте истински предприемачи, най-вероятно няма да имате само една идея".


"Трябва да сме малко по-сигурни в себе си. Често имаме идея и прекалено много говорим за нея, искаме съвети, обикаляме по събития... Но когато искаш да почнеш да правиш нещо, просто трябва да почнеш да го правиш, защото в един момент думите и идеите трябва да се превърнат в действия", съветва още той


Съвети срещу "препъни-камъчета" от Васил Терзиев и Светозар Георгиев от "Телерик"


"Човек изобщо не би предположил, че тези хора са милионери. Изглеждат толкова...нормално". Това си коментират две момичета на задния ред, слушайки лекцията за успеха на Васил Терзиев и Светозар Георгиев – съоснователите на "Телерик". Българската компания разработва и продава компоненти за потребителски интерфейси и софтуерни модули за .NET платформата на Microsoft.


"Телерик" е основана от читирима приятели преди десет години, а днес има офиси на три континента (Европа, САЩ, Австралия ) и повече от 500 души персонал.


"Какво направихме ние", започват двамата - "атакувахме големите играчи на пазара, а те ни подминаваха с насмешка в очите. Намерихме слабите им места и се опитвахме се да изглеждаме по-големи отколкото сме". И докато конкуренцията ги подценява, през 2005-та един от продуктите им измества останалите компании. "Успяхме, защото те ни игнорираха". Спомнят си двамата. Според тях това е бил голям шанс, но и важен урок, "защото никога не е ясно кога някой ще стане по-бърз, по смел, по-мотивиран от теб".


Светозар Георгиев, "Телерик"

© Надежда Чипева

Светозар Георгиев, "Телерик"


Съветите на "Телерик" звучат като кратко ръководство срещу препъни-камъчета при започване на бизнес, за които не пише в учебниците.


"Едно от важните неща е да имате краен срок, до който да знаете – или този бизнес става или не. Освен това доста хора се пробват да съчетаят фултайм работа със стартиране на бизнес. Това не е правилната стратегия – трябва ви пълна отдаденост", разкриват Светозар и Васил една от крачките към успеха. Съветват още в самото начало да се обърне внимание на имиджа, защото "няма значение колко сте малки, тъй като никой не знае всъщност това".


Напомнят също колко са безценни контактите в университета. "Когато правите бизнес, първият екип най-вероятно ще бъде съставен от ваши колеги и приятели. Ако първите хора в бизнеса са ви са добри, един ден те със сигурност ще станат и добри мениджъри. Това е едно от най-хубавите неща на университета - знанията може и да изчезнат с времето, но хората, с които сте се запознали, остават". От "Телерик" съветват хората сред публиката да избират екип със сходство във вижданията, а не само отлични професионалисти.

Васил Терзиев, "Телерик"

© Юлия Лазарова

Васил Терзиев, "Телерик"


"Научете себе си на отборна работа, смиреност и компромиси. Бъдете по-строги към себе си, отколкото към другите. Не зависимо дали ще се занимавате с бизнес или не – не мрънкайте. С това никой не е успял. Ако не ви харесва нещо, хванете нещата в ръце и сами ги променете", дописват своята лична формула на успеха Васил и Светозар.


Пламен Бобоков, "Приста ойл": В трети курс отидох на лекции вече милионер


"Голямата ми мечта като дете никога не е била да стана бизнесмен. Исках да стана актьор, но не паснах в образа на партизанина-герой в онези времена", така започва разказът на Пламен Бобоков, председател на Управителния съвет на "Приста Ойл Холдинг" и председател на Надзорния съвет на "Монбат".


Започва да учи право, но се разочарова и двамата с брат му решават да направят свой бизнес.


"Времето на първата сделка – беше време на преход, на драматични промени", разказва той. Подписва първия си договор с "Петрол" Враца. "Явих се третокурсник, с единствената си хубава вратовръзка, с огромно самочувствие, след което ги убедих, че ние сме хората", разказва той.

Пламен Бобоков - Prista oil

© Юлия Лазарова

Пламен Бобоков - Prista oil


Спомня си също неловката ситуация, когато от "Петрол"-Враца го канят на обяд и го питат къде е спрял шофьорът му. "Побързах да се извиня и да свия в най-близкия ъгъл. Истината е, че имах 10 лева в джоба си и щях и да изпусна влака, с който бях дошъл", през смях си спомня той и развеселява публиката. После добавя сериозно: "Не се смейте, подписах договор за 4,5 милиона лева".


Когато с брат му създават "Приста ойл", не са мислели изобщо, че ще станат голяма компания. "Когато тръгнете да избирате своя бизнес – бъдете фокусирани, преследвайте целта си. Умейте да се търпеливи. Успехът не идва бързо, а дори и да дойде бързо, по-трудно е да го запазите. Първите години ние бяхме адски фокусирани и мотивирани", съветва той.


Бобоков заявява, че показността на успехите и богатството може само да навреди. "През 92-ра година спечелих първия милион. Но знаете ли кога си купих първото жилище? През 99-та, защото се ожених. Затова - повече резултати, по-малко показност", смее се той. Разказва още, че когато станал студент баща му не можел са заплаща потребностите му, затова търсел начин да изкарва пари. "Това е важно – не бива да се примирявате. Винаги се старайте да живеете по-добре и имайте по-високи потребности".


Емилия Бегунова: Как да обичаме работата си


"Работата наистина е моят живот. Аз вярвам, че младите хора наистина могат да започнат от нищо, стига да са смели и да намират начин да пренебрегнат всяко "не", което изкача на пътя им. Хората казват, че който обича работата си, не работи цял живот. Ами така е", така Емилия Бегунова определя мотивацията си да създаде първата компания у нас, която предлага рафтинг (спускане с лодки по бързеи на реки).


"Започнахме от нулата. В началото ходихме с приятели, после започнаха да идват и приятелите на приятелите ни. Първата година имахме само едно организирано спускане. Днес около 400 души на уикенд се спускат по река Струма в района на Кресненското дефиле.

ОТКРИВАНЕ НА РАФТИНГ СЕЗОНА В КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ

© Надежда Чипева

ОТКРИВАНЕ НА РАФТИНГ СЕЗОНА В КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ


По думите й работата е много изтощителна. "На няколко пъти ми идваше да се откажа. Майка ми често пъти ми казваше, "Емилия, не може ли да си намериш по-лесна работа". Ами не може. И така успяхме да превърнем нашето хоби в бизнес", казва тя и обяснява, че дейността вече е много по-широка от рафтинга. Компанията организира и тиймбилдинги, спускане с въже по водопад, разходки с коне.


"В началото не съм мислила, че ще направя бизнес. Исках да правя нещо, което ми харесва", отговаря на въпрос от публиката Емилия. "Но нямаше извървян път в България за това нещо. Нямаше история, действахме на проба грешка, проба грешка".


Някой се осмелява да попита и нещо лично: "Може ли да си преуспяла жена, но да имаш и личен живот?". А отговорът гласи, че "всички сериозни връзки не издържат на моето темпо. Но пък времето си тече. Трябва да се взимат мерки по въпроса", след което се усмихва и разсмива залата.


Правете бизнес, защото работата в голяма корпорация ще ви "смели"


За съчетаването на личния живот с бизнес идеите е и лекцията на Ангел Ангелов – Мостуна. Той е собственик на три бизнеса и един от символите на Американския университет.


Според него е остаряла мода да се работи за публични компании или големи частни корпорации. "Направете нещо за себе си. Ако започнете да работите в голяма фирма, тя ви смила в един момент. Там не можете да промените много", съветва той.


Като твърд противник на това младите хора с идеи да работят в големи корпорации, той обяснява, че "дори да си вършите работа все по-добре и по-добре, заплатата ви ще има таван", докато със собствения бизнес зависимостта ще е право пропорционална. "Така че, не е лошо да се започне в голяма компания, но по-скоро вземете каквото можете и бягайте".


Аз, например, мога да разполагам с времето си и това ми е нужно. За да съм щастлив, ми трябва да правя много неща", казва той. Вярва, че щастието, макар и да звучи травиално, не е пари и работа.


"Трябва да имате време и за семейството, за себе си, за пътуване. Замислете се също какъв живот бихте искали да имате след 10 години", завършва думите си Мостуна, посрещнат от бурни аплодисменти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK