Цветанов упрекна прокуратурата, че не е върнала Кирил Кирилов-Шкафа в ареста

Вътрешният министър Цветан Цветанов

© Анелия Николова

Вътрешният министър Цветан ЦветановВътрешният министър Цветан Цветанов смята, че прокуратурата е трябвало "поне да направи опит, за да бъде поискана промяна на мярката за неотклонение" на убития в събота подсъдим по "Наглите" Кирил Кирилов и "тя да бъде върната в предишната, т.е. "задържане под стража".


"За мен е важно, че след като е излязло това лице, би трябвало прокуратурата да е поискала промяна на мярката, защото не сме в хипотезата, която е обичайна по НПК, където не може да бъде променяна мярката, когато тя е изменена в по-лека по едно дело, докато то не приключи", смята още вътрешният министър.


"Винаги могат да се извеждат определени хипотези, но това, което МВР в конкретния случай е направило, е да установи лицата, които са съпричастни към групата "Наглите" по отвличанията и тези лица бяха с мярка задържане под стража", заяви Цветанов, който присъства на представяне на дейността на центъра  за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, станал известен като БОРКОР.
От думите на Цветанов стана известно, че той е разговарял с "определени представители на съдебната система" по повод убийството на Кирилов.


"В случая изменението на тази мярка е вследствие на факти, свързани с излежаване на присъда във врачанския затвор. Тук няма как да не се съобразим с това обстоятелство и мярката справедливо е била променена към този момент. Но, когато лицето е излязло от затвора, след като е излежало присъдата си, аз смятам - и от това, което съм провел като разговори с определени представители от съдебната система, всеки излага своите аргументи различно, поне е трябвало да бъде направен опит, за да бъде поискана промяна на мярката, каза Цветанов.


Кирил Кирилов беше прострелян в краката пред дома си в събота вечерта и почина от кръвозагуба. Вчера Софийският градски съд прекрати производството по делото "Наглите" срещу Кирилов, като процесът продължава срещу останалите осем подсъдими. Присъдите трябва да станат известни на втори април.


Вчера от прокуратурата обясниха за "Дневник", че са нямали правно основание да поискат различна мярка за Кирилов, след като той излиза от затвора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK