Две основни училища в Добрич ще бъдат закрити заради липсата на деца

Две основни училища в Добрич ще бъдат закрити заради липсата на деца

© Красимир ЮскеселиевДве основни училища в Добрич ще бъдат закрити заради липсата на деца, съобщи БТА.


Общинският съвет предлага на министъра на образованието от 1 септември да бъдат закрити основното училище "Отец Паисий" и основното училище "Бачо Киро".


През последните 14 години учениците в Добрич са намалели с близо 44 на сто - до 8413 през учебната 2011-2012 година. Създаденият дисбаланс между материалната база и по-малкото деца води до невъзможност някои училища да се издържат чрез единните разходни стандарти, както и до обучение в маломерни паралелки, посочи кметът Детелина Николова.
Според кметската управа в общината има и средни училища с под 200 ученици, чието бъдеще също е под въпрос. "Моето дете не знаеше една българска дума, преди да постъпи в предучилищната група в "Бачо Киро". Преди да закриете училището, не забравяйте, че всички една душа носим", заяви по време на заседанието на общинския съвет Исмигюл Мустафа, майка на бъдещ първокласник. Тя предупреди, че в знак на протест майките в ромския квартал "Изток" ще спрат децата си от училище и няма да ги пуснат в други учебни заведения.


Общината трябва да представи цялостна програма за преструктуриране на образователната мрежа, преди да закрива отделни училища, заяви регионалният председател на КНСБ Гинка Василева, която е и общински съветник от левицата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK