Отношението на Холандия за българско членство в Шенген се дължало на подценяване и непознаване според Вацлав Клаус

Среща на президента Росен Плевнелиев с чешкия му колега Вацлав Клаус.

© Красимир Юскеселиев

Среща на президента Росен Плевнелиев с чешкия му колега Вацлав Клаус.Президентът Вацлав Клаус потвърди пълната подкрепа на Чехия за присъединяване на България към Шенген. Той каза това след среща с президента Росен Плевнелиев.


В отговор на въпрос дали несъгласието на Холандия за членството на страната ни в Шенген е дискриминация Клаус каза, че по-скоро става дума за подценяване и непознаване. "Това е много по-голям проблем, отколкото откритата дискриминация", смята той и изрази надежда, че в най-скоро време този въпрос ще бъде решен. "С удоволствие бих пътувал до България, дори да трябва на границата да си показвам паспорта, това не ми пречи", добави Клаус.


Президентът на Чехия е на работно посещение в София по покана на българския държавен глава. Поводът е представяне на книгите му "Европейска интеграция без илюзии" и "Къде започва утре?", преведени на български език.
България е доказала с действията си, че е отговорен член на ЕС и ще даде категорично ясно да се разбере, че в много отношения ние се справяме много по-добре от други страни в Шенгенското пространство, заяви Росен Плевнелиев. Ние пазим денонощно границата с Турция и резултатите доказват, че се справяме, че България изпълнява всички технически критерии, добави той. Вярваме, че тази несправедливост през септември ще бъде преодоляна, а дотогава България ще си върши по един добър начин работата, каза още Плевнелиев.


Той отбеляза, че у нас има 1 млрд. евро чешки инвестиции, и се ангажира обемът им да се разшири. Стокообменът между двете страни за миналата година е бил над 500 млн. евро, а туристите от България към Чехия и обратно са 200 хил. души.


България ще представи в Прага тракийските и византийски златни съкровища. Изложбата е планирана за есента под патронажа на президентите Плевнелиев и Клаус.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Клаус е евроскептик по принцип, който подкрепя идеята ЕС да се замести от свободна търговска зона. По-скоро си гони някакви негови интереси, отколкото да ни дава искрена подкрепа.

  Governments never learn. Only people learn.
 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  "В отговор на въпрос дали несъгласието на Холандия за членството на страната ни в Шенген е дискриминация, Клаус каза, че по-скоро става дума за подценяване и непознаване"..
  Баш си ни познават и оценяват и като правоохранители,и като правоприлагатели.То само с измазване не става,тряват и здрави основи и градеж.

 3. 3 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  много поздрави от Моравия, радвам се за изложбата , веднага запо4нах да я рекламирам сред колеги и познати и с радост отивам да я видя

 4. 4 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Напротив - не е подценяване, а реална оценка. Ако го казва, за да си продаде книгите - лошо.

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3912 Весело

  Ха-хаа...
  Друго си е някой Хохегер да те запознае с нещата снасяйки ти 100000 евро.
  Със 100000 евро в джоба запознаването е гарантирано.
  Със 100000евро в джоба и подценяването изчезва.

 6. 6 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  Чест му прави на Владимир Каролев, че излиза с истинското си име, а не с Камен, например. Все пак да не забравяме, че той, както и почти всички приели да служат на КГБ, чрез българския филиал, винаги са защитавали и продължават да защитават на чужди интереси. Не мога да имам доверие на никой, който не е излязал да разкаже историята си, преди да бъде разказана от други. За съжаление у нас има само двама, които имаха доблестта да го направят. Останалите - каквото и да говорят, винаги ще си остане съмнение. А специално Владимир Каролев - Камен отдавна е доказал с действията си, че продължава да е на служба.

  Това, но не само, ми дава основания да смятам, че подкрепата на Клаус е искрена, а анализа му на холандската позиция - верен.

 7. 7 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#6] от "venci_kr":

  На едноименния ми блог (не пиша адреса, за да не взема да наруша някое правило), в отдел биография, съвсем ясно съм разказал собствената си история във всичките й аспекти. Всеки може да прочете и да вземе решение сам за себе си. Но не това е темата и няма смисъл да я почваме пак на този сайт, който иска, лесно може да ми намери фейсбука, и там може да ме обвини или попита пред 15 000 човека каквото желае, неотговорен въпрос не съм оставил. Поздрави и приятен ден.

  Governments never learn. Only people learn.
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#7] от "vladimirkarolev":
  Браво ! Тук опредено има доста хора които могат да ти зададат неудобни въпроси !

  Но каква е точно ползата от файдата да бъдем в Шенген а?
  Колкото повече търгуваме в свободната зона на ЕС толкова по-бедни ставаме и толкова по не конкурентоспособни , и съответно цените на вътрешния пазар се покачват когато нямаме търговска алтернатива !?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante":

  Наистина ли смяташ, че в 2012-та сме по-бедни, отколкото сме били през 1990-та ? Аз не смятам така. Статистиките също показват обратното. Общо взето, трудно ще се намери световен пример, където страна да е станала по-бедна в следствие на интеграция в свободна зона или икономически съюз. Шенгенската зона се отнася до свобода на престой и движение, а не до търговия или икономически взаимоотношения. Това е доверие, че хора от дадена националност няма да направят някой зулум в друга държава и страните членки ще охраняват външните граници ефективно, като си намаляват разходите за охрана на вътрешните граници (граници с други членки на Шенген). Както казах, няма въпрос, който да ми е зададен и да не е отговорен във Фейсбук (е, стига да е разумен, разбира се).

  Governments never learn. Only people learn.
 10. 10 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Г-н Каролев, напоследък се говори упорито за преосмисляне на Шенгенското пространство.Мислите ли, че освен Холандия и например една Франция не ни познава добре и не ни подценява?

 11. 11 Профил на buzzard
  buzzard
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  И какви са тези "негови си" интереси?

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#9] от "vladimirkarolev":
  Благодаря за отговора но той е подвеждаш и не изчерпателен!
  Въпросът е ясен - каква ни е ползата от ЕС и Шенген !?
  Идеята на "Шенген" преди всичко е за безпрепятствено движение на милиарди тонове стока за което говорим ! Колко до свободното движение на хора освен безпрепятственото транспортиране на проститутки не се сещам каква ще ни е ползата от липсата на гранични пунктове?
  От 5 години сме в ЕС и положението става все по-зле.
  Заплатите и пенсиите са замразени а инфлацията си върви 10-15% годишно ! Чудо не се случва за това просто искам да знам каква точно ни е ползата от ЕС ? Противно на очакванията с влизането ни в ЕС влязохме и в имотна и ипотечна криза .
  Аз ценя мнението ти "Ви" ( говоря на ТИ защото в този форум такъв е етикета) затова просто трябва да кажеш и то като икономист и българин каква ние файдата от икономическата интервенция на немски, френски, шведски ,руски и британски концерни у нас !
  Какво печелим от това ,че икономиката вече се притежава от чужденци ? Банки,магазини,бензиностанции , земеделска земя,индустрия е притежание на чужди корпорации ... съвсем малко от"средства за производство" са в олигархията но и те ще бъдат продадени на чужденци !
  С други думи средната класа е унищожена , каква е ползата от това за България?

  1990 г. сме били по-богати но ако смятаме само ладите и панелките въпроса е спорен !
  Само ще напомня ,че тогава билета за самолет до Бургас беше 20лв
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "vladimirkarolev":

  Под "да разкаже собствената си история" разбирам, това да бъде направено преди да са го направили други и то по такъв начин, че от никъде да не излезе нещо, което е вярно и не е било изнесено лично от човека разказващ историята си. Всичко останало е нещо като: "Мълчах си, щото се надявах да се размине, а по-точно защото част от работата ми е да не бъда разконспириран. Ако нещо излезе на яве, на база на него, нова история, докато излезе следващото. Клетвата не съм пристъпил". Дори да не е така, съмнението винаги ще го има. Сигурен съм, знаете кои са двамата, които го направиха.

  Колкото до темата на тази статия, с коментара Ви под номер 9, на практика съм напълно съгласен.

 14. 14 Профил на buzzard
  buzzard
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#12:"comandante"]1990 г. сме били по-богати но ако смятаме само ладите и панелките въпроса е спорен !
  Само ще напомня ,че тогава билета за самолет до Бургас беше 20лв [/quote]
  Ай, ай, комендате, колко комунизъм ти има у главата. 20 лв. беше билета щото беше субсидиран от държавата. Ама що да не е, като селяните бяха държани като закрепостени по селата. Ако тогава всички бяха тръгнали да пътуват със самолети държавичката щеше да фалира.
  Субсидирани бяха и книгите и за това народа търсеше да си набави книга с купуване под масата или с "връзки".
  Дръж си "социализъма" и на него сме му яли попарата ...

 15. 15 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#10] от "baxter":

  Здравей. В следващите редове е изцяло мое мнение, което се базира единствено на моя лична преценка.

  Аз смятам, че Холандия говори с гласа на целия или почти целия Европейски Съюз (или поне на старите страни-членки, които имат решаващ вот и влияние), когато блокира членството ни. Поради наистина необективното им решение да не ни приемат, не виждам начин как може ЕС да излезе с напълно официална позиция против нас. Тогава ние ще им кажем - да бяхте мислили като сте поставяли условия, ние сме си ги изпълнили тези и си е ваш проблем, че не сте ги написали като хората. Затова повечето страни в ЕС взимат една неутрална позиция и дават мандат на Холандия да го играе лошото ченге. Имайте предвид, че Холандия е стара страна членка и е почти невероятно за такава основна позиция тя да говори с глас различен от този на всички стари страни членки. Аз лично смятам, че самото ни приемане в ЕС имаше елемент на компромис (то си беше и ясно обявено, че не сме напълно готови) и с оглед на това, че Холандия още тогава предупреждаваше да се внимава с нас, донякъде позицията им да забавят членството ни в Шенген е разбираема. Но общо взето, мисля, че пред нас се разиграва доброто и лошо ченге и няма какво да търсим съюзници сред другите големи държави, просто, защото те са си негласно на страната на Холандия.

  Пак повтарям, това е много субективно и изцяло лично мнение. Поздрави

  Governments never learn. Only people learn.
 16. 16 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "buzzard":

  Ми той си иска да направи от ЕС свободна търговска зона. Защо да не подготвя самата зона, която да се базира върху Шенген, и да крои някакво разпадане на ЕС? Няма да е единственият политик в Европа, който да работи за разпадане на ЕС. Пък може и чисто и просто да прави маркетинг на новите си книги

  Governments never learn. Only people learn.
 17. 17 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante":

  С цялото ми уважение, много от данните ти са неточни. Растежът на икономиката на България след и покрай влизането й в ЕС беше зашеметяващ (буквално зашеметяващ). Бяхме сред първите места в целия свят по растеж на инвестиции, БВП и т.н. Каква е ползата да има чужди инвестиции е огромна тема, която няма как да разискваме цялостно тук. Пак повтарям, почти няма държава в целия свят, която да е станала по-бедна след присъединяването си в свободна търговска зона или икономически съюз. Нека опростим малко нещата. Ако не бяхме в ЕС, всички вносни стоки в момента щяха да са с поне 30-40% по-скъпи. Откъде компютри? Хладилници? Коли? Телевизори? Мина времето, в което една държава може да е самодостатъчна. Не съм съгласен с теб, че няма полза от ЕС. Ако смяташ, че обедняваме, вземи статистиката за растеж на БВП от 2005-6 (да кажем, че влиянието е почнало малко преди влизането в ЕС) до 2009. После имаме Голямата Рецесия и като малка икономика, щяхме да бъдем негативно повлияни без значение дали сме вътре или извън.

  Governments never learn. Only people learn.
 18. 18 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#13] от "venci_kr":

  Венци, здравей. Аз никога не съм крил историята, за която говориш и не съм отказвал коментар. По време на кметските избори, направих блога си, в който на най-видно място съм описал историята с картончето. Всички от нашето поделение в казармата имаха картончета - това е накратко. Някои от нас решиха да продължат кариерата си във войската и тайните служби и следователно имат сериозно присъствие в ДС. Аз си хванах чукалата и след казармата съм нямал нищо общо с войската или тайните служби. И това съм го обявил за пореден път точно в разгара на кметски избори, в които съм кандидат. За какво криене говорим? Разбира се, има много хора, които няма да ми повярват каквото и да кажа. Техен е изборът и аз го уважавам. Аз пред себе си съм чист, защото никога не съм крил информацията. Пак те каня да посетиш блога ми и да се убедиш, че съвсем ясно съм описал всичко. Поздрави.

  Governments never learn. Only people learn.
 19. 19 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#14] от "buzzard":

  Съгласен съм с теб. В Египет също храната беше най-евтина в целия свят от 80-та насам без да произвеждат едно зърно пшеница, защото Мубарак субсидираше цената на хляба, но им свърши газта и видяхме какво стана. Между другото, още не могат да се оправят.

  Governments never learn. Only people learn.
 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#19] от "vladimirkarolev":

  Монсанто ще ги оправи !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#20] от "comandante":

  Не знам дали Монсанто ще ги оправи (фирма, към която имам много резерви, особено относно последните им опити да патентоват животни), но със сигурност без Монсанто ще са по-зле отколкото с Монсанто. Ситуацията в Египет в момента е отчайваща, въпросът е за оцеляване. Поздрави.

  Governments never learn. Only people learn.
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#21] от "vladimirkarolev":
  Остават им само спасителните пояси (бесилки) на МВФ и СБ и няма да потънат до дъното !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#22] от "comandante":

  И аз не съм сред най-големите фенове на тези институции. Статистиката показва, че където СБ се намесва, обикновено става по-зле Поздрави.

  Governments never learn. Only people learn.
 24. 24 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "vladimirkarolev":

  Не Ви вярвам още от 2001, когато развявахте листа пред Иван Костов, които се оказаха кьор-фишеци. Както и царя и НДСВ-то Ви. Последващата поява на картонче, само потвърди подозренията ми. Ако бяхте си разказали историята тогава, вместо да развявате компромати, може би нямаше да имате тази кариера, но щяхте да сте изчистил името си и може би да сте почтен човек. Но на такива неща в школите на КГБ не обучават.

  ПС - Ако не се познаваме лично (аз нямам спомен), не виждам причина да ми говотите на "ти".

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#23] от "vladimirkarolev":
  А може ли да твърдим ,че Дянков е елитен еничар на СБ ? Защото от както го внедриха у нас ставаме по-зле от Грузия където той се е изявил като икономист?  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#25] от "comandante":

  Не може да товарим Дянков с просперитета на цяла държава. Като Министър на финансите, той е отговорен за много неща, повечето, от които, са в добро състояние по обективни показатели - България няма огромен дълг, бордът е в добро състояние и т.н. Има си и много свои кусури, критики не съм пестил - например, това с управлението на Сребърния Фонд е донякъде грешка. НАП и митниците също са под всякаква критика. Но да говорим за някакви конспирации - за мен лично е прекалено. Нито СВ, нито МВБ, имат някакъв интерес ние да клатим стола на Европа като сме бедни и в криза. Развитите икономики и големите държави искат всичко хора да са по-заможни, за да могат да продават повече от своите стоки и услуги. Качествените продукти с голяма добавена стойност вече се произвеждат от развитите икономики и на тях им трябват пазари - те нямат интерес от бедни хора, които се чудат как да си купят хляб. САЩ искат ЕПЪЛ да са добре, а ЕПЪЛ са добре, когато Българите иамт пари за Айфони и таблети. Друг е въпросът доколко ние оползотворяваме тези айфони и таблети и не са ли малко извън чергата ни, но това не променя факта, че Епъл няма интерес от бедни Българи. Относно Грузия - силна вътрешна политика, много реформи, добра бизнес среда, и слаба външна политика, особено по отношение на Русия. Имам някакви очаквания, че скоро може да се заговори усилено за Грузия в ЕС. Поздрави.

  Governments never learn. Only people learn.
 27. 27 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#26] от "vladimirkarolev":

  Г-н Каролев, има ли разумно обяснение, защо докато НДСВ бе във властта (2001-2009), не бяха предприети мерки, България да влезе в топ 10 на класацията DoingBusiness (явно и от ГЕРБ не им се занимава)?

 28. 28 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#27] от "Finland":

  Здравей. Класацията ease of doing business на световната банка започва от 2001, като реално класациите започват от 2006. Ако отворим докладите от 2004, 2005, ще видим, че България се споменава още на първите страници като една от най-реформаторските държави в света (който не вярва да провери в линка накрая). Класациите на България след 2006 са (първо място е най-добра бизнес среда):
  2006 - 62 място в света
  2007 - 54 място в света
  2008 - 46 място в света
  2009 - 45 място в света
  2010 - 44 място в света
  2011 - 51 място в света
  2012 - 59 място в света
  Тенденцията е отчетлива, дори без да я коментирам. Имайте предвид, че в тази класация, рангът на една държава през дадена година е в следствие на реформите от предните няколко. Подобна е тенденцията и в индекса за възприятие на корупцията на Трансперънси Интернешънъл, като тенднецията се обръща през 2009-та, ако не се лъжа. Това не са мои мнения. Вярвам, че и двете класации отразяват промените в условията за бизнес обективно, тъй като тенденцията за чуждите инвестиции следва адекватно и проучването на световната банка и това на трансперънси интернешънъл. Между другото, преди седмица направих сравнителна графика между ease of doing business и индекса за корупцията, постнато е на Фейсбук профила ми (с малко скрол надолу), няма как да го прикача тук, за съжаление
  Накратко, и Световната Банка, и Трансперънси Интернешънъл, смятат, че условията за бизнес са се подобрявали, а корупцията е намалявала, до около 2009. След това има рязко влошаване и на двете. Понеже никой няма да ми повярва, представям Ви източниците за тази информация:
  http://www.doingbusiness.org/reports/global-reports/doing-business-2012 (с избиране на година вляво)
  http://cpi.transparency.org/cpi2011/results/
  В Уикипедия има съставена таблица по години за индекса за корупцията, ако на някой не му се рови година по година от официалния сайт.
  Надявал съм да съм отговорил на въпроса ти изчерпателно.

  Governments never learn. Only people learn.
 29. 29 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 646 Неутрално

  [quote#28:"vladimirkarolev"]че България се споменава още на първите страници като една от най-реформаторските държави в света[/quote]

  Така е, но освен плоския данък и някои други предимства, вярвам че трябва да сме в топ 10 на класацията.

  [quote#28:"vladimirkarolev"]Имайте предвид, че в тази класация, рангът на една държава през дадена година е в следствие на реформите от предните няколко.[/quote]

  Така е, но Грузия направи шокиращ скок (от 112-то до 37-мо, а по-късно и до 11-то място).

 30. 30 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#27] от "Finland":

  Като отбелязвам, че в споменатия от теб период, наистина направеното беше недостатъчно и мен лично не ме задоволяваше (както явно и повечето Българи). Но все пак е хубаво да се помни, че това беше период, който започна едва десет години след смяната на режима. Все пак, за грешките извинение няма и не искам да поднасям такова или оправдание. Но все пак си мисля, че е нужно и ние да признаем обективно направеното, а не само външните институции.

  Governments never learn. Only people learn.
 31. 31 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#29] от "Finland":

  Съгласен съм изцяло с казаното от теб (Вас, ако не е уместно да говоря на ти). Радвам се, че в България има такива хора, които следят тенденциите обективно. Както казах по-горе (или в друга тема, май забравих), Грузия през последното десетилетие има брилянтна вътрешна политика (където ние можем много да научим) и катастрофална външна такава. Все пак, имам чувството, че скоро ще се заговори за Грузия в ЕС. Поздрави.

  Governments never learn. Only people learn.
 32. 32 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#31:"vladimirkarolev"]Грузия през последното десетилетие има брилянтна вътрешна политика (където ние можем много да научим) и катастрофална външна такава.[/quote]

  Не ме учудва, че изкарвате една политика на дистанциране от имперските домогвания на путянска раша за катастрофална. Мнението Ви е в пълен синхрон с всичките Ви публични изяви в последните 10-12 години и се покрива напълно с разбиранията на Кремъл. Школа...

 33. 33 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#32] от "venci_kr":

  Точно, че не се дистанцираха от Кремъл адекватно им е катастрофата - загубиха 1/3 от държавата си все пак. Иначе аз съм "За" Грузия да се дистанцира максимално от Русия. Хубаво е да четете повече новини и анализи, господин Венци Надали някой ще окачестви външната политика на Грузия като добре изпълнена. Добри намерения и стратегия - да, изпълнение - катастрофално. Приятна вечер.

  Governments never learn. Only people learn.
 34. 34 Профил на Н.П.
  Н.П.
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Вацлав Клаус е пример за подражание - истински антикомунист и същевременно евроскептик. Също така е и върл критик на "зеления" икономически терор и не знам защо в статията не е цитирано мнението му по въпроса. Ако в еврократите споделяха и прилагаха неговите идеи, надали щеше да има толкова недоволни и стачкуващи граждани на ЕС в момента. Преди години Клаус коментира евроикономиката: "45 години живяхме в планова икономика и провалът ѝ доказа, че е била грешка. Нямам намерение да влизам отново в планово стопанство." Който си мисли, че ЕС е истински свободен пазар, се лъже жестоко...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK